(18.00 hodin)
(pokračuje Feri)

A možná ještě vzpomenu to, že ohledně přesouvání sídla, nebo resp. nepřesouvání sídla, nastavení sídla, už jsme se tady bavili, vzpomínám například návrh kolegy myslím Bartoně, který navrhoval, aby sídlo Národní sportovní agentury bylo v Bruntále, a těch návrhů tady bylo více. A s jakým pochopením se to tady setkalo? Nesetkalo. Bohužel. Díky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Václav Votava. Připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, nechci zpochybňovat to, že podáváte takovýto návrh. Je to legitimní. Samozřejmě můžete podávat jakýkoliv návrh. Akorát si dovolím tedy polemizovat s tím, že to je ve prospěch regionu. To si myslím, že opravdu není. Aby do krajského města přišla jedna nebo dvě instituce, to určitě tomu regionu nepomůže. Regionům pomůže samozřejmě kvalitní infrastruktura, především dopravní. Vzpomeňme si, jak bojujeme často o peníze na opravy komunikací druhé a třetí třídy. A to je základ. To je základ prostě - kvalitní dopravní infrastruktura.

Můžeme se bavit o rozpočtovém určení daní tak, aby obce měly více peněz na svůj rozvoj, zajištění služeb pro naše občany. Takže tady, páni kolegové, opravdu nevidím to, že se zkvalitní nějak život v regionech tím, že se tam přesune 23 těchto institucí.

Můžu polemizovat i s tím, že se vlastně zlepší nějaká dostupnost pro občany. Naopak, jestliže v Praze - a já nejsem pražský, takže nebojuji za Prahu, ale chápu, že Praha je centrem, jsou tady centrální orgány, a člověk, když jede něco vyřizovat na jeden úřad, tak vyřizuje třeba i další věci. Pokud pojedu, a teď se nechci dotknout Jihlavy, jenom na jedno místo, tak vyřídím jenom jednu věc. Takže i o tom to je.

A co se týká těch pracovních míst, tak to je taky chiméra, že tam vznikne řada nových pracovních míst. Možná nějaká servisní, obslužná. Ale ti specialisté, kteří se na to školí léta, jsou proškoleni, tak to trvá samozřejmě dlouho. A ty tam hned tak nenajdete. Takže to může samozřejmě paralyzovat potom i chod toho úřadu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jiří Bláha vystoupí s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Petrtýl s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Jenom bych upřesnil pro pochopení. Je potřeba zanechat těm regionům to, na co byly regiony zvyklé, abychom uměle netvořili nová pracovní místa tam, kde na to nejsou - možná že vzdělanost, možná že praxe, možná že tradice. Na vesnici asi těžko budeme dělat politiku, takže tam bychom měli tvořit brambory a jablka a jiné záležitosti. Takže to je právě o těch dotovaných cenách. Pokud snížíme dovoz dotovaných výrobků do České republiky, vrátí se práce na vesnici. Bude-li práce na vesnicích, změní se i obslužnost v kraji atd.

A jedna z nejdůležitějších věcí, kterou jsem opomněl v rámci RUD, a pokud chceme spravedlnost - jaká je spravedlnost, že občan v Liberci dostane v rámci RUD dvakrát méně než v Plzeňském kraji, třikrát méně než v Brně, sedmkrát méně než v Praze? To je spravedlnost? Myslím, že jenom když slyšíte čísla, a já vám je převedu do faktických, Liberec 12 tisíc na osobu, Plzeň 24 tisíc na osobu, tak v ten okamžik od toho se odvíjí všechno. Máte na divadla, na kina, máte na financování škol, zdravotnictví a blabla, tisíc dalších věcí, dopravu. Takže to všechno spolu obrovsky souvisí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Petrtýl a jeho faktická poznámka. Zatím poslední přihlášený. Prosím.

 

Poslanec František Petrtýl: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, na začátku bych chtěl reagovat na pana kolegu Farského, na jeho vystoupení, protože všichni cestující jedou do Prahy přes Středočeský kraj, kde máme v současnosti zaintegrovanou železniční dopravu, tak 180 tisíc přijede denně do Prahy pouze vlakem i z ostatních krajů. Co se týče autobusů, tak se jedná také o číslo téměř 180 tisíc, tam nejsou veškeré spoje ještě zaintegrovány, ale odhad je velmi přesný, také kolem 180 tisíc. A co se týče automobilů, to je odhad, hůře se to odhaduje, a tam se odhaduje zhruba 100 tisíc. Takže to číslo je o hodně větší, než říkáte.

A tady se musím opět ohradit proti kolegovi Bláhovi, který říkal, že Středočeský kraj z hlediska rozpočtového určení daní vlastně nějak ubírá ostatním krajům. Není to tak. Opak je pravdou. V roce 2000, když vznikaly kraje, tak bylo určeno nějaké procento podle počtu obyvatel a podle toho jsou krajům přidělovány finance. A například Středočeský kraj od té doby vzrostl o 24 %, počet obyvatel, to znamená. na obyvatele je stále menší budget peněz. Takže opak je pravdou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. V rozpravě vystoupí pan poslanec Václav Klaus. Připraví se pan poslanec Juránek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dámy a pánové, udělal jsem si takový výzkum, takový vlastní. Zjistil jsem, že řečníci jsou nejvíc agresivní hned ze začátku ve dvě hodiny a v půl třetí, a potom, když je to jednání třeba v deset večer. A naopak nejklidnější jsou tak okolo šesté hodiny odpoledne, což je právě teď. Tak já také vystoupím velice klidně v tom odpoledním opozičním okénku, kdy vládní koalice zamítá jeden z těchto návrhů za druhým. K tomu prvnímu jsem se taky nepřipojil, k těm důchodům, protože to byla taková spíš lidovecká předvolební debata. Jako bookmakerovi mi z toho vychází předseda Bělobrádek, místopředseda Jurečka a dál to asi už bylo stejně zamítnuto.

To druhé jsme podpořili, nebo jsem podpořil, protože kolegyně Majerová je nemocná, protože stát skutečně teď často likviduje firmy a soud pak ukáže, že to bylo naprosto nesprávné. Čili to bylo vážné téma. A tím chci právě navázat k tomuto bodu, že i toto je samozřejmě téma vážné, kolik orgánů státní správy má být umístěno přímo v centrálním městě Praze a kolik nikoliv. Asi víte, že máme nějaké vysoké soudy v Brně, máme nějaký báňský úřad v Ostravě. A je to určitě reálné téma.

Bylo tady zmíněno, že poslanci nepodpořili sídlo sportu v Bruntále. Tak já jsem patřil k těm, kteří to velice srdečně podporovali, ale byl jsem přehlasován, což respektuji. V této věci jsem také zcela neutrální, protože v Peci pod Sněžkou žádný úřad být nemůže, jsou tam obrovské problémy s parkováním a obecní úřad je taková malá pastouška. Takže jsem v tom zcela neutrální.

A k té věci, návrh, jak je teď předložen, myslím si, že má velkou slabinu, a sice v tom, že určuje vlastně změnu sídel do krajských měst. A já si myslím, že máme tady zkušenost, že před zhruba - abych to neřekl hloupě a nebyl jsem šikanován, že dávám dezinformace - asi před 18 lety vznikly kraje, jestli se nemýlím, nebo v nějakém takovém čase, asi deset let jsme je neměli. Takže vznikly kraje a ve všech krajích vznikly obrovské úřady, prostě školské úřady, krajské a další, kde jsou stovky a stovky úředníků, a víceméně nestalo se nic z toho, co pan předkladatel tady jako v dobré mysli předpokládal, že jakoby nastane. Společnost je pořád stejně rozpolcená, pořád stejně volí, jinak některé kraje, jinak druhé, vzdělanostní úroveň je někde takováhle a někde taková.

Čili já si kladu otázku, jestli by se ten zákon neměl spíš přepracovat. A kdybychom to mysleli skutečně, tak skutečně umístit státní úřady do oblastí, kde se ta práce získává těžko, kde skutečně není bohatství osob, Valašsko, Šluknovsko, Ašský výběžek, a tam tedy ať stát vybuduje ten úřad a díky tomu tam vzniknou ty restaurace a všechno další. Jestli by to nebylo jako smysluplnější, než to jako umístit jenom do těch krajských měst, která už mají stejně přiměřeně těch krajských úřadů neúrekom, jak by řekli Slováci, a žádné dobro z toho nikomu nevzniká kromě těch samotných úředníků.

Tak to je jedna věc, co jsem chtěl vlastně k té diskusi, když se tady vede, protože to stejně bude zamítnuto, máme to klidné odpoledne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP