Středa 22. listopadu 2017, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Hamáček)

7.
Návrh na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru
 

Otevírám bod 7, což je návrh na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru. Podle § 50 odst. 1 písm. s) jednacího řádu potvrzuje předsedy výborů v jejich funkci po zvolení výborem Sněmovna.

Chtěl bych vám oznámit, že mandátový a imunitní výbor zvolil svým předsedou poslance Stanislava Grospiče.

Otevírám rozpravu a ptám se, zda si někdo přeje vystoupit. Pan předseda klubu ODS.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne, pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové. Před chvílí si většina členů mandátového a imunitního výboru zvolila jako předsedu tohoto výboru komunistického poslance Grospiče. Od včerejška slyším z řad samozřejmě komunistů, ale také SPD a hnutí ANO uznalá slova jako "doktor Grospič je právník, odborník, už pracoval v mandátovém a imunitním výboru či v ÚPV". Samé výmluvy pro to, jak podpořit stalinistu do čela tohoto výboru. A proto vás chci ještě před hlasováním seznámit s několika výroky pana poslance Grospiče, které zazněly tady na mikrofon a které - pokud mi nebudete věřit - najdete ve stenozáznamu Poslanecké sněmovny.

11. února 2011, když se projednával poslanecký návrh zákona o protikomunistickém odboji, tak jsem tady připomenul a citoval z tohoto zákona - tedy tento zákon, který v té době byl platný a je doposud platný - citoval jsem tuto pasáž: "Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou." A vyzval jsem všechny diskutující k tomuto bodu, aby řekli, zda byli, nebo nebyli členy této zločinné organizace. Pan poslanec Grospič, doktor Grospič, právník a odborník, řekl tato slova: "Nestydím se, že jsem byl členem Komunistické strany Československa před rokem 1989, a jsem na to hrdý. Věřím, že budu i nadále aktivním členem komunistické strany, a jsem dalek politizace a politických soudů nad onou historií. A jen pro ty, kteří psali tento zákon nebo kopírovali tento zákon od Senátu, podívejte se na to, jak vy sami" - tím myslel nás, kteří jsme to navrhovali - "definujete účastníky protikomunistického odboje. Paralela s obdobným příkladem v historii, kterým byly třeba psány norimberské zákony, je naprosto zřejmá."

Takže pan doktor Grospič přirovnal zákon o protikomunistickém odboji k norimberským zákonům, on to přece musí vědět, on je právník.

O čtyři měsíce později měl pan poslanec Grospič dlouhý projev k témuž návrhu zákona. A já cituji z toho asi třístránkového projevu jenom několik vybraných vět: "Ano, každý společenský režim" - teď můj komentář, tím myslí naši demokratickou republiku - "má své hrdiny. A nemá-li je, musí si je vymyslet, musí je vytvořit. A tato vláda a poslanci" - tím myslel tehdejší vládu - "také říkají, že si je musí zaplatit. Chtěl bych říci, že každý vývoj a každá historická etapa má své zákonitosti. Někdy se vývoj opakuje." A znova se připomenul jako znalec práva. "A hovořil jsem zde v prvém čtení tohoto zákona o paralele s norimberskými zákony. Odpor v letech 1948 až 1989, pokud existoval," pokud existoval, "směřoval pouze proti československému politickému a ústavnímu systému. Ano, individuální nebo skupinový odpor obyvatel proti režimu se projevoval i v letech poválečných, ale označení třetí odboj zde není na místě a ani to není pro protikomunistické hnutí padesátých let používat. Tento odpor měl někdy formy ozbrojených akcí, ale převážně akcí, které směřovaly" - a teď dobře poslouchejte - "směřovaly proti potlačování lidské důstojnosti, glorifikovaly vraždy a byly přímo upláceny zahraničními vojenskými službami. Je potřeba klást si otázku," pokračoval doktor Grospič, právník a odborník, "zda lidé, kteří se dopouštěli této činnosti," to znamená protikomunistického odboje, "kteří mají být tímto zákonem oslavováni, nenaplňovali skutkovou podstatu vlastizrady, a jak by proti takovým lidem bylo postupováno v jakékoliv jiné zemi včetně oněch proslulých západních demokracií, na něž se dnes v návrhu zákona odvoláváte." A ukončil své vystoupení touto větou: "Navrhovaný zákon o třetím odboji je plivnutím do tváře všech poctivých lidí."

Když to čtu a slyším znovu, tak jsem stejně rozčilen a pobouřen jako před těmi šesti lety. Takže každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět - samozřejmě s výjimkou komunistů, tomu samozřejmě rozumím. Podle doktora právníka a odborníka, zkušeného komunistického poslance, je zákon o třetím odboji srovnatelný s norimberskými zákony. Ti, kdo bojovali proti komunistickému režimu, byli vlastizrádci uplácení zahraničními vojenskými službami.

Já pevně věřím, že tento kandidát nezíská většinu v této Poslanecké sněmovně. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Tak nám to pěkně začínalo ten dnešní den. Myslel jsem si, že se pondělí nebude opakovat, ale vidím, že možná ano.

Já se prosím pěkně ohrazuji proti každému, kdo bude toho druhého jakkoliv nálepkovat. Teď jsme slyšeli, že pan kolega předřečník označil pana kolegu Grospiče za stalinistu. No, máme mezi sebou různé nálepky. Já je tady nebudu všechny vytahovat. Ale chci poprosit. Pan kolega Grospič je poslanec Poslanecké sněmovny zvolený ve Středočeském kraji. Byl zvolený, na poměry, které jsou po letošních volbách, docela velkým počtem hlasů voličů a jakékoliv jeho zpochybňování nebo nálepkování je také plivnutím do tváře těm voličům, kteří ho zvolili. A připustíme-li rovnost občanů, rovná práva všech občanů, zejména ve vztahu k právu zvolit si své zástupce v parlamentní demokracii, tak prostě trvám na tom, že každé nálepkování tohoto typu je plivnutím do tváře voličům, kteří kohokoliv z nás, kdo jsme takovýmto způsobem dehonestováni, zvolili.

Naopak chci požádat, aby nejen ti komunističtí poslanci, nebo ti komunisté, kteří zde sedí v Poslanecké sněmovně, ale možná i ti bývalí komunisté - to znáte, jediná strana, kde nejsou bývalí komunisté, je Komunistická strana Čech a Moravy. Jinak téměř ve všech jsou, že? Možná u lidovců nebudou, ale tam je to něco jiného. A možná u Pirátů. Tam jsou příliš mladí na to, aby tam jakýkoliv bývalý člen KSČ, předlistopadové KSČ, mohl být už z hlediska věkového.

Ale prosím pěkně, jestli chceme v tomto volebním období spolu tady v devíti poslaneckých klubech a v interakcích mezi nimi a v interakcích mezi, řekněme, Sněmovnou, vládou, společností, občany obstát a nebýt zase hodnoceni jako vláda, či Sněmovna, která se jenom hádala o svých vnitřních poměrech, nebo se hádaly mezi sebou jednotlivé politické strany, jestli chceme být hodnoceni, že jsme konečně začali dělat něco pro občany a nejenom sami pro sebe, prosím, upusťme od těchto vzájemných sporů a půtek.

Podle mého soudu patří půtky o věci, nikoliv o lidech, kteří kolem té věci jsou. Mám řadu výhrad k řadě z vás, kolegyně a kolegové. S panem kolegou Kalouskem, který se tady hlásí po mně, jsme si užili mnohé spory a střety. S panem kolegou Stanjurou ostatně také. Že, pane kolego prostřednictvím předsedajícího? Ale to nám nesmí bránit v tom, abychom v okamžiku, kdy je třeba, aby se rozhýbala Poslanecká sněmovna měsíc a více po volbách, tak abychom konečně začali dělat něco jiného, než vzájemně hledali mouchy jeden na druhém.

Pan kolega Grospič - byl tady citován, jeho projevy tady tedy byly citovány. Já jsem nedávno slyšel při jiném podobném sporu, kde ovšem byla obrácená znaménka, že každý má přece právo na svůj názor. Prosím tedy, aby právo na názor bylo ponecháno i kolegovi Grospičovi, i mně, i kolegovi Stanjurovi, i kolegovi Kalouskovi a komukoliv z nás. Važme si jeden druhého a nedělejme si jeden z druhého akorát terč nějakých nechutných útoků. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Kalousek, potom pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dobrý den, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci.

Prostřednictvím pana předsedy - já jsem vám teď ani při nejlepší vůli nerozuměl, pane předsedo Kováčiku. Tady přece nedošlo k tomu, že by pan předseda Stanjura zpochybnil poslanecký mandát pana doktora Grospiče nebo že by mu upíral právo na názor. On pouze ocitoval projev pana doktora Grospiče, který, myslím, citoval autenticky, a na základě vyjádření pana poslance Grospiče, že je hrdý na své členství v komunistické straně před rokem 1989, konstatoval, že pan poslanec Grospič je stalinista. To si myslím, že není ani plochá nálepka, ani útok. To je prostě konstatování faktu. Když o mně na základě mých postojů a mé účasti na bohoslužbách řeknete, že jsem věřící katolík, tak se také neurazím, protože je to pravda. A nijak tím nezpochybňujete ani můj mandát, ani mé právo na názor.

Vzhledem k tomu, že předsedu jakéhokoliv výboru, tedy i mandátového a imunitního, potvrzuje Poslanecká sněmovna, tak to je celkem vážný akt. A já chci poděkovat panu předsedovi Stanjurovi, že zejména novým kolegům, kteří nemusí být tak podrobně seznámeni s postoji kandidáta na předsedu mandátového a imunitního výboru, zprostředkoval jeho postoje, jeho názory. Nikdo z nás nemá nárok brát mu právo na tyto názory, ale je dobře, aby každý z nás, kdo bude o něm hlasovat, tyto názory znal, byl s nimi seznámen a věděl, na základě jakých postojů svůj výbor povede. O nic jiného tady nešlo. Nešlo ani o nálepkování, ani o urážky, šlo jenom o doplnění nezbytných informací k naší volbě. Já za to děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Bartošek, potom pan vicepremiér Bělobrádek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Rád bych promluvil k panu předsedovi Kováčikovi vaším prostřednictvím. Vy jste říkal, že lidovci jsou trochu jiná kapitola, to máte pravdu. Není možné se nepodívat zpátky, abychom řekli, že ano, komunisti, to byla ta strana, která vraždila naše členy a zavírala je. Bohužel to tak prostě je. A na čas jsme se stali stranou nesvobodnou díky tomu, jakým způsobem jste se chovali nejen k naší straně, ale i k této zemi.

Je potřeba nezapomínat na tyto historické souvislosti. A je potřeba si uvědomit i současně jednu věc, a to je to, že do vedení mandátového a imunitního výboru byl zvolen člověk, který byl, jestli mám dobré informace, nominován SPD a hnutím ANO. Já se mohu pouze domnívat, že to je skutečně půdorys nové koalice, která tady vzniká. A to je regulérní. Je potřeba říct, že jsou strany v opozici a jsou strany v koalici. To je prostě politická realita. Ale tak se nestyďte a veřejně řekněte ano, hnutí ANO, SPD a KSČM koordinují společně volby a obsazování pozic ve výborech, ať to vědí. Ať to vědí, členové hnutí ANO. Já znám v rámci hnutí ANO spoustu slušných lidí, kteří např. nejsou úplně identifikováni s tím, že společný postup je koordinován s SPD a s komunisty, s KSČM. Ale to není nic proti ničemu. Jen to řekněte veřejně, prosím vás. Nehrajte si tady na schovávanou. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan vicepremiér Bělobrádek, po něm pan předseda Kováčik.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem rád, že tady Pavel Kováčik řekl, že by se neměly dávat nálepky, že bychom neměli být osobní. Já to velice vítám a doufám, že se toho budou držet především komunisté. Například pan ministr Herman tady není, a to, co jsme si vyslechli vůči němu z vaší strany, tak myslím si, že přesně odpovídalo té definici, kterou jste kritizoval.

Já tedy nebudu osobní a budu hovořit o tom, co se tady stalo. Zopakuji, že bylo deklarováno z hnutí ANO, které dodnes nesvolalo žádnou schůzku všech klubů, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně, abychom se dohodli na tom, jak budou rozděleny výbory. Samozřejmě že hnutí ANO vyhrálo volby. My to akceptujeme. Ale nemá přes padesát procent. To znamená, že musí mít další hlasy. Ty další hlasy evidentně získává od SPD a KSČM. V tom případě, pokud i KSČM přiznalo, že uvažuje o podpoře menšinové vlády hnutí ANO, pak se nemůže tvářit jako opoziční strana.

Druhá věc, která tady je. Nejdříve bylo deklarováno ze strany hnutí ANO, že nikdo neprojevil zájem o tento mandátový a imunitní výbor. V okamžiku, kdy neformálně probíhají různé verze toho, jak by mělo být uspořádání výborů, které strany by měly mít předsedy kterých výborů, protože definitivně jsme to nikdy neslyšeli, ale proslýchá se, že některé strany jsou už dohodnuty na vzájemné podpoře, že už mají hlasovací koalici, tak se ukázalo, že opozice je schopna vygenerovat kandidáta na vedení tohoto výboru. V okamžiku, kdy regulérní opozice, protože KSČM za ni nepovažuji z tohoto hlediska, tak v okamžiku, kdy regulérní opozice má svého kandidáta, tak najednou je tady z hnutí ANO a SPD navržen další kandidát, který je z KSČM. A tím pádem zřejmě KSČM bude mít dva předsedy výboru, pokud už jim byl slíben další, protože původně měli mít jednoho předsedu výboru, a najednou budou mít dva předsedy výboru. My úplně nevíme. Ale pokud tomu tak je, pak to zase neodpovídá úplně poměrům výsledku voleb.

To znamená, oproti stranám, které měly lepší výsledek, tak budou mít stejně dva. Tím méně zbude na opozici. Myslím si, že právo na názor má každý. Myslím si, že to ještě neznamená, že ten názor je správný. O tom se jistě můžeme přít. Ale domnívám se, že je dobře říci si některá fakta. A já jenom uvítám, když diskuse nebude osobní, ale věcná. Ale myslím, že by to mělo platit i pro ty, kteří to navrhují. Každý by měl začít sám u sebe.

 

Předsedající Jan Hamáček: Tak. Teď tu jsou dvě faktické poznámky. Pan předseda Kováčik, potom pan poslanec Filip fakticky.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Jenom k panu kolegovi Bartoškovi vaším prostřednictvím, pane předsedající. Pane kolego, já jsem chtěl lidovce šetřit ze starého přátelství, ještě z Národní fronty, víte. (Smích v sále.) Co se týká onoho mýtu, že tady deklarujeme podporu nějaké vznikající vládě. Opět musím vyvrátit. Nikdo z nás nemluvil o tom, že bychom podporovali vznikající menšinovou či jakoukoliv jinou vládu hnutí ANO konstruovanou. Ani jednání se o tomto směru s námi nevede. Ani my nevedeme v tomto směru, vědomi si svého poněkud nižšího volebního výsledku, s nikým dalším o vznikající vládě.

Čili prosím pěkně, jestliže jsme se někdy vyjádřili k této vládě, tak tvrdíme, bude-li nejhůř, tak můžeme takovou vládu tolerovat. Můžeme se o tom bavit, že ji budeme tolerovat. Ale v žádném případě jsme nikdy nikdo z nás neřekli a ani neuvažujeme o tom, že bychom takovou vládu podporovali.

A o oné koordinaci, o které tady mluvil pan předseda Bělobrádek. Víte, v minulém volebním období se koordinovala ta vláda hnutí ANO, sociální demokracie a KDU-ČSL, až se dokoordinovala tam, kam se dokoordinovala. Takže dnes se holt při sestavení Poslanecké sněmovny a jejích orgánů může někdy zdát, že se koordinuje nejen s vámi, ale třeba i s námi. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, já bych chtěl některým osvěžit historickou paměť. Tady se diskutovalo o tom, co náleží opozici a co náleží koalici. Koalice tady nevzniká. Jsme na ustavující schůzi. A pokud bych chtěl připomenout, tak např. požadavek, aby kontrolní orgány náležely opozici, ten platil dlouhou dobu. Princip poměrného zastoupení v této Poslanecké sněmovně byl vždycky odmítnut. Až teprve výsledek voleb v roce 2002 vedl k tomu, že se tady prosadil.

A chci připomenout těm, kteří mluví o mandátovém a imunitním výboru, o kontrolních orgánech, že např. mandátový a imunitní výbor samozřejmě měla tehdejší vládní koalice v roce 1996 až 1998, pana doktora Čerbáka z ODA, což byl součást vládní koalice. Stejně tak použití operativní techniky Policie ČR. ODA, která byla také součástí. Kontrolní výbor tenkrát ani neexistoval. Boj o kontrolní výbor probíhal tři volební období, než vznikl.

A to jsme tady argumentovali prosím v roce 2002. Už tenkrát jsme argumentovali tím, že minimálně ty systémy jsou srovnatelné v EU. Podívejte se např. do Dánska, kde existuje kontrolní systém, který bychom si mohli převzít. Ve druhém volebním období roku 1996 až 1998, v tom dvouletém volebním období, které skončilo neslavně předčasnými volbami, mandátový a imunitní výbor vedla paní doktorka Anna Röschová z ODS. Součást vládní koalice. Stálou komisi pro kontrolu BIS - pan kolega Bašta ze sociální demokracie. Tak prosím, abychom při té argumentaci, byť na tiskových konferencích, ale zejména tady v této sněmovně, používali pravdivé argumenty. Děkuji vám.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Faltýnek, pak pan vicepremiér Bělobrádek, pan předseda Stanjura, pan předseda Kalousek, všechno faktické. Přihlášku pana předsedy Michálka beru jako řádnou. Takže pokud si nepřeje faktickou, tak po vyčerpání faktických dostane slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké dopoledne, vážené kolegyně, kolegové, pane předsedo. Já jsem nechtěl vystupovat, omlouvám se za to. Nicméně pár čísel. Tady pořád zní ze strany KDU-ČSL na jejich veselých tiskovkách, že nejednáme, nemakáme, blábolíme. A jak máme makat, jednat a neblábolit, když třeba zrovna tady tato strana si k jednomu stolu s komunisty a s SPD nesedne? To je prostě fakt, pane místopředsedo, bývalý. Tak to je. Ale nechci být osobní.

My jsme zvolili taktiku bilaterálního jednání se všemi subjekty. A pokud budeme vycházet z té matematiky, že je tady 17 výborů bez organizačního, tak podle výsledků voleb ANO má nárok na sedm. My jsme pustili jeden, mandátový, protože jsme řekli od začátku, že by ho měla mít opozice. Čtyřblok, nebo K blok pana Kalouska, čtyři. A bude mít čtyři. Piráti dva, SPD dva, komunisti jeden, sociální demokracie jeden. Tam je to všechno vyřešené. Nevím, proč se tady pořád dohadujeme, když bilaterálně jsme se de facto všichni dohodli.

A pokud se týká třeba místopředsedů Sněmovny, tak přece všichni víte, že podle výsledků voleb by naše hnutí mělo nárok na dva, pokud se dohodneme, nevím, nechci předjímat, že budeme mít pět místopředsedů. A my nechceme žádného. Ať je ve Sněmovně poměrné zastoupení. Takže tiskovky KDU-ČSL, veselé, v křeči - ty mě fakt baví. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu. Poslanci sedí abecedně.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, vaším prostřednictvím odpovím panu předsedovi Faltýnkovi. Kdybyste skutečně poslouchal onu zábavnou tiskovou konferenci, tak byste věděl, že jsme neodmítli jednat se všemi poslaneckými kluby, pokud by to svolalo hnutí ANO. To je prosím lež. My jsme pouze odmítli jít na partikulární jednání, které bylo bez hnutí ANO. To je pravda. Ale to je úplně něco jiného. Takže prosím lépe poslouchejte. Doufám, že se vám líbí, tak to aspoň poslouchejte, možná jste na to neměli čas.

Co se týká KSČM, spolupráce v Národní frontě byla asi taková, že z našich 46 poslanců v roce 1948 10 emigrovalo, 12 bylo uvězněno, z toho 4 byli umučeni nebo popraveni: Broj, Sochorec, Plesl, Janáček. Komunisty byl násilně dosazen předtím vyloučený člen za předsedu. Spolupráce, jak vy si ji představujete, a to, co nazýváte spoluprací v Národní frontě - my jsme samozřejmě spolupracovali v Národní frontě už v dobách před rokem 1948, stejně jako národní socialisté, sociální demokraté. A členové těchto stran, jako byla národně frontová Milada Horáková a mnozí další i z řad sociální demokracie skončili v kriminálech s těžkými žaláři i přes 10 let, byli mučeni nebo popraveni. Myslím si, že takovou spolupráci rozhodně nemůžeme označit za svobodnou a rozhodně ji nemůžeme označit za něco, co by mělo sloužit k pobavení Poslanecké sněmovny.

 

Předsedající Jan Hamáček: Děkuji. Pan předseda Bartošek, potom pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Jan Bartošek: Dvě reakce, vaším prostřednictvím, k panu předsedovi Faltýnkovi. Buď jste záměrně lhal, anebo jste neposlouchal. Ale tohle je poměrně zásadní informace a je důležité, abyste věděl, a dneska jsem veřejně řekl, že nekonáte, protože jste to slíbili, protože jste slíbili, že svoláte jednání všech zástupců parlamentních stran, a vy jste tak neučinili. A my jsme řekli, že jestliže to jako vítěz voleb svoláte, tak přijdeme za účasti všech parlamentních stran. Takže si udělejte pořádek ve svém analytickém nebo PR týmu, ať máte kvalitní informace, když už veřejně vystupujete.

A druhá věc k panu předsedovi Kováčikovi. Nikde ho zde nevidím. Ale historická fakta zde řekl Pavel Bělobrádek. Za sebe mohu konstatovat pouze to, že je mi líto, že stejným způsobem nevystupuje i sociální demokracie. Ono se snadno ukazuje na lidovce, ale je potřeba říct, že i členové sociální demokracie byli vražděni, mučeni, zavíráni a přinuceni k emigraci. Myslím, že je načase, aby i sociální demokracie začala zmiňovat tuto svoji historii, protože je její součástí a nemůže se od ní distancovat. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Stanjura, potom pan předseda Kalousek, pan předseda Faltýnek a pan předseda Fiala - všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vidíme, jak se nám debata - podle našeho názoru měla být politická, slyšíme tady o zločinech komunismu, pak tady máme kandidáta, který je hrdý, že byl členem strany, která páchala zločiny - posouvá k takovému 17, 7, 4, 2, 2, 1 - my jsme se vzdali.

Říkáte jeden výbor, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana předsedajícího, pro komunisty. Ale pokud budete hlasovat stejně jako na mandátovém a imunitním výboru, tak to budou dva. Ta zpráva je a já jí rozumím a nijak si nestěžuji. Jenom chci, aby bylo jasné, že hnutí ANO se vzdalo vedení výborů ve prospěch komunistů. To je ta hlasovací koalice, o které mluvíme, a vy se jenom stydíte to přiznat. Opakovaně jsme přece říkali, že když se obsazují posty ve výborech, respektive předsedové výborů, vedení Sněmovny, tak velmi často je standardní postup, že je to většinovým způsobem, vznikne vládní koalice, ta si narýsuje, jak Sněmovna bude vypadat, křížem si přidělí kontrolní výbor nebo výbory a zbytek dá opozici. Tady ovšem, a slyšel jsem to včera od Radka Vondráčka: my jsme vlastně v menšině, nejsme schopni nic prosadit. Kdyby to byla pravda, že vítěz voleb má proti sobě osm opozičních stran, které nepodporují vítěze voleb, tak tady vítěz voleb nic neprosadí. Realita je ale jiná, viděli jsme to při volbě volební komise, vidíme to při volbě mandátového a imunitního výboru, za chvíli to uvidíme při volbě předsedy Poslanecké sněmovny. My jediné, co chceme: Nestyďte se za to. Jste přece v partě, hlasujete spolu, ANO, SPD a komunisté. To je prostě fakt.

Kdo dneska navrhl pana poslance Grospiče, abych nikoho neurazil, do čela výboru? SPD s podporou ANO. Takže co vám vadí na tom, když říkáme pravdu?

Já jsem jenom chtěl pro všechny, kteří tady nebyli v roce 2011, aby věděli, jaké názory bude mít, pokud pro něj budete hlasovat, nově zvolený předseda mandátového a imunitního výboru. Pokud byl nějaký odpor, tak to byli vlastizrádci, platily je imperialistické centrály a je to ocenění obětem komunismu pět dnů po 17. listopadu. Jsme pět dnů po 17. listopadu. Kdo z vás tam všude byl a vzpomínal na oběti komunistického režimu? (Předsedající upozorňuje na čas.) A dneska pro ty, kteří říkají, že to nebylo, a ještě to byli vlastizrádci a byli placeni, jste připraveni hlasovat. A to je celé. (Potlesk z pravé části sálu. Poslanci sedí abecedně.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Děkuji, ale opravdu prosím o dodržování času, aby to pak nevypadalo, že někomu nadržuji. Musím všem stejně, musím všechny upozorňovat, pokud čas uplyne.

Dvě minuty pro pana předsedu Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dovoluji si reagovat na pány poslance Filipa a Faltýnka.

Pan poslanec Filip zdůrazňoval, že vždy v minulosti mandátový a imunitní výbor vedla opozice. To nikdo nezpochybňuje. Také bych rád připomenul, že Demokratický blok, který je nepochybně opozicí, navrhl na tuto pozici pana poslance Gazdíka a SPD navrhlo pana poslance Grospiče. A budiž řečeno, kdo a proč hlasoval pro pana poslance Grospiče a kdo pro pana poslance Gazdíka. Nic více, nic méně. Teď budeme mít možnost zopakovat si to hlasování i veřejně.

K vyjádření pana poslance Faltýnka, že Demokratický blok je Kalouskův blok chci říct, že to bohužel není pravda. Protože kdyby to byl Kalouskův blok, kdyby to byl onen blok, který jsem navrhoval v listopadu loňského roku 2016, tak tady nesedí 48 poslanců Demokratického bloku, ale sedí tady 80 poslanců Demokratického bloku. Bylo by to sice bez Kalouska, protože jsem navrhoval, že na společné kandidátce nebudu, ale ANO by nevyhrálo volby a budoucí směr této země by určovaly demokratické strany a ne hnutí ANO ve spolupráci s SPD a komunisty. To by byl Kalouskův blok. Takhle máme Demokratický blok, který navrhl pouze pro účely voleb pan poslanec Farský, autorem dohody je ODS, pan předseda Fiala, a my se rádi připojili. Až budeme mluvit o blocích, tak si vždycky připomeňme, kdo co navrhoval a co bylo skutečností.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Faltýnek fakticky. Po něm pan předseda Fiala a další.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já bych prostřednictvím pana předsedajícího poděkoval za odpověď předsedovi Demokratického bloku panu Kalouskovi. Ale já jsem při svém vystoupení zapomněl na jednu důležitou věc, proč jsem sem vlastně přišel, a to říct pro kolegy, kteří tady jsou ve Sněmovně poprvé, já jsem tady vlastně druhé volební období, čili taky krátce, ale možná ti, co jsou tady déle, jako třeba Marek Benda, by si mohli vzpomenout, a to je spíš prosba na tyto kolegy, jestli nastala někdy situace, když se nějaký výbor na svém prvním zasedání usnesl a zvolil si svého předsedu, že Sněmovna neakceptovala tohoto předsedu, abychom tím nezaložili nějakou novou tradici. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Fiala, po něm pan předseda Kováčik a potom ještě pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Petr Fiala: Dámy a pánové, já jsem samozřejmě taky nechtěl vystupovat, ale reaguji na první vystoupení pana předsedy Faltýnka, protože některé věci je potřeba uvést na pravou míru.

Pokud jste skutečně zvolili metodu, že jednáte bilaterálně, tak tato metoda nevedla k úspěchu, resp. vy jste ji nedovedli ke konci, protože s námi, s Občanskou demokratickou stranou, jste skutečně vedli takové jednání, nicméně jsme se nedomluvili na definitivní podobě uspořádání Poslanecké sněmovny. Vy jste nás minulý týden k žádnému jednání nepozvali, my jsme nevěděli, jakou máte představu o uspořádání Poslanecké sněmovny, a takové jednání my nepovažujeme ani za úspěšné, ani za rozumně vedené. I na základě toho vznikl Demokratický blok, nazývejte si ho, jak chcete, ale je to sdružení poslaneckých klubů za účelem voleb na ustavující a dalších schůzích, nic více, nic méně, a s tímto Demokratickým blokem jsme vám opět nabídli jednání, a podle mě to bylo jednání, na kterém jsme se mohli domluvit na uspořádání Poslanecké sněmovny. Vy jste mně, tedy pan předseda Babiš, napsali, že na takové jednání nepřijdete, mně nezbývá než to respektovat. A chápu, že ani tam nemusíte chodit, protože dohodu o uspořádání Poslanecké sněmovny zjevně máte, má ji hnutí ANO s SPD a komunisty. Nemám jinou možnost než to respektovat, chápu, že jste se takhle domluvili, je to do jisté míry v pořádku, byť se mi to nemusí líbit, ale nehrajme si tady na to, že jste chtěli jednat se všemi, že jsme se mohli domlouvat, že my nejednáme, že respektujete výsledky voleb, že Poslanecká sněmovna bude uspořádána podle nějakých poměrných principů. No nebude. Rozhodli jste se, že se domluvíte s komunisty a SPD, máte většinu, můžete to tady všechno převálcovat. Tak to převálcujte, my to vezmeme, ale ušetřete nás těch pokryteckých řečí. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. A to tedy já jsem chtěl vystupovat. (Smích v sále.) Protože prostě jednoduše nechci tady dál poslouchat ony nálepky stalinista, nedemokratická strana atd. atd. Ó, jaký zločin, předsedou mandátového výboru byl zvolen komunista a ještě k tomu stalinista! Fuj! A vy se s těmi komunisty bavíte o tom, aby tady ta Sněmovna začala makat. Makat, že? Neblábolit, že, pane předsedo Babiši. Fuj! Co je ještě fuj. Podle mého soudu vítěz voleb zve na jednání. Ne kdokoli jiný, byť k tomu má sebeušlechtilejší motivy atp. Takže holt je potřeba, aby jednal každý s každým. Dejme stranou ty nesmyslné dneska už nálepky, které patří do hluboké minulosti, přestaňme se tady pořád natahovat, a když už mluvíme o těch blocích, prosím, pojďme už zakleknout do bloků a hlasovat. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: To zcela jistě budeme moci, ale až po vyčerpání přihlášek. Paní poslankyně Válková, pan ministr Jurečka a potom pan vicepremiér Bělobrádek, stále faktické poznámky.

 

Poslankyně Helena Válková: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, chtěla jsem jenom upozornit jako členka mandátového a imunitního výboru na ten fakt, že jednání tohoto výboru jsou neveřejná podle jednacího řádu, a mě překvapuje, že někteří mnohem zkušenější kolegové tady operují, přinejmenším se tak vyjadřují, informacemi, které by neměly být předmětem jednání této Poslanecké sněmovny, a měli bychom zde projednávat a schvalovat, případně hlasovat pouze o usneseních, která jsou pro tyto účely podle jednacího řádu určena. Takže to je první moje poznámka.

Za druhé, viděla jsem, že jsem tady teď shodou okolností první žena, která hovoří, a jsem docela otřesená tou nekorektností, která se tady ozývá, a tím politizováním toho, co politické vůbec být nemusí, a připojuji se k těm, kteří chtějí už začít konečně ve Sněmovně pracovat. Já osobně si to velice přeji, abych v ústavněprávním výboru mohla projednávat návrhy, které nám budou předloženy a o kterých každý, kdo se do Sněmovny dostal, tvrdí, že jsou právě v jeho programovém prohlášení obsaženy. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan ministr Jurečka.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Zaznělo to tady několikrát: pojďme pracovat, pojďme udělat dohodu, odblokujme ty věci. Já jsem dnes vlastně poprvé oficiálně nahlas slyšel pana předsedu poslaneckého klubu Faltýnka, jaký tedy má vítěz voleb představu, které výbory kterým politickým stranám budou v Poslanecké sněmovně podle počtu náležet. Nedozvěděl jsem se přesně rozdělení těch výborů podle jejich zaměření a názvů, nicméně bych vás tady chtěl opravdu požádat jako vítěze voleb: To, co jste slibovali před čtrnácti dny, prosím, naplňte to. Sezvěte všechny zvolené strany, které jsou v Poslanecké sněmovně, ideálně na úrovni předsedů poslaneckých klubů, k jednání a řekněte, jaká tedy bude představa, jaká bude ta dohoda, o které mluvil v pondělí pan poslanec Vondráček, prostřednictvím pana předsedajícího, jak to rozdělení bude vypadat. Před čtyřmi lety - pro vás všechny, kteří jste nově zvoleni - v tuto dobu jsme měli jasno o tom, které výbory, včetně obsazení i místopředsedů výborů, budou náležet kterým politickým stranám. A tuhle diskusi jsme si mohli ušetřit.

Tak já vás jenom vyzývám, pokud tedy tady neplatí to, co tady bylo zmíněno několikrát, že je tady koalice ANO, KSČM a SPD, a chápu, že taková koalice si může politicky rozhodnout, že bere většinu těch výborů a ten zbytek přiřkne těm zbývajícím opozičním stranám, což jsme před čtyřmi lety udělali jako koalice, ale ty opoziční strany to věděly s předstihem a ta dohoda prostě takováto byla. Tak já vás tady jenom vyzývám, když mluvíme o tom makání a o té práci - je takový problém, prosím pěkně, svolat jednu schůzku a tam si tyto věci dohodnout? Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan vicepremiér Bělobrádek a potom pan předseda Faltýnek. Stále faktické poznámky.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, prostřednictvím, pane předsedo, vaším, ano, souhlasím, pane předsedo Faltýnku, hlavně nelhat. Pan předseda Kalousek není předsedou Demokratického bloku, to není pravda.

Jinak bych chtěl říct, že mi z toho tedy vyplývá, protože my to dodnes nevíme, že KSČM nebude mít výbor, který je rozpočtový? Protože bylo deklarováno, že by ho měla mít. Nebo budou mít dva? Není mi to úplně jasné. Vy jste víceméně přečetl, že by měla mít jeden, tak v tom případě asi bude rozpočtový volný.

Co se týká nových tradic, myslím si, že hnutí ANO zavedlo mnoho nových tradic. Právě třeba jedna z nich je, že je zasedání Sněmovny a není jasno, jaký bude vůbec počet výborů. Při posledním jednání ještě nebylo jasné, jestli bude 18, nebo 17, pokud už je to jasné, tak já to jako předseda jedné z parlamentních stran nevím, protože mi to nebylo sděleno.

Co se týká vystoupení paní kolegyně Válkové, tak ony unikaly věci i z Bezpečnostní rady státu i možná prostřednictvím vašich členů.

Co se týká pohlaví, tak podle některých teorií je pohlaví pouze sociální konstrukt a já se teď zrovna můžu také cítit ženou, takže ono to je někdy složité.

A myslím si, že na půdě Poslanecké sněmovny nepolitizovat, tak já nevím, proč tady jste, než dělat politiku. Já myslím, že politika je v pořádku. To, co je něco jiného, je politikaření. A já si myslím, že to je přesně to, co předvádí hnutí ANO. Místo abychom měli skutečně už dávno vyřešeny tyto věci, aby se jednalo, aby hnutí ANO, tak jak slíbilo, sezvalo všechny poslanecké kluby a tam jsme se dohodli, tak k tomu dodnes nedošlo. Je to manažerské selhání a myslím si, že by se tady nemuselo tolik mluvit a mohli jsme už dávno volit, jednat a mohli jsme směřovat k ustanovení vlády. Jakkoli není ještě jasné, a to je také nová tradice (předsedající upozorňuje na čas), že se tady ustanovuje vláda, která nemá ani toleranci, ani podporu, ani většinu, což je tedy opravdu zajímavá tradice.

 

Předsedající Jan Hamáček: Děkuji. Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já tady tou svou poznámkou ale nechci vyvolat další vlnu debat, a protože tuším, že ji vyvolám, tak možná to radši ani říkat nebudu. Nicméně kdybychom se vzájemně na těch jednáních poslouchali, kterých bylo 21 se všemi subjekty ve Sněmovně, s některými více, s některými méně, tak přece víme, kdo na těch jednáních seděl, včetně zástupců ODS, KDU-ČSL atd., že každý klub si řekl své priority, a my jsme se snažili najít prostě ten průnik priorit těch subjektů. A já jsem z toho měl pocit, že jsme ten průnik našli, odpovídající tomu počtu. Když řeknu konkrétní příklady, tak ODS, ale tím prosím Zbyňka Stanjuru, aby na to nereagoval, pokud je to možné - tak řekl prostě, že pro ně je priorita číslo jedna výbor školský, dvojka tohle, trojka tohle atd. A tak to bylo u všech. A myslím, že jsme našli nějaký kompromis ve vztahu k tomu počtu, který náleží podle výsledku voleb jednotlivým klubům. Ale pokud máte na to jiný názor, tak já se moc omlouvám, že jsem to tedy asi nezvládl já, nicméně já žiju v domnění, že ta shoda tady existuje. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Tak ještě fakticky pan vicepremiér Bělobrádek.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, pane předsedo, vaším prostřednictvím pane předsedo Faltýnku, vy to asi víte, jak to máte rozmyšleno, jen jste nám to nějak zapomněl říct. Já jsem na těch jednáních byl a my jsme řekli svoje priority. A protože jsme předpokládali, že budeme vést jeden výbor, tak jsme řekli asi tři nebo čtyři, a dodnes já nevím, který jste nám tedy přidělili, který jste nám dali. Proto má smysl, abyste nám to alespoň poslal mailem, když už nechcete svolat schůzku a vyřešit to osobně, a tam sdělit, jak si to tedy představujete. Já dodnes nevím, jestli komunisté mají mít tento výbor a ještě mají mít rozpočtový výbor, nebo ne. Nevím, který zbyl na nás. Takže to myslím, že je zcela evidentní. A tady to selhání bezpochyby je a já si cením vaší sebereflexe a sebekritiky a poprosil bych vás, abyste nás seznámili s tím, jak jste si to dohodli, protože my to pořád nevíme.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Fiala fakticky, potom pan předseda Faltýnek a potom pan kolega Gazdík.

 

Poslanec Petr Fiala: Já, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana předsedajícího, opravdu jenom velmi věcně. Pokud sedíme na jednání a vy mně a kolegům, kteří tam se mnou jsou, řeknete, že školský výbor asi ne, protože o tom předpokládáte, že by měl být někdo z vašich lidí, pak o tři hodiny později na tiskové konferenci řeknete, že školský výbor nejspíš připadne ODS, o tři dny později nám zase nepřipadne výbor pro obranu, který jste nám předtím řekli, že by nám měl připadnout - já opravdu takové jednání neberu jako jednání, které dospělo k dohodě. A je to, přiznám se, jednání, kterému nerozumím.

Ale já se nechci vracet k minulosti a těm složitostem, které tu byly. Je vidět, že nejenom já a reprezentanti ODS, kteří byli na těch jednáních, nejsou srozuměni s tím výsledkem, nechápali to jako dohodu. Slyšíme to tady od zástupců jiných politických stran. Tak jestli je pro vítěze voleb, kterého já plně respektuji, tedy hnutí ANO, takový problém sezvat ostatní, nebo všechny politické strany v této Poslanecké sněmovně na jednání, tak to nechte na mně, já to klidně udělám, sejdeme se všichni a domluvíme se na uspořádání Poslanecké sněmovny. Ale udělám to za podmínky, že na takové jednání, na které pozvu, opravdu přijdete. Pokud ne, tak vás ještě jednou prosím, sezvěte všechny politické strany v této Sněmovně a pojďme se domluvit na nějaké rozumné dohodě. Nebo to pojďme aspoň zkusit se domluvit a ušetříme si spoustu času a spoustu hořkosti, která tady v těch projevech dnes zaznívá.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já slibuji, že naposled. Pan předseda Fiala navrhuje v podstatě systém: dejme všechno na jednu hromadu a porvěme se o to. My jsme zvolili jiný systém, že jsme poprosili všechny subjekty, ať řeknou svoje priority. A pokud se týká priorit KDU-ČSL, je to druhé jednání, které proběhlo, tak priority byly: školský výbor, hospodářský, zahraniční, evropské záležitosti. Když se podíváme na priority jiných subjektů a na jejich počty poslanců ve Sněmovně a vnímám požadavek ODS s 25 poslanci na jejich priority, které jsou následující... jenom to najdu, mám těch zápisů opravdu mnoho, ale pokud se pamatuji dobře, tak absolutní priorita číslo jedna je školství. Potom bezpečnost, obrana a potom ústavněprávní výbor. Myslím, že to říkám správně. V té debatě s KDU-ČSL samozřejmě zazněla z naší strany jednoznačně nabídka - a to jméno tam padlo - výbor pro evropské záležitosti, pan Benešík. Protože pan Benešík podle našeho názoru, a na tom jsme se shodli všichni, ten výbor řídil dobře minulé čtyři roky. Takže nelžeme si, přátelé, prosím vás o to.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan poslanec Gazdík, potom pan předseda Stanjura, pan poslanec Rakušan, pan poslanec Hájek, pan ministr Jurečka a pan předseda Bartošek. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, já si myslím, že pro veřejnost, která to sleduje, je to naprosto absurdní divadlo, které nemůže chápat. Málokdo z vás, nových poslanců, ví, že těžiště odborné práce spočívá ve výborech. A ono není úplně jednoduché - jako dvojnásobný předseda poslaneckého klubu vím, že jsem měl třeba v poslaneckém klubu 11 lékařů a všichni chtěli do zdravotního výboru, kde jsme měli čtyři místa. Pokud mají být výbory obsazeny smysluplně, musí být obsazeny i nějak odborně. Já nerozumím zdravotnictví a nemohu jít do zdravotního výboru. Mnozí z vás nerozumějí třeba rozpočtu, nemohou jít do rozpočtového výboru, ale jsou odborníci na něco jiného. A to je to, o čem my se hlavně teď dohadujeme. Nám chybí to, že doposud nikdo, nevím, jestli to znají poslanci ANO, ale my ostatní to určitě nevíme, do kterého výboru kdo z nás může jít. My ve Starostech a nezávislých doposud nevíme, ve kterých výborech vůbec budeme, protože nevíme, kolik který výbor má mít členů. Myslím, že je to otřesná situace, a proto bych chtěl tady veřejně poprosit a vyzvat vítěze voleb, aby to jednání skutečně svolal, abychom ušetřili veřejnost tohoto absurdního divadla a abychom přišli s nějakým výsledkem toho jednání. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Teď pan předseda Stanjura stáhl, takže pan poslanec Rakušan.

 

Poslanec Vít Rakušan: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mně prosím jenom krátce zrekapitulovat, jak to jednání vypadá, a to za nejmenší poslanecký klub tady v Poslanecké sněmovně.

Ano, my jsme byli pozváni na jednání k hnutí ANO, a skutečně si tam pánové Vondráček a Faltýnek vyslechli to, co bychom si my představovali. A my jsme říkali: Uvědomujeme si, že jsme nejmenší. Naše nároky nejsou velké, nemáme nároky do vedení Sněmovny, na předsedu, místopředsedy Sněmovny, my chceme členství ve výborech. Ukazovali jsme hnutí ANO, jakým způsobem jsou nespravedlivě nastaveny počty tak, že se nejmenší prostě do těch výborů vůbec nedostanou. Nicméně tady je ten základ toho, kde je problém. Jak se vítěz voleb dívá na ty malé, které nepotřebuje. Na ty malé, kteří řekli, že nebudou podporovat vládu hnutí ANO. Dívá se na ně tak, že si vyslechne jejich požadavky a odpoví: My se vám ozveme. Tak já jenom chci říct, že za ten týden se nám nikdo neozval, nikdo nám výsledek jednání neřekl, nikdo nám nepověděl, v jakých výborech, jak už řekl pan předseda Gazdík, budeme moci pracovat. Tedy to přece není jednání. To je takový korporátní styl toho jednání. Malé nepotřebuji. Já potřebuji jenom ty, kteří mě do budoucna podpoří, kteří mi přislíbili podporu. A s těmi ostatními já se nebavím.

Smysl demokracie je skutečně v tom, že vládne většina, ale jsou respektována práva menšiny. A to, že menšina své zájmy neprosadí, to je legitimní odpověď. A my bychom ji od pana Faltýnka jistě nakonec přijali, protože jsme malí. Ale demokracie spočívá i v tom, že se s menšinou někdo baví. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Nyní má slovo pan poslanec Hájek.

 

Poslanec Josef Hájek: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Tady zase vidíte někdy, ten bod se jmenuje Návrh na potvrzení předsedy mandátního a imunitního výboru, a mluvíme tady úplně o něčem jiném. Ale na to zvyknete, že to tady tak často je.

Za druhé, tady vždycky vidíte, já jsem to rozděloval v minulém volebním období na nadposlance a poslance. To znamená, to máte ty s přednostním právem a pak my, já se považuji za toho normálního, řadového, jako je tady většina z nás, kteří musejí trpělivě čekat, než na ně dojde třeba po dvou hodinách řada. Ale ať se vrátím k tomu, co tady patří, tzn. diskusi o tom, jakým způsobem byla doposud tvořena koncepce výborů.

Je třeba říci, kdo má máslo na hlavě. Máslo na hlavě má Demokratický blok, který změnil to, co tady bylo připravováno. A teprve v pondělí oficiálně Demokratický blok přinesl podpis, že skutečně bude postupovat podle jednacího řádu a bude se chtít sloučit. Teprve v pondělí. To znamená, já jsem místopředsedou klubu, kde jsme opravdu tvrdě pracovali, těch variant bylo několik. Ale ještě opakuji, Demokratický blok teprve v pondělí oficiálně potvrdil, že bude opravdu prosazovat toto zastoupení ve výborech, což samozřejmě mění tu koncepci. Protože ten Demokratický blok jsou čtyři subjekty a je pravda, že opravdu je nutné o tom diskutovat. A dneska budeme volit předsedu Sněmovny a já bych potom požádal předsedu Sněmovny, pokud bude zvolen, aby se ujal té negociace nebo toho vyjednávání. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Nyní fakticky pan ministr Jurečka a po něm pan předseda Bartošek.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Já se omlouvám. Kdo mě znáte za poslední čtyři roky, tak víte, že sem nechodím mluvit zbytečně a snažím se vždycky mluvit k věci. Ale abychom si tady opravdu řekli věci tak, jak jsou.

Před dvěma a půl týdny, kdy jsme byli na druhém a posledním jednání jako zástupci KDU-ČSL se zástupci vítězného hnutí ANO, jsme řekli priority - řekli jsme školský výbor, hospodářský výbor a výbor pro evropské záležitosti. Tehdy se pan předseda Faltýnek podíval do papírů, pokýval hlavou a říká: Tak školský výbor bude asi priorita ODS, hospodářský je volný. To tehdy zaznělo. A my jsme se až dnes oficiálně dozvěděli, že nám byl přidělen výbor evropský. A jediné, po čem tady voláme - je takový problém říct jako vítězové voleb: ano, tedy s nějakým zpožděním, ale svoláme to jednání? Protože jak bylo řečeno, my sice mluvíme tady k bodu Návrh na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru a mohl by na první pohled říct někdo: ta debata s tím nesouvisí. Ale ta debata s tím souvisí, protože tuhle debatu potom povedeme u každého dalšího výboru nebo na každém dalším jednání ke konkrétním výborům.

Tak prosím vás pěkně, začněte jednat konstruktivně a začněte jednat už. Já se omlouvám všem nově zvoleným poslancům, ale prostě taková situace by tady nebyla, kdyby ta jednání probíhala.

A tady bylo řečeno něco o Demokratickém bloku, že v pondělí. Prosím pěkně, my jsme jako Demokratický blok vyzvali k jednání, které se mělo uskutečnit v pondělí, a podle mých informací bylo půl hodiny před jednáním jednání ze strany představitelů hnutí ANO zrušeno. Takže prosím vás pěkně, já budu spokojený, když řeknete: ano, dneska, zítra, sejdeme se, pozveme všechny představitele politických stran ve Sněmovně a posuneme se dál.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Bartošek, potom pan vicepremiér Bělobrádek a potom pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jan Bartošek: My se ocitáme v poměrně paradoxní situaci, kdy všichni říkáme a voláme po tom, abychom se navzájem dohodli a aby vítěz voleb konal. A já se nemůžu zbavit dojmu, že vycházíte ze starého latinského přísloví divide et imperia, rozděl a panuj. Jediný, kdo z toho těží, jste vy.

A je potřeba také říct, že to je jasný vzkaz lidem této země. Tak jak se chováte ke svým partnerům, kteří jsou malí - a my to respektujeme, my respektujeme vítěze voleb -, tím, že nectíte a nerespektujete malé partnery, tak stejným způsobem se budete chovat k lidem této země. Protože od hlavy se to řídí. A takhle to bude vypadat. Ten, kdo je malý a nejde vám na ruku, tak se k němu budete tímto způsobem chovat. Jediné, po čem my voláme, je normální lidská slušnost. To, po čem voláme, je normální demokratické chování, abychom i jako malí byli přizvání k tomu, že se jedná, a abychom se normálně slušně lidsky domluvili. To, po čem my voláme, je normální lidská slušnost, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím pana předsedajícího. Jediné, po čem voláme a co žádáme: svolejte to jednání, chovejte se slušně i k těm, kteří jsou malí, s veškerým respektem k výsledku voleb.

 

Předsedající Jan Hamáček: Děkuji. Pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Vaším prostřednictvím, pane předsedo, k panu místopředsedovi Hájkovi.

My jsme tady stejně dlouho v Poslanecké sněmovně. A tady je přece rozdíl mezi faktickou poznámkou a přednostním právem. Pokud se nepletu, tak dneska jsme ani já, ani pan ministr zemědělství nevyužili svého přednostního práva, pouze jsme použili faktickou poznámku, kterou můžete využít taky. Tak prosím, aby to veřejnosti bylo jasno, žádní nadposlanci apod. tady ničeho nevyužívají. My se řádně hlásíme prostřednictvím faktické poznámky.

A skutečně opakuji, my jsme nikdy nedostali žádnou oficiální odpověď, který výbor máme mít. Jak říkal Masaryk, diskuse je vlastně demokracie. A ta diskuse nám prostě chybí. Vy jste se nějak dohodli a berete to, jako že to je jasné. Ale nám jste to nedali vědět. Mohli jsme si odpustit jak pondělní více než jedenapůlhodinovou debatu navíc, kdybychom se prostě sešli a věci si vyjasnili. Ale vy jste se s námi nesešli a s Demokratickým blokem jste odmítli jednat. Odmítli jste s námi jednat. A potom se tedy nedivte, že se nám to nelíbí. A vzpomeňte si, jaká blamáž tady byla právě v pondělí. A zase si to opakujeme. A bude to pořád pokračovat dál, protože my dnes jsme poprvé slyšeli, že jste nám přidělili nějaký výbor. A to považuji za velmi tristní a považuji to za šlendrián.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já jsem tedy moc nerozuměl vystoupení kolegy Bartoška, nicméně když si sedneme ke stolu a tam zazní, že s fašistou si nesednu ke stolu a s komunistou taky ne, tak pro mě to prostě je nějaký signál, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. A můžete si tady povídat, co chcete.

Jinak bych poprosil, zkusme se dohodnout zítra třeba v 11 hodin, ve 12, ve 13, jak to bude většině vyhovovat, potkat se k výborům a dořešit tuto situaci, ať už se trošku pohneme v tom dnešním programu. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan předseda Kováčik, pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pan předseda Faltýnek mi slíbil před chvílí, že to bylo naposledy, a nebylo. Ale to, že řekl, že vyzývá - zve, pardon, zve k té schůzce.

Pane předsedo, prosím pěkně prostřednictvím pana předsedajícího, myslíte tím skutečně všechny poslanecké kluby ve formátu předsedů klubů? (Ozývá se ano od poslance Faltýnka.) Já totiž jsem byl už jednou pozván na jednání, které svolavatelé nazvali kulatým stolem, ale tam nebylo pozváno hnutí ANO a někdo, a teď nevím úplně přesně, kdo to od lidovců byl, se vyjádřil, že s komunisty si za stůl nesednou. Proto jsem se omluvil, aby s tím nebyl nějaký problém. A stejně to nebyl žádný kulatý stůl, protože kulatý stůl zpravidla bývá za účasti všech. Já tedy vítám ten návrh. Jde o to, že se konečně dostane na skutečný kulatý stůl. Pozdě možná trošku, ale přece. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Teď pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Jenom krátce k mé chybě, kterou jsem zde řekl. Správně je divide et impera. To je má chyba, kterou jsem zde řekl a ke které se přiznávám.

Druhá, a to prostřednictvím pana předsedajícího k panu předsedovi Faltýnkovi. Nikdy jsem neřekl slovo fašista. Opět špatně. V tom si zase udělejte pořádek vy. A druhá věc. Řekl jsem, že v případě, že vítěz voleb svolá jednání za účasti všech parlamentních stran, přijdeme. Řekl jsem to dneska na tiskové konferenci a řekl jsem to opakovaně. Takže zde nelžete. Já jsem jasně deklaroval veřejně, že KDU-ČSL se zúčastní jednání v případě, že ho svolá vítěz voleb. Nepřekrucujte zde fakta. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Tak a teď to vypadá, že nejsou žádné faktické poznámky, takže slovo má pan předseda Michálek s řádnou přihláškou.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se přihlásil řádně do rozpravy a počkal jsem. Chtěl bych připomenout, že jsme svolali na začátku kulatý stůl opozičních stran, a to právě s tím cílem, abychom vygenerovali nominanta opozice do funkce předsedy mandátového a imunitního výboru. To je právě ten bod, který nyní projednáváme. Z tohoto jednání se omluvila KSČM a SPD s uvedením důvodu, že u kulatého stolu opozičních stran chybí hnutí ANO. To byl ten důvod, proč se omluvily. Takže jsme se sešli v užším složení a splnili jsme to, co jsme řekli, a vygenerovali jsme společného kandidáta opozice na předsedu mandátového a imunitního výboru. Hnutí ANO veřejně přislíbilo, že podpoří do funkce předsedy mandátového a imunitního výboru zástupce opozice. K čemu ovšem došlo, je, že co nám tady bylo řečeno, přepustilo ten svůj výbor KSČM na základě dohody a na základě toho, že KSČM vydala prohlášení, že za určitých podmínek bude tolerující stranou. Ve výsledku tak funkci předsedy mandátového a imunitního výboru dostává KSČM, která ve volbách získala 7 % hlasů, a patří tedy mezi méně úspěšné opoziční strany, a nikoli kandidát, kterého vygenerovaly všechny ostatní opoziční strany, které zastupovaly 38 % voličů, což je obrovská, v podstatě naprosto dominantní opoziční síla. (V levé uličce se sdružují poslanci do hloučků a hlučí.)

Takže si tu situaci popišme, jak vypadá ve skutečnosti. ANO se zde dohodlo s trpaslíkem a přepouští mu v rámci nějaké tolerance pozici předsedy mandátového a imunitního výboru, který následně samozřejmě povede jednání o vydání předsedy hnutí ANO a předsedy poslaneckého klubu ANO k trestnímu stíhání.

Poprosil bych o klid v sále, pane předsedo.

 

Předsedající Jan Hamáček: Ano. Prosím všechny ty, kteří se spolu baví, prosím, rozpusťte ty diskusní hloučky, popřípadě diskusi přeneste do předsálí. Děkuji.

 

Poslanec Jakub Michálek: Takže my už jsme tady včera byli svědkem toho, že pan předseda Kováčik přednášel svoje návrhy, a v podstatě to byly návrhy hnutí ANO, kde si tímto způsobem vybrali loutku, která přednášela jejich návrhy na počet členů a upravovala to podle těch výsledků. Následně paní profesorka Válková navrhla člena KSČM do pozice předsedy mandátového a imunitního výboru. Myslím si na rozdíl od ní, že takovéto informace patří na veřejnost a že občané mají právo vědět, jakým způsobem se generuje vedení Poslanecké sněmovny. Fakticky totiž dochází k tomu, co už tady bylo opakovaně řečeno, že zde vzniká vláda hnutí ANO s podporou KSČM a SPD.

Já samozřejmě respektuji a stejně tak všichni Piráti respektujeme výsledek voleb, nicméně považujeme za nutné říct, že my nejsme součástí tohoto bloku, této koalice ANO, SPD a KSČM.

Teď tedy nadejde to zásadní hlasování, kde uvidíme, které politické strany tvoří ten blok, které strany té vládnoucí koalice si dosadí svého předsedu mandátového a imunitního výboru, a chtěl bych zde deklarovat, že to není ten člověk, který má majoritní podporu v opozici, čili podporu mezi opozičními stranami, které volilo 38 % lidí. Čili uvidí to teď i občané v tomto zásadním hlasování, které naprosto obnažuje, jakým způsobem bude patrně fungovat vláda po další čtyři roky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk některých poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Fakticky pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, zaprvé bych chtěl požádat pana předsedu klubu Pirátů Michálka, aby se omluvil. Komunistická strana Čech a Moravy není žádná loutka. Je to politická strana, která vznikla v únoru 1990, registrovaná Ministerstvem vnitra tehdy ještě České a Slovenské Federativní Republiky v listopadu 1990. Od té doby působí v České a Slovenské republice a v České republice v demokratickém systému způsobem, který umožňuje být trvalou součástí české politické scény. My nejsme žádná loutka. (Mluví velice důrazně.) Máme vlastní politický program. To zaprvé.

Zadruhé to, že si vytvoříte blok, neznamená, že jste jedinými zástupci opozice. Tady sedí regulérní vláda České republiky, která ještě nepodala demisi. O žádné vládní koalici se zatím nejedná. A pokud budeme takhle jednat, tak tato vláda tady bude sedět hodně dlouho. Protože pokud nedojdeme k tomu, že zvolíme předsedu Poslanecké sněmovny, vedení a orgány Poslanecké sněmovny, tato vláda nebude moci podat ani demisi. Tak prosím, s tímto vědomím předstupujte před občany. Děkuji vám. (Tleská poslankyně KSČM Aulická Jírovcová.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Paní poslankyně Kovářová.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, ráda bych se vyjádřila k tomu, co zde řekl pan předseda Faltýnek ohledně jednání všech poslaneckých klubů. Osobně musím říci, že vítám tuto pozvánku k jednání všech poslaneckých klubů. Nicméně beru to jako přiznání, že dosavadní postup, který zvolil vítěz voleb ANO ohledně jednání, co se týče členství ve výborech a předsedů, nebyl úspěšný a nebyl šťastný. ANO avizovalo, že v Poslanecké sněmovně zavede nové pořádky. V případě jednání, které ANO zvolilo, se však neosvědčily. A já jsem moc ráda, že se vracíme opět k těm pořádkům starým, kdy k dohodě vždy došlo, pokud jednaly všechny kluby najednou, a to ještě před ustavující schůzí. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Dále nemám žádné přihlášky do rozpravy. Rozpravu končím. Přednesu návrh usnesení, ten zní... Ještě tedy zavolám případně kolegy z předsálí.

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna potvrzuje poslance Stanislava Grospiče ve funkci předsedy mandátového a imunitního výboru." (V plénu žádají o odhlášení.) Odhlásit? Ano. Takže vás odhlašuji a prosím o novou registraci. Budeme hlasovat. Návrh usnesení jsem přečetl.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 7, přihlášeno je 194, pro 115, proti 66. Tento návrh byl přijat. (Ojedinělý potlesk.)

Blahopřeji tedy panu poslanci Grospičovi ke zvolení do funkce předsedy mandátového a imunitního výboru.

 

Končím bod 7 a otevírám bod 8. (V levé části sálu vstává poslanec Beitl: Nefungovalo mi hlasovací zařízení, hlasoval jsem proti.) Pane poslanče, jestli si přejete vyjádřit k hlasování, tak prosím na mikrofon. (Poslanec spěchá po schodech nahoru k předsedajícímu.) Dolů. (Pobavení v sále.)

 

Poslanec Petr Beitl: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající, nefungovalo mi hlasovací zařízení, hlasoval jsem proti. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Ano. Ale předpokládám, že to je pouze pro stenozáznam, že si nepřejete zpochybnit hlasování, pouze chcete uvést do stenozáznamu, jak jste hlasoval. (Poslanec Beitl: Ano.) Dobře, takže to není námitka proti hlasování.

 

Bod

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 16:49.




Přihlásit/registrovat se do ISP