(10.50 hodin)
(pokračuje Petříček)

Co se týče objektivity, máme v tom i mezinárodní nástroje, možná, když je tak aktivní, tak by mohl prosadit, aby OBSE mělo přístup i do oblastí, které kontrolují separatisté.

A co se týče delegací Poslanecké sněmovny, rozhodně to není v kompetenci Ministerstva zahraničních věcí, aby diktovalo Poslanecké sněmovně, kam má jezdit, či nikoliv. A v tomto plně respektuji suverenitu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Zdeněk Ondráček. Připraví se -

 

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Ještě k těm hračkám. Možná pan poslanec by mohl požádat také o informace, jakou humanitární pomoc Česká republika poskytuje, včetně rehabilitačních projektů pro děti postižené konfliktem. Takže rozhodně nedodáváme zbraně, dodáváme také humanitární pomoc pro lidi postižené konfliktem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Jsem tolerance sama, pane ministře. Nyní faktická poznámka pana poslance Zdeňka Ondráčka, poté pana poslance Bělobrádka.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ano, pane ministře, máme kouzelný český jazyk. Ano, nedodáváme tam jenom zbraně, ale dodáváme tam i hračky. Přestaňte dodávat zbraně a nemusíme tam dodávat rehabilitační pomůcky, protože tam nebudou lidi bez rukou, bez nohou. Ale to je něco jiného.

Pan kolega Lipavský prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem vůbec v tu chvíli nemluvil na pana ministra. Kdyby pan ministr se držel věcného tématu interpelace a nezačal sem tahat jihovýchodní Ukrajinu, tak já jsem o tom tématu vůbec nemluvil. Já jsem s tím tématem nezačal. Když on to vystřelil, protože nedokáže rozdýchat a musí to při každé návštěvě televize říkat, že jsem byl někde v zahraničí, tak jo.

A pan Lipavský prostřednictvím pana předsedajícího. Článek 26 Ústavy České republiky: Poslanec vykonává svůj mandát osobně v souladu se slibem, bez vázanosti k jakýmkoliv příkazům. Takže vy si mně přikazujte, co chcete, a já se budu držet článku 26 a slibu podle Ústavy České republiky. Do Donbasu, do Luhanska budu jezdit do té doby, dokud budu živ a zdráv.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Pavla Bělobrádka. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. Já bych chtěl vyzvat nejen pana předsedajícího, ale i ostatní, abychom se vrátili k tomu tématu vlastní interpelace, protože tou byl spolek, který má nějakých sedmdesát členů, jestli jsem dobře poslouchal, a možná bychom mohli potom přikročit k tomu, po čem jste i vy volal, pane předsedající, to je k tomu, aby se dostalo i na ostatní interpelace. Máme jich tam ještě celou řádku a možná by bylo dobré, aby potom i ti, kteří interpelují svými dlouhými projevy, třeba i dokázali umožnit i těm dalším, aby se projednaly.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče. Určitě všechny vedu k věci, ale je to složité.

Pan poslanec Zdeněk Ondráček, také s faktickou poznámkou. Očekávám, pane poslanče, také váš návrh na usnesení. Máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: K panu poslanci Bělobrádkovi. Pane poslanče, přečtěte si seznam interpelujících. Pokud jsem dobře obeznámen, po mně jsou všechny interpelace na nepřítomného pana premiéra, takže stejně už se nic projednávat nebude a za čtyři minuty je konec. Jestli chcete o pět minut delší přestávku, tak v pohodě.

Nebudu dávat návrh na žádné usnesení. Pan ministr si zbytečně naběhl na vidle, panu Lipavskému jsem také řekl, že se necítím vázán žádnými příkazy jeho výboru. Byl bych rád, kdyby Poslanecká sněmovna nejezdila jenom na jednu část Ukrajiny, ale zajímala se o obě části Ukrajiny, nebo toho ukrajinského konfliktu.

Co se týká OBSE, ano, pane ministře, máte pravdu. V Doněcku je velká mise, mají obsazený celý hotel, je jich tam kolem 1 800, těch pracovníků, za velmi dobré peníze. S některými z nich jsem osobně mluvil, vidím, jak to tam funguje. A odpovědí vám. Proč neplníte misi? No, protože není naplňován článek 1, 2 Minských dohod. Proč není naplňován článek 1, 2 Minských dohod? No, protože nepřestala palba a nestáhly se těžké zbraně, nebo ty zbraně nad 110 mm z linie fronty. Proč se nestáhly? No, protože je Ukrajina nestáhla. Proč tedy nepřimějete - můžete kroutit hlavou jak chcete. Proč tedy nepřimějete ukrajinskou stranu, na kterou vy máte ten vliv, aby je stáhla a naplnily se Minské dohody? Protože nechceme mír.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Upozorňuji, že faktická poznámka nemá sloužit k věcnému vyjádření, ale k reakci na kolegy.

Nyní tedy faktická poznámka pana poslance pana poslance Lipavského, poté pana poslance Bělobrádka. A mám ambici ukončit tuto interpelaci ještě do 11 hodin. Doufám, že se mi to podaří. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji. Já bych pouze chtěl fakticky uvést na pravou míru, že další interpelace paní poslankyně Olgy Richterové se týká podpory bydlení, takže to je velice závažná a důležitá interpelace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak -

 

Poslanec Jan Lipavský: Pardon, já reaguji na pana poslance Ondráčka. Takže se přimlouvám, abychom pokračovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To nechte na mně. Já vím, že paní poslankyně Richterová interpeluje něco jiného než jiných dvacet vašich kolegů.

Pan poslanec Bělobrádek má slovo k faktické poznámce. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Ke kolegovi vaším prostřednictvím. No ale to, že tady není pan premiér, tak se to projednávat stejně může. V tom nemáte pravdu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě. Děkuji za poučení pro kolegu Ondráčka od poslance Bělobrádka.

Pokud není žádné usnesení, v tom případě mohu interpelaci Zdeňka Ondráčka na ministra zahraničí Tomáše Petříčka ukončit. Děkuji.

Mám před sebou ještě další interpelace. Nejdříve ale přečtu omluvy z dnešního jednání. Rozšířil svoji omluvu od 11 hodin pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a omlouvá se pan poslanec Benešík z důvodů zdravotních, a to na celý jednací den.

Další interpelací na předsedu vlády, která je před námi, je interpelace paní poslankyně Olgy Richterové ve věci nezbytné legislativní úpravy pro obce realizující komplexní podporu bydlení. Interpelace je předložena jako sněmovní tisk 709.

Otevírám rozpravu. Paní poslankyně Richterová se hlásí do rozpravy, tak jí udělím slovo. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Jde o interpelaci, kde jsem se ptala pana předsedy vlády vlastně na programové prohlášení vlády, ve kterém byl plán řešit nějakou zákonnou normou to, že v současnosti zejména pro mladší lidi, ale i pro lidi všech věkových kategorií je velkým palčivým problémem bydlení a jeho dostupnost. Ta interpelace se jmenuje nezbytné legislativní úpravy pro obce realizující komplexní podporu bydlení, a já bych chtěla požádat o její přerušení, protože téma obecních nákladů a spolupráce mezi obcemi a státem je nesmírně důležité.

Žádám tedy o přerušení do přítomnosti pana předsedy vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Je to procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat bez rozpravy. Všechny vás odhlásím a žádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

O procedurálním návrhu paní poslankyně Richterové rozhodneme v hlasování číslo sto šedesát devět, které jsem ještě nezahájil, protože mám málo přihlášených. (Poslanci se vracejí do sálu.) Už máme potřebný počet podle jednacího řádu.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 169 a ptám se, kdo je pro přerušení tohoto bodu. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 169, z přítomných 83 pro 44, proti 1. Návrh byl přijat. Přerušili jsme projednávání tisku 709.

 

Můžeme pokračovat. Před námi je interpelace Jana Pošváře na předsedu vlády Andreje Babiše podle sněmovního tisku 710. Je to interpelace, která se týká účasti pana předsedy vlády na jednání Poslanecké sněmovny. Otevírám rozpravu. Pokud pan poslanec Pošvář je omluven, tak interpelace propadá podle jednacího řádu.

Otevřu další interpelaci. To je interpelace Ondřeje Profanta na předsedu vlády ve stejné věci. Ptám se kolegy Profanta, jestli se hlásí. S přednostním právem ho předběhne předseda poslaneckého klubu. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP