(14.30 hodin)
(pokračuje Michálek)

Domnívám se, že Poslanecká sněmovna by to měla řešit stejně, jako to řešila před prázdninami, kdy schválila usnesení číslo 1162, kterým uložila vládě činit ve věci prevence druhé vlny. Teď ji máme tady. Bohužel je to i v důsledku toho, že některé věci, které se měly stát, se nestaly. Například jsme apelovali na vládu, aby se pravidelně scházela Ústřední epidemiologická komise a byla zajištěna spolupráce s mezinárodními partnery. Dále jsme požadovali, aby byla předložena zpráva Poslanecké sněmovně o řešení a plánovaných opatřeních, která měla být předložena do 4. 9. Tu jsme také neobdrželi.

Samozřejmě jsme řešili testování krajské hygienické stanice tak, aby se podařilo maximálně zkrátit tu dobu mezi možnou nákazou a tím, kdy je nařízena karanténa. Můžu říct svůj osobní příběh. Bohužel jsem se setkal s tím, že karanténa mi byla nařízena až devátý den po kontaktu s kolegou Františkem Navrkalem. Devátý den - a skončila desátý den. Oba dva testy negativní tedy.

Takže doufám, že tohle je opravdu naprosto výjimečný případ administrativního selhání, ale přece jenom bych rád měl k dispozici data, která dokládají, jaké jsou ty průměrné doby, jaké jsou tam doby percentilové, tak aby skutečně každý občan v České republice měl jistotu, že pokud ho nějaký kolega v práci nebo rodinný příslušník nakazí, tak se dostane do karantény velmi rychle, tak aby to dál nešířil ve svém okolí, a současně dostane ten test tak rychle, aby věděl, na čem je. Proto je potřeba posílit ta testovací centra a myslím si, že by to mělo být i součástí toho usnesení, o kterém budeme hlasovat.

Samozřejmě součástí toho usnesení by měl být i apel Poslanecké sněmovny na to, aby fungoval Ústřední krizový štáb. Ostatně to byla právě vláda, která připravila návrh novely Ústavy tak, aby byl zanesen Ústřední krizový štáb do ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Ten návrh zatím není v Poslanecké sněmovně, nicméně ta myšlenka je určitě namístě.

Takže bych vás chtěl poprosit, jestli byste mohli souhlasit se zařazením tohoto bodu na pevný čas zítra ve 14.30 hodin odpoledne, tak aby se na něj mohl připravit i ministr zdravotnictví, a v rámci toho bodu bychom prošli plnění úkolu v rámci usnesení, které schválila Poslanecká sněmovna. Ministr by vystoupil se zprávou o stavu a dalších plánovaných opatřeních a současně by Poslanecká sněmovna vyslovila svoji vůli ve vztahu k návrhům nových opatření, která je potřeba urychleně zavést, abychom tu druhou vlnu pandemie v České republice zvládli. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já chci rozporovat to, co tady zaznělo jako návrh usnesení z grémia. Byť jsem byl na tom grémiu já osobně přítomný, pan předseda Okamura také osobně přítomný a některé další poslanecké kluby tam byly taky a řekly mi, že rozhodně na tom grémiu verbálně nezaznělo, že bychom chtěli jako navrhovatelé vyřadit zákon bod číslo 48, sněmovní tisk 652, pomoc v hmotné nouzi, který navrhuje právě hnutí SPD. Verbálně to tam nezaznělo. My chceme, aby se ten zákon projednával. A já jenom můžu vyjádřit to, že věřím, že je to nedopatření, že to není boj vlády nebo paní ministryně Maláčové proti opozičním návrhům zákona, že by se to tam tímto způsobem podsunulo, aby to hlavně nenápadně prošlo jako usnesení z grémia.

Takže pane předsedající, já vás žádám, buď abyste to vytáhl z toho návrhu, který se bude schvalovat z grémia, nebo aby se o tom hlasovalo zvlášť. A pokud se o tom bude hlasovat zvlášť, tak vám chci znovu říct, že navrhovatel nesouhlasí s tím, aby se to vyřadilo. A stejně tak prosím Sněmovnu, aby hlasovala, aby se tento návrh zákona nevyřadil. A za SPD můžu slíbit, že když některý navrhovatel zákona nebude souhlasit s tím, aby se jeho zákon vyřadil, tak pro to budeme také hlasovat, aby se nevyřadil. Já si myslím, že by to tak přece mělo být.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Možná na vysvětlenou, aby nevznikaly zbytečně dezinformace. Je pravda, že je hodně aktuálních témat, která jsme na grémiu probírali, a hodně nových bodů a až v samém závěru jsme velice rychle diskutovali a byl přijat závěr, že všechny písemné návrhy na vyřazení, tak jak přišly od předsedů výboru, tak se všemi souhlasíme. Máme tady písemnou žádost místopředsedy výboru Karla Raise podepsanou v zastoupení paní poslankyní Hyťhovou, která navrhuje tento tisk vyřadit, jelikož nebylo ukončeno projednávání tisku výborem. A my jsme tedy v rámci tohoto balíčku - nikdo nebyl proti na grémiu. Tak to jenom na dovysvětlenou.

Registruji vaši žádost, abychom tuto část gremiálního návrhu hlasovali zvlášť. (Poslanci SPD vyjadřují nesouhlas.) Znovu říkám, měli jste to všichni v písemných podkladech ještě před grémiem na stole před sebou.

Tak, pan předseda Chvojka s přednostním právem.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové, vážený pane předsedo. Já nebudu chtít zařadit nebo naopak vyřadit nějaký bod. Já si jenom dovolím poprosit o pouhé přesunutí, respektive posunutí, jednoho bodu výše, než je. Tím bodem je prosím návrh zákona o náhradním výživném, tisk číslo 898. Poprosil bych o přesun, respektive posun nahoru v rámci toho bloku druhých čtení, a to za druhé čtení zákona o nouzových zásobách ropy. To znamená za zákon o nouzových zásobách ropy před novelu zákona zahrádkářského, tak jak to máme srovnáno v rámci tabulky a tak jak to šlo z grémia. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. V tuto chvíli je to vše z přednostních práv a jako první jsem zde měl písemnou přihlášku pana poslance Kopřivy k návrhu pořadu schůze.

 

Poslanec František Kopřiva: Dobré odpoledne, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. K dnešnímu dni už to jsou dva roky, tři měsíce a tři dny, co jsme předložili spolu s desítkami dalších předkladatelů sněmovní tisk 201, je to změna občanského zákoníku. Prosím o jeho pevné zařazení na zítra po dalších již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a další písemná přihláška k pořadu schůze paní poslankyně Věra Kovářová.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesla návrh na zařazení bodů 240, 241 a 242, sněmovní tisky 766, 774 a 753. Jedná se o návrhy zastupitelstev Pardubického kraje, Zlínského kraje a Libereckého kraje na vydání zákona o rozpočtovém určení..., kterým se mění zákon 243 o rozpočtovém určení daní. Všechny tyto tři návrhy jsou v podstatě totožné a už proběhlo první čtení, které z důvodu nedostatku času nebylo dokončeno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP