Středa 5. prosince 2018, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

125.
Návrh poslanců Věry Kovářové, Petra Gazdíka, Jana Farského, Víta Rakušana
a Jany Krutákové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 140/ - třetí čtení

Požádám, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa za navrhovatele paní poslankyně Věra Kovářová a za rozpočtový výbor jako garanční výbor zpravodaje Jana Hrnčíře. Návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 140/3, který byl doručen dne 2. listopadu 2018. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 140/4.

Táži se navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Není tomu tak. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Protože faktická poznámka kolegy Zaorálka nemůže být, protože ještě rozprava nebyla, není se k čemu vyjádřit. Z místa vidím paní poslankyni Vildumetzovou. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se vyjádřila k této novele zákona, ke které jsem tady již vystupovala. Předkladatelkou je paní Kovářová, která žádala o stanovisko Asociace krajů a zároveň Svazu měst a obcí České republiky, kdy stanovisko Svazu měst a obcí jsem jí již předložila při projednávání druhého čtení. Stanovisko Svazu měst a obcí, to znamená organizace, která hájí zájmy starostů a starostek, je negativní k tomuto sněmovnímu tisku. A ten důvod je, že v rámci toho, pokud tento sněmovní tisk bude schválen, tak města a obce dostanou v rámci rozpočtového určení daní méně finančních prostředků.

V době, kdy jsem tady vystupovala v druhém čtení, nebylo známé stanovisko Asociace krajů, která měla své jednání 9. listopadu, kdy jsem 20. listopadu paní Kovářové odeslala dopis, že i Asociace krajů se ztotožňuje se stanoviskem Svazu měst a obcí, to znamená, že většinově se shodla nepodpořit tento pozměňovací návrh a zákon jako takový. A opravdu ty dopady do rozpočtu jako obecních krajských rozpočtů, dojde ke snížení inkasa této daně. A jsme přesvědčeni o tom, že opravdu tento návrh zákona nepřinese v žádném případě snížení jízdného tak, jak se tady nějakým způsobem říká. Jízdenky zůstanou stejně drahé a tyto finanční prostředků zůstanou dopravcům a můžeme se bavit, kam se promítnou.

Znovu zdůrazňuji, že my dopravcům prokazatelnou ztrátu proplácíme a musíme jim proplatit. Myslím si, že stanovisko všech hejtmanů a stanovisko prakticky starostů a starostek v rámci Svazu měst a obcí je natolik silné stanovisko... Mluvila jsem s řadou z vás, kteří mi řekli, že pokud tady toto stanovisko bude, jsem připraven tento návrh nepodpořit. Jsem opravdu zvědavá, jak dnes projednávání nebo závěr hlasování tohoto zákona dopadne.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Mračkové Vildumetzové. Nyní pan poslanec Ondřej Veselý, připraví se pan kolega Ferjenčík.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já jsem v takové nepříjemné poloze, protože jsem doteď ten zákon podporoval. Prostřednictvím pana předsedajícího se Věře omlouvám, že dneska tak neučiním. Je mi to velmi líto. Hlavním důvodem je, že se nepodařilo projednat věc, nebo dojednat věc s Ministerstvem financí - výpadek příjmů. Moc se omlouvám za toto nedopatření z naší strany. Prostě se to nepodařilo. Nicméně přislibuji, že budeme jednat dál. My ten návrh obecně podporujeme. Obecně ho podporujeme. Chtěli bychom se bavit o více věcech, nejen tady o zlevnění nebo snížení DPH na dopravu, na veřejnou dopravu, ale také třeba o snížení DPH na teplo, protože to je další problém, který musíme řešit. Takže doufám, že se k té myšlence vrátíme v brzké době s více věcmi. A moc se ještě jednou omlouvám Věře Kovářové, kterou jsme podporovali, a podporujeme obecně tu ideu dál, ale v tuto chvíli prostě nejsme z těch důvodů finančních schopni tu podporu dát. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Veselému. Kolegu Ferjenčíka požádám o strpení, protože tu mám dvě faktické poznámky, a to pana poslance Miroslava Kalouska a Zbyňka Stanjury. Nejdříve faktická poznámka pana poslance Miroslava Kalouska. Prosím, pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já bych si dovolil zareagovat jenom na paní poslankyni Vildumetzovou Mračkovou otázkou. Já někdy bývám méně chápavý a tady pořád nerozumím, proč je lepší, když ty peníze bude mít vláda, než když je budou mít dopravci, kteří zajišťují veřejnou dopravu. Já tomu nerozumím, jestli bych na tohle mohl dostat odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjury. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl vystoupit v reakci na vystoupení pana poslance Veselého a chci se zeptat, za co to vyměnil. Určitě udělal politický obchod. Proč takové ty řeči: my jsme pro, ale ne dneska. Snížení DPH na teplo řešíme v daňovém balíčku. Včera to bylo načteno, už je vyřešeno. Budeme hlasovat příští jednací týden, kdy bude jednat Sněmovna, tak se na to nevymlouvejte! Tak nám řekněte, v čem je problém! Určitě ne v tom, že se k tomu chcete vrátit. Včera byl daňový balíček. Mohli jste načítat vy a kdokoliv jiný tisíce pozměňovacích návrhů k DPH. Nevím, kolik jste jich udělali. To, co jste tady řekl, byla jenom trapná výmluva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní poslanec Ferjenčík. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl vystoupit na podporu tohoto zákona, protože mi přijde absurdní, abychom ty peníze nejprve skrze DPH od samospráv vybrali a následně ho zase přerozdělovali zpátky. Prostě přendaváme peníze z levé kapsy do pravé, a navíc ještě si z toho část nechá vláda. Jenom část vybraných daní dostanou samosprávy, takže mně přijde ten přístup úplně absurdní. Myslím si, že to je jenom prostě nějaký spor ohledně toho, kdo to předložil nebo co za to kdo vyoobchodoval. Myslím, že je naprosto logické, abychom například nejprve snížili DPH na hromadnou dopravu a až potom zvyšovali slevy, abychom dělali to administrativně jednoduché opatření jako první a až potom dělali ta administrativně složitá. Vláda bohužel šla opačným směrem. Mě to mrzí, každopádně Piráti tento zákon podporují.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za vaše vystoupení. Mám čtyři faktické poznámky. Nejdříve paní poslankyně Langšádlové, poté kolega Jan Volný, Petr Gazdík a Roman Onderka. Paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla říci, že my opravdu nadále návrh zákona podporujeme, a já bohužel nemohu souhlasit s interpretací, která tady zazněla za Svaz měst a obcí a za Asociaci krajů. Já tam vidím logický rozpor, protože ve chvíli, kdy se vlastně sníží DPH, byť potom budou mít nižší náklady i ti dopravci, tak tím bude menší jejich ztráta, protože budou mít vyšší příjmy, a ve chvíli, kdy ty veřejné subjekty doplácejí ztrátu, tak ta by měla být nižší. Takže nakonec by na tom měli být lépe potom i ti, kteří tu ztrátu doplácejí, to znamená obce i kraje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jan Volný, připraví se kolega Petr Gazdík, také k faktickým poznámkám. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Kolegové, kolegyně, já bych chtěl jenom podotknout jednu věc. Tady se naše opozice ptá pana kolegy Veselého, za co co vyměnil. No, on naslouchá i opozici a ta přece říká, že je špatné ukrajovat salámovou metodou a posouvat mezi jednotlivými sazbami, mezi 15- a 10procentní apod., a volá po tom, že by se měly sazby sjednotit, aby byly pouze dvě, to znamená základní a snížená. Tomu já rozumím. Až na to bude čas a budou na to prostředky, já si myslím, že i my k tomu přistoupíme, protože to logiku má, ale sami kritizují to, že postupně se přehazuje nějakými pozměňovacími návrhy nebo separátními novelami DPH z vyššího do nižšího, že je to nesystémové a že by se to mělo řešit komplexně, a sami to potom vehementně podporují. Já osobně si myslím, že to je nesystémové.

Víte, že jsme přijali zákon nebo nařízení na snížení dopravy pro studenty a důchodce, kde to jistou logiku má, není to zásah do DPH, a pojďme to řešit potom jednou komplexně a neukrajujme. Vy sami po tom voláte, abychom to nedělali, aby se to neukrajovalo, a sami to potom vehementně podporujete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Petr Gazdík. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezký dobrý den, milé kolegyně, milí kolegové. Já musím důrazně jako jeden ze spoluautorů zákona o rozpočtovém určení daní polemizovat s tím, co tady říkala paní hejtmanka Vildumetzová, že obce a města to nepodporují, nebo nemohou podporovat proto, že by to znamenalo výpadek jejich příjmů. To je možná stanovisko Svazu měst a obcí, kterému vůbec nerozumím, protože Svaz měst a obcí sdružuje spíše větší města a obce a u nich by to rozhodně výpadek příjmů neznamenalo, protože oni by ušetřili výrazným způsobem na veřejné dopravě. Jestli by to někde znamenalo velmi malý výpadek příjmů, ale skutečně velmi malý, tak je to u malých obcí, a přesto Sdružení místních samospráv, které sdružuje spíše malé obce, to výrazným způsobem podporuje.

Nechápu také stanovisko Asociace krajů. Chápu, že paní hejtmanka jako předsedkyně asociace - i když už neměla být hejtmanka, alespoň to veřejně slibovala - ovlivnila své kolegy, a možná skutečně pro Karlovarský kraj to nemusí být úplně nejvýhodnější, nicméně pro naprostou většinu krajů, které v současné době dělají tendry na veřejnou dopravu, ať autobusovou, nebo vlakovou, na příštích 10 let, to výrazným způsobem výhodné je, a proto nerozumím stanovisku ani Asociace krajů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Gazdíkovi za dodržení času. Nyní pan kolega Roman Onderka s faktickou poznámkou, připraví se kolega Stanjura. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Členové vlády, kolegyně, kolegové, chci se zásadně ohradit prostřednictvím pana předsedajícího proti vystoupení kolegy Stanjury. Pan poslanec Veselý se de facto gentlemansky omluvil právě kolegyni Kovářové prostřednictvím pana předsedajícího za to, že sociální demokracie, poslanci za sociální demokracii nebudou pro tento návrh hlasovat. Nebyla to trapná výmluva, nebyla to žádná obezlička.

Kdybych chtěl rozebírat návrh, který zde nyní projednáváme, našel bych si fůru pro a proti. Jestli chcete slyšet proti, tak vám ho klidně řeknu. Jestli někdo říká, že tato novela řeší další snížení jízdného, to znamená menší náklady, tak jak padlo v rozpočtovém výboru, i když se tak dneska neargumentuje tady, tam to tak padlo, tak já říkám, že to není pravdou. Dám jednoduché přirovnání. Jestli v Brně, v druhém největším městě republiky, je Dopravní podnik města Brna ve stoprocentním vlastnictví města, tak jediné, co se stane, pokud tato novela bude přijata, bude to, že se sníží náklady statutárního města Brna na doplacení ztráty dopravního podniku. O ničem jiném to není. A tady bych podpořil vystoupení kolegy Volného prostřednictvím pana předsedajícího, protože pokud máme tuto problematiku řešit, má být řešena systémově a v nějakém kontextu a v komplexním pozměňovacím návrhu.

Znovu zdůrazňuji prostřednictvím pana předsedajícího, pane Stanjuro, Ondra Veselý, poslanec Parlamentu ČR se gentlemansky omluvil. Nehledejte v tom nic jiného. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Onderkovi. Nyní faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjury a pokračují faktické poznámky. Pane kolego, já vám hned dám slovo... (Posl. Stanjura začíná hovořit.) Pane předsedo, chviličku. Já to pořadí, protože je jich ještě šest. Kolega Ferjenčík, Kalousek, Vondrák, Mračková Vildumetzová, Běhounek, Fiala Petr. Teď máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem položil dotaz panu poslanci Veselému, odpověděl mi pan poslanec Onderka. Proč ne? Také si zařídím nějakého mluvčího, když se mě příště někdo zeptá.

Ale k meritu věci. Já souhlasím s panem poslancem Onderkou. Já jsem nikdy neřekl, že to povede ke snížení jízdného, nikdo z ODS si to nemyslí, ale chceme právě ulevit obecním a krajským rozpočtům, těm, kteří doplácejí, kteří například vlastní ve 100 % dopravní podnik. Není to jenom Brno, ale jsou to i jiná města. Na tom se shodujeme. A to je ten důvod, proč je podle našeho názoru rozumné tento návrh zákona podpořit.

Systémový přístup. Já jsem pro, ale podívejte se na zákon o EET. V zákonu o EET se snižují tři, myslím že tři, položky DPH, nebo minimálně tři, které si takhle z hlavy pamatuju. A jsem zvědav, jestli paní kolegyně Mračková Vildumetzová vystoupí a řekne: Já jsem proti snížení DPH na pivo, protože přijdou o peníze města, obce a kraje. Já jsem proti snížení DPH na řezané květiny, protože přijdou města, obce a kraje o podíl na DPH z řezaných květin. Já jsem proti snížení DPH na kadeřnické služby, protože města, obce a kraje přijdou o podíl ze (nesrozumitelné.) Vždycky, když snižujeme daně, tak zhruba 70 % z těch ušetřených peněz, které necháme daňovým poplatníkům, je na úkor státu, zhruba 21 % na úkor měst a obcí a 9 na úkor krajů. Zaokrouhlil jsem to, nepoužíval jsem desetiny a setiny.

Když se nám to hodí, tak jsme pro. Když nemáme žádný argument, relevantní, tak říkáme: pozor, pozor, pokud snížíme DPH u veřejné dopravy, tak přijdou města, obce o zhruba 30 % té částky. To je pravda. Na druhé straně platí to, co říkal pan poslanec Onderka jako zkušený komunální politik. Pro to město to prostě výhodné je. Proto nechápu, když se někdo zdrží s argumentem "my jsme pro, ale ne dneska". A to já považuji za pokrytectví. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Ferjenčíka. Připraví se kolega Kalousek. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl reagovat na kolegu Volného ohledně té systémovosti a nesystémovosti. Ten zákon žádnou novou sazbu nezavádí. Prostě přesouvá jednu konkrétní oblast do nižší sazby, než kde je dneska. To, jestli v té 15procentní sazbě budou jiné věci než v té 10procentní ve chvíli, kdy máme prostě tři sazby a jenom se něco přesouvá, asi z hlediska toho systému a jeho složitosti vůbec nic nemění.

Proto my si myslíme, že se máme věcně zabývat tím, který typ služeb chceme podporovat formou nižšího DPH. A myslím si, že hromadná doprava je zcela jasně, jednoduše odůvodnitelná. A co se týče těch peněz, tak je potřeba říct, že právě v oblasti veřejné hromadné dopravy dochází k extrémnímu nárůstu platů u řidičů. Je dneska velmi obtížné, velmi obtížné sehnat řidiče, a z toho důvodu rostou platy, z toho důvodu rostou náklady. Takže i přestože tím nemusíme zajistit pokles cen, tak minimálně zajistíme udržení těch cen na stávající výši, což mně přijde racionální.

A poslední poznámka k těm obcím a krajům. Ve chvíli, kdy se jedná o službu, kterou zajišťují skutečně ty obce a kraje, a primárně jde o jejich náklad, tak skutečně nechápu ten argument, že přijdou o výnos z DPH. Ve chvíli, kdy místo toho, aby dostaly jednu pětinu toho DPH, ale zaplatily náklady té služby včetně těch tedy 70 % pro stát, tak teď vlastně ten celý odvod tomu státu ušetří. Skutečně nechápu, jak můžete operovat s tím, že je to pro obce a kraje nevýhodné. To je nevýhodné samozřejmě u řezaných květin a u piva, ale rozhodně ne u jízdného, které ty obce a kraje platí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce. Tak, děkuji. Dalším poslancem je pan poslanec Miroslav Kalousek. Připraví se pan kolega Vondrák. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych rád zareagoval na pana poslanec Volného. Ano, z obecného hlediska je to samozřejmě nesystémové. A tu nesystémovost jste založili, kolegové, vy v okamžiku, kdy jste schválili druhou sníženou sazbu, protože tři sazby DPH je prostě principiálně špatně. Dvě je tak maximum, které lze označit za systémovost. Ideální je jedna. V okamžiku, kdy máme druhou sníženou sazbu, tak pochopitelně při každé diskusi o DPH někdo přijde s nějakou úžasnou myšlenkou, tu na řezané květiny, tu na pivo, kde je to dobře, tu na veřejnou dopravu, kde je to podle vás špatně.

Tohle můžeme napravit za několik málo dní. Já jsem tady včera zdůvodňoval svůj pozměňující návrh k oblasti daní, který je naprosto systémový, který navrhuje dvě sazby. Horní buď 19, nebo 20, spodní 10 na všechny položky, které umožňuje šestá směrnice EU. To je systémový návrh, po kterém volá pan kolega Volný. A já s ním souhlasím. Ano, to je systémový návrh. Když mně slíbíte, kolegové, že tento systémový návrh, tak jak se líbí kolegovi Volnému, podpoříte, no tak já budu dnes hlasovat proti tomuto návrhu, protože je naprosto nadbytečný. Ale vy to neuděláte. Vy o systémovosti pouze mluvíte, ale nejste schopni pro ni hlasovat. Takže podpoříme alespoň to něco. Alespoň tu veřejnou dopravu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivo Vondrák také s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já jenom bych chtěl skutečně upozornit na to, že projednáváme zákon, a já bych to neztotožňoval s tím, zdali paní poslankyně Vildumetzová je či není ve funkci hejtmanky. Já si myslím, že to s tím skutečně nesouvisí, a navíc bych chtěl doplnit, že rozhodně nikoho neovlivňovala. Já si myslím, že hejtmani jsou svéprávní lidé a mají svůj tým lidí, kteří to zase nějakým způsobem vyhodnocovali, a ten závěr byl takový, jaký je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, panu kolegovi Ondrákovi. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Nechce vystoupit.) Dobře, děkuji, takže odmažu. Pan kolega Běhounek s faktickou poznámkou také. Připraví se kolega Petr Fiala a poslanec Jiří Bláha. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já musím reagovat úplně stejně jako při druhém čtení. Pouštíme se tady do konstrukcí o tom, jak je ztráta hrazena z veřejné dopravy potom kraji. Prosím, je to mnohem složitější, než si myslíte. A jestli se domníváte, že snížení DPH zásadním způsobem ovlivní cenu a naše náklady, tak jste trochu mimo. Ale já to samozřejmě chápu a nerad bych, aby tady se z toho stala nějaká situace útoků na kraje. Prosím, to si vyprošuji. Hezký den.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan místopředseda Petr Fiala, připraví se pan kolega Jiří Bláha. Pane místopředsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedající. Já reaguji na vystoupení některých řečníků z levicové vládní koalice, kteří tady volali po systémovosti. No, já bych se rád připojil k debatě o nějakém systémovém řešení daňového systému, ale bohužel z vaší strany, dámy a pánové, žádné systémové řešení nejenom že nezaznělo, nebylo prosazováno, ale nebylo ani podporováno.

A konkrétně k panu poslanci Volnému prostřednictvím pana předsedajícího. Já bych chtěl připomenout, když tady vyčítáte návrh, který tady předložila paní poslankyně Kovářová a další, opozice několikrát předložila systémové řešení. Několikrát jsme předložili, Občanská demokratická strana konkrétně, návrh na obnovení pouze dvou sazeb DPH, tak jak jste to vy zmínil. A podívejte se prosím, pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího na to, jak jste hlasovali. Jak jste hlasoval vy, jak hlasovalo hnutí ANO, jak hlasovaly další strany současné vládní koalice. Takže nám tady neargumentujte systémovým řešením. To jsou jenom falešné, vymyšlené argumenty. Po ničem takovém vy nevoláte, nic takového neprosazujete. A když to prosazujeme my, tak to jenom odmítnete.

A jak už tady říkal pan předseda Kalousek, budete mít v příštím týdnu znovu možnost ukázat, jestli jste si to rozmysleli, jestli opravdu vám záleží na systémovém řešení, a podpořit zavedení dvou sazeb DPH. Uvidíme, jak se k tomuto návrhu postavíte a jak to, co dnes tady hlásáte a proklamujete, skutečně dodržíte i v politické praxi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou. Připraví se k faktické poznámce pan kolega Vít Rakušan. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegy, vážení kolegové, po včerejším vyslechnutí rozpravy o daňovém balíčku, dnešním DPH jsem došel k závěru, že vlastně souhlasím s vámi se všemi. (Pobavení, smích v sále.) Ano, slyšíte dobře. Za třicet let neustálých změn, které se všichni snaží vehementně prosazovat, jsme došli k jednomu velkýmu bordelu, v kterým se nikdo nevyzná. Došli jsme k tomu, že vlastně podnikatelé nevědí, podle čeho mají danit. Nevědí, jak mají plánovat. Lidi nevědí, jakou budou mít výplatu a co vlastně si pořídí za sociální a zdravotní dávky.

Takže já bych doporučil, pojďme si na rok, možná na dva sednout k jednomu stolu, opravdu si popovídat o tom, jak by to mělo vypadat, aby to mělo hlavu a patu, a pojďme vytvořit nový daňový celý zákon, který bude opravdu pro lidi a pro nás pro všechny.

Nejenom pro záplatování, vytrhávání z kontextu, řešení zrovna teď nějaké situace, ale to, aby to vydrželo minimálně pět, nedej bože, kdyby to mohlo vydržet deset let, no to by bylo skvělé. Nikdo by nemusel neustále předělávat programy, nikdo by nemusel neustále chodit na školení, zjišťovat, jestli dostanu takovouto výplatu, odevzdám takovéto daně. Pojďme se tím zabývat, pojďme o tom mluvit, pojďme se sejít. Po tom volám už rok, nikdo na to neslyší.

Opravdu souhlasím s vámi všemi. Je to nesmysl, co děláme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Jiřímu Bláhovi za dodržení času k faktické poznámce, a protože jsem mu nechtěl brát čas k vystoupení, tak požádám teď sněmovnu o klid. Ještě že má hlas dostatečný, aby některé hlučící kolegy a kolegyně překřičel. Pokud diskutujete něco jiného, než je tento návrh, prosím v předsálí. Slovo má jenom ten, komu ho předsedající udělí, a rád bych, aby to své slovo mohl využít k tomu, aby ho v důstojném prostředí odřekl. Opravdu žádám o klid sněmovnu.

Máme před sebou zatím faktickou poznámku a vystoupení kolegy Juránka, které následuje s řádnou přihláškou. Nyní faktická poznámka pana poslance Víta Rakušana. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo, vážený pane místopředsedo. Pouze velmi rychlá reakce na váženého pana kolegu hejtmana a poslance Běhounka prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem skutečně neměl pocit, a to myslím vážně, že se v rámci této diskuse jakýmkoli způsobem útočilo na kraje v České republice. Ba naopak, ten zákon, jehož jsem spolunavrhovatelem, má právě krajům, minimálně velké většině z nich, pomoci a má jim přinést prospěch. A nezaregistroval jsem ani nikde v naší dosavadní diskusi jakýkoli útok či osten, který by měl právě mířit vůči krajskému uspořádání.

A jednu krátkou poznámku prostřednictvím pana předsedajícího na svého předřečníka pana kolegu Bláhu. Je hezké, že vládní poslanec říká, že stále někoho vyzývá k tomu, aby se něco dělo, a ono se to neděje. No je to o to komičtější, že hnutí ANO už pět let vládne. Tak holt asi musíte mít v rámci svého hnutí silnější a větší slovo, pane kolego. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, ovšem kolegu Juránka požádám o posečkání, protože vystoupí kolega Běhounek s faktickou poznámkou a kolega Bláha také ještě jednou vystoupí s faktickou poznámkou. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámkou.

 

Poslanec Jiří Běhounek: Všechny jsem vás pozdravil, oslovil, opakovat to už nebudu. Nevím, co sem kolega Rakušan prostřednictvím předsedajícího motá uspořádání. Já jsem řekl, že by nebylo vhodno, aby se útočilo na kraje. Když jste tedy měli zájem s kraji jednat, proč jste s tím nepřišli na začátku?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní kolega Bláha s faktickou poznámkou a poté kolega Juránek s řádnou přihláškou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, vážení kolegové, ještě to tedy dořeknu. To není o tom, jestli to vytvoří hnutí ANO. Myslím si, že nás je tady 200. A pokud se jedná o daně, nebo se třeba bude jednat o něco jiného, zdravotnictví, tak bychom si na to měli sednout všichni. Každý z vás má dobrou myšlenku. Je jenom potřeba to srovnat v kontextu s dalšími věcmi. Debata, pokud se má něco změnit, má to vydržet, má to tady přežít minimálně jedno volební období, tak je potřeba, abychom se na tom shodli všichni, abychom tady zase za rok nedělali další změny. Jak jsem říkal, je potřeba si sednout rok nebo dva a mluvit a mluvit a říkat ano, tohle ovlivňuje toto, tamto ovlivňuje toto. Ty máš na to názor tento, já mám názor na to tento. Pojďme si ho upravit. Navzájem se ovlivníme, posuneme a věřím tomu, že jsme schopni vytvořit něco, co bude mít smysl.

Vaše návrhy, a většiny z vás, mají smysl. Jenom je potřeba si přestat hrát na tu stranickost, jestli jsem zelený, červený, modrý nebo jaký. Prostě jde přece o občany naší země, o to, že pro ně chceme udělat to nejlepší, a na tom není přece možné, abychom se jenom silou rozhodli. Je potřeba se na tom shodnout, domluvit, odsouhlasit a nějakým způsobem opravdu připravit to nejlepší, co v dnešní době jsme schopni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní ještě jedna faktická poznámka pana poslance Miroslava Kalouska. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pan poslanec Bláha má samozřejmě pravdu a mluví naléhavě, ale pláče na špatném hrobě. Pochopitelně že na velkých rekodifikacích potom musíme společně dlouho diskutovat. Ale nejdřív ten kodex musí někdo předložit, aby bylo nad čím diskutovat. Musí tady být předloha.

Vláda slibovala za ANO a sociální demokracii, již v minulém volebním období slibovala penzijní reformu. Váš dnešní premiér tady sliboval, že tady bude ležet v červnu 2017. On je rok 2019 a o penzijní reformě - (připomínka z pléna) - šestnáct - a o penzijní reformě není vidu a slechu.

Slibovali jste reformu veřejného zdravotního pojištění, což je problém, který jde s penzijní reformou ruku v ruce. Není po tom vidu, slechu. Slyšíme jenom, že pan ministr zdravotnictví chce jednorázově zvýšit platbu za státní pojištěnce, ale to nemá s reformou nic společného.

Slibovali jste velkou rekodifikaci daní. Není po nich vidu, slechu.

Umíte pouze rušit to, co v těchto oblastech zavedly vlády minulé. To jste dokázali zrušit strašně rychle, ale že byste něco předložili, abychom o tom mohli společně všichni rok až dva diskutovat, jak si přeje pan poslanec Bláha? To jste totálně neschopní. Nic takového vláda neudělala. Hovořím k vládě, nikoli k poslancům, protože to je vládní povinnost tu předlohu položit na stůl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Mám dvě faktické poznámky, kolegy Bláhy a kolegy Okamury. Nyní pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou. Pane poslanče, máte zájem o tu faktickou poznámku? Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Bláha: Omlouvám se. Kolegyně, kolegové, chtěl bych reagovat na slova, prostřednictvím pana předsedajícího, pana Kalouska. Já určitě vím, jak to myslíte, ale osobně si myslím, že to není o vládě. Není to ani o ministerstvu. Je to o lidech, kteří se chtějí daněmi zabývat, kteří chtějí systémově změnit celé daňové určení a kteří o tom chtějí hovořit, protože víte, jak to na ministerstvu je, byl jste tam sám. Takže já věřím tomu, že prostoru na nějaké vznosné myšlenky zas tolik není, že člověk opravdu hasí a snaží se jít nějakou cestu, ale to, abychom si sedli ke stolu, to je na nás. Na nás poslancích. Právě abychom my o tom hovořili dva roky, a pak když přijdeme s reálným návrhem za paní ministryní, tak věřím, že ona to pak zaštítí. Je o tom opravdu mluvit a pojďme se na to sejít. Já klidně vyvolám ten kulatý stůl a přinesu první myšlenky a ukradnu je klidně i, nebo si je půjčím od vás, protože slyším řadu skvělých návrhů. Pojďme do toho, pojďme se sejít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana místopředsedy Okamury a poté pan kolega Válek s faktickou poznámkou. Pane místopředsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, skutečně se musím vyjádřit, protože to, co tady jménem hnutí ANO říká pan poslanec Bláha, tak to mi připadá opravdu jako teatrální vložka, protože my jako SPD přece navrhujeme dlouho tzv. daňové moratorium, aby minimálně na jedno volební období se neměnily daňové zákony, aby skutečně živnostníci i podnikatelé si mohli udělat podnikatelské plány, aby všichni věděli své výhledy ekonomické, aby k těm změnám nedocházelo.

Ale přece hnutí ANO tady dělá přesný opak celou dobu. A to ze dvou pohledů. Za prvé, když jsme naše návrhy předkládali a chtěli jsme si sednout s ostatními k jednomu stolu, tak byly odmítnuty. A není to jenom problém hnutí ANO, ale je to problém jiných stran, protože tady se Sněmovna tak rozdělila ideologicky, že se říká, že ten s tím ne a tamten ano, a nechtějí si sedat ke stolu různí lidé. Tady je to tak rozpolceno, že většina politických stran upřednostnila ideologii nebo nějaké své osobní antipatie, než aby pracovaly pro občany. To je jeden problém. Určitě bychom si měli sáhnout sám do svědomí.

Druhá věc je, že tady pan Bláha mluví o něčem, co hnutí ANO samo přeci nedodržuje. Tak se podívejme, třeba zákon o EET. Vždyť vy jste ho navrhli a zároveň ho hnedka sami novelizujete. A hnedka přidáváte další. A děláte změny. To znamená, vy sami nastavujete to prostředí přeci tak, a nechci říkat o tom, že my jsme zákon o EET nechtěli a prosazovali jsme stejně jako v Německu daňový paušál, pro živnostníky je to jednodušší, ale teď chci mluvit o téhle věci. Takže vy tady vykládáte něco - já jsem se radši zeptal, jestli to náhodou neběží v přímém přenosu v České televizi, že tady je nějaká takováhle trošku vložka, aby to asi viděl divák. Zjistil jsem, že ne. Tak asi to myslíte opravdu upřímně. Ale přeci není možné, když vy sami novelizujete zákony, které jste před krátkou dobou navrhli, tak to svědčí buď o nekvalitě, nebo přesně o opačné věci, než tady říkáte. Proto my rádi si sedneme k jednomu stolu, pojďme na tom pracovat. Ale musí to být skutečně vzájemné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Válek také s faktickou poznámkou a potom kolega Juránek, který je řádně přihlášen. A také ještě požádám sněmovnu o klid, aby kolega Válek měl možnost vystoupit. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já děkuji, pane předsedající. Nelze než zdvihnout tu hozenou rukavici a chtěl bych prostřednictvím pana předsedajícího kolegu Bláhu ujistit, že já tady sedím, sedím tady opravdu daleko déle než stojím. Stojím tady minimálně. Sedím tady tak hodně, že si kvůli tomu nosím polštářek, a myslím, že tady sedíme všichni. Úplně nevím, kde je ten kulatý stůl, kde by si nás všech dvě stě mohlo sednout. Nicméně je-li tady, rád si k němu sednu. Řada koaličních poslanců tady jasně řekla, že si k tomu stolu také ráda sedne, i když si myslím, že to fórum, kde bychom měli diskutovat, je tady toto fórum. Ale musíme diskutovat nad něčím, co bude předloženo. A já si myslím, že bychom měli zdvihnout tu hozenou rukavici poslance Bláhy, prostřednictvím tedy pana předsedajícího, a po jednom sem k tomuto pultíku teď jít a říct každý za sebe, z vládní koalice i z opozice, jestli tedy jsme připraveni o těch daních diskutovat, tak jak kolega poslanec Bláha navrhuje. Já ano.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní řádná přihláška pana poslance Stanislava Juránka. Také požádám ještě jednou sněmovnu o klid, i když vás bych mohl přerušit, nemáte časový limit, pane kolego. Ale přesto diskuse kolegů, které se netýkají daňového balíčku, daně z přidané hodnoty, prosím přenést do předsálí.

Máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, nepřihlásil jsem se k faktické poznámce, protože nechci reagovat na nikoho z těch, kteří tady byli přede mnou. Chtěl bych říci, že jsem byl dvě volební období hejtmanem Jihomoravského kraje, sžil jsem se se všemi kraji, které jsou, takže mi na krajích záleží. A chtěl bych, abychom se na to teď v tuto chvíli zkusili podívat jako na tu věcnou záležitost, a také chci tím zdůvodnit, jakým způsobem budu hlasovat já a klub KDU-ČSL.

Víte, já jsem tady přecházel sem a tam a napadaly mě právě různé reakce na to, co tady zaznělo. Ale skutečně se tomu chci vyhnout a chci říci, že tady nebyla dokončena reforma té veřejné správy až do konce a že se tedy záležitosti krajů řeší po částech. A jedna z těch významných věcí, která se řeší, je doprava. A já tady zdůrazním jednu věc. Máme tady 14 systémů dopravy a každý je jiný. Myslím, že ani dva systémy, které jsou, nejsou totožné. A my teď docházíme vždycky k tomu, že přijde nějaký zákon, nějaký návrh zákona, a já ten zákon neposuzuji podle toho, kdo jej podal, ale jestli je prospěšný nebo není prospěšný pro dokončení té reformy veřejné správy. A teď v tomhle případě se to týká těch dopravních záležitostí.

Já začínám takhle obšírně proto, že doprava je jedna z nejvýznamnějších věcí, které jsou v rozpočtu krajů. Zároveň ale chci říci, že jsem nikdy neviděl rozpočty krajů samostatně, a prosím, abyste se na to zkusili také tak podívat, ale viděl jsem je vždycky jako rozpočet peněz, které jdou z jedné strany do kraje a z druhé strany jdou do všech měst a obcí, které jsou v tom daném kraji. A když se tedy takto na to dívám, tak se na to dívám, myslím si, že mnohem objektivněji, a proto jsem si velmi pečlivě, velmi pečlivě spočítal, jakým způsobem, na základě dostupných informací, které jsou k dispozici, jsem si spočítal -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám znovu sněmovnu o klid. Nechtějte, abych musel jmenovat jednotlivé poslance, kteří ruší. A doufám, že k tomu také nemusím sáhnout. Tak, pokračujte prosím.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Spočítal jsem si pro jednotlivé kraje a celkově pro Českou republiku, jestli je to pro ty kraje výhodné, nebo není výhodné, protože skutečně když každý kraj má jinou dopravu, tak samozřejmě v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než to zvážit po jednotlivých krajích. Dospěl jsem k závěru, že velmi výrazně je hned teď v tuto chvíli velmi, velmi výhodné, jestliže dojde ke snížení a převedení byť, jak tady zaznělo, nesystémovému, o tom nechci mluvit, tak je to velmi výrazně výhodné a v součtu je to výhodné za Českou republiku. Já na základě toho si troufnu říct, že samozřejmě nikdo z vás nepochybuje o tom, že je to výhodné pro Prahu. Ty další kraje už jsou velká otázka právě toho pohledu. A z mého pohledu zcela jednoznačně tam vyčnívají dva kraje, pro které to výhodné je, a to je kraj Jihomoravský, ze kterého pocházím, a kraj Moravskoslezský. To znamená, pro tyhle dva kraje je to neuvěřitelným způsobem výhodné a je to víc výhodné než pro ostatních 11 krajů, které tady v České republice jsou. Prosím, abyste si to ověřili. Není to nic těžkého. Je to dáno vždycky tím, že tam je nějaký velký dodavatel dopravy, který je pod městem.

Já tedy jsem se poctivě snažil, abych tady v téhle věci se nenechal zatáhnout do žádných debat, a to i z jednoho prostého důvodu, z důvodu naší strany KDU-ČSL. Já jsem si to zažil v minulosti a je to o tom, že my jsme nebyli v Poslanecké sněmovně a jsme první strana, která se do ní vrátila, a my si musíme vždycky říct, proč jsme se tam vrátili. My jsme se tam vrátili, protože máme podporu v městech, v obcích a v krajích. A díky této podpoře, o kterou jsme se opírali, také musíme vždycky vůči těm městům a obcím být ti, kteří pro ně hledají to maximum.

A já teď řeknu, pro mě není teď v tuto chvíli nejdůležitější tento zákon jako takový, ale je pro mě důležité, aby ministryně financí slyšela, že kraje ty peníze opravdu nemají v té výši, v jaké by je měly mít, protože došlo k některým rozhodnutím, například o zvýšení platů, a na základě toho vždycky je důležité, abychom se podívali, jak celkově to má dopad na kompletní kraje.

Znovu říkám, z toho výpočtu, který teď z tohoto vychází, bez ohledu na to, jestli tento zákon odsouhlasíme, nebo neodsouhlasíme, je zde určitá částka, kterou ty kraje potřebují nějakým způsobem dostat, a musí o ni bojovat. Jestliže použijeme ovšem teď v tuto chvíli tento zákon, tak značná část této částky požadované pro kraje bude naplněna a je tím v rámci jednotlivého případu vyřešen příspěvek pro kraje tímto způsobem.

Dovolím si to svoje obsáhlé vysvětlení uzavřít slovy: vím, že je to výhodné pro většinu krajů, vím, že je to výhodné v součtu v rámci České republiky, a proto za sebe i za klub KDU-ČSL říkám, že tento zákon podpoříme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Stanislavu Juránkovi. Nyní ještě paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, vážený pane místopředsedo, za slovo. Já jsem se přihlásila ještě do obecné rozpravy a chtěla bych reagovat na některé mé předřečníky. Velmi mě mrzí, že se tady pořád skloňuje jméno Mračková Vildumetzová. Já bych chtěla zdůraznit, že tady vystupuji jako předsedkyně Asociace krajů. To znamená, že zastupuji všechny hejtmany a hejtmanky.

Chtěli jste tady stanovisko Asociace krajů, vyžádali jste si ho. Devátého listopadu zasedla Asociace krajů, která měla poté společné jednání s vládou. Na tomto jednání se jednomyslně Asociace krajů shodla, že tento návrh nepodporuje, protože většina těch krajů - a zaznělo to tady i z úst pana Juránka - že většina krajů samozřejmě přijde o tyto daňové příjmy. A mě hlavně mrzí jedno. Já, kdo mě zná, tak ví, že pokud je některý zákon dobrý, tak se za něj peru jako lev.

My říkáme, že tímto zákonem snížíme cenu na jízdném, ale vůbec to nebude pravda. Cena na jízdném se vůbec nesníží. Krajům, městům a obcím se odeberou finanční prostředky v rámci daňových příjmů. A můžeme se bavit, kde ty finanční prostředky skončí. Bavíme se o tom, že je dostanou řidiči. Bavíme se o tom, že se zlepší komfortní cestování, že se to bude investovat do lepšího vybavení autobusů. Já bych byla velmi ráda, kdyby tomu tak opravdu bylo. Bohužel vím, že složitý výpočet, kterým nás vždy provází vyúčtování s jednotlivými dopravci, dopadne tak, že kraje přijdou o ty daňové příjmy, a zároveň to budou ve stejné míře doplácet dopravcům. Jsem o tom přesvědčena.

Když jsme projednávali tento dokument na Asociaci krajů, byl tam přítomen i pan Dolínek za Prahu, který samozřejmě z titulu toho, že Praha má svůj dopravní podnik - a řekla jsem, že to tady řeknu, pane Dolínku, i na plénu - že Praha nepodporovala tento návrh. A je to logické i z toho hlediska, aby tento zástupce byl proti. Ale všechny ostatní kraje byly proti tomuto návrhu. A já se opravdu ptám, proč jste tedy chtěli stanovisko krajů, když teď ho nechcete žádným způsobem respektovat? Zároveň nechcete respektovat stanovisko Svazu měst a obcí České republiky, který zastupuje 2 700 měst a obcí.

To, co tady řekl pan Gazdík, jakým způsobem vystupoval vůči mé osobě, mě nepřekvapilo, přátelé. Já už jsem na takové jednání, když jsem byla ředitelkou Svazu měst a obcí, zvyklá.

Jenom mě udivuje jedno. Když se tady bavíte o tom, že v rámci toho DPH ty finanční prostředky půjdou těm velkým městům, a Sdružení místních samospráv zastupuje ty malé obce, tak právě těm to vezmete. Protože to DPH se přerozděluje mezi všechny města a obce.

A já se velmi těším na zítřejší finanční konferenci, kterou pořádá Svaz měst a obcí, a vezmu si to hlasování, jak jste hlasovali o tomto zákoně, abych všem těm starostům, kteří tam budou přítomni, abych jim předložila, jakým způsobem jste je připravili o rozpočtové určení daní a o finanční prostředky, které v roce 2019 neobdrží.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové. Mám dvě faktické poznámky. První je faktická poznámka pana poslance Stanislava Juránka, připraví se Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Já si dovolím fakticky poznamenat, aniž budu kohokoliv jmenovat, protože nechci, aby to bylo v osobní rovině, jakým způsobem se ty peníze dostanou do těch krajů jako takové.

Ta první věc, jak se ty peníze dostanou do krajů, je záležitost, že tam jakákoliv organizace města, jakákoliv organizace kraje, která provozuje dopravu, to získá tím způsobem, že ušetří na nákladech.

Druhá věc je, že se vypisují výběrová řízení, a v okamžiku, kdy se sníží tato daňová zátěž, tak také proto, že ta konkurence mezi těmi jednotlivými organizacemi je, tak se přímo nabízí, že se do budoucna sníží náklady všech krajů vůči těm dopravním společnostem, které to v těch jednotlivých krajích provozují. Ta záležitost je ověřitelná. Za tu dobu, co ty kraje existují, tak se to dá zhruba předpovídat.

A já jenom konstatuji, že na základě toho si troufnu říct, že v čase, ne teď hned, ale v čase, na tom vydělají všechny kraje. A samozřejmě že tím pádem na tom vydělají i všechny obce, protože každý kraj s těmi obcemi dýchá. A nezáleží na tom, jestli ty peníze jsou přímo do rozpočtu obcí, nebo jestli jsou v rozpočtu kraje, nebo jestli se za kraj ušetří. Jsou to prostě jedny peníze a v tom kraji se s nimi může hospodařit takovým způsobem, aby na tom všichni vydělali. A troufnu si říct, že nejvíce na tom vydělají malé obce. Protože ty by vlastní dopravu jako takovou zajišťovat nemohly a nebylo by možné, aby žádným způsobem...

Já poprosím, aby mi do toho nikdo nemluvil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil čas k faktické poznámce. Ale chápu, že ten hluk... (Řečník žádá, aby mohl dokončit větu.) Dobře.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Jenom jedna věta. Všechny kraje na tom do budoucna vydělají. A můžete si to dopočítat a jsem připravený to pro každý kraj zvlášť konzultovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Faktická poznámka pana poslance Kalouska, Bláhy a Birkeho. A opět ještě, než vám udělím slovo, požádám sněmovnu o klid, protože jde o faktické poznámky, aby kolegové a kolegyně, kteří hovoří, měli šanci v těch dvou minutách říct svůj názor a nebyli přitom přerušováni nemístným hlukem, který se netýká tohoto textu. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Prostřednictvím pana předsedajícího paní poslankyně Mračková Vildumetzová, až budete zítra na té finanční konferenci prezentovat hlasovací listinu, tak zvažte, zda opravdu chcete svým kolegům říct, kdo je připravil o rozpočtové určení daní, jak jste řekla. My o rozpočtovém určení daní teď hlasovat nebudeme. Budeme hlasovat o dani z přidané hodnoty, která je podle toho rozpočtového určení daní dělena, ale na tom rozpočtovém určení daní samotném se vůbec nic nezmění. To zůstává stejné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jiří Bláha. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážení kolegové, kolegyně - slyším ježišmarjá. Ježišmarjá určitě, ale já pořád slyším jenom, co je výhodné. Takže určitě se daně nedají dělat podle toho, co je výhodné. To je za prvé. Za druhé, když se tedy bavíme o tom daňovém určení, nebylo by jednodušší říct a udělat vratku DPH těm krajům? To znamená, že kraj by to zaplatil dopravci, dopravce to DPH odvede a kraji se to DPH vrátí? Nebylo by to daleko jednodušší než něco snižovat, něco zvyšovat, něco přerozdělovat?

Takže vidíte, že ta debata může být košatá. Že každý z nás přijdeme na něco jiného. A to je o tom, o čem jsem mluvil. Je potřeba nevytrhovat věci z kontextu, je potřeba ne chtít za každou cenu lepit věci a je potřeba se zamyslet a upravit, nebo předělat, já bych řekl, revoluci v daňovém systému. To znamená, že ano, daňové paušály pro ty nejmenší. Ale v žádném případě ne bez EET pro ty, kteří mají obchody, restaurace a jiné, protože prostě tam se těch peněz nikdy nedomůžeme. A na daňovém paušálu si nedokážu velké nadnárodní společnosti moc dobře představit. Takže pojďme o tom mluvit a věřte tomu, že to posuneme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Birkeho. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mockrát za slovo, pane předsedající. Já bych ještě možná do toho vsunul jeden argument. Dovolte mi reagovat na pana poslance Juránka, který byl mým předpředřečníkem. Já bych možná řekl, protože jsem starostou trojkové obce, která má trošku jiný model, která si vlastně u kraje objednává dopravu. To znamená, že kraj ji zajišťuje a my ji platíme, hradíme ji. A to musím říci, že pokud jakýmkoli způsobem ovšem se sáhne na rozpočtové určení daní, tak já neříkám, že patříme k městům, která na to nemají, ale pochopte, že takhle to není možné, neustále nás škrtit. Kde máme ty peníze potom brát? Teď mluvím o starostech těch trojkových obcí, kterých v tomto státě není málo, tuším, že jich je kolem 80, a myslím, že ti starostové potom mají plnou hlavu starostí, pokud jejich rozpočty jsou napjaté. Tak z toho mého pohledu na tohle nesmíme zapomenout. A v těch městech žijí lidé, což je 20 tisíc nahoru do 50 tisíc.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janu Birkemu. Nyní ještě faktická poznámka kolegy Stanjury. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Skutečně faktická. Pro pana poslance Birkeho, trojek není 80, fakt ne - 205 a k tomu městské části velkých měst, tak jich je přes 220. No ne, tak jako je to zásadně vedle.

Ale mně to fakt nedá, bavme se o těch číslech, bavme se o rozpočtových dopadech. Já bych poprosil paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou vaším prostřednictvím, ať ukáže tu listinu. Já se nebojím, já myslím, že máme více starostů jako ODS v malých obcích než vy. A nevadí, klidně to ukažte, ale buďte tak hodná, dejte k tomu, pokud ten zákon projde - a věřím, že ano - dejte k tomu, tak jak to dělalo Ministerstvo financí, když dopočítávalo dopady DPH, konkrétní částku, o kterou jsem svým hlasováním případně připravil např. mou obec, ve které žije 1 833 obyvatel. Ne abyste říkala, že je to celkově miliarda. Kolik to konkrétně je. A já věřím, že to naší paní starostce vysvětlím a paní starostka mě za to moje hlasování pochválí. A není to členka Občanské demokratické strany. Tak jednoduché to není.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Teď nemám žádnou přihlášku do rozpravy, ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Paní poslankyně? Pan zpravodaj? Není tomu tak.

Máme hlasování o návrhu na zamítnutí, to je jako první předtím, než se budeme zabývat pozměňovacími návrhy. Myslím si, že všichni, kteří chtějí hlasovat, jsou přítomni v sále, a můžeme tedy rozhodnout o návrhu na zamítnutí v hlasování číslo šedesát šest. Já vás všechny odhlásím na požadavek poslanců a jakmile se ustálí počet přihlášených... Ještě jsem zagongoval, ale stav se mi ukazuje již na tom původním, dokonce úplně stejný, jako byl původní před odhlášením.

 

Takže zahájil jsem hlasování číslo 66 a ptám se, kdo je pro zamítnutí návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 175 pro 83, proti 90. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, tedy rozpočtového výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně jako zástupce navrhovatelů. Tak, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já bych si tedy dovolil navrhnout proceduru. Vzhledem k tomu, že legislativně technické úpravy ve třetím čtení nebyly předneseny, tak bychom hlasovali o komplexním pozměňovacím návrhu paní poslankyně Kovářové pod písmenem B. Pokud bude přijat, tak o pozměňovacích návrzích A bychom dál nehlasovali a pak bychom schválili návrh zákona jako celek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pro jistotu nechám odhlasovat proceduru hlasování, i když je jednoduchá.

Zahájil jsem hlasování číslo 67 a ptám se, kdo je pro proceduru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 67 ze 176 pro 169, proti 1. Procedura byla schválena.

 

Začínáme tedy návrhem pod písmenem B, komplexní pozměňovací návrh Věry Kovářové. Vaše stanovisko, pane zpravodaji? (Doporučující.) Paní navrhovatelka? (Doporučující.)

Zahájil jsem hlasování číslo 68. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 178 pro 92, proti 25, návrh byl přijat.

 

Další návrh není hlasovatelný, ten původní návrh A rozpočtového výboru, takže jsme tím vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj: Ano, je tomu tak.) Můžeme tedy hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Věry Kovářové, Petra Gazdíka, Jana Farského, Víta Rakušana a Jany Krutákové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 140, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 69 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 178 pro 91 poslanec, proti 68. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodaji a končím bod 125.

Máme před sebou bod číslo 126. (Velký hluk v sále.) Požádám ale sněmovnu o klid, než ho zahájím. A jde o návrh poslanců Lukáše Bartoně, Martina Kolovratníka, Ivany Nevludové, Jana Zahradníka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk 157, jsme ve třetím čtení a...

Pane poslanče, mezi body těžko mohu dát někomu bez přednostního práva slovo, ale jestli jde o kontrolu hlasování, tak je to něco jiného. (Stále hluk v sále.) Prosím o klid! Slovo má paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se moc omlouvám, ale provedla jsem kontrolu na sjetině, a ačkoli jsem chtěla hlasovat proti, objevilo se zdržení. Omlouvám se, stiskla jsem správné tlačítko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Podáváte námitku proti...

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Podávám námitku, hlasovala jsem proti, objevilo se zdržení. Provedla jsem kontrolu na sjetině.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To nemá vliv na výsledek hlasování, tomu já rozumím - (Poslankyně Valachová vstupuje předsedajícímu do řeči: Zpochybňuji výsledek hlasování.) Ale přesto ten požadavek, který jste vznesla, tady je. Já o tom nebudu diskutovat. Jestli se hlásí pan předseda Kalousek, tak mu udělím slovo. Prosím ale o klid!

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já bych chtěl jenom podotknout, že tohle je nefér. Vždycky, vždycky když ten výsledek může ovlivnit hlasování, byť to není o jeden hlas, tak vždycky té námitce vyhovíme. Tohle, případ, který popsala paní poslankyně Valachová, nijak neovlivňuje hlasování a podle mého názoru jestli této námitce vyhovíme, tak jsme se zachovali nesmírně nefér, protože mezitím se podařilo někoho zmasírovat, aby změnil svůj názor, a to se prostě ve slušné sněmovně nedělá, kolegové.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Kromě toho, že by to nezměnilo výsledek hlasování, kdyby paní poslankyně Valachová řekla: Chtěla jsem hlasovat pro, ale na sjetině jsem zdržela, tak pak by mohla opakovaným hlasováním hlasovat pro a vyhověli bychom. Já vidím jiný problém. Protože někteří poslanci mají jednání, v okamžiku, kdy ten bod byl ukončen, tak šli na jednání, takže pokud té námitce vyhovíme, já požádám o přestávku na jednání klubu v délce 12 hodin - 20 minut, omlouvám se (oživení v sále), tak abychom se mohli na hlasování v plném počtu sejít ve 12.00. Ale je to skutečně, jak říkal můj předřečník, je to skutečně nefér a od paní poslankyně Valachové mě to mrzí dvojnásobně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě předseda klubu ČSSD Jan Chvojka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, hezké skoropoledne. Dámy a pánové, no já na tom nevidím nic nefér. Pokud chci hlasovat nějak, v tomto případě proti, a na té sjetině je to prostě úplně jinak, v tom případě výsledek je, že jsem se zdržel, tak to není nefér! Je to prostě pozměněná vůle mého hlasování. Není to nefér! Můžete to tady říkat, ano, vy jste to neměla zpochybňovat - ale jako já jsem hlasoval proti a mám tam zdržel se. Prosím, neútočte na dámu proto, že hlasovala jinak, než se to ukázalo na sjetině!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jednou zopakuji, protože s tím mám asi nejhorší zkušenost ze všech kolegů, kteří tady sedí. Když já jsem tuto věc obhajoval před Ústavním soudem, ne svoje hlasování, ale jiné výsledky, a ten trapas bych přál každému z vás, kteří tohle děláte. Někdy opravdu z toho, že se pokazí hlasovací zařízení, a to já nezpochybňuji, každé technické zařízení se může pokazit, ale opravdu jsem si tam nepřipadal úplně komfortně.

Takže paní kolegyně Kateřina Valachová, poté pan předseda Stanjura, a já vám řeknu své rozhodnutí jako předsedajícího, co s tím hodlám udělat. Paní kolegyně - prosím o klid nejdřív, než vám udělím slovo, protože poslouchejme se! Není to jednoduchá situace, i když je pouze procedurální. Máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, řekla jsem přesně, co se stalo, provedla jsem kontrolu. Jsem si vědoma toho, že je to precedentní situace. Jakým způsobem Sněmovna rozhodne, samozřejmě nechávám na ní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Stanjura, potom kolega Kalousek. Pane předsedo, máte slovo. Potom předseda Faltýnek.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se pak zachovám v hlasování podle toho, co si myslím já, že se má zvykově u toho zachovat, členové Poslanecké sněmovny. Nicméně jsem se paní poslankyně dotknout nechtěl, jak mi vytkl pan předseda Chvojka. Pokud jsem se jí dotkl, tak se jí omlouvám. Naopak bych chtěl ocenit její odvahu, politickou odvahu, protože jako jediná z členů klubu ČSSD chtěla hlasovat proti, všichni ostatní se zdrželi - a to je třeba ocenit! (Smích a potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda Kalousek, poté pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nezlobte se prosím, já skutečně setrvávám na svém názoru. A přece to všichni cítíte, že to je nefér. Přece všichni víme, že s výjimkou vylitých káv, popř. jiných podobných případů zpochybňujeme hlasování téměř vždycky, když se spleteme. Akorát že nemůžeme říct, že jsme se spletli, tak řekneme, že na hlasovacím zařízení se nám ukázalo něco jiného. Tak to prostě je. Je to jakýsi zvyk a všichni si to navzájem tolerujeme, protože splést se občas může každý. Ale tohle není ten případ.

A já vám řeknu, pane předsedo Chvojko prostřednictvím pana předsedajícího, co by bylo fér. Fér by bylo říct: Hlasovací zařízení ukázalo jinou vůli, než já jsem projevila. Ale vzhledem k tomu, že to nijak nemůže ovlivnit výsledek hlasování, tak to hlasování nezpochybňuji. Jenom na zvukový záznam říkám, že má vůle byla jiná. To by bylo fér. To, co provádíte teď, je hluboce nefér, jakkoli se to může paní poslankyně dotknout - je mi to jedno. Je to nefér a ve slušné sněmovně se to nedělá. (Poslanci TOP 09 tleskají.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já se domnívám, že tady řešíme technickou věc. Kolegyně Valachová řekla, že chtěla nějak hlasovat a hlasovací zařízení ukázalo jiné hlasování. Nicméně pane kolego Kalousku prostřednictvím pana předsedajícího, vy konkrétně máte velmi krátkou paměť. (Sněmovna naprosto ztichla.) Na to jste obrovský specialista. Vzpomeňte si, kolikrát jste vy osobně zpochybňoval hlasování a z jakých důvodů při hlasování o protikuřáckém zákonu. Pětkrát, pane kolego! (Potlesk klubu ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní ještě pan předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Krátká poznámka. Samozřejmě budeme patrně hlasovat o zpochybnění hlasování. Já jenom doufám, paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, že si uchováte svůj názor a v případném opakovaném hlasování budete hlasovat proti. (Pobavení některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny je elektronický zápis o veřejném hlasování tím, co je možné zpochybnit bezprostředně. To bylo učiněno, přestože jsem bez jakékoliv přestávky po skončení bodu 125 podle schváleného pořadu zahájil 126. Paní kolegyně nenavrhla, byť to tady bylo několikrát řečeno, že chce jenom do stenozáznamu zaznamenat změnu své vůle proti elektronickému zápisu, ale navrhla zpochybnění hlasování. Proto dám hlasovat o opakování toho hlasování, tedy o tom, jestli je právem nebo není právem chtít znovu hlasovat. To je její procedurální návrh a já ho nemohu změnit. Já ho nemohu změnit! A proto o tom dám hlasovat. O tom, jak já se zachovám, jak se zachováte vy, je zase jenom na vás. Já jsem vás upozornil, že už dlouhou dobu, byť tady byla například ráno ta situace, kdy zařízení bylo poškozeno a bylo možné evidentně říct, že jde o technickou závadu a byl tedy důvod pro případné opakování hlasování, ale ani tam se nehlasovalo o novém hlasování. Já už mám jinou zkušenost než většina z vás.

 

Takže v hlasování číslo 70 budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Kateřiny Valachové o opakování toho hlasování, kde ona projevila jinou vůli, než byl elektronický zápis. Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a rozhodneme o návrhu paní poslankyně Kateřiny Valachové, o novém hlasování.

Zahájil jsem hlasování číslo 70. Ptám se, kdo je pro připuštění změny hlasování. Toho opakování. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 70. Z přítomných 181 poslance pro 95, proti 58, návrh byl přijat. Budeme tedy znovu hlasovat o závěrečném hlasování bodu číslo 125.

 

Ptám se, jestli mám číst znovu návrh na usnesení. Nikdo to nepožaduje, děkuji vám. Budeme tedy hlasovat o návrhu na změnu zákona o dani z přidané hodnoty podle návrhu paní poslankyně Věry Kovářové ve znění Poslanecké sněmovny.

Zahájil jsem hlasování číslo 71 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 71. Z přítomných 182 pro 94, proti 75. Návrh byl přijat. (Potlesk zprava.)

Děkuji. A teď už podle pořadu schůze se vrátíme do bodu číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP