Pátek 26. dubna 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

175.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Je to poslední volební bod. Rada České tiskové kanceláře, je to první volba, první kolo. Obsazujeme jedno místo, kdy 7. května 2019 skončí volební období členovi rady panu Vladimíru Cisárovi.

Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě dva návrhy. Přijala je ve svém usnesení číslo 119. Sociální demokracie navrhuje paní Michaelu Marksovou Tominovou a poslanecký klub Pirátů navrhuje pana Josefa Šlerku. V usnesení konstatujeme také to, že pokud člen bude zvolen, tak jeho pětileté funkční období může začít nejdříve dnem 8. května 2019 z toho důvodu, že teprve den předtím končí období předchozímu členovi, panu Cisárovi.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. I zde komise navrhuje volbu tajnou dvoukolovou a já, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Otevírám rozpravu, do které nemám přihlášených. Pan poslanec Martínek se hlásí. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, rád bych tu krátce představil nezávislého kandidáta Josefa Šlerku, který byl pro nominaci vybrán na základě otevřeného výběrového řízení. Josef Šlerka působí jako vedoucí Studia nových médií na Ústavu informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Současně je také ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Mezi jeho projekty patří například datový web mapamedii.cz nebo datový blok Data Boutique. Tímto bych vás chtěl požádat o jeho podporu. Předem děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím sněmovnu o klid. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Pokud tomu tak není, rozpravu končím a prosím pana předsedu o závěrečné slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak děkuji. I tady prosím o přerušení tohoto bodu k provedení tajné volby. Na vydávání hlasovacích lístků stanovím 20 minut, tedy do 9 hodin 50 minut. Po dohodě s předsedy poslaneckých klubů může poté Sněmovna pokračovat. Volební komise sečte lístky a poté mezi projednávanými body bych vás seznámil s výsledky.

Takže nyní prosím o přerušení jednání Sněmovny i tohoto bodu a zahájením tajné volby. Lístky budeme vydávat do 9 hodin 50 minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych se chtěl jen ujistit, že v tomto případě není třeba hlasovat o tajnosti volby. Dobře, v tom případě tedy ten návrh byl, že se zde sejdeme v 9.50. Dobře, v 9.50 bude jednání Sněmovny pokračovat a já prosím, aby se všichni zúčastnili hlasování, a přerušuji i tento bod i jednání Sněmovny do 9.50.

 

(Jednání přerušeno v 9.30 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 9.50 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 9.50. Než budeme pokračovat vyhlášením výsledků voleb, seznámím vás s dnešními omluvenkami. Omlouvá se nám pan premiér Andrej Babiš až do konce z pracovních důvodů a omlouvá se pan předseda Radim Fiala z dnešního jednání od 11 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů.

Nyní bychom měli pokračovat vyhlášením výsledků voleb, ale nevidím zde zástupce volební komise, takže budeme zatím pokračovat a k vyhlášení voleb se dostaneme později.

 

Jako první z dalších bodů bloku prvních čtení je zde bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP