(13.00 hodin)
(pokračuje Fiedler)

A já myslím tímto návrhem na to, že jsou rodiny, které žijí na hraně sociálního vyloučení. Přece víme, jak ty největší exekutorské úřady dobře vydělávají. Nezávidím jim to. Ale jenom pro vaši informaci, kolegové, ať si to zase uvědomíte, 80 % objemu exekucí vymáhá 5 % exekutorů. Je to absolutní nepoměr. Neměl to být přenesený výkon soudní moci? Máme tuto anomálii někde u výkonu soudní moci, což původně exekuce měly být? Nemá to být byznys. Nemá to být byznys.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marek Černoch, poté pan poslanec Jaroslav Holík, dále Zbyněk Stanjura, Olga Havlová - všichni s faktickou poznámkou. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Já jsem úplně nerozuměl panu kolegu Bendovi, když mluvil o těch tučných kravách, jestli jsem se měl urazit, nebo neměl. (S úsměvem.) Jestli to bylo mířeno... Nebylo. Děkuji. V tom hluku nebylo úplně rozumět, ale věřím, že ne.

Ano, jestliže někdo nezaplatí za komunální služby, za MHD, za něco jiného, vykašle se na to, je to jeho chyba. Když to udělám, jsem hloupej. Bohužel tam ale naskakují potom úroky, které, myslím, taky nejsou úplně v pořádku, kdy ta částka, která je původně marginální, roste na vysokou částku, která už pak převyšuje velmi často tu exekuci. A ano, souhlasím naprosto, že lidé by to měli zaplatit. Nejde jet načerno, vědomě, vykašlu se na to. Nezaplatím popelnice, vykašlu se na to. Budou mi psát, vykašlu se na to. Pak musí přijít trest. Ale ten by měl být o tom, že vymůže tu částku, která je dlužná, plus k tomu nějaké náklady, které jsou s tím spojeny. A těch částek je opravdu velmi mnoho. O tom mluvil kolega Karel Fiedler, že těch malých částek je většina a bohužel jsou i velmi často nevymahatelné.

A ke kolegovi Blažkovi. Je pravda, že prababičky, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že prababičky měly asi větší zodpovědnost, ale neměly v každém pokoji televizi, která by jim každý den každou chvíli hnala do hlavy, že se dá půjčit a vlastně je jedno, kde na to ti lidi vezmou. To je trošku problém. A ten pozměňovací návrh, který předkládáme, tak ten, jak má pan kolega Blažek rád skupinu Beatles, název písničky Help... To je ten účel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marku Černochovi. Nyní pan poslanec Jaroslav Holík s faktickou poznámkou a připraví se pan předseda Stanjura. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážené dámy, vážení pánové, je pátek jedna hodina a já to malinko odlehčím. Odlehčím to na vlastním příkladu a víceméně navážu na slova kolegy Bendy prostřednictvím pana předsedajícího o finanční gramotnosti.

Koncem 90. let jsem podnikal, víceméně odcházel jsem z firmy a firma, která ještě zůstala, si nakoupila jisté zboží, které prodala, ale když jsem odcházel, tak řekli - ale ty bys to zboží mohl zaplatit nebo na to část dát. Jednalo se o 200 tisíc. Já jsem samozřejmě odmítl, spor se vlekl asi pět roků, ten dluh postupně narůstal, nakonec z toho byl milion. Právnička, kterou jsem měl, se jednou nedostavila bez omluvy k soudu, čili já jsem ten milion musel zaplatit. Zažaloval jsem právničku, soud jsem vyhrál, ale zjistilo se, že ona nemá peníze, tak se to předalo exekutorské firmě Vrána. Ta prodala část domu, která jí patřila, a výtěžek stačil pouze na pokrytí náhrad exekutorské firmy Vrána. Takže jenom pro vaši zajímavost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Holíkovi za jeho vyjádření. Ještě než budeme pokračovat ve faktických poznámkách, přečtu omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Pan ministr vnitra Chovanec se omlouvá dnes od 13 hodin do konce jednacího dne, pan poslanec Soukup od 13.45 do konce jednacího dne a pan kolega Štětina od 13.30.

Nyní pan poslanec Zbyněk Stanjura s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Havlová také s faktickou poznámkou. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak já bych ještě jednou vrátil debatu k té debatě o bankách. Myslím, že oprávněně a pyšně říkáme, že naše banky se těší dobrému finančnímu zdraví a stabilitě a že to je klíčové i pro rozvoj ekonomiky, abychom měli stabilní bankovní sektor. Na rozdíl od nás mnozí z vás podporujete fiskálkompakt, vstup do Bankovní unie, kdy mají naši daňoví poplatníci ručit za úvěry jiných států, občanů jiných států, příp. je i částečně hradit. To za prvé.

Za druhé. Pokud by vás banky vyslyšely a přestaly poskytovat úvěry nebo je začaly poskytovat v nižším objemu, tak co se stane? Za prvé budou vyšší úrokové míry a za druhé tito lidé půjdou jinam. Ten, kdo si chce nerozumně půjčit peníze, když neuspěje v bance, jde k nebankovní instituci. A když neuspěje ani tam, tak ani nechtějte vědět, kam jde, jaké tam jsou úroky a jak se vymáhají. Tohle musí být v nějaké rovnováze.

Já odmítám ten jednoduchý pohled, že za všechno mohou banky. Tak to vůbec podle mě není. A myslím, že se docela zpřísňovaly i regulační podmínky, které mají české banky. Tak já teď tomu úplně nerozumím. Buď zapomínáme na to, co řešíme v jiných zákonech, zapomínáme na to, v jakém dobrém stavu jsou české banky. Ty banky taky mají ztráty z úvěrů a to je parametr, který sleduje Česká národní banka. Takže je samozřejmě v jejich zájmu, aby poskytovaly zajištěné úvěry a případně z nich těžily.

Včera jsme tady řešili senátní návrh zákona, který má ulehčit lidem v družstvech a společenstvích vlastníků v tom, že mají nezodpovědné sousedy. A tak z malých částek vznikají ty dluhy. A pak jsou desetitisíce a statisíce. Včera jsme ten návrh naštěstí podpořili. Nezapomínejme na to a nemějme ten pohled pořád tak jednostranný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo... (Upozorňuje na čas.) Děkuji. Nyní paní poslankyně Olga Havlová, pak ještě jedna faktická poznámka pana poslance Marka Černocha a Karla Fiedlera. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Havlová: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já budu velice stručná. U nás se opravdu dovolilo to, že exekuce se staly byznysem, což je špatně. Já jsem tu v druhém čtení o tom mluvila. Říkala jsem, jak to mají v jiných státech, kde mají pevně stanovené částky k exekucím a nemůže to dopadnout jak u nás, že na 16 exekucí má třeba 16 cesťáků, takže ty náklady tam narůstají.

Na tento zákon čeká jedna desetina národa a my tady vedeme takhle dlouhou diskusi. A co tady ještě hlavně nezaznělo, je to, že zase na to doplácí stát tím, že ty náklady rostou, protože si uvědomte, že spousta lidí u nás nejde oficiálně do zaměstnání, protože by jim sráželi exekutoři z platu, takže dělá spousta lidí načerno a je potřeba tady toto řešit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Olze Havlové. Nyní pan poslanec Marek Černoch s faktickou poznámkou a ještě další faktická poznámka od pana poslance Karla Fiedlera. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Já souhlasím s panem předsedou poslaneckého klubu ODS panem Stanjurou vaším prostřednictvím. Je pravda, že než aby ti lidé šli k těm půjčovatelům, o kterých jste nemluvil a jejichž způsoby opravdu už jsou za hranou zákona, tak je lepší dát do pořádku banky, které budou půjčovat a kde to bude mít nějaké regule. Ale tento pozměňovací návrh není o bankách. Vracím se zpět. Je o systému vymahatelnosti, o vymáhání exekucí jako takových.

Zaznělo tady, nevím, jestli včera, nebo předevčírem - schvalovali jsme tady v jednom zákoně, jestli bude mít soud kolečko, které bude automaticky přiřazovat jednotlivé kauzy, nebo jestli to mají dělat předsedové soudů. Tady se jedná úplně o to samé. Je to kolečko, které bude automaticky přiřazovat exekuce jednotlivým exekutorům v kraji. Je to jednoduché. Ten exekutor se bude mít možnost tím případem zabývat a nebudou nastávat některé situace, které nastávají v současnosti. Je to opravdu jednoduché, funguje to i v jiných systémech a v jiných případech. A já si myslím, že i v exekucích se tento systém dá využít velmi efektivně. O tom je ten návrh, o ničem jiném.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Karel Fiedler. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP