(15.10 hodin)
(pokračuje Babiš)

Já jsem přišel na ministerstvo a přivedl jsem si sekretářku, nikdy tam nebyl člen hnutí ANO. Nikdy! A ve vládě je šest ministrů, kteří nejsou členy hnutí. Takže já se musím smát, že vlastně vy říkáte - tak přijde nový ministr a on nemůže, když zjistí, že nějaký náměstek nedělá svoji práci, a způsobil dokonce škodu a brzdí ministerstvo a dělá si, co chce, tak vlastně ten ministr nemůže nic! A pan ministr Vojtěch to zažil na vlastní kůži.

Tak já nevím, o čem tady mluvíte. Nikdo nechce politizovat státní správu. Naše hnutí určitě ne, my nemáme hordy straníků, kteří se klepou na funkce do státní správy. Nemáme. Naopak my chceme otevřít státu správu, aby byla konkurenčně schopná, aby se mohli najímat lidé, které zaplatíme.

Takže já jenom říkám, že ten návrh byl předjednán s Evropskou komisí, ano, můžete se podívat, jak je to venku, v jiných státech, na Slovensku, ano, tam státní tajemníky odvolává ministr bez problémů. A tady nejde o to, abychom my všechny měnili. My chceme mít jenom tu možnost, když úředník nepracuje, rozhoduje špatně, neplní úkoly, abychom měli možnost nějakým způsobem ho vyměnit. Není možné mít v podstatě ministerstvo, které jednou řídí státní tajemník a podruhé ministr.

Takže já vůbec nevím, o čem tady mluvíte. Já to zásadně odmítám, nikdo nechce nic politizovat, naopak chceme státní správu otevřít, aby tam přišli další odborníci. A není možné, aby státní tajemník byl víc než ministr a největší úředník po stranické - víc než vláda. Víc než vláda. Takže takový máme dneska my zákon o státní službě. A to, že jsme byli při tom a že jsme to udělali špatně v minulém volebním období, ano, to je pravda. A teďka to chceme napravit. A nikdo nechce dělat žádné čistky! Nikdo nechce ani strkat nikam naše kámoše nebo nominanty. My to neděláme. Děkuju. (Potlesk z levé strany.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan premiér. Máme tady nejprve dvě faktické poznámky, ty mají přednost, takže předseda ODS Petr Fiala a následně pan poslanec Ondřej Benešík. Pane místopředsedo Sněmovny, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jenom aby to nevypadalo, že pan premiér Babiš se svou vládou zavedl něco nového, co tu nikdy nebylo, a že teď tady jsou nestraničtí odborníci ve vládě a nikdo předtím to neměl, byli tam jenom zástupci politických stran, tak bych chtěl připomenout, že já jsem byl členem vlády Petra Nečase jako nestranický odborník, a nebyl jsem dokonce do té vlády vzat ani jako nominant žádné politické strany. A takových lidí tam bylo víc, třeba armádní generál Picek a další. Takže ta praxe, že ve vládách byli lidé, kteří se té profesi věnovali, nebyli členy nějaké politické strany, to není vůbec nic nového. Když tady zmiňujete paní ministryni Schillerovou, já nevím, jestli to není náhodou nominantka ve vládě za hnutí ANO. Mně ovšem připadá, a to je na té debatě podstatné, že nelze vydávat členy vlády za lidi mimo politiku, že nejsou politici, že nesdílejí ten program vlády, že nerealizují ideje a politické cíle, které ta vláda má. Tak to není.

Takže pane premiére, není to nic nového, nestraničtí odborníci ve vládách byli, nijak to nemění charakter, politický charakter té vlády a není to něco nového, co jste tady zavedl.

My se tu bavíme ale o státní správě a to je úplně jiná debata, než jak je složena vláda. To s tím vlastně vůbec nesouvisí. A bavíme se tu o míře nezávislosti státních úředníků na vládě, na politickém rozhodování. Ta debata je nesmírně složitá, není jednoduchá ani v jiných zemích Evropské unie nebo v dalších zemích ve světě. To, že to tady trvalo dlouho, mělo spoustu příčin. Do jisté míry společně jsme to nějak vyřešili. Ale to, s čím jste tady přišli a co jste si prosadili v Poslanecké sněmovně, šlo i proti tomu, co jste vy sami deklarovali, že je správné. (Předsedající: Čas, omlouvám se.) Takže vy se teď pokoušíte o novou politizaci státní správy, tak aby vám to vyhovovalo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jenom požádám všechny o dodržení času. Nyní pan poslanec Benešík na faktickou a připraví se na faktickou paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych se chtěl zeptat na konkrétního člověka, a to bývalého náměstka nestraníka, nominovaného nicméně KDU-ČSL v minulé vládě, Ondřeje Závodského z Ministerstva financí, který zásadním způsobem omezil v České republice hazard a tím pádem jeho patologické jevy. On byl odejit proto, že špatně pracoval, nechodil do práce a dělal si, co chtěl? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení zatím na poslední faktickou paní poslankyni Janu Černochovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, dámy a pánové. Já bych tu debatu možná zase vrátila do té věcné úrovně. Jenom jsem možná chtěla připomenout panu premiérovi, že tady existuje zákon, tuším, že se jmenuje 312 a že je z roku 2002, tedy Sbírky, je to zákon o úřednících územních samosprávných celků. A toto byl návrh, který schválila a prosadila Občanská demokratická strana.

Mimochodem, pane premiére, když tady byla debata v tom předminulém volebním období ohledně stávajícího znění zákona, tak právě Občanská demokratická strana několikrát navrhovala, proč bychom nemohli použít tuto normu i pro státní úředníky, nejenom pro úředníky vyšších územních samosprávných celků, protože vlastně Česká republika je poměrně atypická v tom, že tady existují až čtyři služební zákony. Jeden se týká policistů, respektive příslušníků bezpečnostních sborů, druhý se týká ozbrojených složek, pak tady jsou úředníci územních samosprávných celků, kteří mají svůj zákon, pak tady jsou státní úředníci. A opravdu, když se podíváte do toho návrhu zákona 312, do toho našeho původního, tak tam jsou ty mechanismy, mantinely mnohem snadnější. Ten zákon funguje. Funguje víc než 16 let. A i kolegové z vašeho hnutí z komunální politiky určitě mi dají za pravdu, že na úrovni územních samospráv s tím žádný problém nemáme. Takže možná si tato vláda, tato vládní koalice, může ve svých debatách ten zákon znovu oživit a připomenout, možná se k němu pojďme vrátit. Rozhodně Občanská demokratická strana nebude proti.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byla zatím poslední faktická, takže nyní pan poslanec Bartoš a připraví se pan poslanec Bartošek s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Dobré odpoledne, kolegové, kolegyně, vládo, vážená paní senátorko, já bych chtěl vystoupit krátce, původně jsem chtěl reagovat i na vystoupení pana premiéra, kde zazněla řada zajímavých věcí týkajících se státní správy, řada z nich tedy nebyla pravda. Já jsem chtěl jenom říct, že samozřejmě instalace lidí do funkcí, ať už jsou to úřednické, nebo ať už jsou to jiné funkce, není o tom, jestli ten člověk v danou chvíli má bumážku, nebo stranickou legitimaci té či oné strany, ale zda je loajální ke svému vůdci nebo k tomu, kdo ho tam instaluje, nebo jakým způsobem se potom chová ve výkonu své funkce.

Já bych chtěl v krátkosti jenom zhodnotit vývoj této vládní novely zde na poli Sněmovny. Já jsem velmi rád, že Senát vypíchl ten největší problém, který vlastně nebyl na stole od samotného počátku. Novela zákona o státní službě, která byla pod kritikou Evropské komise, měla v sobě řadu problematických pasáží. Byla to ta výběrová řízení, bylo to to hodnocení, třeba i to otevření státní správy lidem zvenčí, s čímž my a priori nemáme problém, a zde skutečně byla snaha na jednotlivých výborech se tímto zabývat a došlo v rámci dílčích pozměňovacích návrhů k úpravám těch nejproblematičtějších částí. V poslední fázi projednávání tohoto zákona byl ovšem načten ten nejzásadnější pozměňovací návrh, který skutečně šel proti celému principu zákona o státní službě a dostává státní službu do područí vlády a jednotlivých ministrů právě tou možností odvolání těch státních tajemníků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP