(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, panu poslanci Marku Bendovi. Ještě než dám slovo panu poslanci Karlu Fiedlerovi, přečtu omluvu paní poslankyně Pavly Golasowské, která se omlouvá od 13.30 do konce jednacího dne.

Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Karel Fiedler: Poněkolikáté, je to správné, aby výkon soudní moci byl předmětem byznysu? Opravdu si to kolegové myslíte, že to má být byznys, výkon soudní moci? Že to má být byznys takové úrovně, aby sponzoroval fotbalový oddíl? Je to správné? Aby někde vznikal enormní zisk na opravdu sociálně velmi nízké úrovni častokrát? Já to za správné nepokládám. Určitě ne. Určitě výkon soudní moci nemá být předmětem enormních zisků takových, že dovoluje sponzoring, obrovský sponzoring.

Nechci zabíhat do debat, které jsme měli na ústavněprávním výboru, a zbytečně jitřit atmosféru. A teď jednu věc. Není náhodou ten povinný diskriminován tím, že si nemůže vybrat toho rozhodce? Že to právo má pouze ten oprávněný? Ten věřitel? Není to náhodou diskriminace? My jsme tu měli včera antidiskriminační zákon, který se týkal jiných věcí, ne této. Ale já vím, že už se vede úvaha o tom, jestli toto náhodou není v rozporu s ústavním právem mít stejný přístup. Výkon soudní moci - zde. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Marek Černoch a ještě jednou pan kolega Pavel Blažek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl jenom vyjádřit k tomu, co tady zaznělo. Já se rozhodně nebudu zastávat těch, kteří si berou půjčky a sekají dluhy jak Baťa cvičky s tím, že je nebudou platit, ani těch, kteří si nebudou přebírat poštu s tím, že je jim to jedno, a počítají, že na ně ta ruka spravedlnosti v uvozovkách prostě nedosáhne. Ale chci se zastat lidí, kteří se prostě dostanou do té spirály a někdy opravdu i třeba svou vinou. Ale chtějí se z toho opět vymotat. A bohužel, díky tomu systému, který je dneska nastaven, a to jsou právě i ty náklady, které s tím vznikají, tak tu šanci se z toho dostat nemají. To je vše.

A jedna poznámka. Já si myslím, že ne pouze tento návrh ze strany KSČM je jediný krok, který se udělá v rámci exekucí. Že těch kroků se udělalo víc, a to je třeba poslanecká novela, která vyšla z ústavněprávního výboru, čímž bych chtěl poděkovat panu předsedovi ústavněprávního výboru Tejcovi za to, jakým způsobem pracoval tento výbor. I kolegům, kteří tam byli, kolegovi Blažkovi, kolegovi Markovi Bendovi, za celou tu práci, protože opravdu si myslím, že se v rámci exekucí za poslední roky v tomto volebním období udělalo nejvíc. A tento krok, který jsme chtěli na závěr volebního období udělat, k tomu měl prostě dát systém. Žádný jiný záměr v tom nebyl. Nebyla v tom exekutorská lobby. Alespoň za sebe můžu říct, že určitě žádný exekutor u mě nebyl a nelobboval za tohleto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marku Černochovi. A poslední s faktickou poznámkou v tuhle chvíli je pan poslanec Pavel Blažek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Blažek: K panu kolegovi Černochovi vaším prostřednictvím. Já jsem neříkal, že to je jediné, co se udělalo. Ve prospěch věřitelů - dějiny se mění - to udělali, ten návrh je od komunistů akorát. Jinak všechno pro dlužníky. Důvod je jednoduchý. Je jich víc, tak se loví hlasy tam přece, ne? To si nebudeme říkat, že to je nějak jinak.

A k panu poslanci Fiedlerovi jenom. Já nevím, jestli je to byznys, nebo není. Ale tak otázka nezní u těch exekutorů. Stát jednoznačně nebyl schopen vymáhat pohledávky řádně a včas. Proto se přistoupilo v té určité době k tomu, že se to přeneslo na část soukromého sektoru. A když to uděláme tak, že ten soukromý sektor to udělá buď zdarma, nebo téměř zdarma, tak to nebude dělat vůbec a vrátíme se do takových těch pěkných pojmů, jako byla prvotní platební neschopnost, druhotná, troj-, čtver- atd. Oni potřeba jsou, ale zadarmo! Neděláme svou práci ani my, a nebudou ji dělat ani exekutoři.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, panu poslanci Pavlu Blažkovi. A to byl poslední přihlášený do rozpravy. Já se tedy zeptám, jestli se snad někdo chce přihlásit do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím. Takové štěstí nás potkalo. Tak.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Je zájem o závěrečná slova. Prosím pana poslance Ondráčka.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás chtěl upozornit, že tento sněmovní tisk č. 238 se ve svém prapůvodu zabýval pozastavováním řidičských oprávnění pro rodiče zletilých dětí do 26 roků věku, kteří neplní svoji vyživovací povinnost na své děti. To byl prapůvod. To, že se teď rozvedla hodinová diskuse, je velmi zajímavé a jsem rád, že jste o té věci diskutovali.

Ale chtěl bych říct, že ten prapůvod, byť kolegové z ODS, ale i z hnutí Úsvit, říkají, že se jedná o návrh čistě komunistický, tak ano, myšlenka je komunistická. Přišla z naší dílny. Ale my jsme si byli jasně vědomi toho, jak ideologicky to dokážete tady smést ze stolu. Proto jsme tu věc konzultovali i s dalšími poslanci a poslankyněmi, a to z ČSSD, z hnutí ANO, kteří jsou také spolupředkladateli tohoto zákona. A postupem času došlo i k tomu za ty tři roky, že jedním ze spolupředkladatelů, jednou ze spolupředkladatelek je i poslankyně z hnutí TOP 09... Ze strany TOP, pardon. Takže ten návrh není ryze náš, byť ta myšlenka přišla od nás. A my jsme tu věc diskutovali právě proto, aby nedošlo k tomu ideologickému smetení jenom proto, že předkladatelé jsme my.

Jsem rád, že za ty tři roky, co to tady bylo, jste dokázali i teď v diskusích říci, že věcná myšlenka toho návrhu je správná a že většinově, aspoň tak jak jste se vyjádřili, tento původní návrh, to znamená pozastavování řidičských oprávnění pro rodiče zletilých dětí, kteří se soustavným studiem připravují na své budoucí povolání, podpoříte. Za to vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, zástupci navrhovatelů. Ptám se pana zpravodaje, jestli chce se závěrečným slovem, nebo už rovnou k pozměňovacím návrhům. Rovnou k pozměňovacím návrhům. Tak. V tom případě ho žádám, aby nás seznámil s procedurou hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Martin Plíšek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, hlasovací procedura i její návrh je poměrně jednoduchý. Vzhledem k tomu, že v rozpravě, pokud se nemýlím, nepadly legislativně technické úpravy, budeme nejprve hlasovat o návrzích A společně jedním hlasováním, což jsou návrhy ústavněprávního výboru. Potom o návrhu B, což je návrh kolegy poslance Marka Černocha na zavedení tzv. teritoriality exekutorů. A na závěr budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já nechám proceduru schválit v hlasování číslo 298. Ptám se, kdo je pro tuto proceduru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 298 z přítomných 126 pro 106, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Můžeme tedy začít návrhem A. Pane zpravodaji?

 

Poslanec Martin Plíšek: Děkuji za slovo. Budeme hlasovat o návrhu A společně jedním hlasováním. Dodávám, že jde o návrh ústavněprávního výboru, který legislativně technicky zpřesňuje původní návrh a samozřejmě zreálňuje účinnost, protože jak padlo, ten návrh byl předložen již před více než třemi lety. Garanční výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan zástupce navrhovatelů. (Souhlas.) Tak, děkuji.

Zahájil jsem hlasování číslo 299 a ptám se, kdo je. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 299 z přítomných 126 pro 108, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme přejít k druhému návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP