(18.00 hodin)
(pokračuje Zahradník)

Já hned přeskočím k dalšímu pro mne velmi důležitému tématu, kterým je doprava. Už jsem tady zmínil tu EIA. Vy se tady zaklínáte, jak zrychlíte stavební řízení, kolik desítek či stovek kilometrů dálnic tady postavíte a jaké finanční prostředky na to zajistíte. Přitom jste to byli vy, pan Babiš a jeho věrný spolupracovník pan ministr Brabec, kteří jste protlačili zákon o posuzování vlivu, tedy tu slavnou EIA, která umožní ekologickým aktivistům pořád ještě velmi účinně zablokovat stavební procesy v našich infrastrukturních dopravních stavbách. Zaklínáte se obchvaty, dobře, ale návrh, který by umožnil jejich snazší prosazování, jste zamítli.

A pak tady máte PPP, veřejno-soukromé partnerství. To je dobrá myšlenka, v takto velkém objemu u nás zatím nevyzkoušená, zatím to všechno zkolabovalo, o co se tady jednotlivé vlády postupně snažily. Já jsem smířen s tím, že stát se odhodlal stavět dálnici D4 formou PPP, dobře. Ale pak se tady dočítám, že v té kapitole počítáte i se stavěním dálnice D3 formou veřejno-soukromého partnerství. To je poplašná zpráva. To bych chtěl všechny - jestli jsou tady nějací Jihočeši, nevím, je tady jeden bývalý Jihočech, pan ministr Vojtěch. Pane ministře, jestli máte ještě pořád nějaké vazby k jižním Čechám, tak tomu prosím vás zabraňte, ať to staví stát za státní peníze, a žádné veřejno-soukromé partnerství tady, prosím vás, nedopusťte.

Pak je tady kultura. No, já se ke kultuře nechci moc vyjadřovat. Pan ministr mě určitě slyší. Zatím vždycky v těch prohlášeních vlády byla nějaká zmínka o tom našem jihočeském problému - točně v zámecké zahradě v Českém Krumlově. Ale chápu, že řešíte ty světoborné otázky naší vlasti, celé Evropy a celého vesmíru, takže ta otáčka v Krumlově vás asi tolik nezajímá. Ale prosil bych pana ministra, aby se co nejdřív k tomu koukal vyjádřit, abychom věděli, na čem jsme.

Část mého kritického vystoupení už tady zmínil pan prezident. Já s ním tedy v tomhle můžu souhlasit. On zmínil velmi nevýrazný bod vašeho vládního prohlášení, které se týká energetiky. Tady to opravdu je špatné, to musím hodnotit velmi negativně. Vy tady celkem vágně píšete o tom, že je třeba začít stavět. Pan premiér Babiš tady zmínil, že skutečně ten Temelín je třeba postaven (postavit), že měl být postaven už dávno. (Premiér: Dukovany.) Ale já si vzpomínám - ne, vy jste říkal Temelín. Temelín jste říkal! (Premiér: Dukovany.) Ale nebudeme se tady hádat. Vy jste zrušili ten tendr na Temelín, tak to prostě bylo! Takže teď je promarněna celá ta šance, už se skoro rozutekl ten tým expertů, kteří si ještě pořád pamatují, co to znamená stavět, který nestaví jenom u počítačů, ale kteří umějí v gumovkách do toho bahna staveniště vlézt a tam skutečně ty dělníky řídit. Čili to vám vytýkám. Myslím si, že byste měli tu kapitolu o energetice významně, pane premiére, revidovat!

Už se pomalu blížím ke konci, ale ještě mi zbývá to moje oblíbené životní prostředí. A tady musím říct, že hned ta preambule kapitoly o životním prostředí je něco, co bije do očí. Je to krystalický formální slib, kde tvrdíte, že chcete tady udržovat přírodu tak, aby byla rozmanitá, nádherná, a předat ji chcete našim dětem v lepším stavu, než jste ji převzali. To už se vám nepovede! Šumava už usychá a teď ještě ke všemu kůrovec žere všechny možné lesy na Moravě. Co z toho bude, nikdo neví. Co to je ten lepší stav, to ví možná pan Babiš nebo pan Brabec, ale určitě to není to, k čemu naši přírodu opravdu tlačíte.

Dámy a pánové, je tady další téma, které se týká sucha a boje se suchem. Já musím říct jednu pozitivní věc. Pozorně jsem sledoval, co říkal pan Babiš, a zaznamenal jsem, že on zmínil potřebu budování nádrží. Pět miliard kubíků u nás spadne, z toho zhruba dvě třetiny zadržují velké umělé nádrže. Chceme-li to zvýšit, zlepšit a aktuální pro nejbližší čas potřebu vody v případě její nouze tady zachovat, vytvořit je třeba některé nádrže nové, minimálně ochránit tak, aby bylo možné bez nějakých velkých problémů je stavět.

Co se týká odpadů, tady samozřejmě slibujete zákon o odpadech. Mezitím jste si schválili termín pro ukončení skládkování rok 2024 a zatím žádný efektivní krok k tvorbě toho zákona nevidím. Snad že chcete zase implementovat nějaké nařízení Evropské komise o tom, že budeme bojovat tím, že budeme zakazovat brčka na limonádu, lžičky na kafe a šťourátka do uší, abychom zmenšili plochu těch částí oceánů zaneřáděných plasty. Přitom, já nevím kolik, 80 % těchto plastů tam teče ze světadílů, kde lidé o nějakém pořádku nemají nejmenší ponětí.

Ještě tady musím říct jednu věc. Vy tady chcete plnit cíle stanovené Pařížskou dohodou. To mě mrazí v zádech. To jako byste tady chtěli vládnout sto let. Protože Pařížská dohoda je na sto let. To nás tedy, naši republiku, pánbůh ochraňuj! On celý ten váš program je tak obsáhlý a je to tolik slibů, že možná těch sto let na to by bylo málo. Vy se tady zavazujete chráněná území učinit jakýmisi genetickými bankami. No to je prostě výsměch! To všem Šumavákům řekněte, že tam chcete z ní mít genetickou banku pro budoucnost, když jste tam nechali všechno uschnout.

Dámy a pánové, já už se se svým projevem blížím ke konci. Samozřejmě že tak jako kolegové z mé strany, z Občanské demokratické strany, vyslovení důvěry vládě nepodpořím. Budu hlasovat proti návrhu. Co jiného ode mě můžete čekat než opoziční práci, tak abych se snažil zpochybňovat všechny aktivistické návrhy v oblasti ochrany životního prostředí, s kterými k nám bude přicházet pan ministr Brabec. Aspoň tedy budu mít v těch dalších tři a půl letech, nebo aspoň v tom čase, který je nám vyměřen tady ve Sněmovně, co dělat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Než pozvu dalšího řečníka, tak se s přednostním právem přihlásil pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych vznesl procedurální návrh jménem našeho poslaneckého klubu, abychom jednali i po 21. a 24. hodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji za ten návrh. Je to skutečně procedurální návrh, který je možno takhle přednést. Já svolám kolegy do sálu. Je tady žádost o odhlášení, tedy vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. Pro ty, kteří přicházejí do sálu, budeme hlasovat o tom, jestli budeme v jednání pokračovat dnes i po 21. a 24. hodině. Třiadvacáté? Čtyřiadvacáté.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já s dovolením zopakuji návrh - abychom jednali po 21. a 24. hodině. (Odchází od řečnického pultu, vzápětí se vrací:) A hlasovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já myslím, že jsou tu všichni, takže zahajuji hlasování číslo 3 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 3 bylo přihlášeno 160 poslanců, pro 125, proti 11. Návrh byl přijat, takže budeme dnes v jednání pokračovat i po 21., případně 24. hodině.

 

Já vám děkuji a budeme pokračovat v rozpravě. Takže prosím pana poslance Válka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP