(16.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Zatřetí. Vy jste si vzali deseti tisíce rodin skutečně jako rukojmí. Vy jste v diskusi o daňovém balíčku účelově svázali rodičovský příspěvek s daněmi a řekli jste: My těm rodinám nic nedáme, dokud vy, koalice, nám neumožníte zvýšit daně. Ale ta souvztažnost - znovu opakuji - tam žádná není. Ty zákony nemají mašličky, a pokud jste to takhle chápali, tak musím položit řečnickou otázku: Proč jste to tedy nedali do jednoho balíčku? Když vám nedělalo problém dát do jednoho balíčku devět zákonů, tak proč jste k tomu nepřidali rodičovský příspěvek? A neřekli jste dobře, patří to k sobě? Ale to jste neřekli ani v prvním čtení, to jste neřekli ani ve druhém čtení, to říkáte teď, zcela účelově a falešně ve čtení třetím!

Já jsem četl na sociálních sítích paní poslankyni Valachovou, která říká: "Opozice si bere mladé rodiny jako rukojmí, ale my to nevzdáme!" Kdo si tady bere mladé rodiny jako rukojmí? No samozřejmě, že vy! Protože nedovolíte hlasovat rodičovský příspěvek dřív, než bude prohlasován daňový balíček. Ale znovu opakuji, to spolu nesouvisí, to je účelová a falešná argumentace!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní jenom upozorňuji, mám tady faktickou poznámku, nicméně nejsme v rozpravě, takže nelze faktické poznámky, a poslanci bez přednostního práva pouze k návrhu programu. Takže pojedeme dál. A tam je ještě limit navíc bez přednostního práva pět minut.

Takže nyní vystoupí poslanec, předseda KDU-ČSL Marek Výborný a připraví se předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a následně v zastoupení za klub ČSSD poslankyně Kateřina Valachová. Faktické nejsou teď, ne, teď jenom poslanci s přednostním právem, nejsme v rozpravě. Poslanec bez přednostního práva pouze k návrhu pořadu a ještě má limit pět minut. Tak prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu velmi stručný. Mám pocit, že pokud toto sleduje veřejnost - a doufám, že ne - tak z toho musí být naprosto zmatená, a my jsme naprosto nesrozumitelní, nepochopitelní a směšní.

Ale já se musím tady ohradit proti jedné věci. Paní ministryně tady hovořila en bloc o tom, že opozice s ní jednala o nějakém návrhu. Tak já mohu za KDU-ČSL jednoznačně říci, že od paní ministryně jsme žádný návrh nedostali a stejně tak jsme ani s paní ministryní, přestože jsem ji k tomu opakovaně vyzýval, že by bylo dobré, abychom si všichni, ne někde interně, ale veřejně sedli a bavili se o tom, zda jsme schopni dojít k nějakému konsenzu i ve věci daňového balíčku, tak nikdy s ničím takovým nepřišla. Takže paní ministryně - která tady není - tak pokud stojí tady a neposlouchá mě, tak pokud budete někdy hovořit o opozici, buďte tedy prosím konkrétní, protože skutečně u KDU-ČSL nic takového nebylo.

A já bych chtěl požádat, jsou tady jasně dané návrhy, nerad bych trávil příští půlrok tím, že se budeme vracet k něčemu, co dneska bylo odhlasováno, protože všechny pozměňovací návrhy u pětsetdevítky, daňového balíčku, byly odhlasovány. Myslím, že nemá smysl to tady zpátky vracet. A pokud skutečně pro vás jsou stejnou prioritou jako pro KDU-ČSL rodiče, rodiny a rodičovský příspěvek, tak myslím, že je úplně malicherné ze strany paní ministryně Schillerové a hnutí ANO se tady přít o to, jestli má být ve středu odpoledne nebo navečer odhlasován rodičovský příspěvek a v pátek dopoledne daňový balíček, nebo obráceně. Je to tady od nás jasně dané na stůl, pojďme otevřít a dokončit rozpravu k rodičovskému příspěvku. To totiž ty lidi venku zajímá. To jsme jim slíbili, je na tom shoda napříč Sněmovnou a to spravedlivé navýšení rodičovského příspěvku pro naše rodiny je pro nás pro všechny prioritou. Tak nerozumím tomu, proč si ty rodiče někteří z vás, a musím říct z vládní koalice, berete jako rukojmí. Pojďme to tady doprojednat, je to naprosto jasné, dané. V pátek si tady vláda dokončí a odhlasuje ve finále to, co tady na sílu protlačila, to je úplně jiná věc. Nemá smysl se tady teď k tomu vracet. Ale pojďme hlasovat o těch návrzích, které tady jsou.

A věřím, že vláda přistoupí na to, co jsme jí férově nabídli, protože mimochodem paní ministryně Maláčová minulý týden v neděli, paní ministryně - kdyby mě poslouchala, ona mě neposlouchá - tak minulý týden v neděli garantovala veřejně na jedné soukromé televizi, že v pátek minulý týden bude rodičovský příspěvek odhlasován. Že to je prioritou sociální demokracie, prioritou vlády. A já jsem jí slíbil, že jí v tom pomůžeme. Tak v pátek to nešlo, to jsme si vysvětlili, že to bylo trošku věcí paní ministryně, nebudu říkat, co to bylo, prostě nešlo to. Jde to dneska navečer. Já jsem připraven a věřím, že - je 16.24 - v 18.24, paní ministryně, stihnete to do zpráv, stihnete to do zpráv, pojďme to odhlasovat! Rodičovský příspěvek! Máte na to jedinečnou příležitost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, připraví se v zastoupení klubu ČSSD poslankyně Kateřina Valachová. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak já bych chtěl jenom v krátkosti zareagovat na vystoupení paní ministryně Schillerové a nebudu vracet debatu k technickým rezervám. Nebudu. Opravdu ne. Chci ale uvést na pravou míru jeden fakt. Byli to poslanci ODS a mnozí komunální politici, jako zde přítomná Jana Černochová nebo Roman Onderka, ať jmenuji z obou stran politického spektra komunální politiky, kteří navrhli a díky nám prosadili pravomoc pro obce bojovat s hazardem. Dávno předtím, než Andrej Babiš přišel do politiky. Tak to říkejme celé! Česká politika nezačala příchodem Andreje Babiše. My jím nejsme tak fascinováni jako někteří jeho spolustraníci a taky si pamatujeme. Takže byl to tlak zejména komunálních politiků, mnoha politiků z ODS. Jana Černochová prosadila návrh zákona a pak to taky aplikovala ve své městské části, je tam nulová tolerance, dávno předtím. To jenom na upřesnění, já bych o tom jinak nemluvil.

A pak, paní ministryně, dovolte mi, já jako konzervativní politik nekomentuji uzavřená jednání. Na to jednání jsem byl pozván, já jsem se toho jednání účastnil. Kromě toho, co vy tady prezentujete, část těch jednání, já to nebudu ani potvrzovat, ani vyvracet - a mohl bych citovat. Nejenom naše návrhy. Mohl bych citovat, co zaznělo od každého z účastníků toho jednání. Ale to se prostě nedělá. Já jsem říkal: Zkusme se dohodnout! Nejhorší, co se nám může stát, v uvozovkách, že se nedohodneme. Když jsem dostal zprávu, že se nedohodneme, tak jsem v klidu odpověděl: OK, beru na vědomí. To je přece normální postup. Ale není normální vytahovat části uzavřeného jednání a získat si s tím nějakou mediální výhodu. Já toho nevyužiju, nebudu postupovat stejně, nebudu postupovat stejně, nebudu citovat vás, sebe, pana předsedu Faltýnka nebo pana předsedu Kalouska, u toho jednání jsme byli my čtyři. Vy jste zvolili formát, já jsem slušně na to jednání přišel. A přestože jsme se nedohodli, to se prostě v politice stává. Ale považuji za nekorektní z takového jednání tady říkat jenom část. Stačí informace: Měli jsme jednání, přišly nějaké návrhy, nedohodli jsme se. To je korektní. To taky odpovídá realitě. Nic víc k tomu dělat nebudu. A říkám, nebudu vracet debatu zpátky obsahově k daňovému balíčku. My jsme si k tomu řekli tolik, kolik jste nám dovolili si říct. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem paní poslankyně Kateřina Valachová v zastoupení klubu ČSSD a připraví se místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Zatím poslední dvě přihlášky. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Opozice si bere jako rukojmí mladé rodiny s dětmi. Zaznělo to tady prostřednictvím předsedajícího z úst Miroslava Kalouska. Bylo by dobré, abyste se poslouchali jako opozice. Citoval nebo odkazoval na moje vyjádření. Proto to rekapituluji. Mladé rodiny s dětmi čekají na zvýšení rodičovského příspěvku. Z posledních dnů by se zdálo, že zřejmě čekají ještě z doby pravicových vlád, kdy jste jim to zřejmě vy slíbili, prosadili, zajistili jste peníze, zpracovali jste zákon, vaši ministři práce a sociálních věcí to předložili a od té doby mladé rodiny s dětmi čekají, až jim to pravicová opozice zařídí. Normálně do toho vpadla naše vláda. Připletla se. Vláda sociální demokracie a hnutí ANO. Dala si to do programu, získala důvěru ve Sněmovně. Naše ministryně práce a sociálních věcí to zpracovala, předložila, získala koaliční dohodu dát do Sněmovny a teď si to my sami blokujeme!

To chcete, aby si mladé rodiny s dětmi myslely? Děláte si srandu? Já vám odpovídám prostřednictvím předsedajícího: Vy blokujete zvýšení rodičovského příspěvku pro mladé rodiny s dětmi! A teď vysvětlím proč. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP