(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Jenom pro pořádek, ty návrhy, předpokládám, byly zdůvodněny v obecné rozpravě. (Hluk v sále.) Ano, děkuji.

A nyní prosím pana poslance Skopečka, který je přihlášen jako další do rozpravy, připraví se pan poslanec Ferjenčík. A požádám kolegy o klid v sále. Roste nám tu hladina hluku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já jsem vystupoval v obecné rozpravě déle, tak teď jenom krátce. Dovolím si přihlásit se ke třem pozměňovacím návrhům.

První, pod číslem 3411, to jsou, jak jsem říkal v té obecné rozpravě, snaha osvobodit od DPH jazykové kurzy pro děti a snaha osvobodit od DPH ty zkoušky, které po těch jazykových kurzech následují obecně.

3412 je další pozměňovací návrh, ke kterému se hlásím, to je ta základní sleva na dani, také jsem o tom v obecné rozpravě hovořil.

A poslední pozměňovací návrh, ke kterému se hlásím prostřednictvím tohoto vystoupení, je návrh vložený pod číslem 3458, návrh na nižší sazbu daně z lihu, než jak navrhovala vláda v tom původním návrhu.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji a prosím pana poslance Ferjenčíka a připraví se pan poslanec Martínek.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající, já se hlásím k následujícím pozměňovacím návrhům.

Předně potvrzuji, že podávám spolu s kolegyní Kovářovou a kolegou Bartoškem návrh na zachování stávajícího poplatku za vklad do katastru nemovitostí na tisíci korunách.

Stejně tak se hlásím k návrhu rozpočtového výboru, samozřejmě to není potřeba, jenom upozorňuji, proč tento návrh dále nepodávám, protože rozpočtový výbor podpořil zachování osvobození u platby za plyn, tak z tohoto důvodu už tento návrh podruhé nenačítám.

A dále načítám návrhy 3446, což je zvýšení slevy na poplatníka na 30 tisíc korun, stejně tak kompromisní návrh v této stejné věci, a to pozměňovací návrh číslo 3456, který zvedá slevu na poplatníka na 27 tisíc korun. Jak jsem říkal, pokud vláda zvyšuje daně ze spotřeby, měla by adekvátně snížit zdanění práce. K tomuto směřují tyto dva návrhy, které by všem daňovým poplatníkům nechaly v peněženkách 5, respektive 2 tisíce korun ročně.

Dále se hlásím k návrhu číslo 3448, který zachovává zdanění hazardu na stávající úrovni, abychom nezavírali ty nůžky mezi tím nejtvrdším hazardem, to znamená, výherními automaty, a například kurzovými sázkami nebo pokerem.

Dále se hlásím k návrhu číslo 3445, to je zrušení celého toho balíku, který se týká pojišťoven. To opatření je jednoduše špatně technicky zpracované a ve skutečnosti trestá ty odpovědné pojišťovny a zvyšuje odliv kapitálu z České republiky.

Dále se hlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem 3442, což je zrušení osvobození od daně z příjmů v případě prodejů cenných papírů nad 20 milionů korun ročně. Nevidím důvod pro tuto daňovou výjimku, když z práce platíme, včetně odvodů, cca 45 procent, proč bychom z prodeje cenných papírů nad 20 milionů, proč by to nemělo být daněné vůbec v případě uplynutí časového testu.

A poslední pozměňovací návrh, který předkládám, je pod číslem 3441, a to rozložení toho zvýšení spotřební daně na cigarety na dvě fáze, jedna od ledna, jedna od července, aby to probíhalo paralelně s Polskem, kde v červenci zvednou spotřební daň, a nedošlo k odlivu zákazníků do Polska nebo na Slovensko.

Děkuji za podporu těchto návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. Ještě vás seznámím s omluvenkou. Omlouvám se nám pan poslanec Pojezný dnes od 17.30 hodin z pracovních důvodů do konce jednání. A prosím pana poslance Martínka.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, já se chci tedy přihlásit, jak jsem deklaroval v obecné rozpravě, k několika pozměňovacím návrhům.

Prvně se jedná o zrušení změny osvobození výher i kvůli tomu, že není obsažena dostatečná studie dopadů dané změny, a současně de facto jde návrh proti své původní RIA z roku 2015. Tento pozměňovací návrh jako sněmovní dokument 3342, ke kterému se hlásím, tak samozřejmě bych o něm poté nechal hlasovat až v případě, že nebude tedy přijato žádné racionalizační upravení toho původního vládního návrhu, o což se snaží některé pozměňovací návrhy. Doufám, že k tomu dojde. Pokud ne, tak proto předkládám tento pozměňovací návrh.

Kromě toho předkládám další úpravy daného osvobození výher, které právě mají případně zlepšit současný vládní návrh.

Konkrétně se jedná o zdanění čistých výher pod sněmovním dokumentem 3343.

Dále změna zdanění pouze hodnoty nad 100 tisíc korun, sněmovní dokument 3425.

Dále zvýšení limitu jako sněmovní dokument 3347.

Kromě toho, jak jsem již říkal v obecné rozpravě, se hlásím ke sněmovnímu dokumentu 3345, který se týká zrušení paragrafu 59.

A dále se jedná o úpravy sazeb živých her, případně karetních her hraných proti protihráči, myšleno například poker, které jsou pod sněmovním dokumentem 3427 a 3462. To zrušení paragrafu 59 je sněmovní dokument 3345.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji a prosím pana poslance Munzara, připraví se paní poslankyně Langšádlová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já už jsem tady vystupoval v obecné rozpravě, proto budu velmi stručný.

Dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je veden v systému pod číselným označením 3374, je to zrušení daně z nabytí nemovitosti a cílem je naše snaha o okamžité snížení nákladů na pořízení vlastnického bydlení, které se poslední roky zvyšuje.

Druhý pozměňovací návrh je veden pod označením 3372, je to návrh na zvýšení limitu pro povinnou registraci DPH na 2 miliony korun a cílem je de facto snížit administrativní zátěž podnikatelů, za posledních 15 let se tato úroveň nezdvihla. K tomu jsem vám slíbil v obecné rozpravě, že načtu - a bohužel musím načíst - doprovodné usnesení, které zní následujícím způsobem:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby s ohledem na směrnici Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty, a zejména na článek 395 odstavce 1 uvedené směrnice, do konce roku 2019 požádala o povolení zavést zvláštní opatření odchylující se od článku 287 směrnice 2006/112/ES, které České republice umožní osvobodit od daně z přidané hodnoty osoby povinné k dani, jejichž roční obrat je nejvýše roven částce 2 miliony korun."

To by bylo doprovodné usnesení. Vrátím se k pozměňovacím návrhům.

Třetí pozměňovací návrh je veden v systému pod číselným označením 3373, je to návrh na prodloužení lhůty pro podání opravného kontrolního hlášení z 5 na 15 dnů. Naším cílem je konformnější podnikatelské prostředí, zejména pro malé podnikatele a pro malé firmy.

Další pozměňovací návrh je veden pod číselným označením 3343, je to návrh, kterým se mění podávání přiznání k dani z nemovitosti. De facto ten návrh umožňuje fyzickým osobám nepodávat přiznání k dani z nemovitosti a daň by se pak vypočítala z údajů, které má stát již dnes k dispozici.

Další návrh je veden pod označením 3344. Je to zrušení navýšení správních poplatků typu návrh na vklad a podobně. Odůvodnění tohoto návrhu jsem říkal i v obecné rozpravě.

Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP