(11.50 hodin)
(pokračuje Farský)

Předkládá se sem opět další předstírání řešení problému, který ale tím problémem není. Ten problém není v jednacím řádu a v jeho znění. Ten problém je v politické kultuře, která tady probíhá, a v předstírání jakési práce a jakéhosi řešení právě předkládáním takovýchto nesmyslných a zbytečných zákonů. Protože tento návrh je neopodstatněný, nemá, žádný z jeho argumentů, který říká, jak je důležitý, aby zvyšoval efektivitu, v podstatě není založen na reálných faktech a na reálných argumentech, tak dávám návrh na vrácení k přepracování předkladateli.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, pane předsedo. Nyní se přihlásil s faktickou poznámkou pan předseda Faltýnek. Jsme v rozpravě, faktické poznámky mají přednost. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké poledne. Kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, nebo členko (k ministryni Dostálové.), já fakt jenom technickou poznámku na vystoupení kolegy Farského. Zkusme si, přátelé, tipnout, kolik včera, když za vládu ministryně financí odpovídala na dotazy, sedělo v sále zástupců Demokratického bloku. Devatenáct. Zástupců svolavatelů, devatenáct. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Faktické poznámky. Pan předseda Bělobrádek, pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane místopředsedo. Již jsem pouze emeritním předsedou. (Předsedající: Ano.) Chápu, že zvyk je železná košile.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Je to skutečně zvyk, pane poslanče. Prosím, máte slovo i tak.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Jsem pouze předsedou stálé kontrolní komise.

Myslím si, že kdyby třeba hnutí ANO některým svým poslancům, jejichž vystoupení vyvolává velké množství faktických poznámek a občas vypadá jako kabaret, nějak domluvilo, aby nevystupovali příliš často se svými promyšlenými tezemi, zefektivnilo by to Poslaneckou sněmovnu daleko více.

A také bych chtěl říct, že žádný demokratických klub neexistuje, a poprosil bych zástupce koalice, včetně jejich podporovatelů, aby si to konečně uvědomili. Demokratický klub neexistuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan předseda Faltýnek zcela jistě ví, že Demokratický blok existoval asi tak dva týdny. Zcela účelově, schválně, lživě říká: vy z toho Demokratického bloku. Ale já to beru, že nás tak popichuje. Rozumím tomu, já to beru. Myslím, že to je v pořádku. Kdyby tady seděla aspoň polovina vlády, tak bych se nad tím možná zamyslel. Za prvé. Já jsem to včera nazval mistrným aktem ministerstva propagandy, směsicí pravd, faktů, polopravd a lží. Na tom si trvám. Minimálně z oblasti dopravy tam zaznělo několik lží, které prokazatelně lze jistě doložit. Kdyby tady seděla polovina vlády, tu připomínku bych i bral.

Za prvé, mnozí poslouchají projevy jinde než tady. Nejsme jediní, dělají to i vládní poslanci, to není vůbec důležité. Ale ten trapný průběh včera. Ptal jsem se řečnicky pana předsedy, jestli se dobře baví. Včera jsem se ptal: Bavíte se dobře, pane předsedo? Prostřednictvím místopředsedy jsem se samozřejmě včera ptal, možná jste se dobře bavil. A řekl jsem včera, já to zopakuji a neříkám to rád: Jsem přesvědčen, že jste nedorostl do role třetího největšího ústavního činitele. A zažil jsem jiné předsedy Sněmovny, když jsem byl v opozici. Ti se k nám chovali jinak. Ne že by souhlasili s našimi návrhy. Taky hlasovali proti, to je naprosto v pořádku. Nikoho nepřesvědčuji, aby měnil svůj politický názor.

Takové ty hrátky, kolik tady sedělo, když mluvila paní ministryně... Kolik tady sedělo poslanců ANO? Já nevím. A nepočítám to. A není to důležité. Důležité je, kolik hlasovalo a jak k tomu přistoupila Sněmovna. My nejsme podřízeni vládě. Tady pan předseda říká: já pak poprosím toho ministra, když budou ta nová pravidla, jestli by nepřišel, když má čtyři. Jaké prosil! (Zvýšeným hlasem.) My si máme ministry předvolávat! Ne je prosit, aby přišli! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Vondráček s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zvolil jsem faktickou poznámku. Víte, byl jsem poměrně umírněný a korektní i ve vyjádřeních do sdělovacích prostředků. Teď si to asi trochu vychutnám.

Nezlobte se, pane předsedo Stanjuro prostřednictvím předsedajícího. Když předsedající dostane návrh na mimořádnou schůzi, musí ji svolat do deseti dnů, a každý poslanec má právo mít pět dnů předem pozvánku. Mně zbývá pět dnů. To není mnoho. A když jsem dostal žádost na mimořádnou schůzi, vzal jsem telefon, a komu myslíte, že jsem volal úplně prvnímu? Zavolal jsem panu Stanjurovi. Kdy chcete tu schůzi? Navrhoval jsem mu v pátek od 11 hodin, že bychom tady dvě hodiny něco dělali, udělaly se volby a že by to bylo v pátek. Pan Stanjura mi řekl ne, to ne, to je málo. Udělejte to ve čtvrtek. Já říkám - ve čtvrtek jsou interpelace. Když se ve středu přeruší na pátek, tak to možné je, už se to v minulosti dělalo. Musel jsem si to ověřit u organizačního odboru, protože jsem to sám ještě takhle nedělal. Pak jsem zavolal panu předsedovi Michálkovi, jestli s tím souhlasí. Neměl problém. Pak jsem zavolal pana předsedu Bartoška. Zeptal jsem se - nemá s tím problém. A pak jsem to řekl panu Faltýnkovi. Tak mi řekněte, co jsem dělal nekorektního vzhledem k Poslanecké sněmovně, když to napřed řeším s těmi, co schůzi vyvolali, a chci jim vyjít vstříc. A neřekl jsem to ani novinářům včera. A vy mi teď donesete tady tohle. Tak já už nevím, kdo je tady normální v sále.

Co se týče debaty k jednacímu řádu, prosím vás, vraťme se k tomu. Já vás moc prosím. Zase - byla velice věcná a konstruktivní debata v rámci té pracovní skupiny. Ze všeho jsou zápisy, ze všeho jsou kopie, že jsem rozesílal ty maily. Jsem připraven i na vrácení, na cokoli. Prostě to je demokratická diskuse. Pojďme se bavit o jednacím řádu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Kalousek s faktickou poznámkou, pak pan poslanec Svoboda a předseda Stanjura, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Prostřednictvím pana předsedajícího pane předsedo Faltýnku, prosím, nesnažte se vyvolat nepravdivý dojem, že tady snad proběhla včera nějaká parlamentní diskuse, na jejímž konci ministryně financí odpovídala na dotazy, jak jste řekl. Nic takového tady nebylo. Tady totiž žádná diskuse neproběhla. Tady vystoupili předkladatelé návrhu mimořádné schůze s odůvodněním, proč má mimořádná schůze proběhnout, a apelovali na vás, na vaše kolegy, aby diskusi umožnili, aby na jejím konci například paní ministryně financí mohla odpovídat na dotazy, které by svobodně mohl položit každý poslanec. A přesně tomuto jste zamezili. Nic takového se tu nestalo. To znamená, poté co jsme všichni, kteří máme přednostní právo, odůvodnili, proč by tahle schůze měla proběhnout a proč by ty dotazy měly padnout, vystoupila paní ministryně s nějakým projevem, kde si mohla říkat - já to nechci hodnotit, včera jsem to označil za vysoký výkon pro školu demagogie, ale to není podstatné, k tomu se nevracejme. Ale prostě ta diskuse neproběhla. Vy jste neumožnil mým kolegům v klubu, stejně tak jako kolegům v klubu ODS, Pirátů, vystoupit a položit dotazy. Nic takového se nestalo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Pan poslanec Svoboda, po něm pan předseda Stanjura a pan poslanec Bělobrádek. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP