(22.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy požádám o vystoupení pana poslance Jurečku a zatím poslední k faktické poznámce se připraví paní poslankyně Helena Langšádlová. Takže pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji vám. Kolegyně, kolegové, mě trošku překvapila slova paní ministryně Schillerové, které na jedné straně děkuji za to, že jako jedna z mála členů vlády, jako jediná členka tady měla odvahu vystoupit v diskuzi a alespoň na něco z toho, co zaznělo, zareagovat. Překvapilo mě to, že řekla, že neměla v plánu dneska vystupovat. To je docela neobvyklé, když přijde vláda žádat o důvěru Poslanecké sněmovny. My když jsme to zažili před čtyřmi roky, a to nám tehdejší opozice také docela zatápěla, tak členové vlády v té debatě vystupovali. A já bych poprosil, protože ta diskuze se blíží ke konci podle počtu přihlášených do té rozpravy, kdybyste, vážený pane premiére, páni vicepremiéři i ostatní členové vlády aspoň stručně, prosím pěkně aspoň stručně reagujte na některé podstatné věci, které tady třeba i opakovaně zaznívaly. Doufám, že jste si dělali poznámky, protože prostě pokud to necháte a promlčíte se k tomu hlasování, tak to považuji tedy za srabské, nestátnické jednání. Myslím si, že poslanci, i když jsou opoziční, tak si zaslouží věcnou argumentaci, proč vy obhajujete to, co my kritizujeme. Děkuji za to. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan poslanec Marian Jurečka. Paní poslankyně Langšádlová jako poslední. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Vážení kolegové, pane premiére, vy jste se tady několikrát ohradil proti tomu, že nemáte nic společného s StB. Já vám začnu číst z takového seznamu: Alexandr Babiš - spolupracovník StB, krycí jméno Miki, bratr Andreje Babiše. Libor Široký - člen představenstva Agrofertu. A takto bych mohla pokračovat. Je to několik desítek jmen, která jsou spojena s vámi a s bývalou Státní bezpečností. Já vím, že jsou tady debaty v mnoha kruzích, jestli ty vaše peníze na počátku vašeho zázračného podnikání byly peníze StB nebo KGB. Já o tom mluvím dnes proto, že to považuji za závažné bezpečnostní riziko. Proto je potřeba o tom hovořit a proto je třeba si uvědomit, jaké tady vazby byly a jsou. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji paní poslankyni za vystoupení i za dodržení času. A nyní tedy se vrátíme do standardní obecné rozpravy, takže já požádám o vystoupení pana poslance Petra Beitla a připraví se paní poslankyně Miroslava Němcová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, Mark Twain kdysi napsal, že člověk by měl každé ráno spolknout živou ropuchu, aby ho pak celý den už nic horšího nečekalo. Já mohu z tohoto místa konstatovat, že dnes by jedna ropucha nestačila. (Smích a potlesk zprava.)

Už toho bylo dneska hodně řečeno o půdorysu, na kterém polokomunistická vláda vznikala, a i já z tohoto místa musím konstatovat, že takovému útvaru svůj hlas nedám, a připojuji se k názorům členů klubu ODS.

Bavili jsme se i o dohodě hnutí ANO a komunistů, která je neveřejná, mluvili jsme o korupčním a vyděračském potenciálu tohoto svazku.

Vážený pane premiére prostřednictvím pana předsedajícího, ve svém projevu jste se zmínil o vašich spanilých jízdách po republice, o vašich výletech, které nejsou ničím jiným než permanentní předvolební kampaní hnutí ANO za státní peníze. Ale pokud jste opravdu projeli tolik krajů naší republiky a mluvili s tolika lidmi a především podnikateli, musím se opravdu podivit, co vaše programové prohlášení obsahuje, anebo lépe neobsahuje. Je sice pravdou, že takový dokument by měl obsahovat projekty krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé s tím, že střednědobé a dlouhodobé by měly převládat, nicméně nelze přece ignorovat, co naše podnikatele a vlastně všechny zaměstnavatele v současné době trápí nejvíc, a to je nedostatek pracovních sil ve všech oblastech průmyslu, ve zdravotnictví a vlastně ve všech oblastech podnikání. Ano, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, ale jak je možné, že vláda urychleně nepřipravuje strategická opatření, která by umožňovala dostat do naší republiky dostatečný počet kvalifikované pracovní síly? Pro kolegy z SPD: kvalifikované pracovní síly z oblastí nám kulturně blízkých. A dostat sem ty síly dostatečně rychle, tak aby vůbec bylo možné udržet stávající ekonomický růst.

Já jsem podobná opatření hledal v sekci zaměstnanost, zahraniční politika, zdravotnictví, průmysl a obchod. Tam všude máme dnes obrovské personální problémy. Nikde ani zmínka! A pokud mám mít členy vlády za kompetentní osoby, které vnímají problémy této země, nerozumím tomu. Anebo jste připraveni propustit desetitisíce úředníků, které jste v posledních letech z pracovního trhu stáhli do státní správy, tak jak vám to radil pan prezident? O tom velmi pochybuji. Anebo, a teď se vracím k té vaší tajné dohodě s komunisty, vám to bylo zakázáno v rámci nějakých socialistických utopistických představ o ochraně pracovního trhu a o posílení role odborových organizací? Odtamtud totiž podobné hlasy pravidelně zaznívají. Chápu, že komunistům by se užší propojení s odboráři hodilo, nakonec určitě s nimi počítají jako se základnou pro budoucí lidové milice.

Vážení členové vlády, konjunktura opravdu nebude trvat věčně a je potřeba dnes využít každou exportní i jinou objednávku a z toho šťastného období naší země vytěžit, co se dá, a to se bez pracovní síly ze zahraničí nepodaří.

Vážené dámy, vážení pánové, já zatím ještě věřím, že to, co jsem před chvílí řekl, je nadsázka. Žádám vás, abyste vyslali jasný signál všem, jejichž provozy jsou z důvodu nedostatku pracovních sil ohroženy, abyste vyslali jasný signál do zdravotnictví, do průmyslu, do stavebnictví, protože situace už je na mnoha místech více než kritická a ti lidé na tu zprávu čekají.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan poslanec Beitl. Nyní máme tedy poslední čtyři přihlášky do obecné rozpravy. Požádám tedy o vystoupení paní poslankyni Miroslavu Němcovou a připraví se pan poslanec Juránek. Takže paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Přeji pěkný pozdní večer, dámy a pánové. Chtěla bych říci pár slov k tomu, proč tady dnes jsme a co vlastně projednáváme.

Během těch hodin jednání mám stále neodbytnější pocit, že je zde taková ta hra, které se říká vrtěti psem, že nám bylo předloženo programové prohlášení, tedy dokument, který je veřejný, že nám byla představena část vlády, ale ne celá vláda. Nevíme, kdo bude ministrem zahraničí, a všichni se tváří, že to není důležité. Nebyl nám ale předložen dokument a nikdo neví, co na něm je, a to jest ta tajná dohoda mezi hnutím ANO a KSČM. Sociální demokraté říkají, že jim do toho nic není, že to je věc mezi premiérem a těmi, kteří hodlají tuto vládu podporovat, a tedy KSČM. Nikdo z veřejnosti neví, jaké podmínky nebo o jakých dohodách v tomto tajném dokumentu šlo. Proto mluvím o vrtěti psem, protože tady všichni chodíme, probíráme jednotlivé stránky vládního prohlášení, hledáme tam něco, co bychom chtěli zkritizovat, nebo něco naopak, co si myslíme, že jde správným směrem, ale vůbec o tohle nejde. To je pouze kouřová clona, aby nás zabavila proto, abychom ztratili ze zřetele to, o co tady jde skutečně, o ten tajný mocenský politický pakt mezi hnutím ANO a KSČM.

Když se vrátím trochu do historie, nebude to daleko, tak v květnu pan předseda vlády Babiš řekl, cituji: "Komunisti nemají na vládu žádný vliv. Umožní pouze vznik naší vlády na základě programových cílů, které jsou i podobné ČSSD." Programových cílů. O žádných personálních otázkách tam nebylo ani slovo. Ale okamžitě nato vystoupil předseda KSČM Vojtěch Filip a ultimativně požaduje, cituji: "Pokud z programového prohlášení nezmizí závazek rozšiřování vojenských misí v zahraničí, nepřipadá naše podpora v úvahu." Zopakoval, že komunisté chtějí mluvit do obsazení ministerstev, kde hrozí Babišův střet zájmů, konkrétně zemědělství, spravedlnosti, zdravotnictví. Mezitím vyvinuli enormní tlak, aby z vlády odešli ministři, kteří jim v žádném případě nevyhovovali, ministr Pelikán, ministr Stropnický, ministryně Šlechtová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP