(9.50 hodin)

 

Poslankyně Věra Procházková: Omlouvám se, že jsem přerušila vystoupení svých pirátských kolegů. Ale jak to tak poslouchám, mám takový pocit, že by mí ctění kolegové z pirátské strany dovedli řídit tento stát tedy výborně. Během několika měsíců by všechno napravili a bylo by to fakt skvělé. (Potlesk z lavic Pirátů. Pobavení v lavicích ANO.) Skoro vám to věřím, ale bohužel se dívám na tu Prahu, kde už vládnete nějaký ten měsíc, a fakt se to nedaří. Fakt se to nedaří! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka - pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Chtěl bych poděkovat paní poslankyni Procházkové, že vystoupila. A nemusí se nám rozhodně omlouvat, protože rozprava je přece obecně určena právě k tomu, abychom se tady bavili všichni, ne aby to byly monology. Takže myslím, že rozprava má sloužit k tomu, abychom ta témata probrali, v tomto případě abychom probrali to, že pan premiér nechodí na interpelace, nechodí do Sněmovny, které má být zodpovědný, a přitom se jí nezodpovídá. To je myslím tématem této interpelace. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Ivan Bartoš dnes od 16.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Faktická poznámka - pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Chtěl bych poděkovat své velmi vážené kolegyni Procházkové, že se tady chopila role vystoupení v rozpravě za vládu, protože je v podstatě jediná, kdo tady za vládu byl schopen vystoupit. Pan ministr (Petříček, jediný přítomný z vlády) tady sedí asi jenom kvůli tomu, aby se to jednání nepřerušilo. Zatím nás nepoctil svým vystoupením, byť dotazů padlo přibližně dvacet až třicet. A chtěl bych přát paní poslankyni vzhledem k tomu, že je zde jediná, kdo je schopen za vládu zde vystupovat a odpovídat na dotazy, aby její kariéra v hnutí ANO strmě stoupala a aby se dopracovala do té vlády a mohla s námi komunikovat a na otázky odpovídat, když současní členové vlády toho nejsou schopni. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jenom připomínka - na interpelaci může odpovídat pouze interpelovaný. Samozřejmě pan ministr se může zúčastnit rozpravy s přednostním právem, ale nemůže odpovědět na interpelaci. A to je podstatou interpelace.

Další faktická poznámka - pan poslanec Ondráček, poté pan poslanec Pražák. Už se nám ta diskuse šíří.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedo. Já bych promluvil k jedinému přítomnému panu ministrovi. Pane ministře, prosím vás, jestli máte nějakou práci a potřebujete ji dělat, klidně běžte. Já tady čekám taky na vás. Stejně na nás teď nedojde. Když odejdete, přerušíme schůzi a můžeme se v klidu věnovat nějaké pořádné práci. Děkuji. (Potlesk z různých stran sálu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Pražák.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne. Jenom ke kolegům pirátům. Já nevím, o co jim tady teď jde. Před 15 minutami, nebo kdy, tady byla písemná interpelace pana kolegy Profanta, který je řádně omluven. Čekal na něj pan ministr Havlíček, který nemohl tím pádem vystoupit. Obráceně zase - pan premiér je taky řádně omluven. Tak já nevím, co tady řešíte. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Lipavský stáhl svoji faktickou poznámku. Objevila se nová - pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Zaprvé fakticky. Pan poslanec Polanský tu nebyl - myslím, že jste si spletl jméno poslance - protože byl na komisi pro kontrolu GIBS, takže měl přímo pracovní povinnosti ve Sněmovně. Každopádně pan Havlíček mohl odpovědět s přednostním právem, o což ho požádal pan předseda Michálek. A pan Havlíček se místo toho zvedl a odešel. Takže taková byla realita.

Každopádně já jsem nevěděl o tom, že pan Ondráček tu čeká na odpověď na svou interpelaci. Samozřejmě mi přijde nevhodné, abychom blokovali interpelace na ministry, kteří jsou přítomni. Proto navrhuji přerušit tuto interpelaci do dalších písemných interpelací. Současně prosím o odhlášení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zaznamenal jsem návrh na přerušení. Právě jsem vás odhlásil. Poprosím vás o opětovné přihlášení. (V sále je málo poslanců.) Přivolal jsem kolegy z předsálí, v případě, že tam nějací jsou. (Několik poslanců přichází do sálu.) Jsou a už jdou. (Po chvíli s úsměvem:) Poslanci došli. Ti, kteří mohli, došli.

 

Budeme hlasovat o přerušení projednávání odpovědi na písemnou interpelaci na pana premiéra Andreje Babiše do konání příštích písemných interpelací.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 168, přihlášeno 77, pro 40, proti 2. Návrh byl přijat. Přerušuji tuto interpelaci do příštích písemných interpelací.

 

Budeme pokračovat interpelací na předsedu vlády Andreje Babiše, který odpověděl na interpelaci poslankyně Olgy Richterové ve věci slev na jízdném pro invalidní důchodce. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 707. Zahajuji rozpravu. Prosím paní poslankyni, aby uvedla svoji interpelaci.

 

Poslankyně Olga Richterová: Objasním, o co v té interpelaci jde, ale současně opravdu nechápu, když máme jednou za sněmovní týden dvě hodiny písemných interpelací na pana předsedu vlády, což při maximálně třech sněmovních týdnech činí maximálně šest hodin, že sem pan předseda vlády nechodí. A co mám tedy odpovídat lidem, kteří se ptají proč, když mají invalidní důchod třetího stupně, plný invalidní důchod - co s tím, že pokud nemají takzvaný průkaz ZTP, pokud nejsou držiteli tohoto průkazu, tak nemají nárok na slevy, ačkoli jsou to plní invalidé? To je naprosto nesystémové. A tihle lidé se na mě obracejí s tím, že je to pro ně naprosto nepochopitelné, že se právě zdražily ceny jízdenek, kvůli zavedeným slevám se zdražily ceny jízdenek, takže pro ně se zhoršila možnost cestování, když nemají nárok na ty slevy. A ano, samozřejmě to souvisí s tím, jak ne úplně dobře jsou u nás udělovány ty průkazky ZTP, není to úplně ideální, a že veškeré slevy, které jsou podstatné, jsou pak na ně navázány.

Ale má to světlou stránku. Třeba Slovensko to umí. Na Slovensku lidé s invalidním důchodem slevy na jízdné mají. Stejně tak u nás měli tito lidé s invalidním důchodem třetího stupně, předtím se tomu říkalo plný invalidní důchod, do roku 2011 také stejné slevy na železnici jako starobní důchodci.

Čili jsem se chtěla pana předsedy vlády podrobně ptát, proč mi není schopen dát jakoukoli konkrétní odpověď na to, proč se neinspiruje Slovenskem, proč si neudělal analýzu v rámci vládního rozhodnutí toho, že třeba u léků, u limitu doplatku na léky je právě u lidí s invalidním důchodem třetího stupně ten limit snížený, takže jsou uznaní jako ohrožená skupina osob, mají touto vládou snížený limit na doplatek na léky, ale absolutně nemají nárok na slevy na jízdném, když nemají průkazku ZTP. Ptám se na to už několik měsíců. Ti lidé se na to ptají od okamžiku zavedení těch takzvaných plošných slev, které ale žádnými plošnými slevami nejsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP