(10.40 hodin)
(pokračuje Černohorský)

Na základě toho, co se tady následně dělo, že k tomu vlastně není prakticky vůbec nic a většina diskuse probíhá pouze tady, ale nemáme k tomu žádný další materiál, jsem se rozhodl, že nepodpořím tento zákon a podepíšu kolegům i tu ústavní stížnost na základě výkonu, který tady byl předveden. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Gajdůšková a připraví se pan poslanec Kalousek. To jsou poslední dvě faktické poznámky, které mám přihlášeny. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Dobrý den. Jenom velice stručně tři poznámky samozřejmě v čase té jedné.

Za prvé. Analýzu jsme měli jako sociální demokracie zpracovanou a jsou tam přesně ta čísla, o kterých se zde hovoří. Ta analýza existuje. Zpracovával ji pan inženýr Karel Machovec, který je znalcem v oblasti pozemků. Já jsem tento materiál klubu Pirátů poskytla. Má-li o něj zájem ještě někdo jiný, samozřejmě pošlu.

Druhá poznámka. Církve se zavázaly ke dvěma věcem. Při jednání s církvemi k tomu, že budou zveřejňovat své výroční zprávy, aby bylo zřejmé, co s penězi dělají dál, protože argumentovaly tenkrát tím, že dělají spoustu dobré práce v oblasti sociálu, vzdělávání atd., což samozřejmě nezpochybňuji, ale nicméně tenkrát závazek ze strany církví byl, že budou zveřejňovat své výroční zprávy. Nestalo se.

A třetí poznámka z mého pohledu. I v tom zákoně, i v tom, v čem se církve veřejně zavázaly, že nebudou požadovat, že to je restituční tečka a že nebudou požadovat nic dalšího. Probíhají soudy i vůči veřejným subjektům i vůči jednotlivcům a to myslím také není úplně košer. Proto podpořím návrh zákona, tak jak je v téhle chvíli předložen.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Těch je tady ještě nejméně pět. A mám přednostní právo pana poslance Kováčika a řádnou přihlášku pana poslance Bendy. Nyní Miroslav Kalousek, připraví se pan poslanec Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Za prvé. Stranické analýzy při vší úctě ke Karlu Machovcovi neplatí nic. To musí dělat certifikovaný auditor. Pokud skutečně chcete čísla, tak v Poslanecké sněmovně stále ještě musí být analýza Ernst & Young, kterou si vedení Poslanecké sněmovny nechalo udělat vůči analýzám vlády. To za prvé.

Za druhé. Pan poslanec doktor práv Veselý tady řekl, že podat k soudu určovací žalobu je zločin. Mě skutečně šokuje, že inženýr elektro a inženýr chemie, mluvíme-li o Stanjurovi a sobě, musí tady právníkovi říct, že v právním státě to, jestli něco někomu patří nebo nepatří, může rozhodnout jenom nezávislý soud. A jak může doktor práv říct, že podat určovací žalobu je zločin. To už není věcná diskuse, to je bolševická diskuse. A k tomu chci podotknout vůči kolegům z KDU-ČSL, kteří tady nebyli, když se ten zákon schvaloval, že váš místopředseda pan Daniel Herman vlídně nás pak napomenul, že jsme měli mnohem víc hovořit s opozicí. No, my jsme hovořili ze všech sil. Tak aspoň teď vidíte, jak ta diskuse vypadala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pan poslanec Výborný a připraví se kolega Zaorálek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych vaším prostřednictvím chtěl reagovat na pana kolegu Maška, kterého sice teď nevidím, ale on tady opakovaně vystupoval, argumentoval tou revizí první pozemkové reformy. Tak já bych vám rád sdělil, jak to skutečně bylo, protože když si vezmete zákon o majetkovém vyrovnání, tak ten jasně definuje rozhodné období, a to období mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. Kompenzují se proto pouze křivdy, které se církvím staly v tomto rozhodném období. A není možné, aby byl vracen majetek, který církve už po 25. únoru 1948 nevlastnily.

A teď k tomu důležitému. Vracení majetku odňatého v revizi první pozemkové reformy není v žádném případě prolomením hranice 25. února 1948. Zákon o revizi první pozemkové reformy byl skutečně, a to pan kolega Mašek říká správně, přijat 11. července 1947, ale byl realizován, a to je to klíčové a důležité, až po 25. únoru 1948. To důležité prováděcí nařízení č. 1 z roku 1948 nabylo účinnosti až v lednu 1948, a zároveň v § 23 se tam říká - cituji: "Výpověď z hospodaření na přijímaných nemovitostech podle § 12 náhradového zákona budiž dána aspoň tříměsíční, a to tak, aby převzetí půdy se mohlo uskutečnit buď ke dni 1. března, nebo 1. října běžného roku, s tou výjimkou, že pro převzetí půdy ke dni 1. března 1948 stačí výpověď jednoměsíční."

Pokud dobře posloucháte, tak si tam zařaďte to rozhodné datum - 25. února 1948. Skutečně k tomu vyvlastnění mohlo dojít nejdříve k 1. březnu 1948. Proto bohužel pan kolega Mašek nemá pravdu, když tady argumentuje tím, že ve smlouvách došlo k prolomení 25. února. A za ten vyvlastněný majetek dále podle toho zákona měla být vyplacena náhrada. (Předsedající vstupuje vystupujícímu do řeči, oba mluví současně.) Nikde nic takového ani -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, také vám uplynul čas k faktické poznámce. Pane kolego, já vám nemohu dát slovo! Přihlaste se do řádné rozpravy, tohle není možné! Respektujme jeden druhého. Děkuji.

Pan kolega Zaorálek nyní s faktickou poznámkou a připraví se kolega Ferjenčík. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych sdělil ctěné Sněmovně a všem diskutujícím, že naprosto zbytečně tady se dovolávají čísel, analýz. Naprosto zbytečně se dovolávají právního vzdělání a respektování těch. Je to úplně nesmyslné, protože tady jde úplně o něco jiného. A především naprosto zbytečně pan Kalousek dneska zase spustil svůj motor výrazů, jako je odporné, lhou, lži a podobně a podobných výrazů, které tady používá tak hojně, že už ho člověk ani neposlouchá.

Víte, v čem je problém? Ten je přece v tom, co jsem tady už mimochodem říkal, že restituce nejsou problém právní. Restituce jsou problém politický. A ty restituce bez ohledu na to, že mají nějakou formální podobu, jsou politickým rozhodnutím. A když uděláte politické rozhodnutí, tak musíte pro to mít politickou podporu. Třeba dostatečnou politickou podporu veřejnosti. Ale jak říká náš milý současný papež, v případě takové věci jako restituce, dokonce aby měla smysl, tak musíte mít souhlas i toho, který tehdy spáchal ty zločiny. To je dokonce... tehdy to opravdu uzavřete politicky, ale vy jste nejenom že tedy neměli... to bylo obtížné, získat i souhlas viníka. Vy jste dokonce nedokázali získat ani tu podporu veřejnou politickou dostatečnou, a proto se vám to samozřejmě vrací. A musí se to vracet. Takže ta debata tady je prostě proto, že jste to politicky zpackali! Vy jste neudělali něco, co bylo skutečnou odpovědí na minulost, ta se dá udělat jedině tak, že je na tom shoda, protože s minulostí se nedá účtovat, ta se dá pouze nějakým způsobem veřejně přijmout jako něco, na čem se shodneme, a symbolicky po dohodě někoho odškodníme.

Tento proces vy jste zavrhli, udělali jste to silou. Udělali jste to způsobem, který nebyl fér, a takhle to cítí velká část společnosti, a proto je tu ta debata! A je to vaše chyba. Takže pane Kalousku, kroťte svá slova! Ten hlavní problém je váš! Vy neumíte dělat politiku, nikdy jste to neuměl! (Důrazně. Potlesk v celém sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ferjenčík, dále pan poslanec Juránek a Farský. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl reagovat na kolegyni Gajdůškovou, že děkuji za tu analýzu, kterou nám poskytla. Bohužel se ale týká jiné verze toho zákona, než která byla schválena. Takže bohužel se nedá reálně použít.

A jinak co se týče kolegy Zaorálka. Nám vadí primárně to, že koalice deklaruje, že chce schválit ten zákon, a přitom se ani nesnaží, aby ten zákon u toho Ústavního soudu obstál. Z toho důvodu my to považujeme za podvod na voliče.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Juránek s faktickou poznámkou, připraví se kolega Farský, také k faktické poznámce. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Juránek: Děkuji za slovo. Já jenom vašem prostřednictvím se obrátím na kolegyni Gajdůškovou a chci říct, že jsem minulý týden byl na Regiontouru, kde mělo svůj stánek Arcibiskupství pražské i Arcibiskupství olomoucké, a že tam byly vystaveny přímo výroční zprávy od roku 2014 do roku 2018. To znamená, zcela věcně jenom konstatuji, že kolegyně Gajdůšková mluvila nepravdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP