Úterý 3. prosince 2019, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

95.
Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Hany Aulické Jírovcové, Daniela Pawlase
a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 317/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili 28. května 2019 na 30. schůzi Poslanecké sněmovny. Bod byl přerušen v obecné rozpravě do středy 5. 6. 2019. Já poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele paní poslankyně Jírovcová Aulická, obě dvě, a zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Beitl. Připomínám, že vláda k tomuto návrhu zákona nezaujala stanovisko.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. Ptám se, kdo má zájem o vystoupení v obecné rozpravě k tomuto bodu. Pan poslanec Kasal se hlásí z místa jako první.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane předsedo, já budu velmi krátký. Co se týká této navrhované změny, tak sice dorovnává délku dovolené v podnikatelské sféře se sférou státní, nicméně překvapivě zasahuje i řadu nemocnic, protože řada nemocnic je ve formě akciových společností. Z tohoto pohledu se musíme zabývat i tím, že prodloužení dovolené může mít vliv na zajišťování zdravotních služeb, protože např. jenom na mém oddělení to znamená prodloužení dovolené u lidí o dva měsíce a s nastavením služeb může být problém. Proto navrhuji u tohoto bodu prodloužení projednávání o 20 dnů. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, tento návrh jsem si poznačil a bude v závěru hlasován. Ptám se, kdo další? Prosím, pan poslanec Kaňkovský.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne, vážený pane předsedo, vážení členové vlády, milé kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych se krátce vyjádřil k předložené poslanecké novele za klub KDU-ČSL. My vnímáme diskusi o zlepšení pracovních podmínek českých zaměstnanců za důležitou a v tomto ohledu vítáme i diskusi ohledně pracovních podmínek ve smyslu délky dovolené. Tady bych ale navázal na kolegu Davida Kasala. I my jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba tuto novelu ještě poměrně dost vydiskutovat i se sociálními partnery právě v tom ohledu, o kterém už kolega Kasal hovořil. Ono se to netýká pouze zdravotnictví, dneska už máme v soukromé sféře i zařízení sociálních služeb a máme tady i některé další nepřetržité životně důležité provozy, které to může ohrozit. To znamená, je to jistě dobrý záměr, který je potřeba vydiskutovat z hlediska dopadů na to, abychom na jedné straně nepřidali dovolenou a na druhé straně neměli problém se zajištěním nepřetržitých životně důležitých provozů. Takže my podpoříme propuštění novely do dalšího čtení a přimlouváme se také za prodloužení lhůty tak, aby bylo možné návrh vydiskutovat i se sociálními partnery.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Sklenák do rozpravy.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Já jsem se přihlásil spíše v reakci na své předřečníky, abych mimo to, co řekli oni, také připomenul, že podle údajů OECD patříme mezi země s nejdelší pracovní dobou. Mimochodem, ročně odpracujeme v průměru o 300 hodin více než Francouzi a o 400 hodin více než Němci. Já si myslím, že ten požadavek na pětitýdenní dovolenou je zcela namístě, ostatně stále více zaměstnavatelů na něj přechází. Zdá se, že tedy dnes je vůle nechat projít tento návrh zákona prvním čtením. Sociální demokracie usiluje o tento krok řadu let, takže samozřejmě podporujeme projednání tohoto zákona a věřím, že bude mít podporu i v tom třetím čtení a skutečně všichni zaměstnanci budou mít nárok na pět týdnů dovolené ze zákona. (Poslanci se baví mezi sebou, silný hluk v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Ptám se - s přednostní právem, nebo i bez, to je jedno. Pan předseda Kalousek do rozpravy. A poprosím o klid v sále! Děkuji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, pátý týden jako zaměstnanecký benefit je určitě něco, co rád podpořím, kdekoliv to uvidím a kde to umožňují zaměstnavateli jeho možnosti a kde se se svými zaměstnanci na tomto benefitu dohodl. Nařídit to ve všech segmentech české ekonomiky všem podnikatelům, všem podnikatelským subjektům, vidím v současné chvíli jako naprosto mimořádné riziko, kde si myslím, že zasahujeme mnohem víc do vlastnických a podnikatelských práv, než je záhodno, a činíme příslušné firmy v daných segmentech neskonale zranitelnější, než si s nadcházejícím příchodem ochlazení můžeme dovolit. Dávám proto návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, poznačil jsem si tento návrh, o kterém rozhodneme v hlasování. S faktickou poznámkou pan poslanec Jan Hrnčíř.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, my si v SPD myslíme, že přesně třeba tohle je věc, která by mohla klidně být předmětem obecného referenda. Je škoda, že nemáme zákon o referendu. Možná si vzpomínáte, před sedmi lety Švýcarsko hlasovalo o tom, jestli si prodlouží dovolenou ze čtyř na šest týdnů. A budete se divit, dvě třetiny hlasů, 67 % hlasujících to odmítlo. A odmítlo to z toho důvodu, protože sice nařídíme podnikatelům, aby třeba zavedli pětitýdenní dovolenou, ale zároveň říkáme, protože ty peníze, ten balík, ten budget je pořád jenom jeden - dobře, budete muset zaměstnat více lidí, protože za tu dovolenou bude muset někdo zaskočit, že ano, ale bude to ze stejných peněz. To znamená, sníží se mzdy těm ostatním. Jiná možnost není. A před tím tehdy varovala švýcarská vláda a ti občané, ti voliči, to prostě vyslyšeli.

Takže my podpoříme, aby tento zákon, ta novela šla do druhého čtení, abychom o tom mohli diskutovat, a zároveň je potřeba si uvědomit i ty negativní dopady, které tohle může mít. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Onderka.

 

Poslanec Roman Onderka: Pane předsedo, kolegyně, kolegové, prostřednictvím vás k panu Hrnčířovi. Až budeme řešit otázku šesti týdnů dovolené pro zaměstnance v České republice, jak tomu bylo při referendu ve Švýcarsku, tak bezesporu se pojďme bavit, že můžeme řešit nějaké referendum. Samozřejmě ekonomika má vždycky rub a líc. To znamená, lze řešit otázku na jedné straně toho snižování mezd, na druhé straně ovšem také lze řešit zvyšování produktivity práce. Já si ale myslím, že žijeme v jednadvacátém století, a pět týdnů dovolené patří do jednadvacátého století pro všechny zaměstnance v České republice. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a reagovat faktickou poznámkou bude pan poslanec Vácha.

 

Poslanec František Vácha: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já mám možná takovou hloupou otázku. Mě by zajímalo, jak to bude řešeno potom v kolektivních smlouvách, protože dnes v těch kolektivních smlouvách je většinou napsáno, že mají jeden týden navíc, tak aby náhodu ve chvíli, kdy to schválíme, ti zaměstnanci automaticky neměli těch šest týdnů dovolené.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Feri. Máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tedy rozhodně prostřednictvím pana předsedajícího nesouhlasím se svým ctěným kolegou Hrnčířem, a to z prostého důvodu. Otázka pětitýdenní dovolené sestává z mnoha velmi složitých makroekonomických otázek, u kterých si nejsem jistý, že se zvládnou uspokojivě vydiskutovat v rámci výborů v Poslanecké sněmovně, natož aby se o nich vedla všeobecná debata, kde se budou všechny ty jednotlivé faktory zohledňovat. Ani navrhovatelé je nezohledňují. Tam chybí jakýkoliv propočet. Tento návrh, když už bych ho někdy čekal, byť s ním jako poslanecký klub nesouhlasíme, tak bych ho očekával s RIA, rozšířenou RIA, opravdu s detailní analýzou toho, co to všechno přinese. A nejenom že to patří prostě do jednadvacátého století, tak to má být, s takovým argumentem se prostě nedá v rámci projednávání takto složité otázky s takovými možnými dopady do národního hospodářství pracovat. Díky.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení v rozpravě k tomuto bodu. Nikoho nevidím, končím obecnou rozpravu. Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo. Za navrhovatele, paní poslankyně, máte slovo. (Hluk v sále.)

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás chtěla požádat, abychom propustili tento návrh v prvním čtení a poslali ho na bouřlivou diskusi do výboru, především do výboru pro sociální politiku. Také jsem si vědoma toho, že tady padl, jak v minulém jednání, návrh na zamítnutí od kolegy Beitla, tak samozřejmě i teď od pana kolegy Kalouska, ale chtěla jsem vás požádat, abyste opravdu toto zamítnutí nepodpořili.

Já jsem přesvědčena, a řekli jste to vy tady sami v předcházejících diskusích, že je potřeba toto téma otevřít a bavit se o situaci v rámci dovolené na našem trhu, protože musím říci, že ta nespravedlnost, kterou ve větší míře vnímají naši zaměstnanci, se ukazuje. A když se podíváte i na diskusi i na sociálních sítích, přesně ukazuje, jak jsou naši zaměstnanci nespokojeni s tím, že, ano, je to ve velké míře ­-

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vás na okamžik přeruším. Opravdu prosím o klid v sále! (Zvýšeným hlasem.) Prosím o klid. Děkuji. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji. Je to ve velké míře bráno velmi často jako ze základních benefitů. Já jsem přesvědčena, že ta procenta se pohybují někde kolem pětasedmdesáti procent, kdy zaměstnavatelé využívají pět týdnů dovolené, a někteří samozřejmě ještě více, jako jejich základní benefit, ale na druhou stranu, jak zajistíte, že tento benefit budou mít zaměstnanci garantováno i třeba potom, kdy může dojít k nějakému snížení ekonomické situace v rámci České republiky?

A možná bych ještě chtěla reagovat na kolegu v rámci kolektivních smluv. Já si myslím, že tohle je vlastně to nejmenší, protože ve chvíli, kdy by vstoupilo v platnost nebo účinnost pět týdnů dovolené, tak samozřejmě na to budou reagovat nejenom zaměstnavatelé, ale i zástupci odborů, kteří uzavírají kolektivní smlouvy, a samozřejmě kolektivní smlouva se buď dodatkem, nebo jinou změnou upraví podle potřebnosti a v souladu se zákonem.

A ty propočty, my samozřejmě vnímáme, že ten zákon možná, nebo ta novela nebyla předložena se všemi těmi parametry, které, jak tady bylo označováno, chybí, ale ve spolupráci i s Ministerstvem práce a sociálních věcí tyto analýzy, tyto propočty máme a víceméně jsme i domluveni, že právě při těch diskusích na výborech, na výboru pro sociální politiku, nebo pokud to bude i v jiném výboru, budeme vést a tyto argumenty samozřejmě předloženy všem poslancům a poslankyním budou.

Takže chtěla bych vás opravdu poprosit, KSČM tento návrh nepředstavuje poprvé a já věřím, že pustíte tento návrh, a souhlasíme i s těmi dvaceti dny prodloužení, tak aby opravdu ta diskuse mohla být konečně zahájena, protože si to opravdu naši zaměstnanci zaslouží. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Ptám se, zda má zájem pan zpravodaj o závěrečné slovo. Je tomu tak.

 

Poslanec Petr Beitl: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, všechno podstatné už tady zaznělo. Já bych opravdu rád zdůraznil i navázal na slova předkladatelky. Ten návrh zákona byl možná předjednán na sociálním výboru, ale nebyl předjednán na výboru hospodářském a ani s těmi podnikatelskými svazy, kterým takovéhle zodpovědné rozhodnutí náleží. Než toto bude uděláno, než bude existovat jiné vyjádření než negativní, myslím, je zbytečné, abychom tím zatěžovali Sněmovnu, a proto já dále trvám na návrhu na jeho zamítnutí. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Nyní tedy budeme hlasovat o návrzích, které zazněly. 28. 5. přednesl návrh na zamítnutí právě pan poslanec Beitl. Nyní stejný návrh přednesl pan poslanec Kalousek. (Gong.) Přivolám naše kolegy z předsálí a budeme se zabývat návrhem na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zamítnutí návrhu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 120. Přihlášeno 177, pro 30, proti 71. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům. (Hlásí se poslanec Beitl.) Ano, k hlasování.

 

Poslanec Petr Beitl: Prosím jenom pro zápis. Já jsem se neodhlásil, nefungovalo mi hlasovací zařízení. Takže prosím, aby bylo uvedeno, že jsem hlasoval pro zamítnutí.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Nezpochybňujete hlasování. Děkuji.

Nejprve rozhodneme o garančním výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. A já se ptám, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru. Nejprve pan poslanec Feri, poté pan poslanec Adamec, poté pan poslanec Pávek. Prosím.

 

Poslanec Dominik Feri: Jako garanční výbor navrhuji výbor hospodářský.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ostatní dva přihlášení měli stejný návrh, to znamená, je zde návrh, abychom přikázali tento návrh hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Je zde ještě jiný návrh na jiný garanční výbor? Další návrh nevidím, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přihlášeno 179, pro 70, proti 24. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeno 180, pro 120, proti 4. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru a už vidím, že zde jsou návrhy na přikázání dalším výborům. Prosím, nejdříve pan poslanec Pávek.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji, pane předsedo. Já bych navrhoval, aby jako další výbor byl hospodářský. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, děkuji, poznačil jsem si. Pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já navrhuji rozpočtový výbor, protože si myslím, že to opatření má vliv na celkový vývoj hospodářské situace v této zemi. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, děkuji. Je zde ještě další návrh na přikázání dalším výborům? Nikoho nevidím, že by se hlásil. Budeme tedy hlasovat o padlých návrzích.

 

Nejprve kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán hospodářskému výboru jako dalšímu výboru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 180, pro 159, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán rozpočtovému výboru jako dalšímu výboru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, přihlášeno 180, pro 87, proti 21. Tento návrh přijat nebyl.

 

Já tedy konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako dalšímu výboru.

 

Jako další návrh zde v obecné rozpravě padlo, abychom rozpravu k tomuto bodu prodloužili o dvacet dnů.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, přihlášeno 180, pro 160, proti 1. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme lhůtu pro druhé čtení prodloužili na osmdesát dnů.

 

Tím jsme se vypořádali s veškerými hlasováními k tomuto bodu a já končím bod 95. Všem děkuji.

 

Otevírám bod

Aktualizováno 1. 9. 2020 v 16:48.




Přihlásit/registrovat se do ISP