(9.50 hodin)

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane předsedo. Já si myslím, že všichni se shodneme na tom, že daně se mají platit. A to byl také důvod, kdy jsme se v minulém volebním období jako členové vládní koalice začali bavit o zavedení EET, a to z jednoho prostého důvodu - proto, že NKÚ hovořil o tom, že daňové úniky v těchto oblastech jsou ve výši zhruba 40 miliard korun. Samozřejmě, a to si myslím, že se shodneme, je správné, aby těchto 40 miliard, nebo alespoň jejich část, patřilo do státního rozpočtu, ze kterého se pak platí školy, silnice, případně zdravotnictví. Tehdy jsme jako KDU-ČSL prosadili, aby bylo zavedení EET rozfázováno na čtyři etapy, s tím, že jsme řekli, že chceme, aby se po zavedení první a druhé etapy provedla důkladná analýza, a až na základě toho jsme se rozhodli, zda vůbec zavedeme třetí a čtvrtou vlnu týkající se živnostníků. Bohužel Ministerstvo financí nepředložilo relevantní analýzu, zda výběr daní souvisí s tím, že dobře funguje ekonomika a na základě toho se vybírají daně, anebo zda vyšší výběr daní souvisí se zavedením EET.

Z toho důvodu, a to je pro nás naprosto klíčové, nemůžeme podpořit zavádění dalších fází elektronické evidence tržeb a budeme hlasovat pro zamítnutí v prvním čtení. Protože vládní koalice má většinu a s velkou pravděpodobností tento zákon bude propuštěn do dalších čtení, za klub KDU-ČSL dopředu říkám, že předložíme takové pozměňovací návrhy, které například už v první a druhé fázi vyjmou z EET živnostníky, kteří budou mít obrat do 1 milionu korun. Stejně tak budeme trvat na tom, že zavádění třetí a čtvrté fáze je nesmysl.

Tolik za klub KDU-ČSL, abyste věděli, jakým způsobem budeme postupovat v případě projednávání tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem pan předseda Stanjura. (V sále je obrovský hluk a neklid!)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane předsedo. Paní ministryně, členové vlády, kolegyně, kolegové, někteří z vás si stěžovali, že to projednáváme dlouho - první čtení. A já si myslím, a jsem optimista, že to nebylo zbytečné. Hned vám povím proč.

Dlouhodobě snášíme argumenty, proč si myslíme, že ten zákon není dobře, že není potřeba elektronická evidence tržeb, a nakonec se ukázalo, že na to už slyší největší vládní hnutí. Mě naplnil optimismem, a teď si nechám ironii a sarkasmus bokem, ideový obrat, který hnutí ANO teď oznámilo, nebo před několika dny, že teď se začne starat o živnostníky. Nechám si svoji ironii a kritiku a nebudu mluvit o tom, co se tady dělo v minulých letech směrem k živnostníkům a drobným podnikatelům. Dneska máme první šanci to dokázat. Pokud to myslíte vážně, podpořte náš návrh na zamítnutí. Věřte tomu, že to živnostníci ocení. Anebo je to pouze marketingový trik. Vy budete říkat, že podporujete živnostníky, ale reálně v tom hlasování budete přijímat zákony, které jsou proti živnostníkům.

A protože to beru vážně, když to říká předseda vlády nebo ministryně financí, jak jsou teď živnostníci v centru pozornosti hnutí ANO, já to vítám. Je vidět, že naše dlouhodobá trpělivá argumentace přináší plody. Pominu to, že vyzobáváte věci z našeho programu: paušální daň, snížení počtu kontrol - to je dobře, protože nakonec není důležité se přetahovat o to, kdo to řekl první, důležité je pro to najít hlasy, získat většinu a prosadit to. A to myslím úplně vážně. Takže dneska máme velkou šanci pomoci živnostníkům, drobným podnikatelům, skutečně těm řemeslům, těm řemeslníkům, kteří jsou základem naší ekonomiky, a spolu s námi hlasujte, zamítněme to, a pak vám uvěříme, že nějakou podporu směrem k živnostníkům jste schopni prosadit, nejenom o ní mluvit. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další do diskuse je přihlášen pan poslanec Válek. Máte slovo. (V sále je stále velký hluk!)

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji. Já se omlouvám, lehce chraptím, nicméně mně to nedalo. Já jsem se učil na základní, střední škole během socialismu o třídním boji a o tom, že ti kapitalisté požírají ty malé a tak dále, asi jste se učili ti, co jste plus minus mého věku, totéž. A na Slovensku jsem něco podobného zažil před časem ve zdravotnictví, kdy PENTA pomocí svých politických nástrojů v podstatě zlikvidovala státní zdravotnictví, nebo ho dostala na hunt. Zlikvidovala akademické zdravotnictví a výsledek je, že slovenské zdravotnictví je privátní a tomu taky odpovídá ta kvalita.

Já si nesmírně vážím, že toto se u nás neděje. Nicméně chápu, že Agrofert pomocí svého politického nástroje hnutí ANO likviduje drobnou konkurenci pomocí EET, tak aby se tedy mohl postupně šířit i do těchto oblastí. Co ale nechápu, že ti, kteří vždycky tvrdili, že chrání ty dělníky a že chrání ty drobné živnostníky, to znamená komunisti, toto podporují.

To znamená, že jsem se chtěl zeptat, kdy se z těch živnostníků, prostřednictvím pana předsedajícího přátelé z komunistické strany, stali vaši třídní nepřátelé. Kdy se z nich stali vaši třídní nepřátelé, že jim chcete nahodit na záda další balík povinností a daní. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem, i bez přednostního práva, pan předseda Farský se hlásí do rozpravy. (V sále je obrovský hluk a špatná slyšitelnost.)

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nejen v předvolební kampani jsme říkali, že stát má sloužit, ne překážet. My to říkáme i po volbách a podle toho se chováme. Musím říci, že ta konzistence v názorech je potřebná a že také prospívá celé politické kultuře.

Já tady mám minimálně dva zásadní momenty, na které bych se chtěl zeptat, jak je mám chápat. Ideová konference hnutí ANO, která říká, že teď už bude pomáhat živnostníkům, nebude jim házet klacky pod nohy, bude se k nim chovat jako k těm, kteří jsou tou dobrou půdou každé společnosti a pomáhají. My tady dneska máme zákon, který jim značně zkomplikuje život, ale to podstatné, co jim všem vzkáže: díváme se na vás na všechny bez rozdílu jako na podvodníky a jako na ty, kteří mají plnit náš státní rozpočet. To je totiž hlavní vzkaz a hlavní vývod tohoto zákona. Takže ideová konference v rozporu s tím, co tady dneska probíhá v prvním čtení.

Druhý moment, který byl nepřehlédnutelný, je vyjádření pana předsedy Andreje Babiše, pana premiéra, o tom, že v České republice nejsou živnostníci, v tomto případě se to myslím týkalo pokrývačů, že jich málo studuje a ubývají a kdoví co bude dál. Ale uvědomte si prosím, že je mnoho živnostníků, kteří jsou dneska, blíží se anebo už jsou v důchodovém věku. A pokud na ně navalíte další povinnost, která z nich navíc dělá ještě ty prostě podezřelé, tak oni přestanou vykonávat svoji činnost. Oni si prostě řeknou: už to nemám zapotřebí, abych tady někomu dokládal, ať už papírově, nebo jinak, a riskoval, že si na mě někdo zasedne, zaklekne a bude mi komplikovat život. Na jednu stranu si zoufat nad tím, kolik tady chybí řemeslníků, kolik chybí živnostníků, a na druhé straně na ně ukazovat jako na podvodníky, jako na ty, kteří můžou za to, že ne na všechno ve státním rozpočtu jsou finance, si prostě odporuje. A tato nekonzistence, tyto rozpory minimálně ve dvou případech z posledních 14 dnů mě nenechávají klidným a musím se tady na ně zeptat. (V sále trvalý hluk.)

My jsme přesvědčeni o tom, že to není tak, že jsou tady živnostníci pro stát, ale on je tady stát pro živnostníky, stát pro občany. Lidé, a už to možná mnozí se stoupajícími pozicemi a funkcemi pozapomněli, si v minulosti stvořili stát právě proto, aby jim byl servisem, aby jim sloužil, ne proto, aby jim byl drábem a aby z nich vydíral daně, které stejně platí, které pokud dneska neplatí, nebudou platit ani po EET, jenom bude na všechny poukázáno jako na ty, co podvádějí, a na ty, co se snaží vyhnout daním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP