(15.40 hodin)
(pokračuje Okamura)

Ministr Hamáček se minulý týden místní občany snažil uklidnit, že takhle by to neodsouhlasil a že chce, aby byli ubytováni všichni pospolu mimo střed města a hlídáni vojáky nebo policisty. Vojáci nebo policisté aby hlídali těchto 600 lidí. Ale tak je to 600 lidí, znovu zdůrazňuji. Ale najednou je to jinak a podle nejnovějších informací nechali ubytování cizinců na zahraničních dodavatelích Unipetrolu, tzn. zcela mimo kontrolu. A do práce jim prý Unipetrol bude vozit jídlo, aby nikam nechodili. Ale kdo jim tedy bude vozit jídlo po práci, aby se zamezilo jejich pohybu po městě, když neprošli karanténou? A kde konkrétně budou ubytováni? ptají se občané Mostu a Litvínova. Unipetrol to totiž nechal na zahraničních dodavatelích, jak píší na svých stránkách a jak už je výše popsáno. Takže to, co říkal pan ministr Hamáček, je úplně jinak. A jak dostatečně bude zajištěna ostraha objektu, kde budou bydlet? Tato obrovská skupina zahraničních dělníků, kteří v těchto dnech mají přijet právě do Mostu a do Litvínova?

Když to shrnu, jde o to, že občané Mostu a Litvínova mají pocit, a já ten pocit mám s nimi, že byli postaveni před hotovou věc do šílené situace, kdy jim tam v nejbližších dnech vláda přiveze 600 cizinců v době nouzového stavu, tito cizinci nejdou ani na 14 dní do karantény jako všichni ostatní a ani nemusí dodržovat pravidla jako občané České republiky. A já myslím - a navíc chce vláda otestovat pouze 20 z nich, jenom ty z těch západních zemí, a zbylých 575 nikoli. A bydlí pohromadě a stát říká, že se postará vojáky či policisty, aby se nepohybovali ve volném čase po městě atd. Takže tady je neskutečné množství otázek. A já to tady veřejně říkám, aby vláda zodpověděla ty otázky. My stojíme na straně občanů Ústeckého kraje. Je to lokalita, kde žije spousta lidí, i sociálně slabších lidí, a bojí se.

Takže já žádám odpověď na tyto otázky. A proč využívám tento prostor? Protože na písemnou interpelaci mi musí vláda odpovědět do třiceti dnů. Ale ta situace je urgentní, ti dělníci mají přijít už během několika dní. Proto bych žádal urychlenou odpověď.

A zároveň se tady hovořilo o tom, že někdo jenom kritizuje a někdo se snaží. Tak jsem vám chtěl říct za nás za SPD, je to typický příklad, kdy my jsme konstruktivní a pracujeme a snažíme se. Jak víte mnozí z vás, tak já jsem před třemi týdny oslovil přímo japonského výrobce léku proti koronaviru. Jmenuje se Avigan. Oslovil jsem ho sám, napsal jsem mu japonsky přímo do té firmy Toyama Chemical, je to podfirma pod Fujifilmem, a z japonské strany mi přímo odepsali, že jsou ochotni jednat o dodávkách tohoto léku koronaviru pro Českou republiku. Následně jsem do toho zainteresoval i japonskou ambasádu, a japonský velvyslanec, s kterým mám dobrý vztah, přímo oslovil japonské ministerstvo zahraničí a také jsme to tlačili touto cestou.

Na základě pozitivní odpovědi z Japonska, kdy mi napsali přímo od výrobce, že jsou ochotni jednat o dodání tohoto léku pro Českou republiku, jsem tyto mnou domluvené kontakty předal panu ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, protože japonská strana řekla, že musí dostat oficiální žádost od japonského Ministerstva zahraničí, protože se jedná o dodání léku do zahraničí mimo Japonsko. A máme skvělou zprávu, protože na základě těch mnou domluvených kontaktů Japonsko rozhodlo, a tady mám dopis z japonské ambasády ze včera, kdy japonský ministr zahraničí Motegi sdělil, že nám ten lék nebudou prodávat, ale oni nám ho dají. Oni zařadili na základě této mojí aktivity Českou republiku mezi dvacet zemí, kterým dodají zdarma tento experimentální lék. Musím poděkovat i panu ministrovi za spolupráci, protože tu předanou štafetu ode mě potom předal na svůj úřad a oficiálně v tom jednání postupoval. A musím říci a jsem rád, že tady pan Satoshi Teramura z japonské ambasády mi tady děkuje za tu iniciativu, že se to podařilo domluvit a dotáhnout.

Takže teď mám dotaz na pana ministra, protože to neříkám tady, abych tady popisoval celou tu svoji aktivitu, ale ten dotaz zní: Pane ministře, kdy se dostane tento lék k českým občanům? Kdy se dostane tento lék k českým občanům? Protože to, co jsem z opozice mohl udělat, tzn. využil jsem své kontakty, domluvil jsem lék pro občany České republiky proti koronaviru. Vy jako vláda jste to potom dotáhli, tyto předjednané kontakty, a nyní tedy Japonsko nám ten lék dá dokonce zadarmo, a je to potvrzeno. Akce se podařila. Myslím si, že je to skvělé, že ze strany SPD takhle postupujeme konkrétními kroky, a ten můj dotaz tedy už jenom je, protože japonská strana už mi písemně napsala, že tedy nám to dá zadarmo, zařadila nás na seznam mezi dvacet světových zemí, kterým to dá zadarmo díky tomu, a teď můj dotaz je, pane ministře, jestli máte informaci, kdy se to fyzicky dostane k českým pacientům.

Děkuji za pozornost a prosím vás o odpověď.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane předsedo. Další je pan předseda Vojtěch Filip, po něm pan předseda Ivan Bartoš a pak jsou další řečníci. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já velmi stručně. Já jsem už ve svém úvodním slově řekl, že dnes jednáme o tom, jestli převezmeme, nebo nepřevezmeme odpovědnost za prodloužení nouzového stavu, a tady je to přehlídka toho, nakolik kdo nebo jak bude zpovídat vládu. To můžeme v jednotlivých návrzích zákonů, které vláda předkládá, tam se na to ptejme. Myslím si, že to téma jsme vyčerpali, a nemyslím si, že tady máme nabízet jakési postavení neuznaného Tchaj-wanu do mezinárodního společenství, protože si jenom zkomplikujeme svoji situaci. To bych tady mohl mluvit o tom, nakolik nám pomohla Vietnamská socialistická republika v dodávkách, přestože sama čelí také pandemii.

Považuji ty připomínky, které jsou tady, za poměrně nemístné, a považuji za důležité, abychom si uvědomili svoji vlastní odpovědnost, a vyzývám vás k tomu, abychom tuto debatu spíše směřovali k tomu závěru, to znamená, jestli chceme, nebo nechceme nést odpovědnost za to, že prodloužíme nouzový stav, protože to je jenom na nás, je to naše ústavní povinnost. A my sami máme ze svých míst, ze svých bydlišť, ze svých volebních obvodů, ze svých poznatků z celé republiky znalosti o tom, jestli je, nebo není situace, kdy ten nouzový stav je potřeba prodloužit. Já z pozice poslance za Jihočeský kraj, člověka, který se zabývá tou situací, se znalostmi z různých regionů České republiky prohlašuji, že existuje důvod, ústavní důvod, abychom vyhověli vládě na to, abychom prodloužili nouzový stav, navrhl jsem do 30. 4. Vím, proč to dělám, a nepotřebuji k tomu další důvody. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je pan předseda Ivan Bartoš, po něm jsem přihlášen já. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Možná bych jenom trochu ještě reagoval na to, co nám tady drobně vytkl pan předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten stav, který budeme prodlužovat, máme prodloužit na základě argumentů pro jeho prodloužení. Ministři této vlády zde sedí, a to by bylo podle mě úplně nejideálnější, aby každý zde vystoupil - jsem rád, že vystoupil pan ministr Hamáček, částečně i palec hore tady za pana ministra Vojtěcha - a aby řekl: Já to potřebuji, protože plánuji A, B, C, a budeme potřebovat toto, budeme měnit toto, a zákony, které navrhujeme, řeší klíčové otázky buď zdravotnictví, nebo sociální péče, nebo finančních otázek, nebo podnikatelů, či oněch. To se tady neděje. Je tady nějaký návrh asi 15 zákonů, o kterých budeme následně hlasovat v jednání další schůze.

A já jsem chtěl poprosit pana ministra, tady zazněla řada otázek. Já si nemyslím, že by byl problém za téměř měsíc vyřešit třicet konkrétních otázek, a ta vaše odpověď, a promiňte mi to, byla taková už skoro jako ve stylu vašeho pana šéfa pana premiéra Babiše. Protože tady není, po bitvě je každý generál.

Vy říkáte, jak jste to mohli vědět. Tady pan poslanec za ODS, bývalý primátor Prahy, zde vystoupil v lednu a řekl: Bude se to asi šířit, světová organizace o tom hovoří, bude pandemie, pojďte se bavit o tom, jak jsme připraveni. A vy s arogancí vaší vládě vlastní jste ten bod zařízli a ta debata se neděla.

Viděl jsem takové poměrně legrační video, tak jde čas, roušky a respirátory, kdo co kterou dobu říkal. A vy jste celou dobu tvrdil za zdravotnictví, jak je to v pohodě, jak je to na cestě, nakupujeme respirátory, 4. 3. objednáváme, už jsou na cestě. A 14. 3. - a to je taková zábavná fotka, jak se díváte na pana ministra Hamáčka - 14. 3. přiznal Vojtěch: Chybí nám milion respirátorů. 14. 3., to je půlka března! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP