(15.00 hodin)

 

Předsedající Jan Hamáček: Nyní je tady jedna faktická poznámka, a to pana předsedy Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Dovolte, abych reagoval na svého předřečníka. Samozřejmě víme, že teď nejednáme o důvěře vládě, že volíme předsedu Poslanecké sněmovny, ale ona také ve hře žádná důvěra vládě není. Ve hře je přece projekt, který jsme slyšeli z úst prezidenta republiky i z úst vítěze voleb, že tady relativně dlouho bude vládnout vláda bez důvěry. To je ten projekt, který buď umožníme, nebo neumožníme. A umožníme ho tím, když zvolíme předsedu Poslanecké sněmovny. Takže není možné říkat, prostřednictvím pana předsedajícího pane předsedo Michálku, "já si tady nepřeju vládu bez důvěry" a současně to umožnit, protože pak všechny ty ústavní kroky, o kterých mluvíte, vám nebudou k ničemu. K ústavní žalobě potřebujete ústavní většinu Poslanecké sněmovny a Senátu, takže pak můžete plamenně řečnit, ale bude tady vládnout vláda bez důvěry a bude tady vládnout vláda bez kontroly a my budeme jenom dobře placenou stafáží nekontrolovatelné moci. V žádném případě nebudeme plnohodnotnou Poslaneckou sněmovnou. To je projekt, o který se tady hraje, a teď každý z nás má tu odpovědnost rozhodnout, jestli ten projekt chce, nebo nechce dovolit realizovat. Nic víc, nic míň.

Já vám rád věřím, že nechcete vyslovit důvěru vládě Andreje Babiše, a nemyslím si, že to někdy uděláte, ale v každém případě teď chcete dovolit realizaci projektu Babiš-Zeman, dlouhodobé vládnutí bez důvěry a bez kontroly. A to uděláte. Potom - dovolím si použít váš termín - jste jen tou kvaziopozicí. Pak v žádném případě opozicí být nemůžete. A je to rozhodnutí každého z nás za tou plentou, nejenom jednotlivých politických frakcí. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Teď tady mám ještě tři další faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Kopřiva, pak pan poslanec Černohorský a pak pan poslanec Martínek a pak pan poslanec Polanský, čtvrtá technická.

 

Poslanec František Kopřiva: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané, já bych se chtěl prostřednictvím pana předsedajícího zeptat pana kandidáta Vondráčka, protože on se zavázal k prosazování bodů Rekonstrukce státu a protikorupčních opatření, jestli jako předsedající, když bude mít vliv na zařazování bodů na schůze Sněmovny, umožní průchod těmto opatřením Rekonstrukce státu a případně jaké jsou jeho priority v oblasti bodů Rekonstrukce státu a protikorupčních opatření. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan poslanec Černohorský.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Dobrý den, vážení kolegové, vážené kolegyně. Já bych se prostřednictvím předsedajícího rád zeptal pana Vondráčka, kolik budete navrhovat místopředsedů, jak určíte prvního místopředsedu a jak určíte další pořadí místopředsedů. Děkuji.

 

Předsedající Jan Hamáček: Děkuji. Já jen upozorním, k čemu slouží faktická poznámka. Faktická poznámka slouží k reakci na průběh rozpravy, nikoliv k tomu, aby byly pokládány nové dotazy či argumenty. Já jsem nechal vašeho předřečníka vystoupit, ale prosím, pokud chcete klást dotazy kandidátovi, tak se přihlaste s řádnou přihláškou. Děkuji.

Pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl doplnit pana kolegu Michálka, který měl dotaz ohledně třetího pokusu. Chtěl bych se prostřednictvím pana předsedajícího dotázat (šum a smích v sále), jestli...

 

Předsedající Jan Hamáček: Já vás nechám dokončit. Jen prosím do budoucna...

 

Poslanec Tomáš Martínek: Dobře. Chtěl bych se tedy dotázat pana kandidáta, jestli by v případě třetího pokusu byl schopen jmenovat osobu, která by bylo odsouzena za trestný čin.

 

Předsedající Jan Hamáček: Teď fakticky pan ministr spravedlnosti, potom paní poslankyně Němcová.

 

Ministr spravedlnosti ČR Robert Pelikán Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já chci reagovat na vystoupení pana kolegy Kalouska. On ten německý příklad opravdu nezvolil úplně šťastně. Jednak v Německu, jak známo, byl hned po volbách zvolen předseda jejich Bundestagu, aniž by bylo jakkoliv jasno, jaká bude většina, protože to, jak správně řekl, není jasno dodnes. Jednak německý prezident poté, co zkrachovala ta jednání, oznámil, že přibližně do čtrnácti dnů jmenuje Angelu Merkelovou znovu premiérkou, aniž by měla zajištěnou jakoukoli většinu, s tím, že ona bude mít tři pokusy tu většinu v parlamentu najít, a pokud ty tři pokusy neuspějí, tak - německý systém je v tomto odlišný - prezident se může rozhodnout, zda vyhlásí nové volby, nebo ji nechá vládnout po celé volební období bez důvěry Bundestagu, přičemž prezident řekl, že se mu nechce vyhlašovat nové volby. Takže tento příklad opravdu asi nepatřil k nejvhodněji zvoleným.

Jinak chci ještě říci ve zbývajícím čase, že bychom měli Ústavu oprostit od některých nánosů, které tu zvykově v mezidobí vznikly a které ve skutečnosti parlamentarismus u nás spíše popírají, a to je právě to, že prezidenti často designovali premiéry a chtěli po nich tu jasně zajištěnou většinu. Ve skutečnosti naše Ústava chce, aby si jmenovaný premiér tuto většinu hledal ve lhůtě třiceti dnů, a ta lhůta je tam záměrně proto, aby se právě neprodlužovalo období, kdy u nás bude vláda, která nemá důvěru, protože pokud budou všichni Ústavu a jejího ducha respektovat, tak jsou tu jenom ty tři pokusy a pak jsou předčasné volby. Všechno ostatní jsou fantasmagorie. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Paní poslankyně Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážené dámy a vážení pánové, já chci reagovat na to, co zde zaznělo z úst zástupců Pirátů. Jestliže vyzývají k tomu, aby se jediný kandidát na pozici předsedy Poslanecké sněmovny sem šel představit, aby řekl, jaké má úmysly s tím, jak bude vysokou ústavní funkci vykonávat, tak se podivuji nad tím, že ještě dříve, než si tyhle odpovědi vyslechli, tak několikrát opakovaně, desetkrát v průběhu měsíce od voleb, deklarovali, že prostě pana poslance Radka Vondráčka podpoří, protože ho holt podpoří. A to bylo všechno.

Tak nevím, na co teď potřebují nějaké další představení, protože pokud byste chtěli posuzovat, zda je to pro vás člověk, který odpovídá třetí nejvyšší ústavní funkci v českém ústavním systému, tak přece už tu máte skutky. Vy nepotřebujete stavět na nějakých slibech a vizích, vy jste v první den jednání ustavující schůze Sněmovny slyšeli, že pan poslanec Vondráček podporuje to, aby mandátový a imunitní výbor byl méněčlenný, a aby tudíž byla vyřazena velká část Sněmovny, tedy malé strany, z rozhodování o klíčových otázkách. Vy jste dnes viděli jeho hlasování, kterým podpořil předsedu mandátového a imunitního výboru navzdory tomu, co zde předtím bylo řečeno. Takže kdybyste chtěli postupovat, tak vám slouží skutky a k tomu rozhodování je zde k dispozici máte. Jestliže chcete stavět na nějakých větrných mlýnech, tak to určitě pan poslanec Vondráček vám jich tady několik vystaví a vy se vyvléknete z té odpovědnosti, kterou jako volitelé v této volbě máte. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan vicepremiér Bělobrádek.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já bych zareagoval na slova ministra spravedlnosti. Jestli se nepletu, tak po třetím neúspěšném pokusu nemusí prezident republiky vyhlásit předčasné volby. Podle mě může. Nechci se přít, vy jste právník, já ne, vy jste ministr spravedlnosti. Domnívám se, že nemusí, že může a v tom okamžiku tady vláda bez důvěry skutečně může dál pokračovat. Takže v tomhle ten německý systém nám je podobný.

 

Předsedající Jan Hamáček: Pan poslanec Michálek. Stále faktické poznámky. Fakticky, pane poslanče? Řádně.

 

Poslanec Jakub Michálek: Jen krátká faktická poznámka k vystoupení vážené paní kolegyně Němcové. Já jsem jenom chtěl doplnit, že my jsme samozřejmě s panem Vondráčkem mluvili, osobně jsme se s ním setkali a na ty věci jsme se ptali, ale v tomto světě opravdu nejsou jenom politici, kteří tady sedí v této místnosti, ale jsou tady i občané, kteří sledují jednání a chtějí vědět, jak pan Vondráček bude tu vysokou funkci vykonávat. Takže si myslím, že je naprosto logické, aby se nejenom těm, kteří s panem Vondráčkem nejednali, ale i všem občanům pan Vondráček představil a ty dotazy zodpověděl. To je podle mě naprosto opodstatněný logický požadavek a k té opravdu parlamentní kultuře patří to, že ten, kdo kandiduje na vysokou ústavní funkci, přece předloží nějakou vizi, nějakým způsobem se představí, řekne, co chce dělat. Vláda má nějaké programové prohlášení. A pokud tady máme vládu bez důvěry, tak je logické, že chceme vědět po předsedovi Sněmovny, jak tu svoji funkci bude vykonávat. A to je všechno. A chceme, aby to věděli i občané.

Děkuji za pozornost. (Potlesk některých poslanců.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP