Čtvrtek 6. června 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb.,
o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 326/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede v zastoupení pana ministra Vladimíra Kremlíka paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Paní ministryně, prosím, ujměte se slova.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Děkuji za slovo, vážený pane předsedající -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, a já vás poprosím o klid! O klid v jednacím sále, prosím, aby se paní ministryně mohla vyjádřit, abychom ji slyšeli. Tak prosím.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, v nepřítomnosti pana kolegy Kremlíka si dovoluji představit tento sněmovní tisk. Je to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o dráhách. Cílem tohoto návrhu zákona je v podstatě provést implementaci relevantních předpisů Evropské unie, a to je směrnice Evropského parlamentu a Rady ze dne 14. prosince 2016, dále nařízení Evropského parlamentu a Rady ze dne 14. prosince 2016 a nařízení Evropského parlamentu a Rady ze dne 9. března 2016 o lanových dráhách. Nad rámec implementace shora uvedených předpisů je rovněž navrhováno odstranění několika nedostatků stávající právní úpravy obsažené v zákoně č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a v zákoně č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících. V těchto fázích projednávání návrhu zákona Ministerstvo dopravy usilovalo o zachování rozsahu upravované materie tak, aby obsahovala primárně úpravu nezbytnou k naplnění závazků plynoucích České republice z jejího členství v EU.

Hospodářský výbor a výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny doporučily návrh zákona projednat a schválit ve znění jimi doporučených pozměňovacích návrhů. Hospodářský výbor doporučil přijmout k návrhu zákona šest pozměňovacích návrhů, z nichž čtyři Ministerstvo spravedlnosti (dopravy?) nerozporuje. Jsou to pozměňovací návrhy paní poslankyně Matušovské, pozměňovací návrh poslance Kolovratníka a pozměňovací návrh poslance Ferance. Se dvěma pozměňujícími návrhy vyslovuje však zásadní nesouhlas. Jako nejvíce problematický z hlediska Ministerstva dopravy se jeví pozměňovací návrh zasahující do vymezení veřejně nepřístupné vlečky a pozměňovací návrh upravující vymezení hlavních činností. Ačkoliv oba byly doporučeny hospodářským výborem, nelze se s nimi ztotožnit. Jejich přijetím by se nová právní úprava stala nekonformní s právem EU, přičemž v takovém případě by hrozilo České republice zahájení řízení pro porušení práva Evropské unie ze strany Evropské komise a příp. i citelné sankce.

Výbor pro bezpečnost pak doporučil přijmout k návrhu zákona pozměňující návrh upravující zřízení jednotky hasičského záchranného sboru. K tomuto návrhu zaujímá Ministerstvo spravedlnosti (?) negativní stanovisko, neboť jako vhodnější a lépe zpracovaný vnímá pozměňovací návrh poslance Kolovratníka.

Očekávám, že v rámci podrobné rozpravy ve druhém čtení bude k návrhu uplatněna celá řada pozměňovacích návrhů, ke kterým bude ze strany Ministerstva dopravy následně zaujato detailní stanovisko. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak děkuji. A já prosím Poslaneckou sněmovnu ještě jednou o klid, vydržme to, máme ještě pár minutek. Přečtu dvě omluvy. Pan poslanec Tomáš Kohoutek se omlouvá mezi 14.30 a 19. hodinou z důvodu jednání ve volebním kraji a pan poslanec Robert Králíček se omlouvá mezi 16. a 19. hodinou z pracovních důvodů.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu, dále byl tisk přikázán výboru pro bezpečnost. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 326/1 a 4. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru poslanec Martin Kolovratník, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. A jenom upozorňuji, že vás s dovolením ve 13 hodin přeruším. Tak prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pane předsedající, dobré odpoledne. Děkuji za slovo a předstupuji před vás a před mikrofon s vědomím, že budu přerušen. Pro vaši informaci, kolegyně a kolegové, tento zákon nám na hospodářském výboru v první fázi zabral asi tři hodiny času, necelé tři hodiny času, a bude tomu odpovídat i rozprava tady, takže se k němu opravdu musíme dostat v příští příležitosti, kdy budeme jednotlivé návrhy pečlivě diskutovat a dnes tedy ten zákon zůstane teprve otevřen.

Já ale dodržím literu jednacího řádu. Jako zpravodaj konstatuji, že návrh zákona v této fázi primárně řeší takzvaný tržní pilíř evropské legislativy. Máme tam ještě druhý, takzvaný technický pilíř, který bude řešit zavádění těch nových technických norem pro takzvanou interoperabilitu železničního prostoru v Evropské unii, a tam je dohoda s Ministerstvem dopravy, že tu druhou technickou část připraví formou vládního návrhu právě až na příští rok, to znamená, v této fázi se bavíme o pilíři tržním. Bohužel to množství pozměňovacích návrhů vypovídá o tom, že na trhu v oboru není shoda, nepanuje shoda a velmi rozdílné názory jsou jak na úrovni jednotlivých osobních dopravců mezi sebou, tedy národním dopravcem a soukromými dopravci, a tak dále a tak dále.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, já vás přeruším. Ale než přeruším schůzi na polední pauzu, tak mě požádal o vystoupení pan poslanec Mikuláš Peksa vzhledem ke svému zvolení do Evropského parlamentu, takže mu krátké vystoupení umožním. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Peksa: Dobré poledne, dámy a pánové. Já se vás pokusím příliš nezdržovat od oběda. Já jsem se v zásadě chtěl rozloučit.

Chtěl bych poděkovat našim voličům za důvěru, kterou v nás vložili, protože díky tomu budu mít příležitost reprezentovat Českou republiku a Piráty v Evropském parlamentu. Chtěl jsem vám všem poděkovat za spolupráci. Věřím, že to bude dobrá příležitost pokračovat i nadále, protože si myslím, že česká a evropská politika by měly být propojeny. Máme řadu problémů, které trápí naši společnost, ať už jsou to změny klimatu a s tím související sucho, šíření špionážních technologií na internetu a další podobné, které už nelze řešit na úrovni českého národního státu a je třeba to řešit ve větší skupině, a to je právě Evropská unie.

Těm z vás, kteří si posteskli, že nebudou mít příležitost mě už vídat, bych chtěl vyřídit, že i na dále bych měl mít příležitost do českého parlamentu docházet a rád ji budu využívat a rád s vámi budu konzultovat svůj postup a sdělovat vám své zkušenosti, a s těmi ostatními se loučím.

A tímto se na základě článku 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a článku 24 Ústavy vzdávám svého mandátu. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byl pan poslanec Mikuláš Peksa. Já tímto vyhlašuji polední pauzu. Přeji dobrou chuť a uvidíme se ve 14.30 na ústních interpelacích.

 

(Jednání přerušeno ve 13.01 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vážené paní poslankyně a poslanci, zahajuji odpolední blok jednání Poslanecké sněmovny. Na programu jsou ústní interpelace na předsedu vlády České republiky Andreje Babiše a ostatní členy vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatele vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Andreje Babiše či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic.

Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Andreje Babiše, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Než dám ale slovo první vylosované poslankyni Ivě Kalátové, tak vás seznámím s omluvami. Z odpoledního jednání Poslanecké sněmovny od 14.30 do 18 hodin se z pracovních důvodů omlouvá poslanec Daniel Pawlas, dále se omlouvá z jednání schůze Poslanecké sněmovny mezi 14.30 a 19 hodin z důvodu jednání ve volebním kraji poslanec Vít Rakušan, dále se omlouvá poslanec Lukáš Černohorský od 14.30 dnes, a to z důvodu pracovního jednání vyšetřovací komise pro OKD, dále se omlouvá od 14.30 hodin do konce jednacího dne z dalších pracovních důvodů paní poslankyně Aulická Jírovcová, dále se omlouvá pan poslanec Bohuslav Svoboda z dnešního jednání od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a zatím jako poslední omluvu zde mám omluvu pana poslance Miloslava Roznera, který se omlouvá od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní tedy přistoupíme k ústním interpelacím na předsedu vlády Andreje Babiše.

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:47.




Přihlásit/registrovat se do ISP