(Jednání pokračovalo v 11.17 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v 11 hodin 17 minut skončila přestávka vyhrazená pro jednání poslaneckého klubu TOP 09, budeme pokračovat v našem jednání. Jsme v obecné rozpravě, na řadě jsou faktické poznámky. Jako první s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Pekarová Adamová. Paní poslankyně zde není. Další na řadě s faktickou poznámkou je pan poslanec Lubomír Volný. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji pane předsedající. Já bych tady v tomto mém vystoupení si dovolil tak krátce shrnout k čemu všemu tady došlo. Došlo tady ke klasickému ideovému střetu lidí, kteří se považují za vlastence a příznivce přímé demokracie, s lidmi, kteří se také považují zřejmě - podle mě omylem - za vlastence a příznivce demokracie zastupitelské. My jsme jednoznačně přesvědčeni, že do politické kultury nepatří nálepkování, a zároveň jsme jednoznačně přesvědčeni, že jsou to naši oponenti, kteří začali nálepkovat nás od prvního dne v této Poslanecké sněmovně, a dokonce dlouhou dobu předtím v průběhu volebních kampaní. Jsou to naši oponenti, kteří nálepkovali nás těmi nejhoršími politickými nálepkami. Ani nemám chuť je opakovat. A my jsme jim pouze nastavili zrcadlo. A pokud se tady bavíte o nálepkách, které se týkají vás, jako jsou třeba nálepky "lepší lidé", která je produktem prezidentské kampaně, nedá se nic dělat. Sklízíte ovoce, které jste zaseli. Zaseli jste vítr, sklízíte bouři.

A jak to vím, že ji sklízíte? Vím to tak, že porovnám vaše volební výsledky, vím to tak, že zjistíme, podíváme se do historie, kdo vyhrál prezidentské volby, a víme zcela jednoznačně a jasně, na čí straně je většinový názor této společnosti. Většinový názor této společnosti je na straně stran, které bojují za české národní zájmy. Na straně stran, které projevily ve svých volebních programech příchylnost k přímé demokracii. Není na straně těch stran, které těžce obhajují demokracii zastupitelskou a které kolaborují se zahraniční (upozornění na vypršení času) nadnárodní silou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Další faktická poznámka - pan poslanec Klaus, který není přítomen. Dále je přihlášen k faktické poznámce pan předseda Bartošek, po něm pan místopředseda sněmovny Pikal. A ještě je zde faktická poznámka pana poslance Jurečky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji za slovo pane místopředsedo. V proběhlé přestávce se sešel klub KDU-ČSL a já bych chtěl zde přednést stanovisko klubu KDU-ČSL k proběhlé diskuzi.

Klub KDU-ČSL se distancuje od chování poslance Volného. Odmítáme tento styl politiky, který je založen na lžích a zastrašování, a budeme proti tomu vždy aktivně vystupovat, aby se takové chování nestalo normou při jednání Poslanecké sněmovny. Vyzýváme vedení Poslanecké sněmovny, aby vyvodilo z tohoto chování patřičné závěry a případně celou záležitost postoupilo mandátovému a imunitnímu výboru.

Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal s faktickou poznámkou. Prosím máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já jsem tedy původní debatu nesledoval ze sálu, ale ze své kanceláře, takže jsem viděl jen některé střípky. Například to, jak se tady někteří poslanci hádali s předsedajícím mimo vypnutý mikrofon a podobně. Takže já bych se chtěl obrátit k tomu nejenom, abychom se distancovali od nálepek, ale abychom si je ani nerozdávali, a hlavně bych se chtěl obrátit na kolegy předsedající, abychom nalezli způsob, jak účinněji používat paragraf 19 tak, aby Sněmovna nebyla na hodinu a půl odvedena zcela mimo téma jednání, abychom mohli jednat efektivně a k věci. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane místopředsedo. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jurečka. Prosím máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP