Středa 13. února 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

120.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s přístupem České republiky Meziamerická úmluva
o vzájemné pomoci v trestních věcech (Nassau, 23. května 1992)
a Opční protokol k Meziamerické úmluvě o vzájemné pomoci
v trestních věcech (Managua, 11. června 1993)
/sněmovní tisk 121/ - prvé čtení

Pan ministr spravedlnosti Jan Kněžínek je u stolku zpravodajů, paní poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková také, můžeme tedy bod zahájit. Požádám o slovo ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jan Kněžínek Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám návrh vlády na vyslovení souhlasu k ratifikaci Meziamerické úmluvy o vzájemné pomoci v trestních věcech a zároveň opčního protokolu, který byl k této úmluvě následně uzavřen.

Tím, že se Česká republika stane smluvní stranou této meziamerické úmluvy, která je jinak otevřena k podpisu a k ratifikaci i neamerickým státům, tak tím získá nástroj pro mezinárodní spolupráci v trestních věcech s celou řadou amerických států, s kterými dnes takovou mezinárodní smlouvu nemá. Jedná se především o státy Latinské Ameriky a státy karibské oblasti, příkladmo mohu uvést Mexiko, Kolumbie, Brazílie atd., ale je jich celá řada, celkem 28 států, přičemž pouze s třemi z nich dnes máme smlouvu uzavřenu, a to je USA, Kanada a Kazachstán, který je také zatím jediným neamerickým státem, který k té úmluvě přistoupil.

Tím, že se tato úmluva stane součástí českého právního řádu, se především zjednoduší, výrazně zjednoduší spolupráce mezi orgány činnými v trestním řízení, ať už půjde o spolupráci v jakékoli formě, tzn. formou dožádání, doručování písemností atd.

Vláda vyslovila svůj souhlas s přistoupením České republiky k této úmluvě a opčnímu protokolu 23. října 2017, souhlas k ratifikaci již byl udělen Senátem, a já moc prosím, aby i Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací této úmluvy včetně opčního protokolu k ní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru spravedlnosti a požádám zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Zuzanu Majerovou Zahradníkovou o přednesení zpravodajské zprávy.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Hezký den, vážené kolegyně a kolegové. Jak již bylo řečeno, Meziamerická úmluva o vzájemné pomoci v trestních věcech spočívá v možnosti požádat o provedení procesních úkonů v trestním řízení na území jiného státu. Česká republika se jejím přijetím stane prvním evropským státem, který využije možnosti přístupu k úmluvě na základě jejího článku 34. Nahradí to bilaterální dohody, které máme s jednotlivými nemnoha státy Severní a Jižní Ameriky.

Jednotlivé články upravují zejména žádost o právní pomoc, zpracování, vyřízení, doručení justičních rozhodnutí a rozsudků a dostavení se svědků a znalců, předání informací a záznamů. Náklady spojené s prováděním úmluvy a protokolu budou pokryty z rozpočtové kapitoly Ministerstva spravedlnosti a nevyžadují zvýšení nároků vůči státnímu rozpočtu oproti dosavadním nákladům.

Je v souladu s ústavním pořádkem, především s ústavním zákonem číslo 1 a 2, a i s ostatními součástmi právního řádu ČR.

Navrhuji přikázat sněmovní tisk 121 k projednání na zahraničním výboru jako výboru garančním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce za její zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pokud se nikdo nehlásí, můžeme rozpravu ukončit a rozhodnout o přikázání podle rozhodnutí organizačního výboru, které opakovala paní zpravodajka. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Rozhodneme v hlasování číslo 215, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 215, z přítomných 179 pro 109, proti 1 poslanec.

 

Můžeme tedy konstatovat, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Děkuji panu ministru spravedlnosti, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 120.

Dovolte mi, abych konstatoval, že první místopředseda vlády doručil rozhodnutí o zastupování pana ministra zahraničních věcí a dalších nepřítomných ministrů pro dnešní projednání smluv v prvním čtení, tím pověřeným ministrem bude ministr Staněk, ministr kultury. Můžeme tedy ty jednotlivé věci, u kterých ministři, kteří jsou omluveni, a to ministryně Maláčová, ministr Petříček, ministr Plaga, ministr Toman, kteří jsou tedy omluveni z dnešního jednání, budou nahrazeni ministrem kultury.

 

Poprvé využiji tohoto pověření k tomu, abychom projednali bod

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP