(23.50 hodin)

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. 1. července bude historický den, protože padne jeden z posledních symbolů nebo výdobytků pravicových vlád, bude znovu proplacena nemocenská, a to i v prvních třech dnech. Bude zrušena tzv. karenční doba, a to je další opatření, kterými naše vláda ukázala a asi nemusím zmiňovat, že to je zásluha sociální demokracie... (Ministryně se opět odmlčela.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já vás znovu poprosím o klid v jednacím sále. Myslím to už opravdu vážně, ať se posuneme, protože už teď to vypadá, že budeme končit ve dvě, ve tři ráno, možná i později. Takže prosím o klid, ať opravdu můžeme v klidu jednat, ať opravdu postupujeme v souladu s jednacím řádem. Takže paní ministryně, prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Takže mám velkou radost, že se sociální demokracii podařilo po velmi dlouhé době znovu obnovit proplácení prvních tří dnů nemocenské, tak aby pracující lidé nebyli trestáni za to, že onemocní, a neměli, protože právě onemocněli, strach, že nebudou moci na konci měsíce zaplatit svůj nájem nebo hypotéku.

Kromě toho - a myslím si, že si dobře vzpomínáme, jak jsme pro to všichni napříč politickým spektrem hlasovali - se nám podařilo zvednout společnými silami další dávku kromě důchodů a kromě toho, že budeme také společně zvedat tu nejdůležitější dávku, a to je rodičovský příspěvek. Ta další dávka, kterou jsme společně navýšili, a já jsem z té vysoké podpory napříč politickým spektrem v této Sněmovně měla velkou radost, je příspěvek na péči. Byl to sociálně demokratický senátor, dnes již bohužel zesnulý pan senátor Plaček, který to vybojoval. A já mám radost, že od dubna tohoto roku, ve čtvrtém stupni a od 1. července ve třetím stupni bude platit příspěvek na péči pro doma pečující a bude navýšen o jednu třetinu. To znamená, myslím, že se opět shodneme, že to je dávka, kterou si naši občané zaslouží. A myslím si, že každý, kdo si trochu zkusil pečovat o nemohoucí osobu blízkou, zažil, jak je to nesmírně náročné, že to je péče 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ví, co to je za psychickou a fyzickou zátěž, tak bude asi souhlasit, a koneckonců hlasování vás všech to potvrdilo, že to je velmi důležitý a velmi záslužný krok.

Další věc, která se mi podařila na konci minulého roku, byl schválen, a byl to můj první zákon, který jsem přinesla na vládu, tak to byl krok ke stabilizaci lékařské posudkové služby. My jsme na jaře na tuto stabilizaci navázali zhruba dvaceti opatřeními nelegislativní povahy a na podzim předložíme tzv. třetí etapu, bude to opět sada legislativních kroků, tak aby lékařská posudková služba fungovala, jak má, a abychom se vlastně vypořádali s tím faktem, že v ČR je nedostatek lékařů a ti, kteří pracují jako -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já bych vás chtěl požádat, abyste na sebe nepokřikovali v sále! Já se omlouvám, ale já bych nerad jmenoval jednotlivé poslance, ušetřete mě toho prosím. Tady opravdu není nahoře už ani někdy slyšet, co paní ministryně říká. Takže já vás znova žádám o klid v jednacím sále, ať se posuneme, ať zbytečně nepřerušujeme jednání. Tak paní ministryně, prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Takže lékařská posudková služba je další velký krok, který se nám daří. A pevně doufám, že se nám podaří společnými silami dostabilizovat, protože si myslím, že to bude zásluha zejména této vlády.

Asi nebudu zmiňovat eNeschopenku, kterou nedávno podepsal pan prezident. Pevně doufám, že 1. ledna všichni oceníme plně funkční elektronickou neschopenku, která ušetří práci jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům, tak lékařům i úředníkům České správy sociálního zabezpečení.

A protože si myslím, že je poměrně pokročilá hodina, takto svůj výstup už zakončím a jen to shrnu. Myslím si, že se nám společnými silami, a je to zásluha této vlády, podařilo navýšit, a já jsem na ten pojem hrdá, celou řadu dávek. Na prvním místě jsou to důchody. Chráníme seniory před chudobou. A i když jsme rekordně navyšovali, tak nám roste počet seniorů ohrožených chudobou. Pevně doufám, že všichni oceníme navýšení příspěvku na péči o ty nejvíce postižené ve třetím a ve čtvrtém stupni. Voliči to velmi oceňují. Pevně doufám, že se nám podaří dotáhnout do konce navýšení rodičovského příspěvku. Už se těším na 1. července na zrušení karenční doby, je to příští pondělí, nezapomeňte. Historická událost.

A těším se na debaty o důchodové reformě, kterou nebudeme dělat, jak to dělaly pravicové vlády, nebudeme dělat důchodovou reformu na sílu, natěsno a takovou, o kterou nebude mít nikdo zájem. A také se těším na celou řadu diskusí o prorodinných opatřeních, která navrhnu, nebo také o úpravě dávek na bydlení, tak abychom ukončili obchod s chudobou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. To byla paní ministryně Maláčová. Vaše vystoupení strhlo třináct faktických poznámek. Mám tady třináct žádostí. Takže to vezmu v pořadí. Já to jenom přečtu, aby se jednotliví poslanci připravili. Jako první vystoupí paní poslankyně Jana Černochová, další v pořadí pan poslanec Jurečka, Výborný, Skopeček, paní poslankyně Richterová, Bartoš, Bauer, paní poslankyně Maxová, Juchelka, Kaňkovský, Bartošek, paní poslankyně Pekarová a předseda klubu ODS pan poslanec Stanjura.

Takže to bude vaše pořadí. Já tedy požádám o vystoupení jako první paní poslankyni Janu Černochovou. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Prosím, máte slovo. A připraví se pan poslanec Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já musím říct, že během vystoupení paní ministryně jsem měla možnost sledovat přítomné sociální demokraty a musím říct, že mi jich bylo líto, protože byli menší, ještě menší, až byli úplně nejmenší. A kdyby mohli zalézt pod ten stůl, tak to udělali.

Paní ministryně je vrcholem arogance, který jsem v této Poslanecké sněmovně zažila. Nejen že je arogantní, ona je i hloupá, protože ty věci, které tady říká (rozruch v sále) nejsou pravdivé. To, že nás tady paní ministryně kárá, že jsme se neúčastnili nějakého kulatého stolu, ale zároveň nedodá, že ten kulatý stůl se konal ve čtvrtek, když zasedala Poslanecká sněmovna, je nevídaná arogance a hloupost! Takže já skutečně tady z tohoto místa žádám sociální demokraty, aby zajistili to, že pokud budeme chtít debatovat o těchto záležitostech, aby se tak činilo v době, kdy nezasedá Sněmovna, aby se toho mohli zástupci ODS i jiní zástupci jiných politických stran účastnit a aby nás tady paní ministryně neškolila z toho, že jsme někam nepřišli. (Velmi důrazně.) My bychom tam přišli, kdyby nezasedala Sněmovna!

A jediné, co mě uspokojuje, že paní ministryni tady už dlouho neuvidíme. A to je vlastně hezký závěr před půlnocí toho dnešního dne. Není to marné. Já si myslím, že každému, kdo ještě sleduje toto zasedání, to muselo dojít! Paní ministryně si tady dneska chtěla užít ještě svých pár vteřin slávy a možná bychom jí mohli zatleskat! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další s faktickou poznámkou pan poslanec Marian Jurečka, připraví se pan poslanec Marek Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Krásnou dobrou půlnoc přeji všem, i kteří nás sledují. Dovolte mi fakticky reagovat.

Paní ministryně říkala ve svém závěru to, že tady je ten více jak milion seniorů, kteří jsou prostě v té obtížné životní situaci. To je pravda! Ale paní ministryně, my jsme v loňském roce předkládali novelu, která mohla řešit zvýšení důchodů a sevření těch nůžek právě pro maminky, dnešní babičky, které mají zhruba o 1 800 korun měsíčně nižší důchod! My jsme řešili zvýšení vdovských a vdoveckých důchodů. Co jste udělali jako koalice? Zabili jste to! Jednalo se tady o 600 tisíc vdov a vdovců, o 1 200 000 maminek, které tady přispěly k tomu, že průběžný systém má nějakou šanci být udržitelný. My jsme jako KDU-ČSL v minulé vládě přinesli zvýšení slev. Mezi lety 2013 a 2017 to přineslo 5,5 mld. korun poctivě pracujícím rodičům. Ten rozdíl mezi naším pohledem a vaším je, že vy jste tady asi tak třicetkrát řekla slovo dávky, dávky, dávky.

My jsme řekli: naše cesta není vybírat, přerozdělovat, kontrolovat a vést náklady na administrativní systém. Ale naše cesta je podpora pro poctivě pracující rodiče systémem slevy a bonusu. Vy podporujete kohokoliv! To je ten rozdíl v té adresnosti a v té efektivitě. A teď tady ve Sněmovně leží osm konkrétních opatření, jak změnit některé parametry, tak aby důchody byly spravedlivější. Co udělala vaše vláda? Dala k tomu negativní stanovisko. A zase tam řešíme vdovy, vdovce, řešíme tam maminky, které tady věnovaly kus svého života pro to, aby vůbec dnes nějaké důchody tady mohly být. Investovaly do té generace, která tady vyrostla. Já osobně vím, o čem mluvím, mám pět dětí, dělám maximum pro to, aby průběžný systém byl udržitelný.

Neříkejte, že do doby, než vy jste přišla na MPSV nikdo nic předtím nedělal! Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP