(11.30 hodin)
(pokračuje Fiala)

Na závěr opakuji - nikdy jsme nepodpořili vládu se sociální demokracií a ani dnes tato vláda nezíská důvěru hnutí SPD. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat paní poslankyně Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Reaguji na předřečníka faktickou poznámkou, co se týká Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Co se týká tamní kauzy takzvaných sportovních dotací, tak byly obviněny úřední osoby, byly obviněny osoby mimo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a nebyl obviněn ani jeden sociální demokrat nebo sociální demokratka a věc se vyšetřuje.

A co se týká mě jako bývalé ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, zastavila jsem všechno financování. To znamená, žádné finanční prostředky neinvestiční nebo investiční neodešly, programy byly zastaveny. Domnívám se, že ten příměr tedy není na

místě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Birke, po něm pan poslanec Hájek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mnohokrát, pane předsedající. Dovolte mi, abych reagoval na předřečníka, předpředřečníka, pana Radima Fialu vaším prostřednictvím. Pane předsedo, já si vás vážím jako předsedy hospodářského výboru, máme spolu poměrně lidsky slušný vztah. Ale v této věci mi dovolte dvě poznámky. Za prvé rozumím tomu, že vy SPD jste v blocích dneska připraveni, v momentě jak zavrávorá sociální demokracie, okamžitě skočit a nahradit, aby tady byla lepší, kvalitnější vláda s vaší účastí. Ale já vám jenom chci říci, to tady už přece jednou bylo. Úplně na začátku, když pan premiér Babiš tenkrát formoval vyjednávání. Ale já mám pocit, že vás do té vlády hnutí ANO tenkrát nechtělo. Takže je otázka, jestli je dobré se dobývat dvakrát do zavřených dveří.

Děkuji, toť vše.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Hájek s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych taky tady navázal na slova pana kolegy Fialy, který se zmiňoval o kauze OKD. Mrzí mě, že paní Slonková s panem Kubíkem, když byli v tom Švýcarsku, si nenašli čas nebo sponzory k tomu, aby navštívili pana Bakalu, který se skrývá ve Švýcarsku a nechce vypovídat. A nechce vypovídat proto, protože prohlásil, že nevěří v nestrannost parlamentní vyšetřovací komise, v níž je zastoupeno všech devět subjektů. (Zvyšuje hlas.) Nikdo se neozval proti těmhle nehorázným slovům, že zákonodárná moc je nějakým způsobem ovlivňována. To je špatně. Vzpomenu si na rok 2012, kauza CASA. Vzpomeňte si, tenkrát ministr financí útočil hrubě na vyšetřovatele pana Mazánka, kterému třikrát volal, útočil na policejního prezidenta, který byl měsíc nato odvolán.

Já jsem dneska strašně rád, že máme nezávislou policii, že máme nezávislé vyšetřovací orgány, jak se ukázalo tady v případě našeho kolegy pana Faltýnka. Mají moji plnou důvěru a jsem rád, že nejsme v roce 2012. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura s přednostním právem, po něm pan předseda Chvojka. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak intenzitou hlasu se určitě nevyrovnám svému předřečníkovi.

Náš pan předseda ve svém úvodním vystoupení shrnul důvody, pro které jsme nejprve vyzvali premiéra k demisi, a když tu výzvu nevyslyšel, poté jsme svolali tuto schůzi. A já bych chtěl teď mluvit ke kolegům se sociální demokracie, protože se mě osobně dotkla některá slova jejich předsedy, a já je označím a pak ukážu - předsedy strany, ne předsedy klubu pro pana předsedu Chvojku - ukážu, jak jsou pokrytecká a licoměrná.

Mrzí mě, že momentálně není přítomen vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, protože budu velmi často citovat jeho slova, ať už z médií jeho podepsaný komentář, nebo jeho vystupování zde v Poslanecké sněmovně. Bohužel tady vidím jenom torzo poslaneckého klubu ČSSD, pokud se nepletu, čtyři. Ale to nevadí.

Včera jsem si přečetl, jako mnozí z nás, rozhovor Jana Hamáčka na serveru Novinky.cz. A já vyberu několik tezí, které řekl, a pak mám několik otázek ke každé z těchto tezí. Doufám, že mě pan ministr poslouchá někde jinde, máme technické možnosti, a pak mi odpoví.

Cituji Jana Hamáčka ze včerejška: "Opozice se pokouší vyslovit nedůvěru vládě. Povinností opozice je zajistit si 101 hlasů. Je evidentní, že je nemá, a tak se pokusila odstřelit vládu prostřednictvím socdem a donutit nás, abychom z vlády odešli. Opozice nemá žádný plán B, jen se snaží vládu odvolat. Rozhodně nebudeme iniciovat rozpuštění Poslanecké sněmovny." Pak se dostanu na závěr, kdy popírá tyto své věty.

"A kdo tady plácá do vody, je opozice. Opozice vybízí vládu k demisi, ale nemá prostředky, jak toho dosáhnout. Snaží se toho dosáhnout jediným možným způsobem, že do toho zatáhne sociální demokraty. My jenom říkáme, že to, co předvádí opozice, je nezodpovědnost, protože nenabízí žádné řešení." Několikrát tuhle tezi opakuje. "Jsme připraveni dodat našich 15 hlasů pro rozpuštění Sněmovny. Ale ten, kdo má ty hlasy shánět, je opozice místo toho, aby předváděla divadlo ve Sněmovně." To je oblíbené sousloví Jana Hamáčka, divadlo ve Sněmovně.

Teď vám ocituji názor publikovaný Janem Hamáčkem 12. května 2017. Než to začnu citovat, tak Jan Hamáček se rozčiluje a říká: "Nebudete nám radit, co máme dělat." Já s tím souhlasím, my vám neradíme, co máte dělat. Ale on se toho úplně nedržel ve své politické praxi.

Ten komentář, který napsal Jan Hamáček a který vyšel 12. května loňského roku po mimořádné schůzi k Čapímu hnízdu - už tehdy prokázala mimořádnou, v uvozovkách, odvahu sociální demokracie. Aby se vyhnuli hlasování, tak tu schůzi přerušili a k hlasování už nikdy nedošlo. Místo aby v hlasování vyjádřili svůj názor buď pro, nebo proti. To je podle mě legitimní a nikdo nemůže nikomu vyčítat, jak hlasoval.

Ten článek od Jana Hamáčka, který tak nemá rád, když mu někdo radí, se jmenuje Pane Babiši, ukončete tuhle trapnost. Musím říct, že když jsem si ho včera četl, tak jsou to mimořádně ostrá slova na adresu Andreje Babiše. Tak teď bych prosil pana premiéra, než vyskočí a začne se mnou polemizovat, aby si uvědomil, že to jsou slova Jana Hamáčka.

Cituji: "Ovšem představení, které se odehrálo tento týden se současným ministrem financí a šéfem hnutí ANO v hlavní tragikomické roli, bylo už pro diváky hodně silnou kávou. Tato země a její občané potřebují stabilní vládu, která bude vládnout a bude napomáhat růstu mezd, rozvíjet zdravotnictví, bude řešit bytovou problematiku nebo počty policistů v ulicích a nebude se utápět v problémech svého ministra financí.

Průběh mimořádné schůze byl svým způsobem předvídatelný. Ministr financí říkal, že je to účelová kampaň a on nic neprovedl. Pak přiznal, že přece jen něco udělal, ale bylo to na něj nastražené, nebo, v uvozovkách, nevěděl. Je to jeho oblíbená rétorika, která se obehrává jako písnička z flašinetu," dodává Jan Hamáček. "Ostatní se bláhově domnívali, že se v šéfovi ANO nebo alespoň v některém členu jeho hnutí probudí byť jeden záblesk sebereflexe. Ta nepřišla ani poté, co se tisícovky lidí shromáždily na náměstích a dávaly najevo svůj názor. Role byly rozdané, jen se improvizovalo," pokračuje Jan Hamáček.

"Ministr si sám škodí, aniž by si to uvědomoval. On by mohl s koblihami a pětitisícovými bankovkami v kapse zase sbírat politické body u stanic metra a dělat ze sebe mučedníka," píše Jan Hamáček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP