(9.50 hodin)
(pokračuje Výborný)

Vrátím se k tomu, co bych rád, aby tady bylo projednáno, protože dámy a pánové, tento zákon jsme tady v prvním čtení otevřeli, skončil posledním přihlášeným do obecné rozpravy a bylo to v červnu nebo na začátku července, dámy a pánové, nikoli roku 2019, ale roku 2018. Je to návrh poslanců Marka Výborného, Pavla Bělobrádka, Jana Bartoška a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 159. Ve svém papírovém programu této schůze ho najdete jako bod číslo 68.

Tak jenom abych vám osvětlil, protože jak říkám, ono to je už téměř rok a půl, co jsme ho tady měli na stole, tak jedná se o navýšení třídnických poplatků - pardon, třídnických příplatků -

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pardon, pane předsedo, sněmovní tisk 159, bod číslo 65.

 

Poslanec Marek Výborný: Tak to už je potom po té úpravě programu. Děkuji vám za to upřesnění, já mám tu původní pozvánku, ono se to posunulo, to víme. Mám na mysli samozřejmě sněmovní tisk číslo 159, řiďme se tím sněmovním tiskem. Myslím, že všichni víme, o co jde. Děkuji.

Všichni víme, o co jde, a já bych tedy jenom připomněl -

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Všichni víme, o co jde, pardon, pane předsedo, ale potom, když já to špatně přečtu, tak mi budete spílat. Takže upozorňuji, že to je bod číslo 65. Děkuji.

 

Poslanec Marek Výborný: Pane místopředsedo, spílal jsem vám někdy? Já myslím, že ne. Já chci připomenout, pojďme k meritu, nehádejme se o číslo v programu, to není to podstatné a zbytečně se tím zdržujete.

Pojďme se podívat na to, o co jde. Jde o příplatky za práci třídních učitelů, které jsou u nás na velmi mrzké úrovni. Stejně tak jako příplatky za výkon specializovaných činností. Je to možná marginálie, ale když se podíváte na to, co všechno dnes třídní učitelé musejí vykonávat, a že tuto práci, když jsme to zprůměrovali i na základě průzkumu mezi pedagogickou veřejností, tak jsme se dostali asi na 30 korun za hodinu. No tak dámy a pánové, šli byste dělat třídního učitele za 30 korun za hodinu? Všichni se usmívají, i ti, kteří na vysokých školách nemusejí vykonávat práci třídního učitele. Ale já myslím, že i pan rektor ví, o čem hovořím. Bylo by dobré tento sněmovní tisk také projednat, protože skutečně třídní učitelé na to čekají. Kateřina Valachová prostřednictvím pana místopředsedy ví o čem hovořím, a podpořila mě. (Poslankyně Valachová cestou kolem řečniště: To je pravda.) Tak vidíte, i vládní poslankyně, bývalá ministryně školství, tak by o tom asi měla něco vědět. A já vím, že Kateřina Valachová o tom něco ví, my jsme se na tom shodli už loni, že je potřeba to projednat.

Tak já poprosím i vládní sociální demokracii, pojďte zvednout ruku - a je to před hlasováním. O tom se nemusí vést žádná dlouhá debata. Pojďme to zařadit na úterý 22. října jako třetí bod odpoledního programu! Pojďme se o tom pobavit! A předesílám, poslat to do druhého čtení, tzn. do výborů. V těch výborech se můžeme bavit o nějaké modifikaci, probereme to s panem ministrem Plagou, protože spravedlivě musím přiznat, že on u toho nebyl před tím rokem a půl. No ale opět je to jeden tisk, který ukazuje na to, jakým způsobem tato vládní koalice přistupuje k opozičním návrhům.

Mně to přijde velmi nedůstojné, tak jako říkal přicházející kolega Vít Rakušan. Pojďme s tím skutečně něco udělat, protože ty věci, které tady jsou, a já jsem tady vyjmenoval tři, tak jsou skutečně ku prospěchu občanů této země. Já vám děkuji za vstřícný přístup k těmto mým třem návrhům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám také děkuji. Takže v tuto chvíli přečtu ještě omluvy: paní poslankyně Tereza Hyťhová se omlouvá dnes od začátku jednání do 10.30 ze zdravotních důvodů. A pan ministr Adam Vojtěch dnes od 9.00 do 10.30 z důvodu neodkladných pracovních záležitostí.

V tuto chvíli bych dal slovo panu Jakubovi Jandovi s tím, že už se nejedná o přednostní práva a čas je vymezen na pět minut podle § 54 odst. 6. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážená paní ministryně, dovolte mi, abych navrhl změnu pořadu schůze, a to pevné zařazení bodu číslo 23. Jedná se o návrh Zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 247 ve druhém čtení. Pevné zařazení jsem chtěl navrhnout na úterý 22. října, ale jelikož už je tam docela dost bodů, tak navrhuji na úterý 5. listopadu jako první bod jednání.

Novela živnostenského zákona, o které jsem hovořil, se obsahově týká přesunu průvodcovské činnosti v oblasti cestovního ruchu ze živnosti volné mezi živnosti vázané, resp. se navrhuje, aby byl vznik oprávnění pro tuto činnost vázán na patřičné vzdělání, případně odbornou kvalifikaci.

Do Poslanecké sněmovny dorazila tato novela již před více než rokem, resp. v červenci minulého roku. Protože jde o velmi citlivý zásah do podnikání a zejména podmínek pro činnost průvodců, proběhla od té doby celá řada jednání, kulatých stolů a zasedání, na kterých se velmi obsáhle a detailně řešily aspekty tohoto kroku a velmi zodpovědně jsme podrobně diskutovali dopady na podnikatelské prostředí. Sám jsem jako předseda podvýboru pro cestovní ruch absolvoval desítky jednání s různými zástupci asociací, samotnými průvodci i předkladateli a troufám si říct, že po těchto značných a objemných diskusích jsme nalezli kompromis ve formě pozměňovacích návrhů, které jsou k tomuto tisku podány a čekají na projednání.

Důvod, který mě vede k předřazení tohoto bodu, je fakt, že o úpravě průvodcovské činnosti se vedou diskuse prakticky již deset let a vždy se našly dva nesmiřitelné tábory příznivců a odpůrců. Po těch deseti letech diskusí se konečně našla cesta ke kompromisu, kdy jsou oba tyto tábory téměř spokojené a opravdu čekají na co nejrychlejší vyřízení tohoto letitého problému. Přiznám se, že i já sám jsem již nervózní z toho, že se na projednání tohoto zákona nedostává, protože všichni známe délku legislativního procesu a dnes již hrozí, že zákon by byl projednán těsně před zahájením letní turistické sezóny příštího roku, což by doslova a do písmene byl šok pro všechny průvodce, kteří by museli nově splňovat podmínky pro výkon své činnosti a narychlo by zahltili příslušný úřad žádostmi. Samotné podnikatele bychom navíc dostali do velmi nepříjemné situace.

Ještě jednou zopakuji: bod číslo 23, sněmovní tisk číslo 247, pevné zařazení jako první bod na jednání 5. listopadu. Prosím vás o podporu tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Váš návrh jsem zaznamenal. Další v pořadí je paní poslankyně Jana Černochová, připraví se pan poslanec Jiří Ventruba. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Chtěla bych zde navrhnout pevné zařazení bodu číslo 130 schváleného pořadu schůze, což je sněmovní tisk 425, návrh poslanců Jany Černochové, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a to na dnešek jako první bod. Jedná se o návrh novely, který byl předložen v březnu letošního roku, bylo to na výročí našeho vstupu do NATO, a to již potřetí, a jehož cílem je zakotvit legislativně povinnost státu vydávat na obranu země nejpozději od roku 2024 prostředky ve výši 2 % HDP, což je náš alianční závazek, ke kterému se Česká republika přihlásila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP