(11.10 hodin)
(pokračuje Farský)

Já bych tady chtěl vyzvat vládu k tomu, aby pracovala s daty. A to s daty ne předvolebních průzkumů, ale s daty od odborníků, s daty, jakým způsobem je vytížena naše zdravotní péče, jakým způsobem jsou obsazena lůžka, jaký hrozí vývoj, a podle těchto dat rozhodovali. A ta data, aby také poskytli i občanům. Protože to, že neposkytují, působí tak, jako by občanům nedůvěřovali, a také to vyvolává různé spekulace, různé domněnky, různé deformace a podporuje šíření dezinformací. Prostě data je nutné poskytovat, protože vláda má svým lidem a svým občanům věřit. Nemá jim vládnout vrchnostensky s tím, že za ně rozhoduje a že jim velí, ale má rozhodovat v kooperaci s nimi, má rozhodovat, nést odpovědnost, ale zároveň vysvětlovat každý krok, který se děje. Pevně doufám, že se toto změní a občané se stanou partnery této vlády.

Měl bych otázku. Měl bych otázku, na pana ministra zdravotnictví. Pokud je nouzový stav tak potřebný a nutný, proč až od pondělí? Proč nenastává hned, proč tam necháváme ty dny? Je tedy jisté, že začne, nebo to ještě bude možná přehodnoceno? Na jak dlouho ta opatření, která tady zazněla - omezení počtu lidí na svatbách od poloviny října a tak dále - na jak dlouho jsou plánována? Kdy budou vzata zpět? Nebo se na to máme připravit jako na něco, co tady bude na příští měsíce a roky? Při jakém vývoji, při jakých číslech tato opatření budou zrušena a znovu se budeme vracet k normálnímu životu? To je pro mě hrozně důležité, protože zatím slyšíme, co bude zavedeno, ale ještě neslyšíme, za jakých podmínek to zase bude zrušeno. O to bych chtěl požádat pana ministra zdravotnictví.

A ještě bych měl jednu velkou prosbu. Jestli bych něco výrazného vytýkal, tak je to ten způsob komunikace. To, že se vystřelí, takový balonek vypustí, stylu zvažujeme, že budeme omezovat 10, 20, 30, možná od pondělí, možná od neděle, možná za měsíc, zvažujeme změny v otvíracích dobách... Prosím, prodiskutujte, opřete to o fakta, opřete to o data a přijďte s jasným sdělením. Taková ta vyhlášení, o čem uvažujeme, co bychom bývali mohli kdybychom, prostě jenom vytvářejí tu situaci totálně zmatečnou, nejasnou, nikdo už pořádně neví, co funguje, a pomalu hlavním informačním kanálem, z kterého se lidé dozvídají o tom, co vláda plánuje, jsou žluté trojúhelníky kolegy Feriho, za které mu děkuji.

Vládo, a zvláště pane ministře Prymulo, prosím o odpovědi na ty otázky. Proč až od pondělí, když je taková krize? Na jak dlouho a za jaké situace, za jakých dat, za jakého vývoje se budeme zase vracet k normálu? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Než dám slovo dalšímu v pořadí s přednostním právem, panu poslanci Kalouskovi, a připraví se s přednostním právem pan předseda Michálek, přečtu omluvy. O omluvení nepřítomnosti prosí pan ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů a pan předseda vlády Andrej Babiš dnes od 10.20 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Můj předřečník pan poslanec Farský řekl s naprostou jistotou, že to rozhodnutí, které zvrátilo avizované rozhodnutí ministra zdravotnictví, rozhodli píáristé. Já si tak jist být nemohu. Myslím si, že se nikdo nedozvíme, zda to byli píáristé, nebo zda to byla kartářka s astrologem. Ale v každém případě to nebylo dobré rozhodnutí a plnou odpovědnost za něj nese pan premiér.

Vystoupil jsem z jiného důvodu. Jenom bych chtěl krátce reagovat na pana ministra Prymulu, který tady ještě v tom vystoupení před schválením programu řekl, že nechce interferovat s ekonomikou. No, ono se to úplně stoprocentně nepodaří. Zdůrazňuji, že ta rozhodnutí nekritizuji, že chci věřit, že jsou správná a opravdu pomohou snížit reprodukční číslo. Nicméně ono uzavření restaurací v deset hodin prostě má své ekonomické dopady, zejména tedy do ekonomik těch provozů. A zákaz muzikálů, oper, a předpokládám tedy i koncertů sborového zpěvu, prostě má svůj ekonomický dopad také. A tady zejména na živnostníky, osoby samostatně výdělečně činné, v daném oboru.

Já využívám této příležitosti, abych na vládu znovu apeloval, aby zvážila aktivaci třetího časového období kompenzačního bonusu, které může aktivovat pro období od 9. června do 31. srpna. Po naprosto mrtvém létě, kdy osoby samostatně výdělečně činné byly v podstatě bez příjmů, je tohle další náraz, další znemožnění příslušným osobám samostatně výdělečně činným v živé kultuře, aby se k těm příjmům dostaly. Ti lidé jsou na hranici vážných existenčních problémů. Netvrdím, že ten kompenzační bonus je samospasitelný, ale přece jenom by to bylo 25 tisíc velmi, velmi rychle vyplacených, a myslím si, že tohle jsou přesně ty důvody, pro které Poslanecká sněmovna schvalovala bezprecedentně obří deficit. A jestli si někdo v tuhle chvíli opravdu zaslouží rychlou pomoc, tak jsou to lidé, kteří mají vysokou kompetenci, ale jsou natolik úzkoprofiloví, že zakážeme-li jim vystupovat, tak jsou v podstatě bez příjmů.

Tak si dovolím ještě jednou na vládu apelovat. Když se o tom hlasovalo v Poslanecké sněmovně, neprošlo to o pouhé tři hlasy. Je to stejně jenom doporučení, protože o tom může vláda rozhodnout jenom svým nařízením, takže to je v kompetenci vlády. A já bych chtěl vládu požádat, aby to opravdu udělala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Dalším v pořadí s přednostním právem je pan předseda Michálek, kterému tímto dávám slovo. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, předně bych chtěl poděkovat panu ministrovi, že přišel na jednání Poslanecké sněmovny k této zásadní věci, poblahopřát mu ke jmenování do funkce a popřát mu, aby se mu v ní dařilo a aby udělal dobrou práci pro občany České republiky.

Pokud jde o ten zájem, tak ten máme určitě všichni společný, to znamená snížit reprodukční číslo a nevypínat společnost. To je věc, kterou my také prosazujeme. Ostatně už 18. 9. jsme vyzvali vládu, když jsme přerušili jednání této Poslanecké sněmovny, aby věc urgentně řešila. Nicméně způsob, kterým k tomu vláda přistoupila, podle mě není úplně odpovídající urgenci té věci. My jsme na náš podnět ze dne 18. 9. dostali reakci, kterou jsme obdrželi 29. září 2020, ve které nám vláda sděluje, že náš podnět byl postoupen Ministerstvu zdravotnictví k vyřízení. To znamená, nějakých jedenáct dnů trvalo, jenom než se ty podněty přesunuly na jiný úřad, který je má vyřizovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP