(13.40 hodin)
(pokračuje Toman)

Druhá věc je - vážený pane poslanče Sklenáku, je mi to velmi líto, ale pan Bláha se v tom byznysu pohybuje strašně dlouho. On ví, odkud co nakupuje, on ví, za kolik to nakupuje. A prosím, rozdělte vejce na dvě skupiny. Jedny jsou, co se prodává v obchodě, a druhé jsou, která se používají v tzv. potravinářském průmyslu. To jsou dvě rozdílné kategorie. Já vůbec nebráním tomu, a klidně ať si lidé kupují s podestýlkou, bez podestýlky, bio vejce, jakákoliv, ať si každý vybere podle svého. Já se teď tady vůbec nebavím o ceně. Ale pokud se bavíte o průmyslu, tam se soutěží o každý halíř. To vám můžu podepsat. A ten, kdo určuje tu cenu na pultě, tak jsou řetězce. To nejsou ti chovatelé, to nejsou ti výrobci potravin, to nejsou zemědělci. Takže jestli někdo bude porovnávat nějaké vejce atd., to jsou prostě nesmysly. Tady se velká část vajec používá do průmyslu. A tady umřou ti dodavatelé, v uvozovkách, kteří dodávají do průmyslu. To je celý příběh. A pokud s tím souhlasíte, tak pro to hlasujte. Já s tím nemůžu nic dělat, já s tím můžu pouze nesouhlasit.

A pak jenom bych poprosil o jednu věc, když jsou tady odborníci na ten chov slepic. Slepice je hrabavá, a ne hrabivá. Možná hrabivý je někdo jiný. Děkuji. (Pobavení a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Levová je další přihlášená s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Levová: Děkuji za slovo. Já jsem hrozně ráda, že tady zaznělo od pana ministra, že pan Bláha vlastně mluvil o byznyse a vlastně i o svém byznyse a ne o těch chudých lidech, kterými se tady zaštiťoval. A co se týče těch chudých lidí a toho srovnání cen, tak já jsem uvedla dvě ceny z online prodejny, které byly obě dvě bez slevy. Samozřejmě že se slevy se i na tyhle výrobky dělají, a pokud někdo opravdu nemá ty příjmy, aby si tedy to vejce za 4,40 koupil, potažmo v Rakousku stejně, tak si prostě na tu slevu stejně počká. Takže mně přijde, jako že tahle debata nemá dál smysl, protože vy tady kopete za byznys a ne za ty chudé lidi, kterými se zaštiťujete! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a to byly všechny faktické poznámky v tuto chvíli, takže nyní mám přihlášku... Ne, tak už tam jsou nové. Pan poslanec Bláha, poté paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych prostřednictvím pana předsedajícího chtěl odpovědět, jestli tady kopu za byznys. V žádném případě. Mně to je úplně ve výsledku jedno, protože jestliže budou všude vejce z neklecových chovů, tak to budeme mít všichni pekaři úplně stejné. Já tady kopu jenom za to, abychom používali selský rozum a nechtěli dělat něco, co je úplně zbytečné, o čem si můžou rozhodnout lidi. A ve výsledku ty slepičky se stejně budou chovat podle sebe. Myslíte, že těm slepicím, když jich je pohromadě sto, je dobře? Tak se tam běžte podívat, abyste to viděli. Když jich je 15 pohromadě, tak je jim špatně. A když jich je sto pohromadě, tak opravdu, věřte tomu, že zvítězí ten kanibalismus. A vy tu slepici, kterou uklovaly, ani nenajdete, protože než tam přijdete, tak už ji dávno snědly. Tak to prostě běžně funguje. A je jenom rozdíl v tom, že vy sedíte tady v lavici a já běhám doma i s tou lopatou a s těmi vidlemi. To je ten rozdíl! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím paní poslankyni Balaštíkovou, která je v tuto chvíli poslední přihlášenou s faktickou poznámkou. Paní poslankyně říká, že je to omyl, takže nic. V tom případě bychom se nyní mohli posunout v rozpravě k přednostnímu právu paní poslankyně Jarošové, ale tu tady nevidím, takže to propadá na konec, a prosím pana poslance Poura.

 

Poslanec Milan Pour: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, rozhodl jsem se také vystoupit v rozpravě k zákonu na ochranu zvířat, a to k bodu případného zákazu klecového chovu nosnic. Ta obrovská mailová masáž od ochránců zvířat, kteří v uplynulých dnech a týdnech mě, ale samozřejmě předpokládám, že také všechny tady z vás, který tu sedíte, postihli a kteří dostali ty apely, prosby, žádosti, abych hlasoval proti klecovým chovů slepic, mě teda notně nadzvedla. Uvědomil jsem si totiž, že dvě cílené reportáže z chovu nosnic splnily očekávání zadavatelů, neboť přímo mířily na emoce občanů, kteří tyto reportáže viděli. Vůbec se nedivím tomu, že mnohým občanům naší vlasti, kteří neznají problematiku chovu drůbeže, po zhlédnutí obou reportáží v České televizi nezůstalo takzvaně oko suché. Mnozí si možná dokonce i řekli, jací to jsou drůbežáři šmejdi.

Jako zemědělský inženýr, sice více než 30 let mimo zemědělskou praxi, jsem si problematiku chovu nosnic opět osvěžil při návštěvě České zemědělské univerzity v Praze u paní profesorky Tůmové z katedry speciální zootechniky. Po konzultaci s touto odbornicí na chov drůbeže a rovněž po přečtení několika odborných statí k této problematice předkládám několik věcných argumentů, které v obou reportážích České televize nezazněly.

Tak například je prokázáno několika studiemi, že úhyny nosnic v obohacených klecích jsou dvakrát nižší než na podestýlce, mírně nižší než ve voliérách, a dokonce více než čtyřikrát nižší než ve volném výběhu. A tak se nabízí otázka, proč tomu tak překvapivě je. Ale ono je to jednoduché. Hovořil tady o tom vlastně i můj kolega pan poslanec Bláha. Z chování nosnic totiž je patrné, že v podlahových chovech dochází ve srovnání s obohacenými klecemi při velkých skupinách zvířat k narušování malých skupinek a jejich hierarchie, což vede ke zvýšení vzájemné intenzity ozobávání a agresivity, které přechází až ke kanibalismu, a zvyšuje se tak úhyn. Kromě kanibalismu se ve velkých hejnech projevuje i hysterie a další nežádoucí změny chování, které snižují užitkovost zvířat. Hejna s vysokou snáškou jsou vnímavější ke stresu a stávají se zranitelnějšími. V chovu na podestýlce i ve volném výběhu je snáška také o 4,4 % nižší, respektive o 6,4 % nižší než v obohacené kleci. Rovněž, a to je zajímavé, podíl vajec s poškozenou skořápkou je téměř čtyřikrát vyšší na podestýlce a téměř dvakrát vyšší ve voliéře a volném výběhu než v obohacené kleci. Rovněž spotřeba krmiva je na podestýlce a ve voliéře a ve volném výběhu vyšší než u chovu v obohacených klecích.

Takže si dokážu živě představit reportáž České televize, která by byla tentokráte z chovu nosnic žijících na podestýlce či ve volném výběhu na konci snáškového cyklu, kdy už jsou nosnice méně opeřené, kde by kamera tentokrát snímala uhynulé nosnice, neopeřené nosnice či poškozená vejce a k tomu by v komentáři byla sdělena pravda o skutečných úhynech a další informace. Ale předpokládám, že dnes bychom tady neřešili zákaz klecových chovů.

Je třeba se ještě krátce zmínit o tom, že již v roce 2012 přešla Česká republika u bateriových klecových chovů na obohacené klece. Obohacené klece mají větší prostor pro nosnice, a to 750 centimetrů čtverečních z původních 550 centimetrů čtverečních. To se podařilo ochráncům zvířat po desítkách kampaní před osmy lety prosadit a pak uhájit před zrušením výjimkami a odklady. V té době to znamenalo v České republice obrovské investice, jejichž návratnost se počítá na asi 15 let. V roce 2012 však Evropské unii ještě 13 států přiznalo, že nesplnilo rozhodnutí Evropské unie z roku 1999 o zákazu klecových chovů. Je potřeba také říci tady, že Polsko, které je naším největším konkurentem na trhu vajec, přešlo až po velkém nátlaku na obohacené klece až v roce 2017. V případě, že zrušíme nyní obohacené klecové chovy v naší vlasti, znamenalo by to opět obrovské investice v řádu několika miliard korun pro naše chovatele slepic a je tu také oprávněná obava z dovozu z jiných zemí Evropské unie a třetích zemí, jak už tady řekl dříve ministr zemědělství. Mohlo by tak dojít k dalšímu poklesu soběstačnosti produkce vajec na našem trhu, která je dnes kolem 84 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP