(12.10 hodin)
(pokračuje Okamura)

Dále. Pokud se podíváme na to a pokud se občané ptají, proč vlastně Česká televize chce zvýšit koncesionářské poplatky, protože se tady pořád mluví o tom, že by se měly zvyšovat. Tady pořád slyšíme ve veřejném prostoru, slyšeli jsme to i v letošním roce. Takže tady je prostě diskuse o tom, že chtějí zvyšovat koncesionářské poplatky. Já už jsem to slyšel mnohokrát. Tak odpověď je prostá. Já to v uvozovkách chápu. Samozřejmě s tím zásadně nesouhlasím. Prostě jim to nevychází. A jak jsem říkal, fond televizních poplatků hubne a hubne, takže nápad je, kde jinde brát peníze než znova z našich kapes. Protože jak jsem již vysvětlil, je potřeba v uvozovkách vyrábět a vyrábět. A vyrábět a vyrábět tak, aby nebyla veřejná výběrová řízení a aby to pokud možno bylo spřízněným firmám a spřízněným dodavatelům. Ať mi to někdo vyvrátí, že to tak není! Protože všichni víme, a už to kolovalo mnohokrát a viděli jsme to i v televizi, ty začerněné smlouvy. Začerněné smlouvy s dodavateli. Takže to rozhodně transparentní není. Tak ať odčerní ty smlouvy! Ať je odčerní! Oni je nechtějí odčernit a zároveň tady vyrábí, vyrábí v uvozovkách, tak, aby to pokud možno neprocházelo transparentním výběrovým řízením. A nechtějí ani zveřejňovat platy. To znamená, to je současný stav České televize. Připomíná mi to staré české přísloví: Blbej, kdo dává, blbější, kdo nebere. Ale my na tento styl práce České televize v SPD rozhodně přistupovat nebudeme.

A nyní se podívejme na to, jak to v té České televizi standardně chodí. Česká televize sice věděla, že vloni bude mít na provoz méně peněz, ale to jim evidentně nevadí. Takže třeba oproti předloňskému roku si tam zvedli platy o 9 %. Ano, v České televizi si zvedli platy, oproti předloňskému roku si loni zvedli platy o 9 %. A vlastně, proč tohleto nekomunikují? Proč tohleto neříkají divákům? Proč toto není hlavní zpráva v Událostech České televize. Já myslím, že to je zrovna zpráva, která by zajímala koncesionáře České televize a diváky. Já myslím, že je to přímo na titulní zprávu! Že na tu hlavní zprávu, kterou by měli dát v 19 hodin, a ještě ji rozebrat v Událostech, komentářích a u Václava Moravce a v pořadu Newsroom a v pořadu 168 hodin a v pořadu Reportéři ČT. A najednou se jim to nehodí! Proč občané vůbec nevědí, jakým způsobem si v České televizi astronomickým způsobem zvedají platy, přestože je tam netransparentnost. A jak vidíme, dokonce i zájem o pořady je nižší. A zcela prokazatelně.

A podívejme se na to trošku blíže, kam tedy jdou ty koncesionářské poplatky vzhledem k platům. Versus platy. Na koncesionářských poplatcích vybere tato stanice zhruba 5,5 mld. korun ročně. A z nich jde více než 2 mld. korun na platy. Já myslím, že to veřejnost taky neví. Je to, skoro 40 % všech koncesionářských poplatků mizí na platy v České televizi. A oni si ještě zvýší o 9 % a ještě to nekomunikují, ještě to neříkají občanům České republiky. Tak se taky podívejme, kolik tam pracuje lidí. Ano, v České televizi pracuje téměř 3 000 lidí. No ano, já myslím, že je to šokující číslo, ale slyšíte dobře. Tam opravdu pracují 3 000 lidí, a když se to porovná např. s televizí Nova, která má vyšší sledovanost, a s dalšími televizemi, které mají třeba menší sledovanost, ale v přepočtu na koláč sledovanosti mají násobně, mnohonásobně méně zaměstnanců, tak je to opravdu šílené číslo. Je to šílené, ale nejšílenější je, že to musejí platit občané České republiky instituci, která se zcela vymyká kontrole a je netransparentní.

A pokud se občané chtějí ještě více naštvat nebo opravdu se naštvat, tak ve výroční zprávě za rok 2017 si můžeme přečíst, že sice náklady stoupají, protože si přidali platy například, mimo jiné, ale počet vyrobených hodin na jednoho zaměstnance od roku 2014 trvale klesá. To znamená, náklady stoupají, ale počet vyrobených hodin klesá. Tak to musím říci, že tedy pan generální ředitel Dvořák, pan Wollner, Fridrichová, Moravec jsou opravdu v uvozovkách kabrňáci. Vysávat čím dál více do svých kapes, ale zároveň vyrábět čím dál méně hodin, vyrobených hodin na jednoho zaměstnance v přepočtu. A tohle tady chtějí někteří poslanci tolerovat! To přeci není možné, platit jako ovce koncesionářské poplatky a zároveň tolerovat takto závažná fakta, o kterých tady hovoříme.

Samozřejmě, v České televizi je postaráno, aby v uvozovkách naši miláčci ze zpravodajství neměli strach. Takže se podíváme, jak to je u nich s těmi financemi, kolik dostává zpravodajství. Jen v loňském roce tam z našich peněz šlo více než 348 mil. korun, což je zároveň více peněz než v předloňském roce. To znamená, Česká televize raději oseká takové věci, jako je dramatická tvorba, sport anebo tvorba pro děti, ale to poslední, co by generální ředitel Petr Dvořák potřeboval, je vzpoura a problémy ve zpravodajství. Takže přesně podle principu římských císařů tam raději pošle nějaké peníze, ať je klid. Jenomže tato metoda těm římským císařům, jak víme, dlouhodobě nevycházela. Každopádně ten rozpočet pro letošní rok 2019, protože i u něj se několika větami zastavím, je v uvozovkách zábavný, ale spíše řekl bych negativně zábavný, pochopitelně i z dalšího pohledu. Zpravodajství a dokument si totiž polepší nejvíc. Takže se již nyní můžeme těšit na sadu těch správných dokumentů, které nám vysvětlí, jak je multikulti svět prima. Že polovina Afriky má samozřejmě plné právo přijít okupovat Evropu, ale Izraelci podobná práva již vůči Palestincům nemají. Že je prima, že se Afrika může stěhovat do Evropy, ale Evropa do Afriky nesmí, protože je to vměšování do cizích zájmů. A tak bych mohl pokračovat. No, mají to promyšlené opravdu velmi dobře s tím financováním, s tím hospodařením.

A víte, proč dá Česká televize taky méně peněz na sport? To je také důležitá oblast, kde celá řada našich občanů ráda sledovala sport. A proč se třeba nevysílá fotbalová liga na veřejnoprávní České televizi? Řada občanů se na to ptá. No protože podle České televize to prý lidé nechtějí. Podle České televize prý lidé nechtějí, aby se na veřejnoprávní televizi vysílala naše fotbalová liga. No oni totiž prý chtějí ti naši občané, diváci, spíše akce ze zahraničí. Ale to má určitý háček, který bývá zákulisně velmi kritizován, a nemáme pro to pochopitelně důkazy. Protože když kupujete práva na českou ligu, tak se samozřejmě domlouváte na malém českém písečku přímo. Ale v případě, že kupujete velké sportovní akce ze zahraničí, tak je kupujete výhodně přes různé zprostředkovatele. A ti pochopitelně umějí nabídnout různé provize. O tom se spekuluje, že za tím může být korupce. Proč českou ligu, kterou si tak zvykli diváci sledovat na České televizi, tak najednou prý to lidé nechtějí. Proto prý na České televizi není. A o zahraniční sportovní akce prý zájem je. Takže to je taky otázka, proč, jak, a je potřeba, aby Česká televize tyto spekulace jasně vyvrátila, aby se k nim vyjádřila. Protože to jsou dotazy od občanů, občané nad tím přemýšlejí, občané se nás na to ptají.

Podívejme se taky na stravování v České televizi. Nechci kritizovat, že se někdo má stravovat nebo ne, takže budu jenom u holého čísla. Jenom aby občané věděli, abyste měli přehled, kolik to stojí z těch koncesionářských poplatků. Takže za stravování utratí Česká televize z našich poplatků skoro 65 milionů korun. Takže to jenom bych doplnil. Až bude Česká televize tady kritizovat stravování někoho jiného, kohokoliv, tak abychom věděli, kolik to stojí vlastně v té České televizi. Šedesát pět milionů korun.

Teď bych pokročil trošku zase k dalšímu bodu, co se týká České televize. Myslím, že z toho, co jsem tady vysvětlil, tak už jenom jeden z těch bodů by stačil k tomu, aby, kdyby se nejednalo o České televizi, tak jsem přesvědčen, že většina poslanců tady by takový návrh zákona nebo jakoukoli zprávu okamžitě zamítala. Protože prostě není možné tady hospodařit s miliardami takovýmto netransparentním způsobem. Proto jsem to tady trošku déle rozebral, abychom si uvědomili tu celou řadu těch otazníků, celou řadu otazníků, kterou je potřeba vyjasnit. Je to prostě instituce, která je schopna pojmout tolik peněz, kolik do ní nasypeme. Je jí to totiž úplně jedno.***




Přihlásit/registrovat se do ISP