(19.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní kolegyni Richterové. Nyní pan poslanec Radek Holomčík, připraví se paní kolegyně Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Tak děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych se rád přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu vedenému v systému jako dokument č. 1932. A ve stručnosti bych vám jej představil a odůvodnil.

Takže navrhuji změnu na straně příjmů kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství celkem snížení o částku 1 mld. korun, a to v následujícím specifickém ukazateli ostatní nedaňové příjmy, kapitálové příjmy a přijaté transfery celkem, resp. v položce rozpočtové skladby 2125 převody z fondů státních podniků do státního rozpočtu. A oproti tomu snížení výdajů kapitoly 329 Ministerstvo zemědělství o částku také 1 mld. korun a ve specifickém ukazateli podpora agropotravinářského komplexu.

To odůvodnění je poměrně prosté. Kůrovcovou kalamitu jsme asi všichni zaznamenali. A jestliže ty škody, které napáchala v letošním roce, byly značné, tak predikce na příští rok hovoří o tom, že to bude ještě daleko horší. Také vlastně v současné době se hovoří, nebo v médiích proběhla zpráva, že státní podnik Lesy ČR je již v provozní ztrátě, a zároveň se hovoří o až mnohasetmilionové půjčce na provoz tady toho podniku. Vlastně v posledních cca pěti letech bylo odvedeno ze státního podniku 30 mld. korun, a to včetně 4 mld. z rezervního fondu na pěstební činnost, a ty peníze zcela jistě budou v rozpočtu podniku Lesy ČR chybět. Proto považuji to, aby se na příští rok plánovalo nebo počítalo s miliardovým odvodem, za nepatřičné, a proto navrhuji tady tuto příjmovou položku odstranit.

A tímto se tedy opět přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Holomčíkovi. Nyní paní poslankyně Kateřina Valachová, připraví se paní poslankyně Hana Aulická. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji vám. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně, vážená vládo, dovolte mi, abych načetla doprovodné usnesení k návrhu státního rozpočtu pro rok 2019. Není to novinka. Je to pokus již tedy dvakrát úspěšný, v minulém a předminulém roce, a věřím, že také v tomto roce se Poslanecká sněmovna napříč politickým spektrem shodne na tom, aby doporučila a podpořila vládu v jejím úsilí o opakované zvyšování platů učitelů a také dalších nepedagogických pracovníků ve školách a také další cíle, které uložila vládě v minulých letech.

Tedy

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala k návrhu zákona o státním rozpočtu sněmovní tisk 287 toto usnesení:

"Poslanecká sněmovna

I. podporuje navyšování výdajů kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy tak, aby činily nejpozději v roce 2025 alespoň 5 % HDP. Navyšování kapitoly využívat prioritně pro předvídatelné a transparentní financování regionálního školství a také veřejných vysokých škol. Reformu financování regionálního školství s cílem zajistit stabilitu vzdělávací soustavy a zvyšování kvality vzdělávání;

II. doporučuje vládě ČR, aby zvyšovala platy učitelů meziročně nejméně o 15 % a ostatních pracovníků ve školství nejméně o 10 % pro dosažení průměrného platu učitelů a ostatních pracovníků ve školství nejméně 150 % jejich výše pro rok 2017 nejpozději v roce 2021;

III. doporučuje vládě ČR sjednotit od roku 2020 státní investiční programy zaměřené na rozvoj infrastruktury regionálního školství rozpočtované v kapitolách 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a 398 Všeobecná pokladní správa;

IV. doporučuje vládě ČR zohlednit výše uvedené cíle a doporučení ve výdajových rámcích a v rozpočtové strategii sektoru veřejných institucí, která bude schválena do 30. dubna 2019, a promítnout ve střednědobém výhledu rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v letech 2021 a 2022."

Tolik tedy návrh doprovodného usnesení pro návrh rozpočtu 2019. A jenom to ještě doplním komentářem, že toto usnesení nijak nesnižuje standard, nebo řekněme doporučení, která Sněmovna přijala směrem ke vzdělávání a směrem k rozpočtu školství a k jeho posilování v minulých letech. Pouze v tom II zpřesňuje ty cíle tak, aby odpovídaly programovému prohlášení vlády. A v III v případě sjednocení investičních programů respektuje kroky vlády, které v tuto chvíli směřují ke sjednocení investičních programů na jednom místě. A v IV doplňuje ta předchozí usnesení tak, aby bylo jasné, že tyto objemy finančních prostředků by se měly objevit ve výdajových rámcích již na jaře tedy toho roku, který připravuje rozpočet pro rok 2019.

Chtěla bych říct, že tento návrh doprovodného usnesení k rozpočtu schválil výbor pro školství. Bohužel se nepodařilo získat stejnou podporu rozpočtového výboru. Já sama si to vysvětluji tak, že si rozpočtový výbor přál upřesnění těch ustanovení doprovodného usnesení tak, aby odpovídala programovému prohlášení vlády, což jsem nyní tím načtením ve druhém čtení v rámci státního rozpočtu učinila.

Dále bych chtěla načíst nebo se přihlásit k pozměňovacím návrhům, které jsem přihlásila také v písemné podobě, takže je nebudu rozebírat detailně, pouze se za chvíli přihlásím tedy ke konkrétním číslům těchto pozměňovacích návrhů.

Chtěla bych ale, než tak učiním, znovu zopakovat to, co jsem řekla v prvním čtení. Aktuální rozpočet pro školství je třetí, opakovaně třetí, nejvyšší rozpočet pro školství v historii. Znovu bych chtěla zopakovat, že Ministerstvo financí postupovalo mimořádně dobře z hlediska struktury rozpočtu, a musím říct, a jako bývalá ministryně školství, možná i trochu závidím stávajícímu ministrovi školství, že se nemusel s ministryní financí a Ministerstvem financí přetahovat o jednotlivé položky v rámci struktury rozpočtu a že opětovně rostou platy učitelům i nepedagogických pracovníků a dalších položek, jako jsou investice a další.

Důvody, proč jsem načetla pozměňovací návrh, nebo se chystám načíst pozměňovací návrhy, jsou ty, jak jsem avizovala při prvním čtení, že chci vytvořit prostor nejenom pro koaliční jednání, ale také opoziční jednání v tom, abychom přece jenom ještě získali shodu na posílení tohoto rekordního rozpočtu o dalších 700 mil. korun, a to ve prospěch třídnických příplatků.

Tímto se tedy hlásím k pozměňovacím návrhům 1722 a 1723 a věřím, že budou ještě pokračovat jak rozhovory na poslaneckých klubech, tak v rámci koalice a opozice. A ještě jednou děkuji Ministerstvu financí za dosavadní průběh projednávání a předložení rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní poslankyni Kateřině Valachové. A ještě než dám slovo k faktické poznámce panu předsedovi klubu ODS Zbyňku Stanjurovi, přečtu omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan Mikuláš Ferjenčík, pan poslanec Bělobrádek, pan poslanec Běhounek a paní poslankyně Válková a dále pan poslanec Jiří Bláha do konce jednacího dne.

Nyní tedy pan poslanec Zbyněk Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP