(12.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Vláda se chová asi tak, jako by - já bydlím na řece na Lužnici, třikrát jsem měl tu Lužnici i ve svém domě, takže se tam za posledních deset let vybudovalo poměrně nákladná protipovodňová opatření, aby až ta povodeň přijde počtvrté, tak aby nenapáchala tolik škody. Vláda se chová úplně stejně ve své rozpočtové politice, jako kdybychom my teď na Lužnici šli a všechna ta protipovodňová opatření rozmontovali a rozprodali a řekli bychom: Už ať nikdy žádná povodeň nepřijde. My se toho nebojíme. Tak takhle se chová vláda v rozpočtové politice, protože každým rokem tu odolnost proti tomu průšvihu, který může přijít, snižuje. Paní ministryně v jedné mediální diskusi se mnou říkala: Vy jste se tenkrát v té krizi chovali procyklicky, vy jste šetřili, i když jste šetřit neměli. Pro mě je procyklická politika zásadně nepřijatelná. Je výrok ministryně financí. Nás nebavilo chovat se procyklicky, ale těžko nám zbývalo něco jiného, když jsme zdědili strukturální deficit k pěti procentům a přišla krize. V tu chvíli se těžko dalo dělat něco jiného než šetřit, byť jsme to nedělali rádi.

Ale jestli je, paní ministryně, pro vás ta procyklická politika nepřijatelná, tak proč teď se chováte procyklicky? Protože vy se teď - ano, my jsme neradi v době recese šetřili, měli jsme restriktivní finanční politiku a chovali jsme se procyklicky. Ale vy teď v době růstu se chováte také procyklicky, protože vědomě zhoršujete strukturu státního rozpočtu. I vy ve svých finančních strategiích i ve svém střednědobém výhledu přiznáváte negativní fiskální úsilí, negativní fiskální úsilí, to znamená, že vláda vědomě zhoršuje tu strukturu rozpočtu. Vědomě zhoršuje tu odolnost proti budoucnosti, ač třeba Národní rozpočtová rada doporučuje alespoň neutrální.

Tak je-li pro vás zásadní otázka, na kterou se ptám, je-li pro vás procyklická finanční politika, paní ministryně, nepřijatelná, protože to je váš výrok, tak mám jednoduchou otázku: Proč tedy předkládáte procyklický návrh rozpočtu? Na to neexistuje, na to podle mého názoru neexistuje žádná jiná rozumná odpověď než to, že si prostě musíme nakoupit hlasy těch voličů. O to tady jde.

Všechny ty tři výhrady, které jsem si dovolil jménem klubu TOP 09 položit vůči návrhu státního rozpočtu, zopakuji: výhrada absence jakýchkoliv nákladů na penzijní a zdravotní pojištění z hlediska udržitelnosti, nízká investiční aktivita státu a stále se oslabující odolnost proti ochlazování ekonomiky. Všechny tyhle tři výhrady mají jeden společný jmenovatel - to je budoucnost. Ta budoucnost vládu zajímá minimálně. O té je ochotna pouze mluvit. To, co ji zajímá, a to, co jsou její skutečné priority, je každodenní uplácení voličů obrovskou redistribucí zdrojů.

To ale není vize moderní společnosti. To není vize modernizované země. Za těch šest let, obě dvě milé vládní strany, nám ujel vlak, nebo nám ujíždí, abych dal aspoň nedokonavý vid, ve všech myslitelných oblastech modernizace státu, na které má ta vláda vliv. Ta vláda nemá vliv na výši HDP, nebo minimální. Vnější podmínky pro naší ekonomiku mají desetkrát větší význam než hospodářská politika státu. Kdyby zítra přišla krize, nedej bože, budu ten poslední, kdo by z toho vinil tuto vládu. Ale budu ji vinit, že snížila odolnost vůči té krizi. A budu ji vinit, že snížila odolnost vůči té krizi. A budu ji vinit, že za těch šest let to, na co má opravdu vliv - modernizace infrastruktury, věda, výzkum, efektivita státní správy, digitalizace, tam všude nám oproti jiným zemím ujíždí vlak a ujíždí nám budoucí konkurenceschopnost země. Tohle jsou zásadní výhrady klubu TOP 09 vůči návrhu státního rozpočtu.

V této podobě je pro nás návrh rozpočtu naprosto nepřijatelný. Na druhou stranu patřím k těm, společně se svými kolegy, kteří jsou si vědomi toho, že i špatný rozpočet je pro tu zemi o něco lepší varianta než žádný a dlouhodobé rozpočtové provizorium. A chceme nabídnou nějaký konstruktivní návrh. Všechno to, co jsem teď kritizoval, je nespravitelné v lhůtě, za kterou lze rozpočet přepracovat, to znamená dvacet třicet dní, tak abychom k Novému roku měli rozpočet. Spravit se dá jenom velmi málo. To všechno ostatní by vyžadovalo složitý legislativní proces a není to běh na jeden rok. Bude se to po vás, paní ministryně, opravovat léta. - Pardon, to bylo příliš osobní. Bude se to po vás, vládo Andreje Babiše, opravovat léta. To není běh na jeden rok.

Ale něco se přece jen za ten měsíc opravit dá. Dají se seškrtat některé nesmyslné výdaje. Dá se posílit investiční aktivita státu. Proto si dovoluji navrhnout usnesení, které písemně odevzdám zpravodaji: Poslanecká sněmovna na vládní návrh státního rozpočtu vládě vrací s následujícím doporučením: výdaje snížit o 20 mld. korun, saldo snížit o 20 mld. korun, investiční výdaje vůči celkovým výdajům posílit alespoň na 10 %. - Pro vaše připomenutí, na těch deseti procentech to bylo právě v těch dobách krize. - Termín dvacet dní.

Pokud by vláda toto doporučení byla ochotna přijmout a během těch dvaceti dní rozpočet takto přepracovat, bude to pořád špatný rozpočet. Pořád všechny ty tři výhrady tam budou platit, ale už budou platit o něco méně. A víc se toho spravit nedá. Takže v takovém případě jsme skutečně připraveni vyjednávat o podpoře rozpočtu. Pokud bude trvat na tom návrhu, který dnes projednáváme, je pro nás jeho podpora nepředstavitelná.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Lubomír Zaorálek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Dámy a pánové, vážená sněmovno, já bych do toho zmatku, který tady teď vyvolal pan Kalousek rád vnesl trochu jasno. Tak aby bylo zřejmé, a co si myslím, že je naprosto nezvratné v tom chaotickém vystoupení pana Kalouska, já bych řekl prostřednictvím teď k panu Kalouskovi:Vy jste v roce 2011 v rozpočtu, který jste schválili, přijali procyklická opatření, kterými jsme českou ekonomiku poslali do recese. Je to učebnicová věc, která se dneska učí. Vy jste naprosto nesmyslně a zbytečně poslali ekonomiku do recese svými austerity, opatřeními, kterými jste nutili lidi utahovat opasky. Tato vláda - chápete - má deficit skoro 1 procento. Vy tomu říkáte procyklické opatření? Prosím? (Ministryně Schillerová opravuje: 0,7) Nula celá sedm. Nebo dokonce méně - 0,7! Vždyť menší deficit má, přátelé, snad jenom Lucembursko, jestli se nepletu. Možná ještě jedna země. A vy tomu si dovolíte říci procyklické opatření? Vy, mistr procyklických opatření, která této zemi způsobila neštěstí v roce 2011? Co to je za zmatek v té debatě ve Sněmovně? (Velmi důrazně.) Já vůbec nechápu, že si dovolíte vystupovat! Copak vy nechápete, že vy jste tehdy úplně zbytečně způsobili, že lidi neměli na platy? Že lidi sotva vyšli s penězi? A vy jste to udělali úplně nesmyslně a zbytečně! Za to by vám tady měli ještě lidi dlouho děkovat, a vy byste už neměl vystupovat vůbec k rozpočtu! Vždyť to bylo tragické!

A já jsem tady v této sněmovně tehdy mluvil o vaší odpovědnosti. Vy si dovolujete dneska mluvit o odpovědnosti? Vy jste... Copak vy necítíte odpovědnost za to, co jste tehdy způsobil? Mně to připadá jako drzost! Jako jak si to vůbec můžete dovolit? Jako po tomhle selhání. To jako když Churchill zlikvidoval tisíce vojáků britských tehdy v bitvě u Gallipoli. Jako že se člověk diví, že ještě vystoupí. Vy jste... to je vaše Gallipoli v tom roce 2011. Vy byste měl mlčet k rozpočtu! A opakuji, toto je - (Předsedající: Čas prosím. - Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP