(15.50 hodin)
(pokračuje Pekarová Adamová)

Já se totiž domnívám, že budeme-li lhostejní k takovýmto vyjádřením verbálním, vyjádřením, která jsou plná nenávisti nebo ji schvalují, nějakým způsobem se staví k našim dějinám lhostejně nebo shovívavě vůči některým událostem, tak nejenom že tím šlapeme po památce všech těch obětí, které zemřely, trpěly, ale také si zahráváme s ohněm do budoucna. Tolerance k šíření nenávisti se totiž vždy vymstí.

Poslanecká imunita právě má sloužit na to, aby výroky, které zazní tady ve Sněmovně, samozřejmě měly určitou ochranu, abychom tady mohli říci skutečně to, co máme na srdci, jaké máme názory, a necítili jsme se určitými věcmi svázáni. Nicméně pokud jsou vyneseny takovéto výroky mimo Poslaneckou sněmovnu, tak platí pravidla jako pro každého jiného občana. My si musíme prostě být schopni za těmi výroky stát, nebo se za ně omluvit, pokud jsme se rozhodli, že jsme v tomto případě udělali chybu, ale omluvu jsme tady neslyšeli. Omluva tady skutečně nezazněla. Zazněla tady spíše obhajoba toho postoje. Proto se domnívám, že je namístě, aby se ta zodpovědnost, která se s tím chováním vždycky spojuje, ať už jsou to jenom verbální projevy, nebo jiné činy, musí samozřejmě nést, tak je namístě.

Veřejně pronesená slova samozřejmě u poslance mají mnohem závažnější dopad. Nedělejme si tady, nemalujme si něco o tom, že nikoliv. Prostě poslanec, jemu se dostává mnohem více pozornosti, mnohem více sluchu. Proto by obzvlášť právě lidé, jako jsme my v naších funkcích, měli ta slova pečlivě vybírat, vážit a rozmýšlet dříve, než je pronesou. Ať už je to kdekoliv. Prostě tak to je a vyšší měřítka na nás platit prostě musí. To si myslím, že se snad shodnout můžeme. A kdyby tady zazněla alespoň ta omluva, jak už o to žádala i kolegyně Černochová, byť se neshodujeme v tom postoji, tak v tomhle se určitě shodujeme, tak si myslím, že by to bylo více než namístě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Jiří Běhounek mezi 16. a 18. hodinou z pracovních důvodů.

Takže nyní požádám o vystoupení paní poslankyni Richterovou a připraví se paní poslankyně Valachová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, už tady toho bylo řečeno hodně. Já bych ráda doplnila tři stručné věci. V prvé řadě bych ráda poděkovala komisi pro rodinu, která dala záštitu tomu semináři o holocaustu nejen na českých Romech. A ráda bych připomněla, že vlastně záznam té historické přednášky, záznam hlavních faktů je nyní k dispozici všem, veřejnosti i nám, poslancům a poslankyním právě na webu Poslanecké sněmovny pod akcemi konanými komisí pro rodinu.

Druhá věc, kterou bych ráda připomněla, je to, že slova, která pronášíme jako poslanci a poslankyně, určují nějakou míru toho, co je přijatelné. Nejde tedy pouze o to, jaký přesně byl obsah výroku pana Roznera, ale jde i o uvědomění nás všech, že máme velikou zodpovědnost za slova, která pronášíme. Není od věci připomenout, že skutečně stále není snadné být v naší zemi příslušníkem určitých menšin, mít jinou barvu pleti. Stačí, když se vaše dítě třeba začne přátelit ve škole s někým, kdo opravdu je snědší. Není to v naší zemi stále procházka růžovou zahradou. A to je potřeba si uvědomovat i ve všech těchto souvislostech.

A poslední věc, kterou bych ráda zmínila, je skutečně to, že my jako poslanci a poslankyně nemáme být žádní nadlidé. Naše činy mají být posuzovány příslušnými orgány. Samozřejmě, pokud by ta žádost o vydání byla vyloženě evidentně řekněme šikanózní, tak od toho to máme posuzovat, a ne paušálně udělovat. Ale v tomto případě se tomu tak nezdá být.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení paní poslankyni Kateřinu Valachovou a připraví se pan poslanec Petr Pávek. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes jednáme o vydání či nevydání poslance, kterého policie, státní zástupci podezřívají z toho, že se mohl dopustit popírání holocaustu. Imunita, o které rozhodujeme, jestli se uplatní, nebo neuplatní, v tomto případě slouží pro ochranu nás poslanců a poslankyň, abychom mohli svobodně vykonávat svůj mandát bez obav, že nějaká jiná moc do toho bude zasahovat. To je princip imunity. Také pokud skládáme na začátku funkčního období svůj slib, slibujeme, že budeme zachovávat Ústavu. Zachovávat Ústavu. A teď si to prosím spojte. Zachovávat Ústavu a uplatnit imunitu, aby policie dál neprošetřovala, zda se poslanec dopustil, nebo nedopustil popírání holocaustu. Já se domnívám, že to je protimluv. A měli bychom v naší rozpravě respektovat to, že neposuzujeme to, zda daný poslanec se dopustil, nebo nedopustil trestného činu. My vážíme, zda je důvod pro uplatnění imunity. A znovu opakuji, my jako poslanci a poslankyně máme zachovávat Ústavu. A imunita nám má sloužit k tomu, abychom takto činili a mohli tak činit svobodně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan premiér se omlouvá od tohoto okamžiku do konce jednání z pracovních důvodů. A nyní pan poslanec Petr Pávek a připraví se pan poslanec Lubomír Zaorálek. Prosím.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo. Milé kolegyně, milí kolegové, já rozdělím své vystoupení asi na čtyři oblasti. Dovolte mi, abych v té první vyjádřil lítost a účast na utrpení všech, kteří v Letech zanechali svůj život, kteří tam protrpěli ta léta, i když měli štěstí, že přežili. A dovolte mi vyjádřit soustrast všem rodinám a pozůstalým těchto obětí.

Výrok kolegy Roznera považuji za nevkusný a velmi nešťastný. Přesto proti tomu stojí to, co tady zbývá ještě z parlamentní kultury, která má tradici několik století. A k parlamentní kultuře patří mimo jiné nepostižitelnost za výroky. Prostě tak jak odsuzuji výrok kolegy Roznera, tak je to jeho postoj, jeho názor a já neumím sám sebe přesvědčit k tomu, abych porušil tu několik set let trvající parlamentní kulturu a hlasoval pro jeho vydání za výroky. To je to poslední, co nám z té imunity tady zbylo.

A nakonec bych se přidal k těm, kteří kolegu Roznera vyzvali k tomu, aby tuto nešťastnou a trapnou kauzu ukončil tím, že se zde veřejně omluví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou pan poslanec Jiří Běhounek. Přihlásil jste se na faktickou? Ne. Tak vás odmažu. Takže požádám o vystoupení pana poslance Lubomíra Zaorálka a jako poslední zatím se připraví paní poslankyně Alena Gajdůšková. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP