(12.20 hodin)

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, vážení kolegové, já se musím ohradit proti slovům jak kolegy Hájka, tak to, co tady zaznělo už z úst pana předsedy Vondráčka. Ta schůze včera... Samozřejmě, naprosto s vámi souhlasím, je legitimní, a my to respektujeme, legitimní právo Sněmovny neschválit navržený program. Ano. Ale my jsme taky včera jasně řekli, že ta schůze nebyla svolávána kvůli Andreji Babišovi, ta schůze nebyla směřována vůči němu, ale ta schůze byla svolána proto, že jsou tady jasné, objektivní skutečnosti, ať už je to zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, nebo otázka státního rozpočtu. To jsme si my nevymysleli. Ty zprávy o tom, jak se vyvíjí státní rozpočet, ty jsou dané. Prostě je první čtvrtletí a ta čísla jsou jasná, nějaký propad tady je. A jestli jsme my něco od toho očekávali, tak to byla skutečnost, že vláda se bude chovat podle Ústavy, podle toho, že je odpovědná této Sněmovně, a že se bude bavit, že bude odpovídat na otázky, které my klademe. Třeba se neshodneme, ale pokud jsme dokázali v posledním roce se dohodnout např. na podpoře dostupného bydlení s paní ministryní Dostálovou, tak proč nejsme schopni se dohodnout na tom, aby se dofinancovaly sociální služby? To je věc, kdy ti lidé na to čekají. Ty babičky, které leží na těch postelích, tak to jsem zvědavý, co budou dělat v září, až začnou charity a diakonie propouštět. A to jsou věci, které přece netrápí opozici. My jsme tady včera nebyli v pozici opozice-vláda. My jsme chtěli řešit problémy lidí, které jsou reálné, skutečné, objektivní, a to ani kolega Hájek, ani nikdo další prostě nemůže popřít.

A já nechci sahat do svědomí pana předsedy Vondráčka, jak to bylo s tím svoláním nebo nesvoláním, ale bylo by dobré, abychom se tady k sobě chovali vzájemně s respektem, slušně, když se má svolat schůze, kde má být i premiér, tak aby i toto bylo zohledněno. A jak to bylo nebo nebylo, to ví jenom pan předseda Vondráček nejlépe sám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jiří Bláha, poté pan předseda Sněmovny, oba s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já jsem rád, že to tady teď zaznělo, naposled při vystoupení pana Výborného prostřednictvím pana předsedajícího, to, že bychom se k sobě měli chovat korektně a slušně. Já tedy musím říct, že když jsem sem přišel, tak jsem prvních několik zasedání odcházel opravdu na zádech nesoucí neuvěřitelné množství urážek, pomluv a pohrdání, které přicházelo. To, jaké názvy tady padaly na adresu pana premiéra, snad ani nechci opakovat. Styděl jsem se za ty, kteří takto vystupovali, a rozhodně mi to nebylo příjemné a není mi to příjemné nikdy, protože jestliže chci s někým diskutovat, tak nadávkami se toho asi nedocílí. A tak se nedivte, že dost často, když má být pan premiér interpelován nebo nějak konfrontován, tak nechci říct, že by se vyhýbal, ale pokud má důležitější program, tak se radši věnuje tomu důležitému, než aby se věnoval urážkám, které tady často zaznívají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, teď mírně překvapím. Já se přidávám k výzvě pana předsedy Výborného. Pojďme tedy se k sobě chovat korektně, slušně, přestaňme už na sebe nasazovat. Nehrajme jenom divadlo. Měli bychom tu něco řešit. Já jsem někde slyšel, že snad se ta schůze má opakovat. Doporučuji jako další postup svolavatelů, že mi zavolají, že se podíváme, kdy končí ta lhůta deseti dnů, kdy končí ta lhůta pěti dnů, potom můžeme přizpůsobit i den toho podání a můžeme se domluvit, kdy ta mimořádná schůze bude. Můžou se mě zeptat, a já budu třeba dopředu vědět, když mi to řeknou, že tedy je zapotřebí, že je pro ně naprosto stěžejní, aby tam ten premiér byl. Znovu říkám, ve čtvrtek to bylo na výslovnou žádost pana předsedy Stanjury, i těch deset hodin si řekl pan Stanjura, já bych to dal na devět.

A teď mi tady přijde nějaký dopis. Ten pamflet považuji za nekorektní, jako podpásovku. A nebudu se omlouvat za to, že jsem svolal mimořádnou schůzi podle přání a požadavku toho, kdo ji chtěl svolat. To přece není normální! Pojďme se chovat tak, jak se chovají lidi mimo tuto budovu. Tady to nemá s normálním chováním opravdu nic společného. A nakonec dojdeme k závěru, že za vola je nás všech 200, protože ty lidi nezajímá, že tady diskutuje pět šest lidí, za vola jsou potom všichni, kteří jenom sedí a čekají, až skončí diskuse a vrátíme se k jednacímu řádu. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Pavel Bělobrádek. Připraví se kolega Marek Výborný a Vít Kaňkovský, všichni s faktickými poznámkami a už máme tři řádně přihlášené. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Já bych ke slovům pana kolegy Bláhy jen dodal, že pak buďme skutečně korektní a vzpomeňme si, co říkal o své politické konkurenci váš pan předseda, současný předseda vlády, co říkal jak mimo tuto Sněmovnu, tak v rámci této Sněmovny, že tady doslova řval a ukazoval, kde tady sedí zloději, což není jenom urážka, ale což je myslím i otázka daleko větší kvality takového výrazu. A to, jak se vyjadřoval o mnohých lidech nejenom v soukromí, ale i na jednáních, která byla oficiální, s tím mám velké zkušenosti sám. Takže pokud chcete být skutečně korektní, tak začněte u sebe.

A ještě co tady zaznělo. Můžete vyčítat - a nás se to tedy netýkalo, to, co tady bylo - ale myslím, že... (Poznámka z pléna.) Pak buďte lepší. Pak buďte lepší, než byli ti před vámi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana Marka Výborného. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já musím alespoň krátce reagovat vaším prostřednictvím na pana kolegu Bláhu. Tak já vám řeknu, jak si váš šéf, pardon, pan premiér, představuje tu spolupráci a řešení problémů lidí, kteří na to čekají. Když jsem mu před deseti dny napsal, že bych se s ním rád sešel, abychom se bavili o podpoře rodin, o tom, co on před dvěma měsíci taky prosazoval, otázka narovnání důchodů mezi mužem a ženou a tak dále, a tak dále, tak do dneška jsem tu odpověď nedostal. Takže to je ta představa, o které jste tady hovořil, jak je to skvělé, jak on chce komunikovat. Tak já čekám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní tedy pan kolega Vít Kaňkovský také s faktickou poznámkou a teď už se může těšit kolega Votava. Máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Já se velmi omlouvám, ale rád bych se vyjádřil k hlasování číslo 133, kde na sjetině mám, že jsem hlasoval proti, nicméně jsem jednoznačně hlasoval pro. Nezpochybňuji hlasování, ale rád bych, aby to bylo ve stenozáznamu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, jistě to ve stenozáznamu bude. A můžeme přistoupit k rozpravě. Mezi řádně přihlášenými je Václav Votava, Marek Benda a kolega Ferjenčík. Ale předtím tedy... Pardon, omlouvám se Václavu Votavovi, protože pan kolega Pikal se přihlásil s přednostním právem, tak jsem to přebíral od Petra Fialy při řízení a teď jsem to zapomněl. Takže ještě jedna omluva oběma účastníkům.

S přednostním právem místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobré odpoledne. Děkuji za slovo. Já jsem nevystupoval v té roztržce, co tady proběhla, snad bych měl jenom jednu poznámku, než se dostanu k tématu, a to je, že bych se chtěl zastat poslanců z vládních klubů, kteří si přejí vystupovat. Já myslím, že by se jim toto právo nemělo upírat, že bychom byli ochuzeni o to, jestli je nebo není nějaká různost názorů na druhé straně.

Nicméně k věci. Něco už tady zaznělo k tomu tisku, jestli to tedy je nebo není nějaký společný kompromisní návrh. Já myslím, že za všechno mluví, že kdyby to byl nějaký společný kompromisní návrh, se kterým souhlasí všichni, kteří se zúčastnili těch jednání, tak pod ním budou všichni podepsaní, což se nestalo. Nicméně děkuji za zapracování té definice parity a mám v tuhle chvíli připraveno už asi šest pozměňovacích návrhů, které jsou načteny v systému k tomuto tisku, které se budou týkat jednak např. parity, za druhé taky, abychom do budoucna vyřešili to, jak se na začátku volebního období měnily komise zřizované ze zákona ke kontrole některých bezpečnostních služeb apod. Tak abychom to na začátku každého volebního období neměnili jednou na pět, jednou na šest, jednou na sedm, jednou na nejméně sedm a podobně, tak jsem se tam pokusil najít nějaké řešení, které bude fungovat navždy, pokud možno.

Pak jsou tam nějaké výhrady k těm vetům, která se tam racionalizují, resp. k té otázce. My jsme neměli námitku proti tomu snížení síly opozice, ať už se jedná o třetí čtení nebo o tu racionalizaci vet, ale očekávali jsme, že to bude něčím vyváženo, např. vzhledem k mimořádným schůzím nebo projednávání důvěry vlády, aby tam byly ty věci racionálnější, aby se třeba nemusel schvalovat pořad nebo abychom se naopak k tomu schvalování pořadu někdy dostali v nějakém racionálním čase. To se nestalo, takže očekávám, že o tom ještě bude probíhat nějaká diskuse v dalších čteních. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP