Středa 13. února 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

126.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Změny z roku 2016 k Úmluvě o práci na moři z roku 2006
a k informaci Změny z roku 2016 k přílohám úmluvy č. 185 o průkazech
totožnosti námořníků (revidované) z roku 2003 spolu se stanoviskem vlády k nim
/sněmovní tisk 177/ - prvé čtení

Jak jsem předeslal, místo ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové přednese z pověření vlády ministr kultury Antonín Staněk předkládací zprávu . Děkuji kolegyni Pastuchové, že jako zpravodajka je u stolku zpravodajů.

Pane ministře, než vám udělím slovo, požádám sněmovnu o klid!

 

Ministr kultury ČR Antonín Staněk Děkuji, vážený pane předsedající. Předkládaný materiál byl připraven na základě článku 19 Ústavy Mezinárodní organizace práce. Ten vládě stanoví povinnost předložit Parlamentu každou novou úmluvu a doporučení Mezinárodní organizace práce, a to včetně svého stanoviska k nim.

Smyslem tohoto závazku je především informovat zákonodárce o aktuálním vývoji mezinárodního práva v oblasti práce a sociálních věcí. Ke splnění této povinnosti byly Senátu a Poslanecké sněmovně předloženy i dva dokumenty přijaté v roce 2016, které se týkají dvou různých úmluv upravujících práci námořníků.

První dokument mění úmluvu o práci na moři z roku 2006. K ratifikaci této úmluvy dal Parlament souhlas na podzim loňského roku. Předkládané změny obsahují procesní pravidla týkající se prodlužování příslušného námořního certifikátu vydávaného podle úmluvy pro jednotlivé lodě. Jde vlastně o sladění tohoto postupu s úpravou používanou u jiných certifikátů, které jsou v gesci Mezinárodní námořní organizace. Protože stávající vnitrostátní úprava v zákoně o námořní plavbě těmto plavidlům plně vyhovuje, navrhuje se ratifikace těchto změn, aby se závazky České republiky v této oblasti udržely v souladu s mezinárodním vývojem.

Druhý dokument se věnuje technickým specifikacím vydání námořnických knížek. Příslušnou úmluvu Mezinárodní organizace práce Česká republika neratifikovala a řeší tuto problematiku odlišným způsobem. Proto vláda tento druhý dokument pouze vzala na vědomí bez potřeby nějakých změn.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Staňkovi za jeho úvodní slovo a nyní paní poslankyně Jana Pastuchová se zpravodajskou zprávou. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych k tomuto trošku zopakovala. Dne 7. září 2017 tehdejší Poslanecká sněmovna přijala na své 60. schůzi vládní návrh k vyslovení souhlasu s ratifikací úmluvy Mezinárodní organizace práce na moři, která byla přijata v roce 2006. Cílem této úmluvy je sjednotit a aktualizovat systém mezinárodních pracovních standardů v tomto odvětví přijatých za uplynulých více než osmdesát let. Stanoví minimální požadavky pro námořníky pracující na lodi a obsahuje základní pravidla pro podmínky zaměstnávání, pracovní doby a odpočinku, ubytování, stravování, ochrany zdraví a lékařské péče, jakož i sociální zabezpečení.

Základní principy už tedy Česká republika přijala. Nyní Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo návrh, v němž jsou změny, které byly schváleny na 105. zasedání Mezinárodní konference práce v roce 2016 a které už nestihly být zapracovány do verze úmluvy z roku 2006, kterou Sněmovna schválila, jak jsem již uvedla, v září loňského roku.

Konkrétně se jedná o doplnění problematiky obtěžování a šikany do nezávazné části úmluvy, věnované bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, umožnění mimořádného prodloužení tzv. osvědčení pro práci na moři a prohlášení o dodržení podmínek práce na moři, pokud se v rámci obnovovací prohlídky ukáže, že loď i nadále naplňuje vnitrostátní právní předpisy nebo jiná opatření provádějící požadavky úmluvy, avšak nové osvědčení nemůže být okamžitě vydáno a zpřístupněno na palubě této lodi. Jde tak o sladění procedury pro osvědčení o práci na moři a procedur pro jiná osvědčení vydávaná podle úmluv přijatých v rámci Mezinárodní námořní organizace.

V roce 2016 došlo rovněž ke změně v příloze úmluvy číslo 185 o průkazech totožnosti námořníků, revidované z roku 2003. Změna reaguje na vývoj v oblasti zpracování biometrických dat od roku 2003. Přestože Česká republika není přímořským státem, řada občanů České republiky pracuje na moři v zaměstnaneckém poměru. Další změny úmluvy, která chrání jejich zájmy, by proto Česká republika měla přijmout, a proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s tímto návrhem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, mohu rozpravu ukončit. Zájem o závěrečná slova tedy není. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Rozhodneme v hlasování číslo 225, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 225. Z přítomných 163 pro 124, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku.

 

Děkuji panu ministrovi kultury, děkuji paní zpravodajce a končím bod 126.

 

Dalším bodem jednání je bod číslo

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP