(16.50 hodin)

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolila vystoupit za klub KSČM k tomuto jednorázovému příspěvku.

Asi všichni vnímáme, že mediálně je to velmi prezentováno, velmi probíráno a samozřejmě i v Poslanecké sněmovně nikdo neočekává, že k tomu nebude řádná diskuse a že to nebude probráno ze všech stran. My jako KSČM jsme se nebáli říkat, že to trošku bereme jako opravdu populistický krok a možná politický boj před volbami do krajských zastupitelstev, protože jednorázovým příspěvkem nezvýšíme valorizační koeficient. A to je ten problém, který my jako KSČM opravdu vidíme. Na druhou stranu hlavní argument, proč my jako KSČM podpoříme tento návrh, je velký propad mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem. Opravdu se dostáváme do tak velkých problémů, kdy nám neustále narůstají všechny výdaje a všechny náklady. A já tady nemluvím o rouškovném, protože samozřejmě naši senioři shánějí také roušky, kupují, samozřejmě i další, ale ty největší dopady jsou na ně za bydlení, za stravu a samozřejmě za léky. A to jen ten problém, kde my vidíme, že i těch 5 tisíc korun, i když za nás tedy opravdu nedojde k navýšení valorizačního koeficientu, jim v té době, nebo nyní může pomoci tak, aby aspoň měli nějaký příjem než to navyšování v rámci valorizace.

Chtěla bych také říci, že jsme se přesvědčili, nebo jak to mám říci, o tom, že tady v rámci pravicové opozice je to nazýváno úplatkem a tak dále. Ale já jsem přesvědčena, jak jsem mluvila s našimi seniory teď v poslední době, že jim to nezmění pohled na stranu, kterou oni propagují a kterou chtějí volit. Ten jednorázový příspěvek 5 tisíc korun neznamená, že budou volit pana Babiše nebo ČSSD. Prostě si to nechají a všichni samozřejmě těch 5 tisíc korun chtějí. A je úplně jedno, kolik ten průměr mají. Myslím si, že se na tom opravdu shodneme. A dokonce si neumím představit, když jsem diskutovala o pozměňovacím návrhu z dílny KDU-ČSL, že bychom to opravdu cílili jenom na ty nejnižší důchody. Ty si to samozřejmě zaslouží daleko nejvíc, ale ta nevole ve společnosti, nebo respektive v tom celkovém počtu těch seniorů, by byla tak velká, že si myslím, že možná by si to naši politici nedali za rámeček.

Já za sebe a za KSČM říkám, že my tento pozměňovací návrh nepodpoříme právě z toho důvodu, protože i když se dostáváme do průměru 15 tisíc korun důchod, tak si asi můžeme říct, jaké procento vlastně tento průměr, nebo možná ještě vyšší částku má a kolik seniorů má mezi těmi 10 až 13 tisíci. Je to daleko větší počet než těch, co mají dneska ten průměr nebo nadprůměr. A pokud zůstávají sami, tak je pro ně opravdu tristní, aby z toho vyžili, protože ve velké míře bohužel i ta rodina jim často nepomáhá, anebo pokud se dostanou do nějaké bytové pomoci, nechci říkat přímo sociální, ale když se o ně starají, tak máme velké zkušenosti, že právě je to ta rodina, která ještě hřeší na to, že ten senior jim dává aspoň to, co mu zbývá.

Za nás si tedy opravdu myslíme, že podpora je důležitá, a za KSČM opravdu chceme, abychom našim seniorům pomohli. A jak říkám, hlavní argument je ta částka, kde se opravdu nedokážeme dostat na nějakou optimální částku, a rozevírají se nám ty nůžky právě mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem. Takže my bychom samozřejmě rádi viděli, aby opět byla rychlejší valorizace právě u těch nejnižších důchodů. Opakovaně to samozřejmě nabízíme jako jednu z možností. Zatím jsme v tom zůstali sami. A opravdu nedokážeme dohnat neustále ten velký počet těch nejmenších důchodů tak, abychom dohnali ty s tou průměrnou mzdou. A opravdu tady stále máme ty velké roztažené nůžky a to jako KSČM opravdu nechceme. Takže my se budeme naopak snažit, aby i s dalšími návrhy, které budeme připravovat, a budeme se snažit o nich diskutovat, se konečně začalo legislativně tvořit něco, co by těm důchodcům s tím plošně nejnižším důchodem pomohlo.

Takže děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Haně Aulické Jírovcové. Kolega Tomáš Martínek také posečká, protože s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Pavel Bělobrádek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já jsem byl v Sobotkově vládě a my jsme skutečně měnili ten výpočet právě proto, že jsme se domnívali, že si penzisté zaslouží penzi alespoň 40 % průměrné mzdy. Proto se to změnilo. Nepamatuji si to možná na desetiny, ale dostali jsme se někde ke 38,5 % průměrné penze vzhledem k průměrnému platu, takže to svoje ratio mělo. Protože pokud bychom dále klesali, tak by to skutečně znamenalo absolutní relativní chudnutí penzistů.

Co se týká toho, co tady říkala kolegyně přede mnou, my zase máme voliče, kteří se na nás obracejí a kteří mají třeba penze vyšší a říkají, že to nepotřebují, že to nechtějí. Oni s tím naloží tak, že to pošlou na charitu. Protože pokud má někdo penzi nadprůměrnou, tak proč by měl dostávat stejně jako ten, který to v zásadě potřebuje. A navíc se tady nemyslí na další skupiny, nejenom seniory, které by si to zasloužily. Proto ten náš návrh.

Ono asi záleží na tom, s kým hovoříte. Ale ti, kteří mají podprůměrnou penzi, to samozřejmě ocení daleko více než ti, kteří říkají, že to je samozřejmě na úkor jejich vnuků. To znamená, že si musíme uvědomit, že jsou tady skupiny lidí, kteří mají penze třeba nad 15, 20 tisíc, a je otázka, jestli je skutečně spravedlivé a také rozumné, aby ten příspěvek dostali úplně všichni, i ti, kteří nemají problém s tím z penze vyjít. Samozřejmě je také potřeba myslet na ženy, které mají průměrně o 2 tisíce korun menší penze, než mají muži. A je to způsobeno mimo jiné a ve velké míře i tím, že ženy se staraly o děti, měly dítě. Tím pádem měly nižší příjmy, nemohly potom také vykonávat třeba tak finančně ohodnocenou práci. A proto navrhujeme tu pětistovku za každé dítě, které ta maminka měla. A je to penze, to znamená, jenom ten, kdo má odpracováno, ten, kdo pobírá penzi, ten by měl dostat pěstistovku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji téměř za dodržení času. Ještě jedna faktická poznámka kolegy Sklenáka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Já si dovolím reagovat na svého předřečníka. Co se týče druhé záležitosti, určitá částka za vychované dítě, já si myslím, že na tom pomalu začíná být, nebo už možná je shoda v celé této Sněmovně a že to bude součástí návrhů, které v brzké době vzejdou.

Co se ale týče té první části, která zaznívá nejen tedy z úst Pavla Bělobrádka, já si dost dobře nedovedu představit, jak by se to dalo legislativně provést. Přece jenom důchodový systém je založený na nějakých principech, na principech zásluhovosti a na principech solidarity. Už se tím zabýval mimo jiné i Ústavní soud, a to ne jednou. A nedovedu si představit, že bychom se tady jako domluvili, že máme vůli přidat těm, kteří mají nízké důchody, přidat méně těm, kteří mají střední, a těm, co mají vysoké, nepřidat nic. Tak kdybychom něco takového napsali do zákona a schválili, tak jsem přesvědčen, že to prostě nemůže přes Ústavní soud projít. Takhle není možné postupovat. Samozřejmě lidem, kteří mají nižší příjmy, se stát věnuje přes sociální pomoc. Kdo je na tom špatně, tak má nárok na dávky. Ale pokud se bavíme o důchodovém systému, a v tuto chvíli projednáváme opatření v rámci důchodového systému, tak se fakt obávám, že tak, jak naznačoval Pavel Bělobrádek, není možné postupovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolegu Martínka požádám ještě o posečkání, s přednostním právem se přihlásila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já bych také ještě zareagovala na pana poslance Bělobrádka. Skutečně, pomineme-li tu protiústavnost vašeho návrhu, si nemyslím, že je dobrá cesta říct, že ten, kdo má vyšší důchod, než je ten průměrný, a má třeba o korunu více, tak si těch 5 tisíc nezaslouží. Já si myslím, že je to sporné, i kdyby to bylo o deset korun, o sto, o dvě stě. To přece nemůžeme takhle rozfázovat. Myslím si, že ten způsob, který jsme zvolili, je opravdu velmi spravedlivý ke všem. A rozumím tomu, že jsou lidé, kteří mají velmi vysoké důchody, jsou finančně zajištění a říkají, že to nepotřebují, těch 5 tisíc měsíčně - tak dobře. Ale naprostá většina těch seniorů a seniorek, a snad se shodneme na tom, že důchody u nás nejsou vysoké, já vám mohu přečíst aktuální čísla, jak je to rozvrstvení, nejlépe to vystihuje informace, že milion starobních důchodců nebo důchodkyň má důchod pod 14 tisíc. A to není jenom starobní důchod, v tom jsou i vdovské důchody nebo vdovecké započítané. To znamená, skutečně toto je nejlepší, nejméně administrativně náročná a nejspravedlivější cesta, jak pomoci těm, kteří mají velmi nízké penze i přesto, že celý život pracovali. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP