(23.10 hodin)
(pokračuje Benešová)

Dále je to zavedení institutu mimořádného moratoria, které podnikatelům nabízí zvláštní ochranný režim preventivně před i po podání insolvenčního návrhu, po jehož dobu je chrání před rozhodnutím o úpadku a umožňuje jim provozovat svůj podnik.

Dále je to možnost dočasného přerušení plnění schváleného reorganizačního plánu do šesti měsíců od ukončení mimořádného opatření, nejpozději do konce roku 2020, tedy do 31. prosince. Pro dlužníky v oddluženích, která byla zahájena po velké novele účinné od června 2019, je situace řešitelná i bez legislativních úprav. Mohou využít například přerušení oddlužení či snížení splátek atd. Pravidla pro oddlužení zahájená před tímto datem jsou rigidnější. Pro ně se tedy některé legislativní úpravy navrhují. Například opatření týkající se plnění podle splátkového kalendáře, kdy soud oddlužení nezruší, nebude-li dlužník platit z měsíční splátky v důsledku této zdravotní situace. Osvobození od dluhů ve starých oddluženích bude možné přiznat, i pokud dlužník splatí méně než 30 % v důsledku koronavirové situace.

Vzhledem k dalšímu vývoji je možné očekávat budoucí zvýšený nátlak na insolvenční soudy. Proto se navrhuje dočasně zjednodušit doručování v insolvenčních věcech, a tím administrativně ulehčit insolvenčním soudům.

V rámci debat na půdě podvýboru pro exekuce, insolvence a oddlužení a podvýboru pro ochranu spotřebitele a následně i na ústavně-právním výboru byl k návrhu zákona přijat rozsáhlý pozměňovací návrh, s jehož obsahem souhlasíme, a musím zkonstatovat, že Ministerstvo spravedlnosti se na tomto pozměňovacím návrhu podílelo. V původním návrhu, který jsem navrhovala, byla v podstatě obsažena i změna exekučního řádu, jejímž obsahem bylo zastavování bezvýsledných exekucí. Po dohodě na podvýboru pro exekuce a insolvence 2. dubna bylo přijato rozhodnutí, že se tato změna z návrhu vypustí a nahradí se jinými opatřeními v exekucích, která jsou právě obsahem toho pozměňovacího návrhu ústavně-právního výboru. Já se asi musím v tuto chvíli ztotožnit s tím, že ten původní návrh v podstatě byl mimo legislativní nouzi, a musím to v podstatě konstatovat, že pravdu ti, kdo to kritizovali, mají, a předpokládám, že bude tedy projednán v tom tisku 545, v exekučním řádu, na řádné schůzi.

Z mé strany je to asi k uvedení tohoto zákona všechno. Prosím o jeho podporu, neboť pomůže všem potřebným, kteří na takovýto zákon čekají. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. A konstatuji, že ústavně-právní výbor, kterému byl vládní návrh zákona přikázán rozhodnutím předsedy, jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 807/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru, pan poslanec Marek Výborný, informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, vážený pane ministře, dámy a pánové, je to až symbolické, protože pokud si dobře vzpomínám, když jsme tady loni projednávali novelu insolvenčního zákona, tak to bylo také v pozdních nočních hodinách, a přitom to z mého pohledu je pořád jeden z nejdůležitějších sněmovních tisků, které jsme tady za ty dva roky a kus přijali. A myslím, že i ten dnešní projednávaný vládní návrh pod sněmovním tiskem 807, který reaguje na tu krizovou situaci, v které se dnes nacházíme, to znamená ten lex covid justice, je podle mého názoru také velmi důležitý a patří k těm důležitějším tiskům.

Já tady nechci dělat nějaké pořadí toho, co dnes projednáváme. Já bych na začátek chtěl říci, že ten zákon je důležitý právě proto, že reaguje na to, co nás v příštích dnech, týdnech čeká, naši společnost, protože skutečně v důsledku toho, že už dnes podle průzkumu je evidentní, že mnozí lidé přišli ze dne na den o příjmy, přestávají být schopni plnit své závazky, tak tady skutečně hrozí, řekněme, možná dluhová pandemie, nebo prostě upadávání do dluhových pastí u lidí, kteří si to ještě před měsícem, dvěma vůbec nedovedli představit, nebo vůbec připustit, že by tyto problémy měli. Skutečně tady dramaticky začíná být ohrožena střední třída. A to jsou lidé, kteří dnes mají majetek. A skutečně najít ta opatření, která by nějakým způsobem vytvořila trampolínu, polštář, tak abychom o tyto lidi nepřišli, v uvozovkách, v tom smyslu, že by skončili v dluhových pastech, ale aby např. ty firmy, které se teď dostaly do platební neschopnosti, po odeznění té krize mohly pokračovat ve svém podnikání. To jsou všechna opatření, která v tom zákoně jsou, nebo v tom návrhu zákona.

Já bych chtěl poděkovat paní ministryni, Ministerstvu spravedlnosti, jejímu týmu, protože skutečně - možná tady si musím povzdechnout, na rozdíl od jiných ministerstev, tak jak jsme tady dnes byli svědky od rána a včera při tom projednávání, tak tady skutečně ta spolupráce je naprosto příkladná. A zaznělo to i z úst paní ministryně teď při té úvodní zprávě. Já to mohu jenom potvrdit. Ten zákon jsme promptně projednali už minulý týden na podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. Byla to téměř čtyřhodinová, velmi konstruktivní diskuze i za účasti pánů náměstků. A stejně tak v pondělí na jednání ústavně-právního výboru. A ten výsledek tady byl svým způsobem už představen, já to nebudu opakovat, představen paní ministryní.

Fakticky pokud jde o ty různé lhůty v rámci různých typů soudního řízení, tam nikde nebylo sporu při těch jednáních. Pokud jde o insolvenční právo, tak tam v zásadě je zjevné, že ministerstvo to také jasně deklarovalo, že to bylo vypracováno ve spolupráci s lidmi z praxe i z justice, po konzultacích s předsedy insolvenčních úseků u krajských soudů. Takže jsou tam klíčová opatření. Já bych tady asi vypíchl dvě. Jednak to moratorium, které má právě ochránit podnikatele, živnostníky, firmy, aby nemohli na ně být ze strany věřitelů uvalovány insolvenční návrhy a aby ani oni nemuseli ze zákona na sebe podávat insolvenční návrh a skutečně po odeznění té krize mohli plynule, pokud možno, pokračovat ve svém podnikání. Je to otázka i udržení pracovních míst atd. Všichni, tak jak tady jsme, víme, že je to velmi důležité.

Pak tady dochází k něčemu, možná řekněme trochu revolučnímu, a to je to prolomení té 30procentní hranice v rámci oddlužení pro ty, kteří jsou v tom procesu podle zákona ještě před insolvenční novelou 2019. To je opět opatření, které má výrazně i sociální charakter, protože skutečně ti, kteří dnes pečlivě plní své povinnosti, tak teď jim ze dne na den mohly ty příjmy vypadnout, a mohli by to být ti, kteří se právě dostanou, resp. nedostanou na tu hranici 30 procent splněného dluhu, a tím pádem by jim muselo být to oddlužení odepřeno. Tak já myslím, že toto je také správné opatření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP