(23.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následovat bude faktická poznámka pana poslance Jurečky, potom pana poslance Skopečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Budu velice stručný. Doufám, paní ministryně, že se shodneme na tom, že výše průměrné mzdy v daném roce odráží ekonomickou situaci v dané ekonomice, v dané společnosti, u daných lidí. Proto je fér procenticky vztahovat i výši průměrných důchodů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji pěknou předpůlnoc. A nyní tedy s faktickou poznámkou jako další vystoupí pan poslanec Jan Skopeček a připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Zareaguji na vysvětlení toho zlomku. Ano, já bych i z velké části s paní ministryní souhlasil, že pokud roste rychleji průměrná mzda, tak i když důchod roste, byť pomaleji, tak klesá ten poměr. Ale paní ministryně, když tento argument používáte u důchodů, proč ho nepoužíváte u zadlužení? Protože státní zadlužení je také měřeno jako poměr státního dluhu vůči hrubému domácímu produktu. A vy jste se tu celou dobu chválila od rána, jakým způsobem snižujete státní zadlužení. Ale ten poměr také klesá zejména kvůli tomu, že roste hrubý domácí produkt. Takže když tu matematickou logiku používáme u důchodů, tak ji ale musíme používat i u toho veřejného zadlužení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dále s faktickou poznámkou, moment, paní ministryně, s faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík. A paní ministryně, vy na faktickou? (Ano.) Takže se připravíte po panu poslanci Ferjenčíkovi. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. (Pokřiky z lavic ANO.) Ne, nebude to EET, jak na mě kolegové tady pokřikují. Bude to reakce k debatě o důchodové reformě.

Ona důchodová reforma je uvedena v programovém prohlášení vlády jako ta největší priorita, že logicky jako největší prioritě jí toto prohlášení věnuje přesně tři odstavce. První odstavec říká, že je potřeba oddělit důchodový účet od státního rozpočtu, s čímž já souhlasím, bohužel to vláda ještě neudělala a neudělala žádné kroky k tomu oddělení. Druhý odstavec zavádí slevy na jízdné, to vláda tedy udělala, ale myslím, že s důchodovou reformou to absolutně nesouvisí. A třetí odstavec je výstavba dostupného bydlení, což při vší úctě a podpoře k dostupnému bydlení souvisí s důchodovou reformou velmi okrajově. A tam tedy analytické podklady vlády pro debatu bohužel končí. A to je asi i důvod, proč jsme z toho, řekněme, v opozici přešlí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další faktickou poznámku paní ministryně Alena Schillerová. Zatím poslední faktická poznámka. Jestli další nebude, tak se připraví s přednostním právem paní ministryně Maláčová. Prosím, paní ministryně, vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane poslanče Skopečku, budu velice krátká. To není žádná demagogie. Aby se mohly porovnávat země Evropské unie a mohl se udělat žebříček, tak nemůžete pracovat s nominálním dluhem. Musíte pracovat s procentuálním vyjádřením vůči HDP. A tam jsme asi na třetím místě. Já ten graf tady mám. Čili to je celé. To není, že bych si tady hrála s čísly. Prostě takhle se porovnáváme. Když se bavím s kolegou z Belgie atd., tak se řekne, kolik máte dluh, a já řeknu, jsme na třiceti procentech HDP, ale příští rok budeme na dvaceti devíti procentech. Čili to není hraní si s čísly. To je poctivá srovnávací matematika v rámci EU. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou mi naskočil pan poslanec Jan Skopeček. Zatím poslední faktická. Následně tedy, když další nebude, tak se připraví paní ministryně Maláčová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Skopeček: Paní ministryně, já se s vámi v tomto neliším. Samozřejmě je základní chybou v prvním ročníku na Vysoké škole ekonomické, kdyby někdo porovnával hrubý domácí produkt zemí, aniž by to vztáhl k počtu obyvatel. Je chyba, když bude někdo porovnávat dluh, aniž by to vztáhl k HDP. To je samozřejmě pravda. O tom se nepřeme. Já jenom říkám a přu se s vámi o tom, jak to číslo klesá. A jestliže mluvíme o klesajícím zadlužení českého státu, tak já říkám, že neklesá jenom proto, že byste snižovali absolutní částku dluhu, tu naopak plánujete podle vašich materiálů Ministerstva financí v následujících letech zvyšovat. Ten poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu bude klesat proto, protože poroste poměrně slušně ještě hrubý domácí produkt. A v tom zlomku to logicky udělá klesající tendenci tohoto ukazatele. Ale nehovoří to o fiskálním úsilí vaší vlády. Vy ten dluh nesnižujete v absolutním vyjádření slova smyslu. Nešetříte. Nesplácíte dluhy. Pouze ten dluh umazává stále větší hrubý domácí produkt. Tak si to řekněme na rovinu. A když vy argumentujete tím zlomkem, co se týče důchodů, tak by bylo fér stejnou logiku používat i u zadlužení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy další faktickou nevidím. Požádám o vystoupení paní ministryni sociálních věcí Maláčovou s přednostním právem a následně se připraví pan poslanec Munzar, jestli nenaskočí nějaké faktické. Paní ministryně, máte slovo, prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Hezkou téměř půlnoc, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Jsem ráda, že do toho mohu skočit rovnýma nohama.

Byla jsem tady citována s důchodovou reformou. Tak když se na mě odkazujete, tak prosím poctivě. Já jsem řekla, že takovou důchodovou reformu, jakou tu předvedla pravice, tak takovou nepotřebujeme. Natěsno, na sílu. Takovou důchodovou reformu, o kterou nemá zájem. Bylo tady zmíněno 80 000 lidí. Ale my máme 2,5 milionu seniorů, kterých se to týká. A do budoucna to bude narůstat, budeme se bavit o 3,5 milionech seniorů. A to, že o vaši důchodovou reformu mělo zájem několik desítek tisíc lidí, tak to by náš důchodový systém nespasilo. Nehledě na to, že by to podkopalo průběžný systém, na kterém by byly závislé ty miliony ostatních seniorů.

Druhá věc. Také jsem jasně řekla, že neumíme dělat důchodovou reformu. A myslím, že v té debatě jste mi to potvrdili. Třicet let se tady žádná důchodová reforma neudělala, takže ji neumíme dělat. Já jsem ale jasně řekla, a proto jsem založila Komisi pro spravedlivé důchody, že pokud jsou důchody, jejich udržitelnost a spravedlivost pro vás skutečnou prioritou, tak se o tom pojďme bavit. Jediné, co se od té doby děje, že se neustále zpochybňuje to, že politickým konsenzem dokážeme společnými silami... A ano, je to těžké, máme devět politických uskupení ve Sněmovně, je to strašně těžké, nikdy to nebylo těžší. Ale jestli - protože se shodneme na tom, že důchodová reforma přesahuje mandát každého průměrného svou významností poslance, je to věc na desetiletí. A myslím si, a paní ministryně financí vás již vyzvala, pokud vám o to skutečně jde, myslíte to vážně, nebo chcete honit pouze levné politické body, a ten dosavadní dojem z tohoto představení je, honíme levné politické body, my jsme to nedokázali, vy to také nedokážete. A takhle to bude pokračovat jak dlouho? Jak dlouho to bude ještě pokračovat? Pojďme společnými silami pracovat na důchodové změně.

Ale sociální demokracie také jasně řekla, že průběžný systém je základ. A myslím si, že to z toho programového prohlášení vlády jasně vyplývá. Pokud někdo chce zpochybňovat průběžný systém, tak to bude velmi složité, protože neexistuje stabilnější, osvědčenější systém než ten, který se převádí z generace na generaci. A paní ministryně financí také správně řekla, že ve vyspělém světě se od druhého pilíře ustupuje.

V pátek máme další důchodovou komisi a já pevně doufám, že ta debata bude plodná, protože si myslím, že jsou to právě zástupci politických stran, kteří by měli být nejvíc aktivní. Myslím si, že bychom měli také debatovat o tom, ne, co nechceme, ale co chceme. A tam je potřeba říct, že s jediným pozitivním scénářem z opozičních stran přišli Piráti. Nikdo jiný nepředložil nic konkrétního. Celou dobu jenom poslouchám, co nechceme. A já na důchodovou komisi chodím pokaždé. Ale protože se nebudeme spoléhat na to, že to takhle půjde donekonečna, tak jsem také jasně řekla, pokud se v září neposuneme v debatách v důchodové komisi, tak já samozřejmě náš návrh předložím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP