(16.40 hodin)
(pokračuje Rakušan)

Není přece možné, aby jednotlivá opatření v rámci jednotlivých krajů v České republice byla rozdílná. Není možné, aby jeden kraj svolával poradu starostů ORP v daném kraji a dával jim nějakou metodologii, která ovšem nepřichází seshora, ale přichází z autority hejtmana nebo hejtmanky daného kraje, a druhý kraj to nedělal. My opravdu teď máme jednu jedinou ambici, které bychom měli chtít všichni dostát, a to aby přístup v rámci České republiky, která není tak veliká, není tak složitá, její uspořádání je krajské, nemáme žádné spolkové země, ale prostě aby tady ten přístup jednotný byl. A ta vaše slova o tom, že vy dáváte doporučení, že posíláte směrem dolů apod., prostě svědčí o tom, že vy jste se ocitl v ministerské funkci právě bez zkušenosti z té lokální komunální krajské politiky. Kdybyste ji měl, tak takto nemluvíte. Ti starostové opravdu čekají, že jim bude v tuto chvíli řečeno, co dělat mají. V běžných chvílích máme rádi, když se respektuje samospráva obce a kraje. Nicméně v této chvíli se jedná o nějakou krizi, kterou je potřeba řešit, a především aby se nešířila panika mezi obyvateli, to je to zásadní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek, poté kolega Svoboda, Procházková a Kobza, samé faktické poznámky. Kolega Dvořák a Svoboda jsou stále na čekačce. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych s dovolením jenom doplnil dotaz, který měl pan předseda Stanjura. Opravdu jenom proto, abych byl schopen vysvětlovat svým voličům a mírnit paniku. Tady padl dotaz, proč na jednu stranu - a je to nutné, nic proti tomu nemám - nejsou připuštěni diváci do Nového Města na Moravě na Světový pohár v biatlonu, ale mohou se sejít na stadionu Sparta - Slávia, tam jich prostě přijde 30 tisíc a ta návštěvnost bude zhruba stejná, jako je ten jeden den na tom světovém poháru. A já bych to chtěl doplnit o Matějskou pouť. Ta už běží. Poběží dva měsíce. Ve všední den tam přijde 30 tisíc lidí a o víkendu 50 až 70 tisíc lidí denně. A tam nelze dodržovat hygienické normy, protože na ta madla si všichni sáhnou a pak si sáhnou do nosu. Já neumím vysvětlit lidem, a moc bych o to poprosil, proč je zavřené Nové Město na Moravě při světovém poháru, ale všichni můžou na Matějskou pouť. Přestože logicky laikovi ta Matějská pouť přijde tak pětkrát riskantnější než ten světový pohár.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Bohuslav Svoboda, připraví se kolegyně Procházková. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji. Já jsem stále ještě na čekačce, ale přesto mi to nedalo, když to slyším, abych nepromluvil.

Víte, medicína je zvláštní věc. Já jsem ji vlastně nevystudoval, protože komunisti mě nepustili na všeobecnou medicínu, vystudoval jsem Lékařskou fakultu hygienickou. Já tohle umím. Infekce, epidemiologie, hygiena, to mě odmalička učili, vtloukali mi to do hlavy. A je to úplně jednoduchá věc. My jsme měli řadu profesorů, kteří likvidovali infekční ohniska v Africe, kteří se skutečně stali světovými kapacitami v tom, jak se likviduje infekce.

Správně říká kolega Rakušan, že v tom státním systému máme systém nějakých krizových štábů atd. Prosím pěkně, v té infekční epidemiologii to má taky systém. To už je dobře třicet let stabilizováno, jak se má postupovat, co se má dělat. Proč děláme pořád samý opičárny? Proč děláme jenom masmediální akce, a neděláme věci principiální? Proč to děláme o krok pozadu? Proč pořád řešíme, jestli k nám někdo přiletí, nebo ne, když ten problém je obrácený? My musíme odchytat všechny kontakty toho, kdo je infikovaný tady u nás. Čína je úplně jiná záležitost. Wu-chan je uzavřené město. To oni zavřou a nikdo se odtamtud nehne. V Česku se ti lidé budou pohybovat po celém Česku. A ta epidemiologie říká, že ta infekce se šíří mocninami. A jestli tady máme teď pět, tak se vsaďte - já už jsem tady o tom mluvil - vsaďte se, že budeme mít stovky. To neříkám proto, že bych strašil, tak to je prostě, tak ten vývoj je. Ta choroba naštěstí není těžká, u dětí prakticky vůbec ne, ale přijde to. A na to se musíme připravovat, ne na to, co je dozadu, jestli někdo přiletěl z Itálie, nebo ne. My musíme začít bojovat s tou epidemií tak, jak se s ní bojuje. Tady se zmínil mor, že taky mor ze začátku nevypadal tak zle. Ale všecko se to muselo v nějaké podobě vyvinout, jak se s ním zachází. A my to dneska víme a vůbec to nepoužíváme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Procházková, připraví se pan kolega Kobza. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Procházková: Ještě nakonec řeknou, že to sem přinesl ministr zdravotnictví, já bych se ani nedivila...

Já v tý sanitce sedím, je to pár let, co jsem běhala v Těchoníně v tom obleku. Máme biohazard tým v kraji. Hygiena. Jak říkal můj předřečník prostřednictvím pana předsedajícího naprostou pravdu, dávno máme pravidla. Tady někdo nepracuje, jak má! Ta hygiena je první kontakt! Všichni v těch obcích se můžou tý hygieny zeptat! Ta hygiena má pravidla. Je to léta letoucí stále stejné.

Já myslím, že důležité je úplně něco jiného. Vemte si Japonsko. Tam jsou namačkaní lidi jeden na druhého. Jezdí metrem. Tam jsou ti lidi zodpovědní. Mnohem víc než my tady v Evropě. My jsme tady takoví liberálové, že klidně kašleme na to, že jedeme v autobuse nebo v metru a pliveme na ty ostatní. Obráceně by se to mělo dělat. Ten, kdo je nemocný, nemá co dělat v tom dopravním prostředku. A když už, tak se má chránit tak, aby nenakazil ty ostatní. O tom to je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Kobza, připraví se kolega Stanjura. Zatím máme ještě další čtyři faktické poznámky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Poslouchám tu diskusi s velikým zájmem ať již zde, nebo v předsálí, a s ohledem na zkušenosti např. z Itálie, už tady byla jmenovaná Čína a uzavřené město Wu-chan, tak se nemohu vyhnout otázce, že se můžeme dostat do situace, kdy i u nás bude nutné uzavřít určité oblasti nebo určitá centra této infekce. A chtěl jsem se vaším prostřednictvím zeptat pana ministra - haló (k ministru zdravotnictví, ten ale odpovídá, že poslouchá) - jestli jsou naše úřady - bohužel pan ministr Hamáček zde není - připraveny i k takovému kroku, i k takovýmto opatřením. Protože jedním ze základních způsobů, jak zamezit šíření této infekce, je samozřejmě omezení pohybu obyvatelstva. Takže pakliže bude nutné uzavřít určité oblasti, jestli je na to kapacita, jestli je na to připravený systém, jestli obě ministerstva, protože myslím si, že zdravotnictví bude muset spolupracovat s vnitrem, jsou na to připravená a jestli už připravují nějaká opatření nebo jestli už nějakým způsobem ta příprava běží.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Zbyňka Stanjura, připraví se Kasal, Mašek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem tedy netušil, že tato debata je vysílána v televizi, ale díky tomu nás poslouchají občané a volali mi známí z Vysočiny. Jestli pan ministr ví, že ti turisté, diváci toho biatlonu, už jsou tady ve velké míře. Ano, nedostanou se do té arény, ale na té Vysočině už jsou ubytovaní už dneska. Tak v čem jsme snížili to riziko? Vidím pana hejtmana. Vy jste říkal, že jste debatoval s panem hejtmanem, vycházím z neověřených zdrojů, že pan hejtman byl proti tomu, aby se zakázali diváci. Ale vycházím z neověřených zdrojů, nemusí to být pravda, tak jenom že zrovna pana hejtmana Běhounka vidím, tak to tady říkám. Nicméně ti lidé tam žijí, potkávají ty zahraniční návštěvníky a ti už přijeli třeba v pondělí nebo v neděli, že budou mít celý týden v České republice. Takže já nevím, k čemu to je, když už ti lidé jsou tady. Já říkám, reaguji na to, že mi telefonovali, nevěděl jsem, že se to vysílá, že to sledují a říkají: my je vidíme, oni tady nakupují, nepůjdou do arény, ale stejně se budou v České republice pohybovat a potkávat naše občany. Tak v čem jsme snížili to riziko? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP