(15.20 hodin)
(pokračuje Michálek)

Pokud jde o výstavbu bytů v gesci státu, jako jediný konkrétní výsledek je uvedeno, že vznikne 400 nových pečovatelských bytů. K tomu mám snad jenom dvě poznámky. To, že něco vznikne, není výsledek - opět. A to, že vychází nějakých ubohých 30 bytů na krajů, rozhodně nepomůže našim seniorům v rozsahu, kolik seniorů, kteří by potřebovali dům s pečovatelskou službou, máme. Takže ani v této oblasti, kde ANO má už pět let svého ministra, nedochází k žádnému pokroku.

Ostatně řekl to poměrně výstižně i politolog Kamil Švec dneska na ČT1, že vláda žádné hmatatelné výsledky nemá. Jediné, co dělá, že se spoléhá na své marketéry, spoléhá se na propagandu, a jak už je tradiční u předsedy vlády, svoje chyby promítá do ostatních a tvrdí, že proti němu jede nějaká propaganda, že proti němu je spiknutí, že proti němu jede kampaň a podobně. Kdyžtak jsem tady vzal nějaké kapesníky, aby si pan premiér mohl ve svém fňukání utřít slzičky. (Nesouhlasné hlasy z řad poslanců ANO. Výzvy, ať se poslanec Michálek chová slušně. Bouchání do lavic.)

Nyní jsem zhodnotil plnění plánu ze strany ANO, které je na velmi mizerné úrovni. V podstatě to ukazuje naprosté manažerské selhání, kdy Andrej Babiš jako předseda vlády se svými ministry není schopen zacházet takovým způsobem jako v Agrofertu, že neplní vůbec závazky, které občanům dali. Myslím si, že to je zásadní manažerské selhání. Myslím si, že to povede k zaostávání našeho státu. Ukázal jsem to na celé řadě resortů, kde ANO vládne už pět let. A myslím si, že to je dost nefér vůči našim dětem. (Neklid ve střední části sálu.) My bychom měli odevzdat Českou republiku v kondici, ve které stát bude lepší, než ve které jsme ho přebírali. (Nesouhlasné hlasy v řadách poslanců ANO.)

V současné době jim odevzdáme stát, který je zaostalý. A myslím si, že vedle toho už jsou pouhou třešničkou na dortu všechny ty lži, podvody, členství v KSČ, spolupráce s StB, podpora komunistů vládě, mediální manipulace, střet zájmů i rodinný příběh Andreje Babiše. Nikdy v historii tady nic takového nebylo možné. Dokonce i, prostřednictvím pana předsedajícího pane premiére, váš známý, bývalý premiér Gross, u něho šlo jenom o jeden milion korun, u vás jde o daleko větší sumy.

Inu, řekl jste, že neodstoupíte a že vás budeme muset porazit ve volbách. My tuto výzvu samozřejmě přijímáme. (Výkřik smíchu z řad poslanců ANO.) Když jsem před třemi roky říkal paní primátorce Krnáčové, že ji porazíme ve volbách, tak se smála. A já vám přeju, užijte si to, smějte se, máte na to ještě maximálně tři roky.

Díky za pozornost. (Potlesk z lavic Pirátů. Nesouhlasné hlasy z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Jakub Michálek. S přednostním právem nyní tři faktické poznámky. Nejdříve Helena Válková, pak David Kasal, pak Patrik Nacher. Paní poslankyně, máte slovo, k faktické poznámce. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, po takovém projevu se mi nemluví snadno. Rozhodně nepůjdu na tuto rétoriku. Nebudu nikoho urážet, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Nebudu poměřovat pomyslné viny Grosse, Nečase, Babiše. Od toho jsou tady orgány činné v trestním řízení, pokud si hrajeme na právní stát, zdá se mi, že Piráti si na něj hrají, hrají si na něj více či méně úspěšně.

Chtěla bych jenom upozornit, že se tady velice hezky smíchávají tři roviny problémů. Už jsem o tom hovořila i s kolegy na klubu. Je to rovina etická, právní a politická. A vždycky, když tedy někoho slyšíme, sleduji, kolik z té jedné složky do toho koktejlu namíchá argumentů, které se mu právě hodí. Pan místopředseda, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, Fiala říkal něco o ochraně, a právě proto jsem vystoupila, ústavního činitele. Role premiéra je jistě nezpochybnitelně v oblasti výkonné tou nejdůležitější funkcí. Nepochopila jsem ovšem, asi jsem málo právně zdatná, zda tedy myslel nějaké konkrétní porušení Ústavy, nebo zda to bylo v rámci toho koktejlu spíše ve prospěch politiky a etiky. To bych byla ráda, kdyby mi odpověděl, případně kdyby mi odpověděl někdo z jeho strany.

Mám jenom faktickou poznámku. Myslím si, že smát se budeme opravdu všichni až poté, až budeme dělat konečnou bilanci. Já doufám, že se zasměju, až uvidím, kolik z toho revolučního nadšení zůstane na konci volebního období Pirátům. Zatím jsem žádný konkrétní výsledek kromě toho pokřikování na ty, kteří už tady delší dobu jsou, nezažila. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil čas pro faktickou poznámku. Nyní pan poslanec David Kasal také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, pane místopředsedo. Já se taky vyjádřím k mému předřečníkovi panu předsedovi Michálkovi. On vždycky, když začne svůj projev, nejdřív musí někoho trošku pošpinit, aby ho k něčemu přirovnal. Já jsem chtěl být hodný. Kolegovi Kopřivovi jsem říkal, že mu nerozumím. Tak to teď upravím. Mně ten jeho projev připadal jako z pionýrského nebo SSM aktivu. To je jedna poznámka.

A druhá poznámka. Máte samozřejmě právo kritiky. Ale říká se, že Piráti jsou nový vítr. Tak jsem na to zvědavý, protože jsem zvědavý, kdy váš nový pan primátor odstoupí ze Správní rady VZP, na které včera byl. A nekumulujete funkce? (Bouřlivý smích a potlesk v řadách poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Patrik Nacher také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem tedy myslel, že dneska vystupovat nebudu. (Smích a veselost v lavicích poslanců ANO.) To jsem říkal na zastupitelstvu, ale musím, protože tady kolega Michálek jmenoval Prahu a já se řídím heslem, kterým se řídí hráči mariáše, že ukázaná platí.

Tak odpovím i kolegyni Válkové, co zatím Piráti předvedli, že nic nepředvedli. My jsme tam nějaké tři týdny. Tak co předvedli? Kumulace funkce, trafiky a komunikace s opozicí, to jsou tři témata, která jsou nejčastější.

Takže kumulace funkcí. Jak již bylo řečeno, někteří kumulují, v radě je jeden místostarosta, jeden starosta, jak jsem se dozvěděl, a teď nevím, od jakého piráta, abych pak nebyl nařknut, že je to takzvaná kumulace malá. (Veselost a potlesk v řadách poslanců ANO.) Já bych se tady na mikrofon zeptal, co je kumulace střední, co je kumulace velká. Já tomu samozřejmě rozumím. Ono skloubit ten předvolební slib a potom s někým dělat koalici je těžké.

Trafiky. Připomenu. My jsme v roce 2014 začali s třemi uvolněnými předsedy výborů plus kontrolní, nyní jich je devět, plus kontrolní, což je dohromady deset. Dokonce je poprvé v historii po roce 1989 uvolněn místopředseda výboru. To tady ještě nebylo.

Ano, slyším ty argumenty, že všichni piráti budou takhle placeni z magistrátu a nebudou v dozorčích radách. Nicméně ani toto neplatí, protože byl příslib, a to je ten třetí bod, komunikace s opozicí, že opozice dostane prostor v těchto kontrolních orgánech, což jsou dozorčí rady v městských firmách. Ani tam to neplatí, protože podle mých informací je to opět proškrtáno. To znamená, že opozice pravděpodobně nezíská vůbec nic. O pozici ve výborech jsme se bavili na zastupitelstvu čtyři hodiny. Ten poměr měl být 5:4, nakonec nabídla koalice změny 6:3. (Předsedající upozorňuje na čas.) Omlouvám se, nestihl jsem to všechno. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončila doba pro faktickou poznámku. Pan poslanec Ferjenčík také s faktickou poznámkou. Poté pan kolega Jurečka, Výborný, Feranec - také faktické poznámky. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl stručně reagovat na předřečníky.

Za prvé. Kolega Michálek nikoho neurážel. (Smích v řadách poslanců ANO.) On jenom konstatoval fakta. Je potřeba rozlišovat fakta a urážky. To, že ta fakta jsou značně urážlivá, není vina kolegy Michálka. (Potlesk z lavic Pirátů.)

Pan primátor Hřib odstoupí z dozorčí rady ve velmi blízké době. (Bouřlivý výbuch smíchu v řadách poslanců ANO.) Je potřeba předat nějakým způsobem tu agendu. (Opět veselost v řadách poslanců ANO.) Myslím si, že ve chvíli, kdy vaši lidé kumulovali tyhle funkce ještě půl roku po volbách, tak to někomu vyčítat po dvou týdnech je trochu pokrytecké. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP