(12.20 hodin)
(pokračuje Luzar)

Ano, všechno mohlo být. Ale španělský příklad, který je zmiňován a který už v Evropě byl, že prostě dochází k radikálním změnám ekonomiky tohoto byznysu, měl být varováním. Že potom došlo ke změnám vlád a Fischerova vláda to jaksi, řekněme, zahodila, tak v té době se paradoxně ODS postavila na stranu solárů, kdy zablokovala přípravu změn. A to je taky doložitelné v rámci podkladů, které k této materii jsou. Ale opravdu to není diskuse, kdo si co si v minulosti. Zkusme, já bych se vůbec nebránil paralele možné vyšetřovací komise v rámci solárních baronů, a podívat se na to opravdu, jak kdo tehdy rozhodoval a hlasoval. Možná by to taky tuto společnost zajímalo, aby lidé věděli, kde ty miliardy vlastně končí a kdo byl na začátku tohoto problému a jak probíhal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní, ano, jedna faktická. Takže pan poslanec Jakub Janda a připraví se předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Já jenom abych tady reagoval na pana poslance Luzara vaším prostřednictvím. Kdo byl na začátku problému - na začátku problému byla KSČM. Já vám to tady přečtu: původní návrh navrhla 13. listopadu 2003 vláda Vladimíra Špidly a v Poslanecké sněmovně pro něj kromě stran vládní koalice, ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody, hlasovala 23. února 2005 i KSČM. Proti byla jen ODS. Tak kdo byl, pane Luzare prostřednictvím pana předsedajícího, na začátku toho problému? Byli jste to i vy, komunisté. A zapomínáte moc rychle.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě faktická poznámka, pan poslanec Leo Luzar. Pane poslanče, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Leo Luzar: Já chci s dovolením vaším prostřednictvím reagovat na svého předřečníka. Ano, na začátku byli poslanci, kteří podporovali rozvoj solární energie. Ano, vystupovali pro to, protože tehdy v tom záměru bylo, že ty soláry by měly být v malém, měly by se nějak šířit a podporovat. Tady se vůbec nehovořilo o tom, co se potom z toho stalo. I dobrý zákon může být zneužit a i pod dobrý zákon se můžeme podepsat jako komunisté a podepsali jsme se pod to. Problém nastal jeho dalším vývojem a zneužitím.

A když to tady citujete, tak já bych si dovolil taky citovat: "Pospíchejme pomalu. O zdržování nemůže být sporu. Ministerstvo průmyslu původně předpokládalo zásah již v roce 2010. Problém s takovou rychlostí měla ale hlavně ODS, její zákonodárci pozapomněli na dřívější pochybnosti ohledně obnovitelných zdrojů. Místo toho projevili pozoruhodnou starost o to, aby náhlá změna nepoškodila jejich rozjeté investiční záměry, v prvé řadě plány společnosti ČEZ." To je citace z dobového tisku.

Nemá cenu se tady přesvědčovat o tom, jak to bylo a kdo to byl, ale upozorňuji, že to je prostě velký problém české politiky, a přiznejme se, bavme se o tom, že bychom se k tomu také měli nějak postavit a nepoužívat to třeba zrovna k projednávání daňového balíčku jako nějaký argument. Ale chce to opravdu si nalít čistého vína a říci si, jak probíhala celá kauza solárů.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak faktickou poznámku předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, zatím jediná přihláška. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pro pana poslance Luzara vaším prostřednictvím. Myslím, že je fakt rozdíl citovat ze stenoprotokolu Poslanecké sněmovny plus výsledků hlasování a z dobového tisku. Mě by docela zajímalo, jestli to byly Haló noviny, nebo kdo to psal. Asi je to z dobového tisku, ale myslím si, že stenoprotokol a záznam o hlasování v Poslanecké sněmovně má mnohem větší vypovídací hodnotu. Najděte mi v tom původním zákoně z roku 2005 to omezení např. na střechy nebo na malé výkony a ocitujte nám ty paragrafy z roku 2005, když omlouváte, že jste byli jenom pro ty malé. Podle mého názoru a mých vědomostí - mohu se plést - tam nic takového nebylo. Že si to někdo myslel, no to je možné, to nemůžu vyloučit, ale žádné omezení velikosti tam nebylo a podle mě se přidalo až po roce 2010, kdy se omezila velikost na podporu. Takže se nemůžete omlouvat s tím, že tehdy to bylo pro ty malé, a pak se to zneužilo. Nebylo tam to omezení a ti, kteří pro to hlasovali, mají mnohem větší odpovědnost než ti, kteří byli tehdy proti. To je přece logické, na tom není nic, nic divného.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní má faktickou poznámku pan poslanec Leo Luzar. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Leo Luzar: Dlužím citaci deníku. Byl to, vaším prostřednictvím ke kolegovi Stanjurovi, dlužím mu informaci, tehdejší dobový deník Ekonom iDnes, který toto publikoval. Těch článků z tehdejší doby je více. Čili Haló noviny tehdy o tom samozřejmě psaly taky, ale abych se vyhnul tomu nařčení, že cituji z vlastních zdrojů, byl to Ekonom iDnes.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak a nyní s přednostním právem vystoupí předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a další jsem tedy já v pořadí následně. A potom pan poslanec Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji, pane místopředsedo. Je dobře, že stále diskutujeme ještě k věci, a to k daním. Nicméně já jsem se podíval do Wikipedie, protože tady je pořád debata, kdy kdo vládl, tak jenom abych vám to přečetl, jak to vlastně konkrétně bylo. Je to informace pro nás pro všechny. ODS je česká liberálně konzervativní pravicová strana vládní v letech 1992-1996, 1996-1997, potřetí od podzimu 2006 do jara 2009 a opět od července 2010 do července 2013. To je na oficiálních stránkách ODS.

Tak a já bych s dovolením dokončil to svoje vystoupení, jak jsem měl tu faktickou poznámku, kdy jsem chtěl jenom oživit nám všem paměť, jak to bylo, když vládla ODS z hlediska zvyšování daní. Skončil jsem, že se zavedla 50procentní daň z podpor ke stavebnímu spoření, zvýšil se dálniční poplatek pro osobní auta z 1 200 na 1 500 a mýtné pro nákladní vozy pro čtvrtinu. A teď je dálniční známka, mám pocit, stále ještě 1 500, ne? Je to tak, že? Mýtné je vyšší. Sazba daně z cigaret a tabáku, pro řidiče jezdící na plyn od 1. 1. 2012 daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 korun na tunu se zavedla, zvýšila se - už tady o tom někdo hovořil - spodní sazba DPH z 10 na 14 % u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších položek. Dále se zavedla 32procentní daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny. Dále 7. listopadu 2012 se prosadilo další zvýšení DPH ze 14 na 15 % u spodní sazby a z 20 na 21 % u horní sazby. Dětské pleny zařadili do vyšší sazby, a zvýšili tak jejich zdanění ze 14 na 21 %. Schválili - to je zajímavé - zvýšení daně z převodu nemovitostí ze 3 na 4 %, schválili zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z příjmů fyzických osob z 15 na 22 % a pro lidi s příjmy nad čtyřnásobek průměru zrušení stropu pro placení zdravotního pojištění. To jsou fakta.

A poslední poznámka z mé strany, jak tady říkal nějaký vzácný kolega - už nevím, kdo to byl, myslím, že pan kolega Skopeček - že v době hospodářského růstu sekáme stamiliardové schodky, tak ono je to přesně naopak. Vy jste v době hospodářského růstu, kdy byl růst HDP 2 až 3 %, sekali stamilionové schodky. Já tady bohužel nemám ten graf, ale při nějaké bližší příležitosti, a tato debata bude určitě pokračovat i v dalších dnech, tak já se na to připravím, protože nejsem ekonom, jsem zemědělec, tak si ty grafy vytáhnu a můžeme tady o tom diskutovat. Pořád se odvoláváte na krizi, která ano, byla, byla, ale ty schodky se sekaly i v letech, kdy byl hospodářský růst. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, nyní tady mám dvě faktické poznámky, pan poslanec... (Poslanec Faltýnek se vrací k řečništi.) Ano prosím, dobře.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Ještě se omlouvám, reakce na pana Stanjuru. Ano, Jaroslav Faltýnek, a to všichni víme, byl dvacet let členem sociální demokracie. A já na tu dobu vzpomínám velmi rád. Jsem na to svým způsobem hrdý a vážím si té doby. Takže jsem rád, když mi to občas někdo připomene, že to zazní v tom veřejném prostoru, že jsem byl dvacet let členem sociální demokracie. Děkuji.




Přihlásit/registrovat se do ISP