(17.30 hodin)
(pokračuje Bauer)

A jestli čekáte prostě na spásné rady, jednou od Světové banky, jednou od OECD, nebo také Spojené státy nebo další jiné velmoci by nám mohly poradit, tak prostě nic nečekejte, jenom - pište si. Já vám řeknu, co tam v tom OECD bude napsáno. 96 % českých důchodů je vypláceno prostřednictvím českého státu, stárne nám obyvatelstvo, máme malý podíl soukromých peněz na celém systému. Takto to tam bylo na poslední důchodové komisi prezentováno. Tak nečekejte dva měsíce nebo tři měsíce, kde hlavním problémem - a poslouchejte ty členy důchodové komise - je nepředvídatelnost toho vašeho chování, protože se opravdu komise v poslední době stává komisí České strany sociálně demokratické, vy se nedokážete na vládě domluvit prakticky na ničem. Ono už tady zaznělo to, že pan premiér Babiš si zřídil svoji vlastní komisi po boku hnutí ANO a komunistické strany, že si k tomu tedy přizve ještě OECD, a poslouchejte opravdu hlasy těch seriózních odborníků v té důchodové komisi, kteří jsou prostě znechuceni, nebaví je to a mají pocit, že jejich práce je naprosto zbytečná. Těžko v sobě hledají motivaci, jestli tam vůbec mají přijít, protože to nikam nevede. Takže prosím nečekejte na OECD, oni nám nic spásného nepřinesou. Já už jsem ty argumenty viděl. To tady známe 30 let. Všechno, co tam padne, to tady známe 30 let. A prosím, opravdu s něčím přijďte. A já se obávám, že -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, pane poslanče, omlouvám se. Děkuji. Paní poslankyně Tereza Hyťhová, po ní s faktickou poznámkou paní ministryně. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já bych se chtěla vyjádřit k tomu, co tady již bylo řečeno. Za Trikolóru nesouhlasíme s tím, aby se řešily takto důchody. My navrhujeme koncepční řešení a opravdu mě velmi mrzí, že dneska pouze 10 hlasy tedy neprošel, zkrátka byl podpořen pouze 10 hlasy náš návrh, kde bychom chtěli, abychom vlastně z daní, které odvádíme měsíčně státu, mohli dát 1 % našim prarodičům, rodičům, zkrátka abychom se i my podíleli na tom, aby naši důchodci, naši občané se měli lépe. Myslím si, že tohle je taková předvolební agitka před krajskými volbami, jak se zalíbit našim důchodcům a našim občanům. My samozřejmě toto podpoříme. Podpoříme, aby dostali 5 tisíc korun důchodci, ale musím zopakovat, že je to opravdu výsměch, protože tady neustále posloucháme od paní ministryně, od celé vlády, že bude důchodová reforma. Já už jsem tady tři roky, za ty tři roky jsem to poslouchala už tolikrát, žádná důchodová reforma nebyla a nevím, jestli vůbec do konce volebního období bude. U vlády jste, paní ministryně, již sedm let, a do dnešního dne jste žádnou důchodovou reformu nepředložili. Doufám, že naši občané a naši důchodci bedlivě poslouchají tuhle debatu a budou vnímat, že toto opravdu není krok dopředu, protože dát 5 tisíc korun příspěvek si myslím, že opravdu to našim důchodcům nevytrhne trn z paty a nijak jim to jejich situaci nezlepší. Takže za Trikolóru podpoříme, ale považujeme to za absolutně nekoncepční a věřím, že do budoucna Poslanecká sněmovna podpoří náš návrh, jak jsem tady zmiňovala, s tím jedním procentem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní ministryně Maláčová, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Já jsem na té poslední komisi byla, to je potřeba si říct, ale to není důležité, a tam se prezentovala jenom rámcová pozice OECD, a ta řekla, já jsem si zapamatovala jiné věci, že náš důchodový systém je nadproporcionálně financován ze sociálního pojištění, téměř ze dvou třetin, kdežto průměr vyspělých zemí je z poloviny. Dále také OECD říká, že máme příliš vysoký počet odpracovaných let jako podmínku odchodu do důchodu, je to 35 let, a navrhují nám tento věk, nebo tento počet odpracovaných let snížit. To ale všechno budeme diskutovat v příštích měsících.

Já bych chtěla ještě jednu reakci na pana předsedu Stanjuru. Já si myslím, že důchodová reforma není jenom o tom poměru spravedlnost a zásluhovost, ale je to také o srozumitelnosti důchodového systému, o finanční udržitelnosti, ale také o tom, co je zásluhovost. A nemyslím si, že zásluhovost je pouze objem odvedených finančních prostředků. A jsme zase u toho tématu, proč mají ženy téměř o 3 tisíce v průměru nižší důchod, když vlastně vychovaly to, na čem je ten náš důchodový systém, a to je ta průběžnost, rodina, vytváření budoucích generací, když právě na nich visí většina zátěže s budoucností naší země. To znamená, je to i o tom, jestli zásluhovost je pouze finanční, nebo zásluhovost je i ve smyslu poskytované péče, která by měla být pak ve stáří finančně oceněna. A právě proto třeba podporujeme také tu pětistovku za vychované dítě, právě proto si myslíme, že by minimální důchod měl být dobře nastaven, že bychom se neměli bavit jenom o průměrném důchodu atd., atd. Ale ta debata nás v příštích měsících bude čekat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji paní ministryni. Faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom ještě jednu faktickou reakci na paní ministryni. Vy říkáte, že podle OECD je hlavní problém našeho financování důchodů, že to celé platíme ze sociálního pojištění. A následně vaše vláda předloží návrh, který zvyšuje závislost státního rozpočtu na sociálním pojištění, který disproporčně snižuje daně těm nejbohatším. A místo toho, abyste snížili to sociální pojištění, tak snižujete tu sazbu daně z příjmů fyzických osob, na čemž právě nejchudší prodělají, a současně nám říkáte, že se to bude řešit pak tady za pár měsíců. A za těch pár měsíců už ani v tom státním rozpočtu nebudou peníze, z kterých by se ta důchodová reforma dala dělat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Pavel Bělobrádek, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Tak první věc, myslím, že tady zaznělo, že by se mělo přidávat všem penzistům stejně. A zaznělo tady také něco o Ústavním soudu, jestli se nepletu. Tak Ústavní soud se k tomu už vyjádřil, že takovýto přístup, to znamená valorizovat penze všem stejnou částkou, by byl protiústavní. Myslím si, že buď to je judikát, nebo to je stanovisko Ústavního soudu. To už je věc, která se dlouhodobě probírala. Je to proto, že lidé, kteří více odváděli, by měli mít i vyšší penze. Ta redukční hranice je tady už výrazně vysoká, je velmi solidární.

Druhá věc, která se týká toho, co říkala paní ministryně. Tak samozřejmě že zásluhovost by měla být nejenom tím, kolik ti lidé odvedli do systému, ale i tím, kolik vychovali dalších plátců do systému, a to je i navrhovaná důchodová reforma, z níž podstatnou část se podařilo dostat i do závěrů takzvané Potůčkovy komise, která za Sobotkovy vlády tady existovala. Bohužel nová vláda, kde jsou také sociální demokraté, vlastně výsledek té práce někam odstrčila a v podstatě se tím vůbec neinspiruje. A my, kteří jsme jako KDU-ČSL představili svoji důchodovou reformu už před mnoha lety jako komplexní materiál, ten počítal s tím, že by také měly mít možnost děti 3 % ze svého sociálního pojištění dát na svoje rodiče, aby se tím ukázalo také, že ten, kdo potom chodí do práce a platí zdravotní a sociální pojištění, tak by mohl v podstatě přispět svým rodičům, to znamená, čím více máte pracujících rodičů, tím více potom se adresně může převést na vás. Tu jsme museli aktualizovat, ono to není úplně tak jednoduché, a myslím si, že principiálně ta zásluhovost, která se právě odvíjí od toho, že také obětujete čas a přinesete národnímu hospodářství a národu další plátce a další lidi, kteří chodí do práce, by se měla zohlednit v důchodové reformě.

A souhlasím s tím, že tady už jsme slyšeli kolikrát i od pana Babiše, že představí důchodovou reformu, a nepředstavil vůbec nic, zatím se tam jen lijí peníze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní v rozpravě vystoupí pan poslanec Tomáš Martínek, připraví se pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, tady po vášnivé debatě bych opět přinesl pár faktů, konečně jsem se dočkal.

Argumentuje se tu zvyšující se inflací. Já bych to tedy trošku vysvětlil pro nezaujaté. V červnu byla meziročně inflace, respektive zvyšující se spotřební koš všech domácností, 3,3 % a domácností důchodců 3,8 %. Rozdíl je tedy půl procentního bodu, což odpovídá při průměrném důchodu, který ročně vyjde na nějakých 170-185 tisíc, přibližně necelé tisícikoruně, což by znamenalo, že pokud senioři dostávají 5 tisíc korun, tak aby se dorovnala rostoucí inflace i zbytku potřebných - matkám samoživitelkám a podobně - tak by měli dostat další 4 tisíce korun.

Návrh je také diskriminační. Dává peníze na státní dluh pouze osobám pobírajícím důchod, včetně těm v předčasném důchodu, zatímco nedává nic seniorům, kteří se dobrovolně rozhodli přesluhovat a do řádného důchodu nenastoupit, i když mohli. Díky této diskriminaci nedostanou nic i někteří lidé starší 60 let, nebo naopak budou donuceni vstoupit do řádného důchodu, i když to ještě neplánovali a chtěli naplno pracovat. Stát by měl naopak pozitivně motivovat ty, co se rozhodnou dobrovolně pracovat i v důchodovém věku a dále odvádět sociální pojištění na důchody ostatním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP