(16.40 hodin)
(pokračuje Valachová)

Já bych ale také byla ráda, kdyby tady na plénu právě směrem ke sportovním klubům, organizacím i sportovcům zazněly konkrétnější informace, kam bude podpora mířena, které části sportu, sportovních odvětví, sportovního prostředí byly koronavirovou krizí zasaženy a jakou, alespoň tedy nějaký kvalifikovaný odhad, podporu mohou sportovní kluby a organizace v objemech očekávat. Mám tedy na mysli nikoliv celkovou částku až 1 miliardy, ale tedy vlastně zhruba podporu, ať tedy mířící, řekněme, na podporu personální základny klubů a sportovních organizací, například trenérů a dalšího obslužného personálu, nebo tedy přímo směrem k zachování sportování dětí a mládeže ve sportovních klubech. Těch variant může být celá řada. A stejně tak, jak se ze Sněmovny dozvědí podnikatelé, OSVČ, zaměstnavatelé, zaměstnanci, maminky na mateřské, jakou budou mít podporu, odkdy a jak to bude fungovat, tak si myslím, že by si tyto podrobnější informace, a v zákoně obsaženy nejsou, zasloužili i naši sportovci.

Tak o to bych chtěla poprosit, aby to v rámci obecné rozpravy zaznělo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kateřině Valachové. Nyní pan poslanec Jakub Janda, který je zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, novela zákona o podpoře, kterou z pera Národní sportovní agentury předložil Sněmovně pan ministr, je krokem, po kterém sportovní prostředí v České republice zcela jistě volá, a je logickým vyústěním krizové situaci ve sportu.

Každý z nás má koneckonců ve svém okolí jistě nějaký sportovní klub, který vlivem koronavirových opatření stojí takřka na pokraji svého ekonomického krachu. Sportovci kvůli zrušení všech sportovních akcí, utkání a soutěží přišli nejen o gros své tělesné aktivity, ale zejména o příjmy na všech úrovních, ať již jde o vstupné, poplatky za soutěže, trenérské zajištění nebo pronájmy svých sportovišť. Ze strany veřejných rozpočtů je cítit znatelný výpadek příjmů z dotačních aktivit na malé i velké reprezentační akce a stejně tak i příjmy od sponzorů. Dary obchodních společností se v této chvíli úplně zmrazily. Sportovní kluby, které jsou z drtivé většiny založeny jako neziskové, stojí doslova před situací, kdy nemohou plnit své závazky a jejich cash flow je nulové. Příjmy vypadly, výdaje jim zůstaly, musí platit za energie, mzdy, za vlastní nájem a tak dále a především udržovat v alespoň minimální míře svůj chod, aby mohly po odeznění krize co nejdříve obnovit provoz. Mnoho zejména malých klubů na vesnicích již nemá peníze na zaplacení za elektřinu nebo vodu a pouze přechodně oddalují svůj totální krach. Následky této situace mohou být nesmírné a už teď jsem si jistý, že spousta klubů také ukončí svoji činnost. Na pomoc ze strany státu nemohly spoléhat, jelikož se jedná o neziskové organizace a na programy jako COVID I a COVID II nedosáhly. Nemohly žádat ani o úvěry garantované Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, neboli měly smůlu. Jenže toto není jen jejich smůla. Odnést by to mohly i tisíce profesionálních a amatérských sportovců a v neposlední řadě i děti a mládež, ať už jde o sportovní talenty, či prostě zájemce o zdravý pohyb a smysluplné využití času.

Opatření, které nám proto vláda předkládá, je pro záchranu českého sportu asi vítané, možná nezbytné. Já jí za to děkuji a děkuji předsedovi Národní agentury za vyslyšení těchto proseb, čímž zároveň dokazuje, že právě sportovní agentura své místo ve vznikajícím systému českého sportu asi má. V této souvislosti se však nemohu nezeptat, a to z čiré obavy, a neberte to jenom jako kritiku, zda v této chvíli Národní sportovní agentura coby subjekt teprve vznikající je opravdu připravena tyto žádosti administrovat.

Několik otázek už tady určitě padlo, ale jak se říká, opakování je matka moudrosti, takže se zeptám znovu. Disponuje v současné době agentura dostatečným počtem pracovníků? Jsou elektronické systémy připravené na příjem žádostí? Existuje již harmonogram přípravy dotačního programu? Nebude vyřizování žádostí zdlouhavé a byrokratické? Bude program nastaven vstřícně a bez zbytečných omezení? A - to je asi důležitá otázka - jaká budou vlastně kritéria pro rozdělování financí? Jsou tato kritéria jasně vydefinovaná? Půjde o plošnou podporu klubů, nebo individuální prosazení? Bude někdo v žádosti zvýhodněn, a pokud ano, tak čím?

Možná je to jen zbytečná opatrnost, ale vzpomeňme si na to, jak žádosti v minulých letech, a dokonce i v tomto roce administrovalo Ministerstvo školství. Pan ministr už tady zmínil, že s tím byly problémy, zdlouhavé procesy se spoustou zbytečných papírů, neobjektivní požadavky úředníků, špatně nastavený systém a hlavně nekomunikace se žadateli. Typickým příkladem budiž import souborů ve formátu CSV v souladu s evidencí sportovců na seznam hráčů a kauza téměř 300 klubů, které se s ministerstvem kvůli šikanózním postupům chtěly soudit. Já sám ostatně ministra školství v této situaci interpeluji už od loňského října. Děkuji proto za tuto novelu, která snad přispěje k záchraně českého sportu, ale je mou povinností vznášet tyto otázky a ubezpečit se, že vše proběhne korektně, vstřícně a bez jakýchkoliv komplikací.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jakubovi Jandovi. Nyní ještě v rozpravě pan ministr Plaga. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga Děkuji za slovo. Už jsem nechtěl vystupovat, ale vážený pane poslanče Jando, opravdu bych vám přál být, a nepřál bych vám to, 3. května 2017 na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, kdy tam proběhla razie, a pak bych vás chtěl vidět, jak tvrdíte, co jste před chvilkou řekl, o šikanózních praktikách. To, že někdo z těch úředníků dodržuje zákon a že 6 % klubů tu podporu nedostalo, protože nesplnily zákonnou podmínku, není šikanózní praktika ministerstva. Pokud byste skutečně o tom něco věděl a ne jenom, že tady od října vykládáte, že mě interpelujete, já jsem vám na to odpověděl a odpovídám vám na to znovu, to znamená, pokud o tom nic nevíte, tak se k tomu nevyjadřujte, a pokud o tom chcete něco vědět, tak naslouchejte, co vám odpovídám.

Ta pravidla a ten zákon je jasný. A můžeme se podívat, jak dopadnou případné soudní spory. A pokud někdo nesplní zákonné podmínky, tak já nebudu ten, kdo bude úředníka nutit, aby podepsal to rozhodnutí! A 95 % klubů tuto podmínku splnilo, takže to pochopily a ten papír, který je vypořádáním se státním rozpočtem, odevzdaly. To není holubník! Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě v rozpravě pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Myslím, že panu ministrovi chybí praxe, že do té Sněmovny moc nechodí, a pak se rozčiluje, a já bych řekl, uráží mé kolegy.

Nezlobte se, pane ministře, pan poslanec Janda tady dal plno dotazů a ani na jeden jste neodpověděl. Nevšiml jsem si. Dotkla se vás jeho poznámka, budiž, to se může stát každému. Nemusíte urážet takovými výroky typu "pokud o tom nic nevíte, tak mlčte, případně mě poslouchejte, a když to nechápete, tak to asi..." a teď si každý může doplnit, co chce. Mohl byste odpovědět na ty konkrétní dotazy, pane ministře, které zazněly? Nebo jste na ně v tom rozčílení zapomněl? Tady nechodíte do mateřské školy, že budeme kolem vás chodit jak v bavlnce. Kde jste byl, když jsme projednávali prodloužení nouzového stavu? Vy jste se ani neobtěžoval přijít nám říct něco o situaci ve školství. Když jsme chtěli zítra debatovat, nazvali jsme to Návrat do škol, tak jste to nepodpořili. Tak vy se před námi schováváte. Jak s vámi máme debatovat? Já tomu vašemu vystoupení vůbec nerozumím. A prosil bych vás, nebo vás důrazně žádám, abyste na ty konkrétní otázky odpověděl. Jenom připomínám: Jaká budou kritéria? Už to víte? Bude to plošné, nebo nebude? To jsou přece klíčové otázky, které tady zazněly. A vy se tady cítíte jenom ukřivděn. Nikdo po vás přece nechtěl, abyste porušoval zákon, nebo jste nabádal k porušení zákona. Nic takového jsem prostě z vystoupení mého kolegy Jakuba Jandy neslyšel. Nic takového tam nebylo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP