(10.40 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak děkuji. Nyní bude série návrhů G, všechny od Květy Matušovské. G4 jinak definuje mezinárodní osobní dopravu. Stanovisko garančního výboru negativní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 98. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 98 185 přítomných, pro 35, proti 128. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní návrh G5, kde Květa Matušovská nově definuje vysokorychlostní železniční dopravu. Stanovisko hospodářského výboru negativní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 99. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 99 185 přítomných, 33 pro, 137 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní návrh G6, který upřesňuje předmět podnikání Českých drah. Bude-li přijat, je nehlasovatelný I3. Pokud by nebyl přijat, budeme hlasovat o I3, který je v podobném znění a řeší podobnou věc. G6 - stanovisko hospodářského výboru nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 100. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 100 185 přítomných, pro 31 poslanec, proti 139. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní návrh G7 Květy Matušovské, který v případě přetížené dráhy umožňuje spojování vlaků dopravců. Stanovisko hospodářského výboru je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás ještě, pane zpravodaji, přeruším, protože vy jste před chvílí řekl, že I3 je hlasovatelné, i když nebude přijat G6, že je to hlasovatelný, že je sice podobný, ale není zcela totožný, čili...

 

Poslanec Martin Kolovratník: Omlouvám se. Je to moje chyba. Přehlédl jsem. Děkuji za to. Takže prosím toto ještě nehlasovat.

Zopakuji pro stenozáznam. G6 jsme nepřijali, proto je hlasovatelný návrh I3 poslance Dolínka. A o něm bychom nyní měli hlasovat. Takže I3, prosím nyní hlasování. A stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 101. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 101 185 přítomných, pro 25, proti 140. Návrh nebyl přijat. Můžeme tedy pokračovat pozměňovacím návrhem G7.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano. G7, jak jsem řekl, je spojování vlaků. Stanovisko hospodářského výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 102. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 102 z přítomných 185 pro 159, proti 4. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. A nyní jsou ty upravené části G8, kde jsme souhlasili hlasováním - myslím, že kolegyně Matušovská některé z nich stáhla. Budeme hlasovat pouze G8.1 a G8 zbývající. G8.1 řeší definici vydání licence strojvedoucího a... (Dotazy ze sálu. Mpř. Filip: G8.1...)

G8.1 staženo není. G8.1 hlasujeme. Týká se licence strojvedoucího. A stanovisko garančního výboru je nedoporučující. (Ministr: Ministerstvo dopravy nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 103. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 103 z přítomných 185 pro 31 poslanec, proti 140. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak a nyní pracovní (nesroz.) z hospodářského výboru byl G8 zbývající. Je to ta část návrhu, který Květa Matušovská nestahovala. Řeší podobnou problematiku licence strojvedoucích. Stanovisko hospodářského výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ale to je staženo. To je staženo, to jsme hlasovali, tak to bylo v tom původním návrhu paní kolegyně Květy Matušovské...

 

Poslanec Martin Kolovratník: Omlouvám se. Toto jsem přehlédl. Ano. Máte pravdu. Bylo pouze G8.1. Já se omlouvám za toto přehlédnutí. Je to staženo a o G8 již nebudeme hlasovat.

Nyní tedy prosím hlasování o pozměňovacím návrhu Věry Kovářové pod písm. H, která upřesňuje přiznání oprávnění k výkonu státního dozoru Drážní inspekce. (Mpř. Filip: Stanovisko?) Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 104. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 104 185 přítomných, pro 34, proti 84. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak nyní poslední dva pozměňovací návrhy. Jsou pod písm. I1.1. Je to návrh poslance Petra Dolínka. On ve svém návrhu ukládá SŽDC, aby zajišťovala v rámci své činnosti péči o železniční památky a železniční historii. Stanovisko garančního výboru je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 105. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 105 z přítomných 185 pro 17, proti 84. Návrh byl také zamítnut. Poslední pozměňovací návrh.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A nyní pozměňovací I2, ke kterému byl přihlášen Petr Dolínek, ale je to pozměňovací návrh Jana Birke, který podal. Ale mohu říci, je velmi důležitý pro příští rok, kdy řeší přechodné období po vypršení lhůty pro přijetí technické novely tohoto zákona, kterou do června nestihneme, a my bychom neměli jak přijímat do provozu nová vozidla.

Takže je to návrh I2 poslance Jana Birke. Stanovisko hospodářského výboru je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahájil jsem hlasování číslo 106 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování 106 z přítomných 185 pro 175, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, pane zpravodaji. Z těch, kteří podávali pozměňovací návrhy, všichni jsou spokojeni, že o nich bylo hlasováno. V tom případě můžeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 326, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou".

Zahájil jsem hlasování číslo 107 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 107 z přítomných 185 pro 141 poslanec, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod č. 214. (V sále je hluk.)

Ještě než začneme další bod jednání, konstatuji omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se od 13 hodin do konce jednacího dne paní poslankyně Lenka Dražilová, dále paní poslankyně Miloslava Rutová od 10 do 15 hodin z důvodu nemoci, mezi 10. a 15. hodinou z důvodu nemoci se omlouvá Jan Volný a Jiří Bláha od 10 do 14 hodin z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP