(16.30 hodin)
(pokračuje Okamura)

Nebo je to strach, strach z toho, že nadnárodní korporace vyvinou tlak na vládu formou Evropské unie? Ano, něco na tom určitě bude. Ale SPD se nebojí. SPD, kdyby bylo součástí vládní konstelace, tak přesně budeme provádět ty kroky, o kterých tady hovořím, a budeme na ně tlačit.

Takže v celkové výši pohledu já si myslím, že samozřejmě ta výše schodku je velkým problémem, protože jako netušíme u značné části peněz nebo u značné částky, za co a jak a kde se vlastně utratí a jakým budou ty peníze přínosem. Prostě hlavním cílem toho deficitního rozpočtu by mělo být podpořit ekonomický růst, ale to přece z toho, co tady je prezentováno, z té kombinace, jak je to sestaveno, jak se tady snažím vysvětlit, jak jsem vysvětlil, tak to z toho prostě nevyplývá. A protože ten dluh je skutečně astronomický, tak občané prostě mají právo vědět, proč a za co vláda bude utrácet, a hlavně jak hodlá dluh následně splácet, což je další oblast, která nebyla dostatečně tady rozebrána. A já bych skutečně u takhle historicky astronomického půlbilionového dluhu - vždycky to tady probíhalo ve Sněmovně, já teda nejsem v politice tak dlouho jako mnozí tady, ale vždycky to tady každý rok probíhá tak, že po nás potopa. Blíží se volby, rozdají se prostě pokud možno všem možným peníze, ale potom vlastně přijde další vláda, a najednou ty peníze v podstatě nejsou a zase se každý vymlouvá a pak se tady dohadujeme. Přitom já jsem jasně řekl konkrétní návrh SPD, jak uspořit ve státním rozpočtu, aniž se to dotkne slušných a pracujících lidí. Naopak, k nim bychom ten přísun peněz ještě posílili. Slušným a pracujícím, to je důležité zdůraznit.

Takže vláda v podstatě mlčí o tom, jak třeba i následně ten dluh splácet. To znamená, plán vlády je takový, že co jednou rukou firmám a lidem rozdá, tak jim v následujících letech zase stejně sebere. A to je potřeba si říci. Přitom, jak tady říkám ve svém vystoupení jménem SPD, tak to lze bez problémů přeskupit tak, aby k tomu nedošlo, aby ty peníze lidé dostali a abychom je od nich zase nemuseli v budoucnu brát.

Takže děkuji za pozornost a myslím, že jsem dostatečně vysvětlil pohled hnutí SPD.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jsou zde dvě faktické poznámky, jako první se z místa přihlásila paní ministryně Schillerová, poté pan poslanec Ferjenčík. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Tak já budu skutečně velmi stručná, pane předsedo Okamuro. Co se týče zastavení plateb Evropské unie, já bych si dovolila poznamenat, že Česká republika... (Hlas ze sálu. Předsedající: Já bych prosil, abyste nepokřikovali.) ... Česká republika je takzvaným čistým příjemcem a ještě minimálně toto sedmileté období, které nás teď čeká, bude. To znamená, dostává z Evropské unie více peněz, než platí. A kdybychom to jakkoli svévolně snížili, protože to odpovídá nějakým výpočtovým rámcům, tak samozřejmě zastavíme platby, které dostáváme z Evropské unie, a poškodíme všechny, celou Českou republiku, celou českou ekonomiku, všechny občany. Takže jenom to bych si dovolila poznamenat, že to prostě není možné. My jsme jednou vstoupili do Evropské unie, zavázali jsme se respektovat její zákony, ty jsou nad zákony národními, a musíme to dodržovat. A zdůrazňuji - jsme čistí příjemci, čili dostáváme víc, než platíme. To saldo bylo tuším na konci roku nějakých 750 mld. plusové.

No a co se týče solárních baronů, ano, tam to není vůbec v rozporu, dokonce já si myslím, že můj vládní kolega předložil, už je to tak šest týdnů, na vládu, vláda schválila poměrně zásadní snížení těch dotací na tzv. solární barony, leží to tady v Poslanecké sněmovně, a myslím si, že je jenom otázkou, kdy to bude zařazeno na projednání.

No a důchody, my jsme nikdy neřekli - já jsem to moc nepochopila - že by se snižovaly důchody. Důchody porostou, čeká se na srpnovou valorizaci, která bude hodně velká, a samozřejmě důchody porostou. Takže nerozuměla jsem úplně vaší poznámce, že by měly důchody růst méně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Ferjenčík s faktickou poznámkou, poté pan místopředseda Okamura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji, pane předsedající. Já jsem chtěl reagovat právě na ty návrhy SPD a vysvětlit, proč my pro některé z nich nemůžeme hlasovat. Tam je problém v tom, že vy prostřednictvím pana předsedajícího navrhujete, aby se jednostranně zasáhlo do rozpočtu, aby se snížily ty rozpočtové kapitoly, ale bez toho, aby k tomu proběhla ta změna příslušných zákonů nebo mezinárodních smluv. Není možné jednostranně přestat platit Evropské unii bez toho, abychom s nimi vyjednali, že tedy budeme platit míň peněz. Takže nejprve je potřeba vyjednat to, že bychom platili méně, a asi bychom následně i méně dostávali. S tím já sám osobně problém nemám, ale není možné přece škrtnout v tom rozpočtu peníze s tím, že pro nás teď smlouvy neplatí. To by naopak vedlo k tomu, že buď by nám přestali proplácet projekty, anebo bychom to zaplatili na úrocích. Ani jedno rozhodně není pro české občany výhodné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní tedy s faktickou poznámkou pan místopředseda Okamura. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak k paní ministryni Schillerové. My jsme se dvakrát neposlouchali a jednou padla polovičatá informace. Za prvé jsem neřekl, že nebude na důchody. Já jsem řekl, že nebude na takové zvýšení, které by bylo možné udělat, kdyby se realizovaly návrhy SPD. Já myslím, že to všichni slyšeli, i diváci v České televizi, takže paní ministryně, když tak si poznamenávejte prosím, co jsem řekl. A neřekl jsem škrtnout peníze Evropské unii, což bych nejradši udělal, ale řekl jsem snížit. Takže opět, paní ministryně, dvakrát jste ve vašem výstupu neřekla pravdu, upravila jste si to po svém nějakým radikálnějším způsobem. Takže prosím, když tak si dělejte poznámky, máte tady tužku a papír, koukám, tak tak.

A co se týče těch peněz z Evropské unie, paní ministryně, nebalamuťte přece lidi. Vždyť podle samotného odhadu Evropské komise z roku 2004, tuším, tak samotné evropské unijní regulace - už je to staršího data, ale ono je to plus minus podobné, tady ani nejde o to číslo - ale tak nás unijní regulace stojí, každou členskou zemi, 4 % HDP, řekli, což za minulý rok by představovalo, nebo v průměru ročně to představuje v České republice 200 mld. korun a z Evropské unie jsme za posledních 14 let načerpali dotace cca necelých 800 mld. korun, ale náklady na evropské regulace dosáhly astronomických 2 456 mld. To znamená, vy řeknete jenom ty dotace, kolik se tam posílá peněz z peněz českých občanů a kolik přijde formou dotací, ale už do toho nezapočítáte další vícenáklady, které stojí obrovsky, i ty české firmy, na tom, když implementují různé regulace, nařízení, směrnice a podobně. Takže je potřeba k tomu přinést ten komplexní pohled.

A navíc je tady ještě jedna věc. No já už mám jenom dvě sekundy. Jestli bude reakce, já se teda přihlásím ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, reakce bude, pan poslanec Ferjenčík bude reagovat s faktickou poznámkou, zřejmě je potřeba si porovnat různá čísla se správnými čísly. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající, a velmi stručně reakce na slova mého předřečníka. Vy říkáte regulace a mícháte tam nějaké miliardy, ale přece když tady máme třeba čistší vzduch, protože podle norem, které jsme si společně schválili v Evropské unii, jsou přísnější podmínky na znečištění, to je přece pro naše občany výhodné. My chceme, aby měli čistší vzduch. A říkat tomu, že to je zlá evropská regulace, a počítat tam nějaká hausnumera je skutečně nefér argumentace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a reagovat bude pan místopředseda Okamura s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já spíš budu pokračovat v reakci na paní ministryni, protože faktická byla jenom na dvě minuty. Takže co se týče dotací, zase neříkáte přece úplnou pravdu, protože ty dotace... Evropská unie vyhlašuje nějaké dotační programy, ale když se zeptáte starostů měst a obcí a zeptáte se, zdali cyklostezka, např. cyklostezka, byla skutečně jejich prioritou, pakliže by ty peníze dostali a nebyl by ten program na cyklostezku, ale mohli je použít podle svého rozhodnutí, tak vám drtivá většina měst a obcí, resp. všechny řeknou, že kdyby dostaly ty peníze přímo z českého rozpočtu, tak by radši třeba opravily chodník, udělaly třeba školní jídelnu, zrekonstruovaly domov důchodců, udělaly veřejné osvětlení, kanalizaci. Ale protože Evropská unie z Bruselu vlastně v podstatě určuje nějakou cyklostezku, nebo vy jste si to tady určili a Evropská unie dá na cyklostezky, tak vlastně oni musí vyčerpat ty peníze na projekt, musí doslova, protože když se starostové vzájemně baví, tak se dostávají i pod tlak: ty jsi nevyčerpal, v sousední obci vyčerpali atd. atd. Takže si žádají o dotaci na cyklostezku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP