(16.10 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

Já vám nevěřím, že byste byli schopni někdy v budoucnu takové astronomické dluhy platit. Po schválení schodku 500 mld. bude státní dluh 2 120 mld. A schválili jste si tady až do roku 2027 rozvolnění rozpočtové odpovědnosti, že v podstatě můžete zadlužovat republiku každý rok čtyřmi procenty HDP. Ano, říkáte, máme nízké zadlužení, to je pravda. Ale tímhle tempem se samozřejmě dostaneme na tu magickou hranici těch 60 % HDP poměrně brzy, protože se dá i očekávat, že se HDP sníží, když ekonomický výkon klesá.

A když si vezmu, hnutí ANO s ČSSD je ve vládě po volbách od roku 2013. Za tu dobu se zvýšil počet státních zaměstnanců o 55 tisíc. Ano, často slýcháme, jsou to policisté, jsou to učitelé a tak dále. Ale tak třeba v roce 2000 jsme měli asi o 1 000 učitelů méně než teď na základních školách, ale žáků o 300 tisíc víc. Je potřeba si uvědomit, že tisíce asistentů si vyžádala inkluze. To jsou další miliardy, šest miliard nás to stojí. Když si vezmeme třeba sousední Rakousko, v přepočtu na obyvatele téměř o 40 % méně úředníků veřejné správy, méně policistů a podobně.

To znamená, ty úspory se samozřejmě najít dají v tom rozpočtu, a ne že ne. A daly by se najít poměrně rychle, ale ta ochota tady není. Proto my prostě takovýto rozpočet podpořit nemůžeme, protože nechceme České republice přivodit bankrot. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan místopředseda Okamura. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, co se týče tohoto návrhu astronomického zadlužení ve výši půl bilionu korun, to znamená rekordní dluh v historii České republiky, tak vládní koalice hnutí ANO, ČSSD a KSČM má zajištěnou ke schválení většinu. Takže tahle debata je tady bohužel od začátku zcela formální a bohužel bez praktického dopadu na problém vládou prosazovaného astronomického zadlužení České republiky, které tu diskutujeme.

To, co tady ale vůbec nepadlo, a to ani z úst paní ministryně, ani z úst ostatních poslanců, je to, na co upozorňuje celou dobu hnutí SPD. To je to, že kdyby se škrtly nepotřebné výdaje ve státním rozpočtu, které vůbec nic nepřinášejí slušným a pracujícím lidem, tak vůbec tady nemusíme sedět, protože bychom vůbec nemuseli tady zadlužovat tu Českou republiku o těch dalších 200 mld. korun. A to je to zásadní a to je to, co tady říká SPD - místo abychom zadlužili Českou republiku z těch schválených 300 mld. korun na těch navrhovaných 500 mld., to znamená o 200 mld. více, škrtněme nepotřebné výdaje ve státním rozpočtu ve výši těch 200 mld. korun. A to je přesně ten balíček úspor, který představilo hnutí SPD a který vláda odmítá přijmout.

My jsme navrhli škrtnout v rozpočtu například ty v tuto chvíli nepotřebné nákupy drahé zahraniční armádní techniky. Jenom ta bojová vozidla, to máme přes 50 mld. korun. Ty staré americké vrtulníky jsou 17 mld. korun včetně DPH. Takže to už je skoro 100 mld. korun samo o sobě. Tyto nákupy lze minimálně odložit, protože prostě teď potřebují slušní a pracující lidé, živnostníci, firmy, rodiny s dětmi, senioři, invalidi, teď potřebují peníze na podporu. Nepotřebujeme drahou zahraniční armádní techniku teď nakupovat.

Dále jsme představili v rámci našeho úsporného balíčku, který vláda odmítá, abychom snížili, nejlépe zrušili, ale protože nám to nadiktovala Evropská unie, tak to nejde teď úplně zrušit, tak to jsou ty platby solárním baronům. Vláda sice něco říkala i na základě našeho tlaku, že něco bude rozjednávat s Evropskou unií, pak se na to vykašlala. Tam jde 40 mld. korun ročně.

Dále my navrhujeme snížit příspěvky do Evropské unie, protože to teď opravdu nikomu nic nepřináší. My potřebujeme peníze pro naše lidi.

Dále navrhujeme zrušit inkluzi ve školství, to je 6 mld. ročně. A tento zákon z pera SPD už tady leží ve Sněmovně, takže to stačí jenom uchopit. Vláda to ovšem neudělala. Naopak inkluzi ve školství podporuje. Ta úplně ničí české školství. To je to, co prosadila tady v minulém volebním období vláda hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Dále navrhujeme snížit platby takzvaným politickým neziskovým organizacím. To znamená, to jsou ty, co tady prosazují migraci, multikulti, Evropskou unii propagují za státní peníze, pozitivní diskriminaci a podobné nesmysly. Samozřejmě my naopak podporujeme neziskové organizace, které se starají o staré lidi, o seniory, o potřebné, o děti. Ty jsou v pořádku.

Dále navrhujeme ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Tento zákon už tady také leží z pera SPD, dokonce prošel prvním čtením. Takže ho stačí jenom popostrčit a měli bychom další úspory ve státním rozpočtu a mohli bychom přesunout peníze ke slušným a pracujícím lidem. A i ti nepřizpůsobiví se mohou přizpůsobit logicky, pakliže něco chtějí od státu. A tak dále.

A kdyby vláda náš kompletní balík škrtů přijala - a ten náš balík škrtů je právě cca ve výši 200 mld. korun, o které tady vláda navrhuje zvýšit to zadlužení České republiky - tak bychom tady vůbec nemuseli tu Českou republiku nadále zadlužovat. A já jsem rád, že v podstatě s identickým návrhem poté, co jsme my představili tento náš úsporný balíček, tak se stejným komentářem přišel i prezident Miloš Zeman, který přesně řekl, že v této výši, ještě o něco větší dokonce, lze ty úspory přesně v tomto smyslu udělat. Takže vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM nejenom že tady nechce škrtnout ty nepotřebné výdaje - a to ani nemluvím o tom, že by bylo potřeba udělat stop stav na náklady státní správy, což také vláda nechce - ale ještě dokonce i pan prezident, který byl zvolen většinou České republiky, má v podstatě podobný názor jako my, ale vláda to také odmítá. Takže nejme v tom osamoceni, v tom názoru.

My jsme tedy předložili jako hnutí SPD i ty konkrétní pozměňovací návrhy, protože samozřejmě jenom nemluvíme, ale předkládáme konkrétní činy, takže se bude dneska hlasovat i o našich pozměňovacích návrzích.

Máme tady právě - dokonce jsme to navrhli i tak, aby to bylo kompromisně. Takže navrhujeme na úvod škrtnout půlku peněz na inkluzi ve školství, byť tady leží náš návrh na úplné škrtnutí inkluze ve školství, jak jsem říkal. Ale to je v rámci jiného zákona.

Dále navrhujeme škrtnout 10 mld. na ty zbrojní zakázky, které jdou do zahraničí. Já bych ještě pochopil, kdyby to byly zbrojní zakázky pro české firmy v České republice, no tak to je ekonomicky podpůrné opatření. Pochopitelně, protože teď se zvyšuje nezaměstnanost, takže ty nákupy třeba těch neprůstřelných vest u české firmy, no tak to chápu, protože podporujeme, když se státní peníze nalévají zpátky do českých firem, které daní v České republice a zaměstnávají české občany, to je naopak podpůrné opatření. To je naopak v pořádku. Ale ty nákupy té drahé zbrojní techniky, to jsou nákupy v Německu a zahraničí, takže se tady obrovské desítky miliard přelijí v podstatě do zahraničí na podporu úplně jiné ekonomiky a my o ty peníze přijdeme místo toho, abychom je dávali našim lidem. To je opravdu neuvěřitelná politika, co tady vláda předvádí. Vždyť to je úplně proti našim občanům. Ty peníze jsou přece jenom jedny. S tím musíme zacházet s péčí řádného hospodáře a mít ty správné priority. To znamená podpora českých občanů, české ekonomiky.

Dále navrhujeme o 23,5 mld. snížit odvody do rozpočtu Evropské unie. A dokonce jsme ty návrhy dali i teď v rámci tohoto jednání ještě kompromisně - my bychom to pochopitelně nejradši škrtli úplně - a chceme ty peníze přesunout na zvýšení finanční podpory osobám se zdravotním postižením. Dále zvýšit příspěvek na péči invalidním a zdravotně postiženým spoluobčanům. To ostatně navrhujeme i v rámci jiného našeho návrhu zákona. Dále bychom chtěli také zvýšit platy pracovníkům v sociálních službách, protože ty jsou dlouhodobě podhodnoceny.

Dále tady navrhujeme 27 mld. škrtnout z těch peněz solárním baronům. Z našeho pohledu jsme to udělali kompromisně, byť tam jde přes 40 mld. korun ročně, protože si myslíme, aby to bylo alespoň k jednání. SPD má 20 poslanců z 200, tak samozřejmě předkládáme kompromisní varianty, byť ta naše ideální varianta by byla samozřejmě mnohem přísnější. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP