(22.10 hodin)
(pokračuje Babiš)

Tak o cem tady vykládáte celej den?! Tady to je. (Ukazuje papír, ze kterého právě citoval.) Černé na bílém. A já jsem tým demonstrantům to chtěl přečíst. Řvali a začali na mě házet láhve! Vaši demonstranti! Dneska jste tam byl. Nebyl jste nadšenej? Skandovali vaše jméno, pane Kalousku. No tak co je to za pokrytectví? Proč se tady bavíme celý den o komunistech? Proč? Vždyť vy jste s nimi chtěl dělat stejnou věc! Ne, vy jste chtěl dokonce vládu! My máme len toleranci. Takže to je jedna věc. Já už jsem tam byl. Tak si to zařiďte, aby ty vaši kámoši neřvali a neházeli na mě láhve.

A potom k tomu StB prosím vás. Nemohl by pan Žáček jít ven za tymi demonstranty a povykládať jim, jak to bylo s tou polistopadovou komisí? Proč vám trvalo 14 let, než jste otevřeli svazky StB? Proč ministr vnitra za KDU-ČSL zničil a skartoval 25 tisíc svazků? Proč? Proč se prodávaly lustráky údajně za dvě stě litrů? Co jste tady dělali po tý revoluci?

Tenhle zloděj zlodějský (otáčí se na poslance Kalouska a ukazuje na něj) mi nebude nic vyčítat. Mě estébáci terorizovali za to, že jsem nekupoval ze Sýrie fosfáty. A proč? (Zvýšeným hlasem:) Protože jeho kámoš, jeho rodina, Háva tam prodával tanky! Osobní přítel rodiny Asada! (Potlesk poslanců ANO.) A jeho, on, který rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky, tak když paní ministryně bývalá Šlechtová mluví o tých pavučinách, tak ta jeho firma eště tam stále dělá ty kšefty. Koho zastupují? Ten švédský prototyp radaru? Nebo tu augustu? Tak nechť přizná pan Kalousek, kde má ty firmy, kde má ty miliardy. On mi nebude tuná vykládat o StB! Já jsem třikrát vyhrál soud! Tak chodtě to říct tým demonstrantům. (Potlesk poslanců ANO.)

A já? My jsme měli v rodině tři emigračky! A můj táta nemohl profesně postupovat kvůli tomu, že bratr mojí mámy odjel 21. srpna 1968, když nás obsadili Rusáci. Tak ty mi nebudeš tady vykládať o estébácích! (Poslanec Bartošek vykřikuje ze svého místa: Dodržujte jednací řád! Zákon platí pro všechny!) Nebude mi vykládať o tom! Jo? (Další výkřiky několika poslanců z pravé části sálu. Premiér Babiš křičí, aby je přehlušil a byl slyšet.) A já jsem ten soud vyhrál! A takový zloděj zlodějský mě nebude tady urážet! Symbol korupce! (Poslanec Bartošek opětovně hlasitě požaduje, aby premiér dodržoval jednací řád.)

Takže nechť to pan Žáček jde říct jim. A já jsem soud vyhrál. A já jsem zažaloval jako Slovenskou republiku na Evropský soud pro lidské práva. Vyhraju to! Takže vy mi tady nebudetě nadávat do estébáků! Já jsem žádný estébák nebyl! (Z pravé části sálu vykřikuje ženský hlas: Ale byl!) A já si vyprosím, aby tady někdo mluvil o mých dětech! Všechno. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vystoupení pana premiéra strhlo celou řadu faktických poznámek. Takže pan poslanec Plzák se chtěl vyjádřit. Následně se připraví pan poslanec Svoboda, pan poslanec Výborný, pan poslanec Jurečka a pan poslanec Žáček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mám na vás takovou prosbu. Já nevím, jestli ti lidé venku fandí Chorvatsku, nebo Anglii, ale rozhodně fandí tak vehementně, že na tu terasu není slyšet gong. Jestli by bylo možné před nějakým procedurálním hlasováním zagongovat víckrát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Určitě vám vyhovím. Samozřejmě děkuju za to upozornění. Takže v případě, že bychom hlasovali, zagonguji víckrát a ještě přece jenom počkáme.

Tak další faktická poznámka, pan poslanec Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A připraví se pan poslanec Výborný. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolte, abych vaším prostřednictvím oslovil všecky členy klubu ANO. Teď jste právě prokázali, jak úzce jste spjati s komunistickou stranou. Můj dědeček byl zaměstnanec Poslanecké sněmovny. Když komunisti za prvé republiky s něčím nesouhlasili, vzali sekyry a rozštípali lavice. Když jim to dali k vyúčtování, tak toho nechali. To byl úplně stejný akt. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy bude pořadí faktických poznámek: pan poslanec Výborný, pan poslanec Jurečka, pan poslanec Bartoš a následně pan poslanec Žáček. Prosím, máte slovo. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, myslím, že - a budu se snažit hovořit velmi klidně - je úplně jedno, jestli jste premiér, nebo pouhý poslanec, ale považoval bych za zcela standardní to, že byste se měl tady chovat přiměřeně, neměl poslancům tykat a podobně. Máme, nebo měli bychom mít nějaké základy politické kultury. A vy je tady porušujete od a do zet, což jste teď předvedl při svém posledním vystoupení. A pokud tady připomínáte nějakou historii, tak si taky vzpomeňte na to, jak rychle Miroslav Kalousek v čele KDU-ČSL skončil. A já jsem nezaznamenal to, že by se proti vašemu spolčení s KSČM kdokoli z hnutí ozval. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další v pořadí na faktickou poznámku - prosím o vystoupení pana poslance Jurečku, následně pan poslanec Bartoš, následně pan poslanec Žáček a pan poslanec Hájek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Milé kolegyně, kolegové, vážený pane předsedající, chtěl bych poprosit o několik věcí. Je pozdní hodina a jednáme dlouho. Ale za prvé bych chtěl, aby řídící schůze plnil své povinnosti a tu schůzi řídil. A v okamžiku, kdy někdo u tohoto pultíku nenaplňuje jednací řád, abyste do toho vstoupil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP