(9.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Já jsem takový člověk, který má důvěru zejména v psané slovo. Tak jsem se v tom listopadu zaradoval, že to v nejbližší době vláda projedná, buď celkový materiál, nebo s úpravami schválí a já tak někdy v lednu, nejpozději v únoru obdržím k prostudování národní investiční plán. Ale sliby chyby. Máme konec dubna. Snažím se sledovat docela poctivě program jednání vlády. Pokud mě paměť neklame, ten bod schválení či projednání národního investičního plánu se zatím na jednání vlády nedostal.

Já chci jenom připomenout, že hnutí ANO a sám pan premiér jsou ve vládě už šestým rokem. Jako kritika sebe samých po šesti letech, nebo po více než pěti letech, říkají: nikdo to nikdy neudělal, teď to chystáme my. Tak pět let není úplně krátká doba, pokud někdo považuje takový nástroj za užitečný, aby ho připravil, případně prosadil. To za prvé.

Za druhé, od toho listopadu uplynulo pět měsíců, evidentně se nic neposunulo. A přestože v těchto týdnech a měsících pan premiér říká, že vlastně mapoval investiční možnosti, tak když se zeptáte těch starostů, s kterými pan premiér jednal, tak ti to chápali, že to mají přislíbeno. Zařídíme, nebude problém, uvolníme, zafinancujeme. A vůbec nic.

Tak já bych plynule navázal na tu interpelaci, protože k tomu obsahu nemůžu nic namítat. Já jsem se zeptal, zda můžu dostat k dispozici investiční plán. Pan premiér napsal: zatím ještě není, až bude, tak vám ho pošlu. Není důvod namítat proti této odpovědi. Nicméně po pěti měsících se chci zeptat, pane premiére, kdy ho tedy vláda projedná a kdy můžu očekávat, že mi jej pošlete. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní má slovo pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Víte, pane poslanče, ona je velká škoda - budeme slavit třicet let od revoluce - že nikdo nevymyslel ten národní investiční plán, jak jste se dostali k moci, ODS. Že jste nešli na tu stáž se naučit budovat ten kapitalismus. Národní investiční plán je můj nápad. Já jsem to vymyslel. Je to moje know-how. A ta odpověď dneska je, že vám ho nedám. A že ta vláda to ani neprojedná. Protože my o tom jednáme každý den.

Já jsem dneska měl další kolo jednání o těch investicích. A vy říkáte, že jsme nic neudělali? Tak mi zkuste vysvětlit, proč nikdy tradiční demokratické strany nedaly peníze na opravu silnic druhých a třetích tříd? Nikdy! A víte proč? Protože vždycky byl ministr financí z jiné strany než hejtman. A nikdy jste na ty silnice nedali peníze. A já jsem byl první s Ťokem jako ministr financí, který na to dal v roce 2015 4,4 miliardy. A 2016 a 2017 a 2018. Celkem 15 miliard korun na opravy silnic druhých a třetích tříd krajům, které se mají skvěle. Mají 47 miliard na účtech díky kontrolnímu hlášení, díky EET, díky našemu výběru daní mají balík peněz. A dostaly transfery o 65 miliard navíc. Díky nám. Ano?

Takže neříkejte, že nic neděláme. V těch krajích - a vy jste se stále nám snažili podsouvat, že jsme něco slibovali. Já jsem sliboval tu magnetickou rezonanci v Kroměříži. A ta tam bude. I panu Farskému tam paní starostka postaví tu mateřskou školku v Semilech, kterou jsem teda slíbil, že jí s tím pomůžu.

A víte, kolik předložily ty obce požadavků na ty mateřské školky? Čtyři miliardy. A už jsme poskytli 185 obcím 2,8 miliardy a máme tady další projekty. A dneska ráno ten převis na ty mateřské školky, protože to je priorita, i v rámci řešení rodičovského příspěvku jsem to řešil. Protože ty matky by rády do práce. Ale když nejsou školky a stojí sedm tisíc a ona na poloviční úvazek vydělá sedm tisíc, tak to pro ni nemá smysl. Ano?

Takže dneska ráno jsme konečně po jednání s paní Vildumetzovou splnili náš slib a kraje dostanou další 4 miliardy. A jenom proto, že jsme se k tomu zavázali. Nemáme vůbec žádnou povinnost. Kraje, obce, města žijí z daní. Ty daně rozdělí Ministerstvo financí, vybere je. A jsou to stovky miliard. Ale my jsme to slíbili, tak to plníme. Takže dneska ráno jsme se domluvili a samozřejmě že to řešíme. A my to řešíme od rána do večera. My hledáme ty peníze na národní investiční plán. Kdybyste ho byli udělali za vaší první vlády, tak by ten deficit nebyl 3,5 tisíce miliard, ten potenciál naší země investovat, ale byl by podstatně nižší, protože jste toho moc nezainvestovali. A my to děláme. My to děláme.

A je to potenciál, který se stále mění. Ministři mají za úkol teď nám předložit připravenost těch investic. Ano? A je to i o tom, jak čerpáme peníze z Evropy. Ano? Takže tím se taky zabýváme. A my máme dneska na stole pro malé obce - a ty malé obce to vědí - máme převis 7 miliard na místní komunikace, 1 129 projektů za 2,1 miliardy na obnovu staveb a zařízení dopravní infrastruktury pro obce do tří tisíc obyvatel. Ano? Rekonstrukce a přestavba veřejných budov, na sport, tělocvičny. A hlavně ty školky, které potřebujeme, a školy potřebujeme. Takže to potřebujeme. A starostové to vědí. Tak nevím, s kým vy mluvíte. Ale my sledujeme ten převis a hledáme ty peníze. A dneska ráno jsem vyřešil 2,3 miliardy pro mateřské školky. A hledáme ještě 2,2 miliardy z našeho rozpočtu. Ono je to hezké říkat, tohle je potřeba, to navrhujeme, ale někdo musí najít ty peníze. A nám se to daří řešit. Protože všichni chtějí peníze. A ta spolupráce se samosprávou. Vždyť se zeptejte těch starostů, kolik mají peněz na účtech.

Já jsem byl teďka v Mostě. Řešíme, že nejsou byty. No, stát dal samosprávě 600 tisíc bytů. V takovém Mostě dostali 10 tisíc bytů. Dneska mají 245 bytů. A řešíme ty šmejdy, kteří zneužívají ty dávky na sociální bydlení. A nejsme schopni je srazit s tím nájemným.

Takže se tím zabýváme. A my jsme přišli. Zkuste mi říct, proč se tady nestavěly byty za těch vašich vlád. Teďka konečně paní Dostálová přišla s projektem Výstavba. Pět let jsme ztratili nesmyslnými debatami o zákonu o sociálním bydlení. Ale my se bavíme o dostupném bydlení. Protože chtějí bydlet nejenom lidi sociální, ale chtějí bydlet i mladí, i staří, byty jsou drahé, nájem je drahý, nemáme ten správný zákon. Teďka řešíme rekodifikaci stavebního zákona, tak doufejme, že vaše strana nás podpoří.

Takže přišli jsme s tou výstavbou. Říkáme ano, Most. Když se postaví sto bytů a dvacet bytů bude na sociální účely, tak dostane sto procent dotace. Nikdy stát nepřišel se žádným návrhem. A 600 tisíc bytů se rozprodalo, teď chybí. Takže my jsme přišli s podporou. Dáváme 100% dotaci na 20 % těch bytů. Stoprocentní dotaci. To tu nikdy nebylo. Je to na stole a vláda to projednala. Teď ještě budeme řešit detaily. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP