(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další v pořadí je paní poslankyně Majerová. Přečtu omluvu, paní poslankyně Jana Levová se omlouvá dnes od 18 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů. Prosím, máte slovo. A pan premiér Andrej Babiš se omlouvá do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Hezký podvečer. Vážené dámy, vážení pánové, vážená vládo, ráda bych se v rámci této rozpravy přihlásila k těm pozměňovacím bodům 3777 a 3778. Předkládám pozměňovací návrh k tisku 605, který se týká vládního návrhu rozpočtu a jedná se o snížení kapitoly 322, jak už předeslal můj kolega, Ministerstvo průmyslu a podpora podnikání o 10 %, tedy o 1 586 683 292 korun a zároveň zvýšení kapitoly 314 Ministerstvo vnitra na výdaje policie o tuto částku.

Myslíme si, že řadoví policisté, kteří se starají o naše bezpečí, si to dozajista zaslouží. Je to i jedním z bodů našeho programu. Kapitola podpora podnikání zní na první pohled dobře, ale není to nic jiného než další poskytování dotací. Bohatství vzniká z práce, ne z dotací, to je také jeden z našich pilířů. A pokud vláda chce skutečně pomoci podnikání, nechť sníží daně a omezí byrokratickou zátěž. To je z mého pohledu jediná podpora, která dává smysl.

Můj další, pro dnešek druhý pozměňovací návrh s číslem 3778 ke státnímu rozpočtu zahrnuje snížení kapitoly 334 Ministerstva kultury, Státního fondu kinematografie, o také 10 %, tedy o 19 286 225 korun, a využití této částky ke zvýšení ukazatele programy na záchranu a obnovu kulturních památek v téže kapitole.

Důvody jsou velice obdobné jako v prvním pozměňovacím návrhu. Naše hnutí Trikolóra obecně nepodporuje přerozdělování peněz daňových poplatníků formou dotací, a pokud se to týká komerčních aktivit, tak to platí dvojnásobně. Finanční prostředky získané snížením dotací pro filmovou tvorbu by se využily na obnovu kulturních památek. Dává to jednak větší smysl i proto, že tento sektor si na sebe na rozdíl od kinematografie a filmu vydělat nemůže, a navíc z obnovy, restaurování památek mají radost a potěšení všichni bez rozdílu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám, vážený pane místopředsedo. Omlouvám se kolegům, které jsem předběhl. Pokusím se rychle okomentovat také dva pozměňovací návrhy, které jsem zanesl do systému. První z nich je sněmovní dokument pod číslem 3684 a týká se protidrogové politiky. V rámci té dlouhé diskuse, možná až příliš dlouhé, o daňovém balíčku tady na půdě Poslanecké sněmovny jsme slyšeli ten zásadní argument vlády, že je potřeba zdanit hazard, že je potřeba zdanit tvrdý alkohol právě z toho důvodu, aby byly finanční prostředky právě na prevenci patologických jevů, abychom právě s patologickými jevy, závislostí, bojovali. Bohužel se ovšem ukazuje, že byť daňový balíček byl schválen a prostředků do státního rozpočtu touto cestou přiteče samozřejmě více, tak se jednoznačně ukazuje, že finanční prostředky na protidrogovou politiku v České republice jsou naopak snižovány. Budiž důkazem, že Ministerstvo spravedlnosti dostává na program protidrogové politiky o 9 mil. korun méně, než tomu bylo v roce letošním. Tedy můj návrh je velmi jednoduchý, a to takový, že navrhujeme navýšit kapitolu Ministerstva spravedlnosti za účelem zachování programu protidrogové politiky ve výši minimálně stejné, jako byla letos, to znamená tedy konkrétně o 9 mil. korun.

Druhý pozměňovací návrh v systému evidovaný pod číslem 3685 je věcně související. Odborníci už v tom letošním roce vyjadřovali pochybnosti, zda je možné udržet kvalitní péči v oblasti sociální prevence a prevence kriminality, a pokud se nám nepovede zachovat finanční prostředky alespoň v té výši, v jaké byly v letošním roce, tak je tato kapitola rovněž výrazně ohrožena a jsou ohroženy programy probačních a resocializačních programů pro mladistvé delikventy. Uvědomme si prosím, že právě mladiství delikventi jsou těmi, o které bychom se měli starat obzvláště, protože tady ještě ta možnost zásahu probační a mediační služby, tady ještě ta možnost resocializace a pokusu návratu těchto lidí do normálního spořádaného života je prostě výrazně žádoucí. Tedy snižovat peníze i přesto, že byl schválen ten avizovaný daňový balíček právě i s argumentací, aby se bojovalo proti závislostem a různým neduhům v této oblasti, tak snižování těchto peněz je prostě velmi nelogické v celé té vládou představované koncepci státního rozpočtu.

Proto si dovoluji navrhnout, aby se v této kapitole Ministerstva spravedlnosti, stejně jako tomu bylo v loňském roce, tato částka navýšila, a to o 900 tis. korun. Pokud vláda myslí vážně svůj boj s těmi patologickými závislostmi, které v naší společnosti určitě jsou, pokud jí opravdu nešlo jenom o to, aby vytáhla peníze z kapes daňových poplatníků, a prostě zdanila sportku, zdanila kurzové sázení, zdanila tvrdý alkohol, a pokud opravdu chce bojovat se závislostmi, pak ať se to odrazí ve státním rozpočtu a ať jsou tyto dvě kapitoly Ministerstva spravedlnosti udrženy alespoň v takové výši, v jaké byly v roce 2019.

To je obsah mých dvou pozměňovacích návrhů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Také děkuji. Přečtu dvě omluvy. Paní poslankyně Alena Gajdůšková se omlouvá dnes od 19.20 do 20.30 z pracovních důvodů a pan poslanec Antonín Staněk dnes od 18.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

V rozpravě je přihlášen pan poslanec Holík a připraví se pan poslanec Radek Zlesák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych tady přednesl svůj pozměňovací návrh, který je načten pod číslem 3875. Navrhuji zvýšit výdaje kapitoly 315 Ministerstva životního prostředí ve specifickém ukazateli ochrana přírody o částku 200 milionů korun.

Jako důvod uvádím: Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je boj se suchem a udržení vody v krajině. Důraz je kladen na protierozní ochranu. Jedná se hlavně o stavbu malých zásobníků vody, konkrétně drobných rybníčků, mokřadů, tvorby meandrů, výsadbu remízků a dalších protierozních prvků. Výsadba zeleně, tu podporujeme jak na zemědělských plochách, ale tak, abychom využili i velké plochy logistických center, hypermarketů a výrobních závodů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP