(10.10 hodin)

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já si myslím, že to je vrchol pokrytectví. Nebo když mám použít slova pana poslance Okamury: ne slova, činy. Já nevím, pane poslanče, nezlobte se, jak dlouho jste člen této ctěné Sněmovny, ale co konkrétního jste pro rodiny s dětmi, pro pracující rodiny s dětmi, pro seniory nebo pro pracující obecně udělal? Vždyť vy tady jenom krásně řečníte u pultíku, a nikdy jste nic konkrétního nenavrhl a nedotáhl do konce. A nevymlouvejte se na to. Je tady spousta poslanců a poslankyň, kteří i přesto, že nejsou členy vládní strany, tak jsou úspěšní ve schvalování svých návrhů. To znamená, vy jenom řečníte, ale nic konkrétního neděláte. A my jsme přišli s rodičovskou, my jsme ji navrhli a my ji taky brzy schválíme! My ji brzy schválíme, protože já jsem jasně řekla, že od 1. ledna vyšší rodičovská bude.

A v reakci na pana poslance Bauera a pana poslance Výborného. Jak dlouho tu řečníte? Jak dlouho tu řečníte o daňovém balíčku? Pět schůzí? Pět dnů? A když já chci velmi poctivě vysvětlit stanovisko k těm jednotlivým pozměňujícím návrhům, protože já (s důrazem) k nim dostávám stovky dotazů denně, velmi poctivě vysvětlit, v čem je problém, tak mi říkáte, že blokuji schůzi? Ne! Já jsem diskutovala hodinu, vysvětlila jsem opravdu dopodrobna, v čem vidím slabiny toho návrhu, v čem by to rodinám s dětmi ublížilo, a není to blokování diskuse. A ještě jednou říkám, vyšší rodičovská od ledna bude. Děkuji. (Potlesk z řad ANO a sociální demokracie.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zrekapituluji - nyní s přednostním právem paní ministryně Schillerová, pak pan místopředseda Okamura, pak za klub TOP 09 paní poslankyně Pekarová, protože se omluvil písemně pan předseda Kalousek k tomuto bodu, poté pan předseda Bartošek. Všechno přednostní práva. Neotevřeli jsme rozpravu a máme tak čtrnáct minut max. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi krátkou reakci. O jakém blokování mluvíte? O jakém blokování? My jsme prosadili mimořádnou schůzi se dvěma body - daňový balíček a rodičovský příspěvek. O daňovém balíčku se bavíme už 22 hodin 25 minut. Dávno jsme mohli o něm hlasovat, dávno jsme mohli odhlasovat rodičovský příspěvek. Byla to tato vláda, která si ho dala do vládního prohlášení a od roku 2012, kdy se naposledy zvyšoval, ho takto razantně zvyšuje. A my ho taky prosadíme. My jsme se na něm dohodli, máme to v rozpočtu a prosadíme to. A vy zpochybňujete snad právo ministryně práce a sociálních věcí, aby svůj bod uvedla? Když jsem naposledy uvedla velmi stručně balíček, začala mimořádná schůze s balíčkem, tak jste mě napadali, že si tento bod zasloužil moje delší vystoupení, byť jsem vystupovala v prvním, ve druhém, ve třetím čtení, byla jsem na všech rozpočtových výborech, hodiny a hodiny, vedla jsem technické debaty. A vy dnes osočíte ministryni práce, že obstruuje vlastní zákon, který tady představila? To se na mě nezlobte, ale to je opravdu vrchol. Děkuji. (Potlesk z řad ANO a sociální demokracie.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Nyní s přednostním právem pan místopředseda Okamura, připraví se paní poslankyně Pekarová Adamová.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak vážené dámy a pánové, tady musí jasně padnout, že ČSSD zablokovala dnes prohlasování zvýšení rodičovského příspěvku. Já jsem šel na schůzi s tím, že první bod je rodičovský příspěvek. Už jsem tady hodinu a čtvrt, z toho hodinu mluvila paní ministryně Maláčová schválně, schválně mluvila tak dlouho, abychom o tom nemohli hlasovat, protože tady představuje návrhy, o kterých všichni víme, a už byly dávno projednány i na výboru, takže tady mluví schválně dlouho. My všichni víme, o čem máme hlasovat, nemusí nám to tady paní ministryně vysvětlovat. Ale může. Může, pakliže to chtěla zablokovat. A protože mi píše spousta lidí, kdo tady blokuje rodičovský příspěvek a že se rodiče s malými dětmi už těší na to, až ho budou mít zvýšený, tak chci, aby tady zaznělo na mikrofon, že dnes jsme byli jasně svědky - a všichni vidíme, kdo to tady zablokoval. O tomto zákoně se nehlasuje kvůli obstrukcím, kvůli blokování ze strany ČSSD.

A celkem vám i rozumím, byť s vámi nesouhlasím. Protože vy navrhujete zvýšení rodičovského příspěvku jenom pro některé rodiče s malými dětmi, oproti tomu je tady společný návrh z dílny SPD a ODS, kdy jsme se dohodli, vzájemně tady paní poslankyně Šafránková s panem poslancem Bauerem předložili pozměňující návrh, který to vrací tam, kde to má být, tzn. aby všichni rodiče s dětmi do čtyř let měli nárok na zvýšený rodičovský příspěvek o 80 tisíc. A vy jste samozřejmě v potížích. Protože vy jste teď postaveni jako vláda a vy, paní ministryně, před variantu, že buď se otevřeně demaskujete a nebudete hlasovat pro tento náš pozměňující návrh, který předložila paní poslankyně Šafránková a pan poslanec Bauer společně, tzn. jasně se ukáže, že vy nechcete navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc pro všechny rodiče, kteří by na to měli nárok do čtyř let, ale chcete je selektovat, nebo budete hlasovat pro ten svůj vládní návrh, to je to, co jste nám tady předložila, máme to černé na bílém, aby to dostali jenom někteří. Ale s tím my zase nesouhlasíme. To je možná ten důvod, proč vy tady děláte obstrukce, proč to hlasování oddalujete. Ale stejně na to dřív nebo později dojde a budete muset voličům jasně ukázat, jak na tom ve skutečnosti jste, tzn. že nechcete, aby dostali všichni rodiče, kteří mají děti do čtyři let, navýšení. To je váš vládní návrh. Náš návrh je, že chceme, aby to dostali všichni. Je to jednoduchý jak facka. A my jsme pro to, abychom šli hned hlasovat, abychom to hned posunuli. A o to se tady celou dobu snažíme. Jenom vy to blokujete.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane místopředsedo. Já vás připravím o minutu. Jenom bych vás chtěl všechny upozornit, že se nacházíme ve třetím čtení, § 95 odst. 2 jednoznačně říká, že účelem třetího čtení je zejména oprava legislativně technických chyb, a nikoliv opakování rozpravy z prvního a druhého čtení. Já samozřejmě nemohu odebrat slovo osobám s přednostním právem podle § 67, ale i tak bych je mohl vést k tomu, aby hovořily k věci. (Zprava se hlasitě ozývá: Nemohl!) Debata k třetímu čtení by měla vypadat jinak. Paní místopředsedkyně, prosím, máte slovo. (Znovu někdo zprava volá: To teda nemohl!) Nemohl... Já bych poprosil, abychom na sebe nepokřikovali. Ano, nemohu za žádných okolností odebrat slovo osobám s přednostním právem. To, abych je požádal, aby hovořili k věci, to mi, doufám, nikdo neupře. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já jsem také přesvědčena o tom, že jsme tady svědky obstrukcí ze strany paní ministryně. A pokud vy jste přesvědčeni, že nikoliv, tak tedy máte teď možnost to dokázat zcela jasně hlasováním, protože navrhuji procedurálně, abychom přerušili tuto schůzi, tento bod, do dnešních 12 hodin a budeme mít příležitost určitě jak na velmi stručná a jasná vystoupení k věci v rámci třetího čtení těch, kteří jsou přihlášeni, tak na samotné hlasování o pozměňovacích návrzích. Ukažte, že skutečně myslíte vážně podporu rodin a že chcete, aby rodičovský příspěvek byl od příštího roku zvýšen. Ukažte, že to není opravdu obstrukce. Jsme zvědaví. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já už při závěru vašeho vystoupení jsem zagongoval do předsálí. Tento návrh považuji za procedurální a můžeme o něm hlasovat bezprostředně. Slyším žádost o odhlášení, které jsem právě vyhověl, a poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se počet hlasujících v sále ustálí. Tak (po chvilce), zdá se, že se počet přítomných poslanců už ustálil.

 

Zopakuji, bylo navrženo, abychom tento bod a tuto schůzi přerušili do 12.00 tohoto dne.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno je 142 poslanců, pro 65, proti 1. Tento návrh byl přijat. (Námitky z pléna.) Pardon. Byl zamítnut. Já už jsem někde jinde. Omlouvám se, přeřeknutí. Byl zamítnut. Omlouvám se.

 

K proceduře? S přednostním právem je v tuto chvíli pan předseda Bartošek. Ještě tak jedno vystoupení stihneme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP