(18.20 hodin)
(pokračuje Klaus)

A poslední poznámku bych měl k předřečníkovi, který mluvil trošku racionálněji, panu Stanjurovi, vaším prostřednictvím. Já bych vždycky ubíral tím vyhrožováním soudy. Všechna moc pochází z lidu, tím bychom se měli řídit. Když to tady sociální demokracie dnes odhlasuje špatně, tak jim to voliči samozřejmě sečtou. A tím vyhrožováním soudy bych trošku brzdil, protože se to v České republice rozmáhá. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Kalousek, po něm pan poslanec Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Omlouvám se za krátké zdržení, ale nemohu nereagovat na zmínku o padácích, kterou z tohoto místa pronesl první místopředseda vlády. Pane první místopředsedo Hamáčku, v okamžiku, kdy vám došly argumenty, tak jste se snížil k opakování 21 let vyvrácené pomluvy. Mimořádně sprosté pomluvy, která byť byla jednoznačně vyvrácena podrobným vyšetřováním, je stejně tak často opakována tu pirátskou stranou na volebním autobuse, tu předsedou vlády v přímém přenosu z tohoto místa. Nemíním si nechat líbit tyto lži, tyto sprosté pomluvy, a zásadně se proti nim ohrazuji. Omluvu od vás nechci, za to mi nestojíte. O tu se soudím s vaším páníčkem. Ale mohl byste se alespoň stydět, alespoň při vzpomínce, že jste kdysi býval chlap! (Velmi rozčileně.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Jurečka, pan poslanec Skopeček, pan poslanec Birke a pan předseda Hamáček budou mít faktické poznámky v tomto pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já dvě faktické poznámky. Na opravdu neférovou lež pana kolegy poslance Ondráčka. Ať se podívá do stenozáznamu a ukáže mně, kdy já jsem tady řekl, že souhlasím s tím, že tady byly zdaněny výsluhy a byly sníženy platy policistů. Ukažte mně to, pane kolego. Nikdy jsem to tady neřekl. A já jsem v tu dobu nebyl v politice, KDU-ČSL nebyla v tu dobu ve vládě. A byl jsem členem vlády, která policistům a obecně složkám integrovaného záchranného systému finanční prostředky po letech přidávala, platy jim zvyšovala, a já jsem pro to aktivně také hlasoval.

A druhá věc na pana poslance Klause prostřednictvím pana předsedajícího. Vážený pane poslanče, já jsem tady především dnes jako poslanec, který tvoří určitou koalici pro rodinu, koalici, která chce 75 tisícům rodičů, kteří se řádně starají o své děti, a rodinám, pokud mají dneska dvě a více dětí, mají nejnižší průměrný příjem na hlavu, nižší, než je průměrný důchod v České republice, skoro o 4 tisíce korun, tak jim chce pomoct v jejich situaci, protože si to ti lidé zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Skopečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já chci reagovat na pana poslance Kováčika vaším prostřednictvím. Já se chci zastat Aloise Rašína, kterému vděčíme za to, že máme českou korunu. Není to tak dlouho, co tato Sněmovna přijala usnesení, ve kterém tuto úctu vyjadřujeme. Považuji za úplně neuvěřitelné spojit Aloise Rašína s jedním z největších komunistických zločinů, kterým byla měnová reforma. Styďte se, pane poslanče! (Ozývá se potlesk.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Birke, který je v tuto chvíli posledním přihlášeným. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tak o mně je obecně známo, že to zase vždycky napálím a zase vyvolám hromadu technických, ale já to tak neudělám. Věřte mi to. Já bych si tady taky mohl vyčítat moji matku za svobodna a všechny a co se stalo před deseti a před patnácti lety... A já to prostě neudělám. (Krátce se odmlčuje a do ticha se najednou ozývá zvonění mobilu od ministryně financí. Smích v sále.) Nevím, paní ministryně, jestli to nebyl atentát nebo reakce na to, co jsem řekl. (Z pléna někdo vykřikl: Odzvoněno!)

Víte, já vás chci poprosit, všechny, ať vpravo, tak i vlevo, ve středu, prosím vás, pojďme hlasovat. Tohle nikam nevede. Já znovu opakuju, to není o tom, kdo začal, kdo nezačal, ta debata nikam nevede, nikam se to neposouvá, dostává se to do osobní roviny, jestli vás to baví, všechny... Promiňte mi to, nebaví nás to možná nikoho, nebo většinu v této sněmovně, je to jenom přetlačovaná několika jedinců a nikam to nevede. Jestli vás můžu jménem svým požádat i přesto, že je tady jmenovaná sociální demokracie jako největší zlo, tak já jako Jan Birke, sociální demokrat, vás prosím, pojďme hlasovat a ukončeme tuhle debatu, která nikam nevede. Děkuji vám všem. (Potlesk ze střední a levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Pan senátor má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane senátore, máte slovo. (Někteří poslanci volají: Ne!)

 

Senátor Marek Hilšer: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nebojte se, nebudu vás dlouho zdržovat, není to mým cílem. Jen bych chtěl prosím apelovat na to a upozornit, že podpora rodin a to, jestli se najdou peníze ve státním rozpočtu, je pouze a jenom otázka priorit. Prosím, zvolte prioritu rodiny, podpořte rodiny.

Během diskuse v Senátu vystoupila jedna senátorka za ANO a říkala, že ta rozprava v Senátu ji přesvědčila o tom, že bude hlasovat jinak než hnutí ANO. Já bych chtěl poprosit všechny poslance a poslankyně hnutí ANO, aby našli stejnou odvahu jako tato senátorka a podpořili pozměňovací návrh Senátu. Děkuji vám. Neházejte ty rodiny přes palubu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane senátore. Paní ministryně nemá zájem o závěrečné slovo, takže přistoupíme k hlasování. Přivolal jsem poslance, kteří nejsou v jednacím sále. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. (Někteří poslanci ťukají kartami do lavic.) Slyším žádost o odhlášení, všechny jsem vás odhlásil, prosím, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 490/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 490/6.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 363, přihlášeno 179 poslanců, pro 79, proti 4. Návrh nebyl přijat. Návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

 

A budeme hlasovat znovu a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Připomínám, že k přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Máme nastaven potřebný počet hlasů.

 

Takže přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 490/5.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 364, přihlášeno 187 poslanců, pro 186, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Končím projednávání tohoto bodu a předávám řízení schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP